Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej zmieszany z paliwem - jakie objawy?

Featured Replies

Napisano

Siema. Pytanko tej treści: jakie mogą być objawy zmieszania/przedostania się pewnej części paliwa do oleju (miski). Podczas operacji przy monowtrysku przedostało się do silnika dość sporo paliwa (brak jednej z uszczelek). Od tamtej pory miałem problemy z odpaleniem auta. Po jakimś czasie auto zaczęło odpalać, ale jeśli już odpali to im dłużej pracuje - tym bardziej się poddławia itp. Po kilku minutach pracy świece wyglądają tak (jedna wytarta, 2ga nie).

283742686-swiece.jpg

Autem nie jeżdżę - stoi w garażu...

Zaczynam obstawiać, że może wina leży właśnie po stronie benzyny która spłynęła do miski (wydaje mi się, że zwiększył się poziom oleju). Przy okazji być może 'oczyściła' cylindry i usunęła część uszczelniającego/smarującego oleju niewiem.gif Nie obstawiam, aby wina leżała po stronie braku paliwa/problemów z dolotem itp. (diagnostyka nie wykazuje żadnych zastanawiających błędów silnika).

Realna czy naciągana teoria?

post-27080-14352507993941_thumb.jpg

Napisano

Benzyna w misce olejowej = rozrzedzenie oleju a to = przerwanie filmu olejowego i przycieranie gładzi a to wiadmo czym grozi

oczywiście mowa o sporej ilości benzyny w oleju .

Napisano

Po kilku minutach w każdym silniku świece tak wyglądają. Daj mu szansę i dobrze go rozgrzej, a zobaczysz zmainę - o ile nic mu nie dolega.

Napisano
  • Autor

> Po kilku minutach w każdym silniku świece tak wyglądają.

No nie wiem. Świece nie były ruszane ze 2 lata. Niedawno rozbierałem ten silnik (pęknięty wałek rozrządu). Wymieniałem też UPG w silniku - świece czyste może i nie były, ale na pewno nie były czarne od sadzy. Po wymianie wałka/upg silnik chodził bezproblemowo, dopiero później demontowany był wtryskiwacz - od zalania dopiero pojawił się problem.

Reasumując... na razie właśnie taki mam plan - wymiana oleju + filtr. A z zagrzaniem póki co nie tak prosto - jak napisałem po kilku minutach silnik zaczyna się dławić.

Napisano

A świece nie padły? Pad świecy czasem objawia się tym, że jak się nagrzeją to silnik zaczyna kuleć...

Napisano

> Siema. Pytanko tej treści: jakie mogą być objawy zmieszania/przedostania się pewnej części paliwa

> do oleju (miski). Podczas operacji przy monowtrysku przedostało się do silnika dość sporo

> paliwa (brak jednej z uszczelek). Od tamtej pory miałem problemy z odpaleniem auta. Po jakimś

> czasie auto zaczęło odpalać, ale jeśli już odpali to im dłużej pracuje - tym bardziej się

> poddławia itp. Po kilku minutach pracy świece wyglądają tak (jedna wytarta, 2ga nie).

> Autem nie jeżdżę - stoi w garażu...

> Zaczynam obstawiać, że może wina leży właśnie po stronie benzyny która spłynęła do miski (wydaje mi

> się, że zwiększył się poziom oleju). Przy okazji być może 'oczyściła' cylindry i usunęła część

> uszczelniającego/smarującego oleju Nie obstawiam, aby wina leżała po stronie braku

> paliwa/problemów z dolotem itp. (diagnostyka nie wykazuje żadnych zastanawiających błędów

> silnika).

> Realna czy naciągana teoria?

olej musialby byc mega rozcienczony zeby bylo to az tak szkoldiwe...

1. powąchaj bagnet - dla potwierdzenia - nawet niewielka ilosc benzyny jest wyczuwalna

2. jedz na trase (ok 100 km) - dobrze zagrzej silnik - i znowu sprawdz olej... benzyna powinna odparować (= ubedzie "oleju").

Napisano
  • Autor

> olej musialby byc mega rozcienczony zeby bylo to az tak szkoldiwe...

> 1. powąchaj bagnet - dla potwierdzenia - nawet niewielka ilosc benzyny jest wyczuwalna

Paliwo raczej wyczuwalne na bagnecie. Dodam jeszcze, że po zalaniu silnika i wykręceniu świec widziałem świecąc w gniazdo świecy, że na cylindrze 'stoi' kałuża benzyny. Na tyle spora, że falowała przy bujaniu autem...

> 2. jedz na trase (ok 100 km) - dobrze zagrzej silnik - i znowu sprawdz olej... benzyna powinna

> odparować (= ubedzie "oleju").

Jakby autem się dało jeździć to bym się specjalnie nie zastanawiał. Ale tak jak napisałem auto stoi w garażu - im dłużej silnik pracuje tym mocniej się poddławia. Pierwszym razem wyjechałem autem z garażu, pochodził parę minut i zdechł - tego dnia już nie odpalił. Więc chyba z lekka głupio byłoby wyjechać gdzieś nawet na krótki odcinek...

No nic - jutro spuszczam olej i zalewam nowy...

Napisano
  • Autor

No i chyba wszystko jasne... Do mojego silnika optymalnie zalewa się 3.5L oleju. Zgadnijcie ile spuściłem z miski....

4,5L icon_eek.gif przelałem do pustej butelki po oleju, a dodam, że trochę uciekło jeszcze przy zlewaniu/przelewaniu czy wymianie filtra oleju... Zatem w sumie będzie ok. 5L.

Konsystencja 'oleju' wyraźnie wodnista. Często olej zużyty jest gęstszy od świeżego więc tym bardziej różnica dla pracy silnika musiała być odczuwalna.

W każdym razie po wymianie oleju silnik w końcu pracuje jak przedtem. Po zagrzaniu (temp. chłodzenia do 100st) trochę zaniepokoiło mnie, że po odkręceniu korka cieczy chłodzącej wydostało się sporo powietrza, wypchnęło też nieco płynu. Z giej jednak strony od wymiany upg i zalaniu paliwem jeszcze tak nie zagrzałem silnika, no i pewno chwilę potrwa zanim olej znowu uszczelni to i owo. Po spuszczeniu tego wstępnego ciśnienia potem już nie osiągnęło takiego poziomu.

Chyba widać światełko w tunelu (oby) icon_rolleyes.gif

Napisano

> No i chyba wszystko jasne... Do mojego silnika optymalnie zalewa się 3.5L oleju. Zgadnijcie ile

> spuściłem z miski....

CUT

ok.gif objaw już jednoznaczny - srodek doraźny zastosowany... teraz obserwować poziom i wyeliminować przyczynę AZ tak dużego rozcieńczania paliwem.

Napisano

> Może wtryskiwacz leje.

no skoro kolega widział paliwo falujące w cylindrze - niewykluczone... czyli powtórzy się problem :/

chociaz to jest astra 1.6i - czyli chyba jednopunktowy wtrysk?

Napisano

> Świeca?

mozna jednoznacznie sprawdzic organoleptycznie. moze swieca, moze przewod (ale wtedy powinien palic na 3)

Napisano
  • Autor

STOP STOP STOP hehe.gifshhh.gif

Wątek idzie w nie tą stronę tongue.gif W pierwszym poście wyraźnie jest napisane co spowodowało wyciek paliwa do silnika (brak uszczelki wtryskiwacza). Oczywiście usterka została już usunięta... Dzisiejszy post opisuje co się działo podczas spuszczania oleju - tj. ile faktycznie benzyny 'przepłynęło' przez silnik. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.