Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel długo kręci na gorącym silniku...

Featured Replies

Napisano

Co to panowie za przypadłość:

zimny pali na dotyk, na gorącym (80-90st.C) kręci kilkanaście razy? Audi 100 2.5 TDI.

Napisano

> Co to panowie za przypadłość:

> zimny pali na dotyk, na gorącym (80-90st.C) kręci kilkanaście razy? Audi 100 2.5 TDI.

Może być tak, że pompa wtryskowa ma już dość i na ciepłym silniku nie podaje takiej dawki rozruchowej, jak powinna. Wyjścia wtedy są dwa: albo robimy pompę - drogie, albo taniej jedziemy (ale już pewni diagnozy, że to rzeczywiście pompa) do specjalistów od chipowania i mówimy jak jest, a oni mają na to swoje sposoby i TDI znowu ładnie odpala.

Napisano
  • Autor

> Może być tak, że pompa wtryskowa ma już dość i na ciepłym silniku nie podaje takiej dawki

> rozruchowej, jak powinna. Wyjścia wtedy są dwa: albo robimy pompę - drogie, albo taniej

> jedziemy (ale już pewni diagnozy, że to rzeczywiście pompa) do specjalistów od chipowania i

> mówimy jak jest, a oni mają na to swoje sposoby i TDI znowu ładnie odpala.

Zanim to się stało byłem u pompiarza i podłączył się pod kompa - zero błędów na silniku. Podłączył się do pompy i był w szoku jak 20sto letnie auto może mieć tak dobre parametry pompy. Także pompę wykluczamy.

Natomiast z czujnikiem temp silnika na pewno muszę powalczyć. To akurat nie podlega dyskusji.

Napisano

Ale sam piszesz że patrzyłeś pompę zanim to się stało. Na odległość ciężko cokolwiek orzec ale wiem że trudny rozruch na ciepło to stała bolączka starszych TDI z pompą rotacyjną.

Napisano

spotkalem sie z podobnym problemem i winne bylo paliwo a raczej zawartosc noPB w ON ale to za czasow kiedy On byl drozszy niz noPB

Napisano

> Co to panowie za przypadłość:

> zimny pali na dotyk, na gorącym (80-90st.C) kręci kilkanaście razy? Audi 100 2.5 TDI.

W 1,9D vw , był taki temat, podobno czujnik temperatury był jakoś niefortunnie ulokowany (silnik był ciepły, a on już stygł, czy jakoś tak) i błędne parametry podawał do składu mieszanki. Tyle, że nie kręciło się kilkanaście razy, a raz ale długo albo dwa razy. Na zimno palił na dotknięcie.

Tak wiec oblookałbym tenże czujnik albo styki na nim.

Napisano

> Zanim to się stało byłem u pompiarza i podłączył się pod kompa - zero błędów na silniku. Podłączył

> się do pompy i był w szoku jak 20sto letnie auto może mieć tak dobre parametry pompy. Także

> pompę wykluczamy.

> Natomiast z czujnikiem temp silnika na pewno muszę powalczyć. To akurat nie podlega dyskusji.

Pompę trzeba sprawdzić na stole probierczym. Stawiam masz wyjechaną głowicę tłokorozdzielacza, na gorąco dzięki rozszerzalności cieplnej pompa daje za małą dawkę i stąd problem z odpaleniem. Wypnij wtyczkę od czujnika, jeśli auto odpali "od strzała" to potwierdzi to diagnozę.

Inna sprawa że to może być splot kilku usterek : słaby rozrusznik oraz słaby akumulator. Sterownik widzi niskie obroty wału podczas rozruchu i tnie dawkę rozruchową (ochrona koła zamachowego). Do tego nakłada się zużycie pompy i problem gotowy wink.gif

Napisano

Nie będę gdybał co dolega ponieważ znam i kojarzę problem ale nie słyszałem jeszcze dobrego rozwiązania.

Natomiast problem dotyczy też BMW, Opla i jeszcze jakiejś marki, jedyne co mogę podpowiedzieć to przejrzyj alledrogo bo tam sprzedają jakieś "magiczne box-y" które podobno załatwiają problem, osobiście mogę tylko gdybać że takowy box "oszukuje" jakiś parametr dzięki czemu fura odpala

Napisano

> Nie będę gdybał co dolega ponieważ znam i kojarzę problem ale nie słyszałem jeszcze dobrego

> rozwiązania.

> Natomiast problem dotyczy też BMW, Opla i jeszcze jakiejś marki, jedyne co mogę podpowiedzieć to

> przejrzyj alledrogo bo tam sprzedają jakieś "magiczne box-y" które podobno załatwiają problem,

> osobiście mogę tylko gdybać że takowy box "oszukuje" jakiś parametr dzięki czemu fura odpala

Tylko że te magiczne moduły maskują objawy, a nie naprawiają przyczyny.

Napisano

> Tylko że te magiczne moduły maskują objawy, a nie naprawiają przyczyny.

ale po nitce do kłębka można się dowiedzieć jak to działa ok.gif

Napisano

> ale po nitce do kłębka można się dowiedzieć jak to działa

W BMW 2.5TD/TDS/Omedze 2.5TD bodajże wydłużają czas/wymuszają grzanie świec żarowych przy ciepłym silniku oszukując czujnik temperatury.

Napisano

> W BMW 2.5TD/TDS/Omedze 2.5TD bodajże wydłużają czas/wymuszają grzanie świec żarowych przy ciepłym

> silniku oszukując czujnik temperatury.

No doczytałem z tej aukcji że tak jest http://www.moto.allegro.pl/item1022454592_uklad_ulatwiajacy_rozruch_opel_bmw_vw_dti_tds.html

ale dalej nie wiem co to ma dawać i dlaczego piszą że na ciepłym świece będą grzały dłużej to auto odpali łatwiej, przecież ciepły diesel powinien łatwiej palić niż zimny niewiem.gif

Napisano

> No doczytałem z tej aukcji że tak jest

> http://www.moto.allegro.pl/item1022454592_uklad_ulatwiajacy_rozruch_opel_bmw_vw_dti_tds.html

> ale dalej nie wiem co to ma dawać i dlaczego piszą że na ciepłym świece będą grzały dłużej to auto

> odpali łatwiej, przecież ciepły diesel powinien łatwiej palić niż zimny

W temat się nie wgłębiałem w tym silniku, ale najczęstszą przyczyną kiepskiego odpalania na ciepłym 2.5 TD(S) jest padnięty nastawnik pompy wtryskowej.

Napisano

> No doczytałem z tej aukcji że tak jest

> http://www.moto.allegro.pl/item1022454592_uklad_ulatwiajacy_rozruch_opel_bmw_vw_dti_tds.html

> ale dalej nie wiem co to ma dawać i dlaczego piszą że na ciepłym świece będą grzały dłużej to auto

> odpali łatwiej, przecież ciepły diesel powinien łatwiej palić niż zimny

Pewnie zostaje również zwiększona dawka paliwa przez sterownik silnika...

Napisano

> Pewnie zostaje również zwiększona dawka paliwa przez sterownik silnika...

Dokładnie tak to działa. Ten "box" oszukuje sterownik silnika/pompy poprzez emulacje niskiej temperatury silnika (zaniża odczyt z czujnika temperatury silnika). Wtedy dawki rozruchowe zostają zwiększone i dodatkowo włącza się grzanie świec. Wg mnie to i tak jest do poopy. A jak ktoś mocno pragnie mieć coś takiego to może sobie go sam wykonać za max 3PLN.

Napisano

> Dokładnie tak to działa... Ciach

U siebie właśnie założyłem takie coś na przekazniku . Podczas odpalania odłącza czujnik temperatury i pompą zwiększa dawkę. Wiem że to tymczasowe rozwiązanie, ale oprócz problemów z rozruchem na ciepłym wszystko jest ok, nie pali dużo, równo pracuje, także narazie nie mam zamiaru regenerowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.