Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5 dci opinie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich cool.gif jakie są Wasze opinie na temat w/w silnika w wersji 85KM? Konkretnie napędzać by to miało Dacie Duster. Pomijam kwestie dynamiki, bo za samochodem rozgląda się mój ojciec i dla niego to wystarczająco, chodzi mi głównie o awaryjność i wrażliwość na paliwo. Samochód byłby nowy z salonu więc miałby 3 lata gwarancji, ale okres eksploatacji wyniósł by pewnie z 8lat. Do tej pory ojciec jeździł benzynami+LPG, ale że cena nowej Daci z dci jest dość atrakcyjna rozważa przesiadkę na diesla cool.gif za wszystkie opinie z góry dziękuję 20.GIF

Napisano

Bardzo, ale to bardzo ekonomiczny, wrazliwy na paliwo (jak kazdy silnik CR) no i tyle. Kolega jezdzi i jest zadowolony grinser006.gif

Napisano

> Bardzo, ale to bardzo ekonomiczny, wrazliwy na paliwo (jak kazdy silnik CR) no i tyle. Kolega

> jezdzi i jest zadowolony

Dopiszę też, że wrażliwy na prawą nogę kierowcy - nie lubi mocnego katowania. I pilnować stanu wtrysków, jak któryś leje - robić (wymiana lub regeneracja) NATYCHMIAST!

Na trigerowej grupie dyskusyjnej renotech, gość zbagatelizował problem lejącego wtrysku na jednym cylindrze i kosztowało go to wymianę silnika (blok był sobie pękł). Kolega w służbowej Thalii miał to samo.

Ja szukałem na początku roku Meganki II z tym silnikiem (w wersji 80 lub 100KM) i gdybym znalazł odpowiednio zadbaną, to bym pisał jako użytkownik.

A że nie znalazłem, to jeżdżę P307 z 2.0HDi - bo taki akurat trafił się godny uwagi.

Napisano

Mamy Kangura z takim silnikiem we firmie. Ma chyba 3 lata i jakiś znacznych problemów nie było. Jedyne co mi kierowca wspominał to jakiś problem z dymem dziwnego pochodzenia z okolic silnika. Co jakiś czas czuć było smród, a po otwarciu maski wyraźnie widoczny był czarny dym, co ciekawe ze 2 wizyty w serwisie nie dały rezultatu zeby.GIF Ostatecznie okazało się, że to jakaś pierdoła, ale co to było to nie pamiętam. Generalnie Kangur ma już spory przebieg i poza tym dymem, żadnych problemów z silnikiem nie było.

Napisano

Zrobiłem dokładnie tym silnikiem w Clio w prawie 7lat 122kkm( i dalej jeździ) i jedyną awarią była awaria zaworu EGR (ok. 400pln) i tyle! (jeszcze czujnik klimy, ale to nie silnik)

W Cliówce wystarcza w zupełności jeśli chodzi o dynamikę. Ekonomia to bajka, w mieście przy ciężkiej nodze 5,2-5,5l/100km (na krótkich odcinkach) w trasie : 2 osoby 100-120km/h trochę wyprzedzania ciężarówek, bez szczególnej ekojazdy, 3,7l/100km i myślę, że gdybym jechał delikatniej to byłoby 3,5l 270635636-JUMP2.gif

Co do szczególnego dbania, to jak w każdym CR, lejemy sprawdzone paliwo (ja leję tyko Shell i Orlen), jak w każdym aucie z turbiną, nie pałujemy na zimno i nie gasimy silnika na gorąco (studzenie turbiny), no i na koniec, dobry olej co 15kkm wymieniałem (nie jak w instrukcji napisali, 30kkm no.gif)

ogólnie sinik godny polecenia, co do wersji 100KM to w salonie Renault (zaprzyjaźnionym) nie polecali go, jako, że mocno wysilony. Konstrukcyjnie też jest trochę różnic, a w Clio wielkiej różnicy nie poczułem, w każdym razie wartej dopłaty ponad 5kpln różnicy. no.gif

Napisano

chyba już 1,5 dCi w wersji 100 KM nie sprzedają...

chociaż nie powiem złego zdania na ten motorek

Napisano

fajny silnik ja mam swoją od sierpnia, szukałem 7 miesięcy i udało się kupiłem z przebiegiem 89kkm teraz mam 105kkm i wszystko super. Tak jak powiedzieli koledzy, sprawdzone paliwo, dobry olej co 15 kkm i powinno być waytogo.gif

Napisano

Ponad 2 lata śmigam thalią z tym motorkeim i złego słowa nie powiem.

Ekonomiczny w trasie średnio ok 4.5l w mieście ok 6l...

Da się zejśc niżej np. wyłączając klime i jeździć bardziej EKO tylko po co grinser006.gif

Elastyczność dobra...

Jak na razie zero problemów, poza zatankowaniem lipnej ropy w Rumuni frown.gif

Napisano

> Jak na razie zero problemów, poza zatankowaniem lipnej ropy w Rumuni

A co się stało?

Napisano

> A co się stało?

Na dość dobrze wyglądającej stacji zatankowałem rope, po kilkunastu kilometrach przy obrotach ponad 3500 odcięcie paliwa i kontrolka układu chlodzenia, pierwszy raz olalem za drugim zjechałem na stacje i zaglądam pod maske, nic się nie gotuje normalne temp. już wiedzialem, że coś nie tak z paliwem...

Do Bulgarii (cel podróży) miałem jeszcze kilkaset km. a niebawem na drodze serwis Renaulta, wiec postanowięłm poczekać na otwarcie i naprawe usterki...

Diagnoza zle paliwo, staty ok 300zl wymiana filtra paliwa, i przeczyszczenie układu + ok. 150zł lewe paliwo

Napisano

Wczoraj wróciłem z delegacji.

Śmigałem Meganką 1.5dCi, wersja 95KM

Mam porównanie do prywatnego Punta 1.9JTD, przebiegi aut podobne.

+ dla dCi:

1. przełożenia nie zmuszające do ciągłego machania lewarkiem zmiany biegów

2. dynamika całkiem niezła

3. Według komputera autko to spala jakieś śmieszne ilości paliwa, z klimatyzacją przy żwawej jeździe z prędkościami 90-120kmph spalanie rzędu 4,5 literka.

4. Kultura pracy na wysokim poziomie, na zimnym silnik Fiata jest zdecydowanie większym grzechotnikiem zeby.GIF

Ogólnie plus, ale jak czytam i słucham o awaryjności tej jednostki to nie kupiłbym używanego auta z dCi, gdyby było mnie stać i szukałbym samochodu na 2-4 lata i te 100-150kkm przebiegu to dCi byłby bardzo mocnym kandydatem.

W porównaniu do JTD 85KM i 200Nm zbiera się zdecydowanie słabiej, przełożenia na poszczególnych biegach są inne przez to przy 100kmph w Megance miałem 2500rpm, zaś w JTDku mam chyba ledwo 1900rpm.

Od 2krpm Punto zbiera się bardzo zdecydowanie, w dCi trzeba mieć te 2500rpm.

Zaskoczyło mnie fajnie zestrojone jak na nasze drogi zawieszenie w Megane, zaś przeraża mnie nafaszerowanie elektroniką wszystkiego.

Teraz muszę zrobić rekonesans jakie koszty remontu zawieszenia są w przypadku takiej Renówki, bo zakup jej z takim silniczkiem jak 1.6 lub 1.8 w benzynie + LPG to nie jest zła opcja.

Napisano

W ostatnim Motorze jest krótki artykuł na temat diesli warto poczytać bo o dCi też tam piszą i piszą in +

Napisano

Zaś w którymś z AŚ rozkręcili dCi (2.0 albo 2.2) na atomy i po 100km przebiegu wyglądał jakby miał ze 300kkm nakręcone.... ale może wyjęli go z jakiegoś auta z zachodu ściągniętego od Turka :-)

Napisano

> To ja nie jadę do Rumunii !

Mozna jechać, tylko tankować najlepiej na Rompetrol, ponoć najlepsze ich stacje (tak mi powiedzieli w serwisie) wink.gif

Napisano

> Zaś w którymś z AŚ rozkręcili dCi (2.0 albo 2.2) na atomy i po 100km przebiegu wyglądał jakby miał

> ze 300kkm nakręcone.... ale może wyjęli go z jakiegoś auta z zachodu ściągniętego od Turka :-)

Była o tym dyskusja na Motokąciku. Faktycznie silnik był niemal trupem. Ale nie zapominajmy, że testując takie auto żaden z dziennikarzy się z nim nie patyczkuje, dodatkowo wóz jest pałowany na niemieckich autostradach. Pewnie nikt nie rozgrzewał silnika tylko od razu ogień, tak samo prawdopodobnie wyglądała sprawa z wyłączaniem rozgrzanego silnika. Choć i tak wydawało mi się że dużo więcej potrafi taka jednostka wytrzymać. hmm.gif

Napisano

Ciezko cos wnioskowac po jednym takim silniku...

Rownie dobrze mogl byc wadliwy.

Chceili udowodnic ze Niemieckie najlepsze to udowodnili zlosnik.gif

Napisano

> Wczoraj wróciłem z delegacji.

> Śmigałem Meganką 1.5dCi, wersja 95KM

> Mam porównanie do prywatnego Punta 1.9JTD, przebiegi aut podobne.

> + dla dCi:

> 1. przełożenia nie zmuszające do ciągłego machania lewarkiem zmiany biegów

> 2. dynamika całkiem niezła

> 3. Według komputera autko to spala jakieś śmieszne ilości paliwa, z klimatyzacją przy żwawej

> jeździe z prędkościami 90-120kmph spalanie rzędu 4,5 literka.

> 4. Kultura pracy na wysokim poziomie, na zimnym silnik Fiata jest zdecydowanie większym

> grzechotnikiem

> Ogólnie plus, ale jak czytam i słucham o awaryjności tej jednostki to nie kupiłbym używanego auta z

> dCi, gdyby było mnie stać i szukałbym samochodu na 2-4 lata i te 100-150kkm przebiegu to dCi

> byłby bardzo mocnym kandydatem.

> W porównaniu do JTD 85KM i 200Nm zbiera się zdecydowanie słabiej, przełożenia na poszczególnych

> biegach są inne przez to przy 100kmph w Megance miałem 2500rpm, zaś w JTDku mam chyba ledwo

> 1900rpm.

> Od 2krpm Punto zbiera się bardzo zdecydowanie, w dCi trzeba mieć te 2500rpm.

> Zaskoczyło mnie fajnie zestrojone jak na nasze drogi zawieszenie w Megane, zaś przeraża mnie

> nafaszerowanie elektroniką wszystkiego.

> Teraz muszę zrobić rekonesans jakie koszty remontu zawieszenia są w przypadku takiej Renówki, bo

> zakup jej z takim silniczkiem jak 1.6 lub 1.8 w benzynie + LPG to nie jest zła opcja.

Weż benzynę ,cewki wymienisz i robisz setki kkm ,benzyna aż tle nie pali. Mi w I wychodzi 8l na dystansach do 10km przez lasy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.