Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobić żeby ręczny w CC był dobry?

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakaś znana metoda na spowodowanie żeby ręczny w CC nadawał się do blokowania tylnych kół?

Jako że sędziowie techniczni PZM wybili już mi z głowy mój hydrauliczny ręczny, muszę zrobić coś z tego linkowego żeby to miało ręce i nogi. Najnowsza wersja interpretacji przepisów jest taka że mogę mieć albo hydrauliczny ręczny, albo silnik 1.2 (jednego z drugim nie).

Ja tam jestem zadania że regulamin KJS mówi coś innego, ale chyba łatwiej mi będzie zrobić dobry ręczny na lince niż przekonać sędziego.

A że najbliższy PPAiK wygląda że będzie składał się w 90% z ciasnych nawrotów za pachołem i krótkich prostych, to ręczny może się okazać najważniejszym elementem.

Tylko co zrobić?

Już dwa razy wymieniałem wszystkie elementy ręcznego na nowe i za każdym razem działa to doskonale krótką chwilę, a potem szybko traci skuteczność. Rozpieraki łapią luz, zacierają się, a szarpana linka zaczyna się przecierać.

Czy jest jakaś metoda, albo zestaw części czy przeróbek dający ręczny na lince taki żeby dało się nim łatwo i pewnie blokować tylne koła więcej niż kilkanaście razy między remontami?

Napisano

kiedyś był wątek o rozpierakach z malucha, które są podobno lepsze

Napisano

sprawdzoną metoda jest przedłuzenie rozpieraków ok.gif + do tego wajcha recznego i linka z seja

Napisano

Poszukaj patentu Czucza, ktory dospawal nakretki do rozpierakow, co zwieksza dzwnignie. Gdzies byly nawet zdjecia tego patentu.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj patentu Czucza, ktory dospawal nakretki do rozpierakow, co zwieksza dzwnignie. Gdzies byly

> nawet zdjecia tego patentu.

Zdjęcie (a raczej schemat) jest tutaj: http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=282406718&page=0&vc=1

Wie ktoś może coś dokładniej (bo z wątku niewiele się dowiedziałem) o co dokładnie chodzi?

Bo u góry jest to w miarę jasne żeby dospawać nakrętkę która przedłuży ramię rozpieraka.

A o co chodzi z "tu dospawać" na dole? Co dospawać?

Czy może tylko napawać trochę metalu żeby wcięcie stało się płytsze (i pewnie twardsze?)

Napisano

> Zdjęcie (a raczej schemat) jest tutaj:

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=282406718&page=0&vc=1

> Wie ktoś może coś dokładniej (bo z wątku niewiele się dowiedziałem) o co dokładnie chodzi?

> Bo u góry jest to w miarę jasne żeby dospawać nakrętkę która przedłuży ramię rozpieraka.

> A o co chodzi z "tu dospawać" na dole? Co dospawać?

> Czy może tylko napawać trochę metalu żeby wcięcie stało się płytsze (i pewnie twardsze?)

Z tego co ja zrozumialem, to trzeba tam troszku smarknac, zeby powiekszyc dlugosc rozpieraka.

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja zrozumialem, to trzeba tam troszku smarknac, zeby powiekszyc dlugosc rozpieraka.

Ok, dzięki.

Będę działał. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Podziekuj Czuczu za patent

Oczywiście również dziękuję.

Jak nie zapomnę to spróbuję zrobić jakąś step-by-step fotorelacje dla potomnych.

Napisano

> Oczywiście również dziękuję.

> Jak nie zapomnę to spróbuję zrobić jakąś step-by-step fotorelacje dla potomnych.

przydaloby sie bo sam bym sie skusil ok.gif

Napisano

> Jak nie zapomnę to spróbuję zrobić jakąś step-by-step fotorelacje dla potomnych.

roboty na 15 minut wszystko wyjaśnione.

patent działa dłuugi czas rozpieraki stają się wieczne

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zrobiłem inaczej.

Po pierwsze kupiłem rozpieraki w ASO (niestety 70zł za komplet) i okazało się że mają nieco inne wymiary niż poprzednie które miałem (jakieś tanie z Allegro), do tego sprawiają dużo solidniejsze wrażenie.

Długość którą mają rozpieraki między szczękami jest większa niż w poprzednich rozpierakach, nie trzeba więc tego napawać metodą o której pisał Czuczu.

Kupiłem też nową linkę ręcznego (też w ASO i również solidniejsza od poprzedniej).

Zmontowałem to wszystko i ręczny jest teraz żyleta.

Co do przedłużania rozpieraków metodą Czuczu, to zamiast nakrętki lepiej dospawać na końcu stary rozpierak - będzie miał od razu poprawnej wielkości otwór i będzie poręczniejszy do spawania.

Ja póki co nie przedłużałem, bo zablokowanie tylnych kół jest możliwe przy użyciu naprawdę niedużej siły, więc na obecną chwilę nie ma to sensu.

Napisano

Ja mam w cieniaku linke od seja zamontowaną smile.gif

Od seja jest lepsza linka.

Chyba jest krótsza

Napisano

> Ja mam w cieniaku linke od seja zamontowaną

> Od seja jest lepsza linka.

> Chyba jest krótsza

A powiedz mi czy wajche od ręcznego też masz z seja?

Napisano
  • Autor

> Ciekawe czy beda sie tak zapiekaly jak podroby..

Też jestem ciekaw, ale może nie.

Podróby były złożone na sztywno z minimalnym luzem.

A te mają jeszcze na osi poza dwoma elementami rozpieraka jeszcze sprężynującą podkładkę która powinna pozwolić temu jakoś funkcjonować nawet w sytuacji jak pojawi się tam jakiś syf między elementami.

No ale pożyjemy, zobaczymy.

Napisano

Ja mam takie zestawienie od prawie 3 lat i nic się nie zapieka ok.gif

Od czasu do czasu prysnę smarem białym,podciągnę czasami linkę i breha żyletka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.