Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fulda czy Uniroyal

Featured Replies

Napisano

Witam,

Właśnie kupuję nowe oponki letnie do Bravy 1,9.

moja decyzja waha się miedzy dwoma modelami dwóch firm,

1. Fulda EcoControl 185/65/14 86T LINK

2. Uniroyal RainExpert 185/65/14 86T LINK

Profil 65 dlatego że obecnie mam 185/60/14 Firestone SZ80 i troszkę tłucze.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, co wybrac?

Napisano

> Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, co wybrac?

1. Chyba zgodnie z homologacją to indeks H.

2. W MarysiW mam Dunlop SP01, ale do stilo kupiłem w tym roku Barum Barvuris2 195/65/15/91H za niecałe 170zł/sztukę, muszę przyznać, że bardzo fajne oponki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam,

> Właśnie kupuję nowe oponki letnie do Bravy 1,9.

> moja decyzja waha się miedzy dwoma modelami dwóch firm,

> 1. Fulda EcoControl 185/65/14 86T LINK

> 2. Uniroyal RainExpert 185/65/14 86T LINK

> Profil 65 dlatego że obecnie mam 185/60/14 Firestone SZ80 i troszkę tłucze.

Fulde Ecocontrol mialem w fiacie punto 2,w kaluzach prowadzenie idealne ale szumia troche.Obecnie w lanosie mam Uniroyal Rainexpert 185/60/R14 ktora jest w 5 najlepszych opon 2009i 2010r wg ADAC . Uniroyal na moje sa lepsze,brak szumow,trzymanie dobre,w kaluzach tez ladnie tna,bralbym Uniroyal wink.gif .Najtaniej maja obecnie na opony.com.pl. Poz

Napisano
  • Autor

> 1. Chyba zgodnie z homologacją to indeks H.

> 2. W MarysiW mam Dunlop SP01, ale do stilo kupiłem w tym roku Barum Barvuris2 195/65/15/91H za

> niecałe 170zł/sztukę, muszę przyznać, że bardzo fajne oponki.

> Pozdrawiam BAS

Dla mnie 190km/h z indeksu T to i tak prędkość światła... powyżej 130km/h nie hulam tym autem. Dodatkowo jakoś nie chcę asymetryków. Zatem Uniroyal czy Fulda?

Napisano

> Dla mnie 190km/h z indeksu T to i tak prędkość światła...

A dla Twojego ubezpieczyciela w razie wypłaty z AC i stwierdzenia niezgodności z homologacją?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Fulde Ecocontrol mialem w fiacie punto 2,w kaluzach prowadzenie idealne ale szumia troche.

Ja mam w B-o EcoControl tyle że 185/60 potwierdzam wypowiedź kolegi na temat kałuż, jest wręcz bajecznie, co do szumów to za tą cenę wszystkiego mieć nie można, ale daje się przyzwyczaić.

No i dodam od siebie, że czuję na tyłku spadek komfortu jazdy gdy przesiadam się z zimowych 65 na letnie 60.

Napisano

> A dla Twojego ubezpieczyciela w razie wypłaty z AC i stwierdzenia niezgodności z homologacją?

> Pozdrawiam BAS

Nie powielaj mitów. Myślisz, że jak kolega ma AC i zrobi stłuczkę parkingową, to ubezpieczyciel mu powie... "Panie, ale te opony są tylko do 190 km/h".

Napisano
  • Autor

> Nie powielaj mitów. Myślisz, że jak kolega ma AC i zrobi stłuczkę parkingową, to ubezpieczyciel mu

> powie... "Panie, ale te opony są tylko do 190 km/h".

Miałem kilka wypłat z AC... PZU nie sprawdza indeksu prędkości.

Napisano

Zdecydowanie Uniroyal. Fulda Ecocontrol jest oponą budżetową i na podobnym poziomie jak Dębica, natomiast Uni należy do opon średniej klasy. Pamiętaj tylko, że te oceny na deszczu trzeba brać z przymrużeniem oka, jeździłem na wielu oponach asymetrycznych, które lepiej odprowadzały wodę od np Rainsporta. Za tą cenę lepszych opon nie znajdziesz.

Napisano

Od zeszłego roku śmigam na Uniroalach i jestem bardzo zadowolony.

Trzymanie w zakrętach na mokrym idealne (co łatwo w Otwocku sprawdzić sciana.gif)

Napisano

Zamiast kupować jakiś niemiecki badziew kup albo porządną oponę - czyli NOKIAN albo jak ma być budżetowo to w końcu i Michelin i Dunlop ma w Polsce 2 firmy oponiarskie - nieprawdaż ??

Napisano

> Zamiast kupować jakiś niemiecki badziew kup albo porządną oponę - czyli NOKIAN albo jak ma być

> budżetowo to w końcu i Michelin i Dunlop ma w Polsce 2 firmy oponiarskie - nieprawdaż ??

Raczej nie badziew skoro Uniroyal w dwoch tesyach w 2009r i 2010r znalazl sie w czolowce najlepszych opon na swiecie

ADAC 2009

ADAC 2010

Wiec nie ma co psioczyc na Uniroyal bo naleza one do koncernu Continental i jak widac dobre sa to opony.A na japonce to czesto jest moda ze wzgledu na zbajerzone profile opon.Prawde mowia miedzynarodowe testy smile.gif i opinie uzytkownikow a te sa dobre odnosnie Uniroyal

I tutaj sa najtansze,opony com.pl naleza do oponeo.pl a to w tej chwili najwiekszy w polsce sprzedawca opon

http://www.opony.com.pl/v1/opony/59646_uniroyal_rainexpert.html

Poprzednie mialem Yokohamy A Drive w matizie i mimo iz byly dobre to w poslizg i zerwac w nich przyczepnosc mozna bylo szybciej niz w Uniroyal smile.gif .

Napisano

Przestałem wierzyć w takie bzdurne testy ADAC. W obu testach Bridgestone ER300 ma przewagę nad Yokohama C.drive. Podają lepszą przyczepność na suchym dla ER300. Test z 2010r jest na oponie 185/65R15, ja mam bardzo zbliżoną 195/60R15 i tym samym autem przetestowałem obie opony. Na C.drive było dużo szybciej w zakrętach niż na ER300 w przypadku suchej nawierzchni, na mokrej obie są porównywalne.

Napisano

> Raczej nie badziew skoro Uniroyal w dwoch tesyach w 2009r i 2010r znalazl sie w czolowce

> najlepszych opon na swiecie

Jakaś dziwna data produkcji opon w tym linku 0810? Może niska cena wynika z tej daty nprodukcji?

Napisano

> Jakaś dziwna data produkcji opon w tym linku 0810? Może niska cena wynika z tej daty nprodukcji?

Przepraszam za pomyłkę. Wszystko jest O.K. Przecież to jest 8-my tydzień 2010r, czyli z m-ca lutego br.

Napisano

> Przepraszam za pomyłkę. Wszystko jest O.K. Przecież to jest 8-my tydzień 2010r, czyli z m-ca lutego

> br.

Mam te opony w ciagu 2 dniu mialem je z Bydzi z Oponeo w domu smile.gif

Napisano

> Raczej nie badziew skoro Uniroyal w dwoch tesyach w 2009r i 2010r znalazl sie w czolowce

> najlepszych opon na swiecie

> ADAC 2009

> ADAC 2010

Jaki tester taki wynik - jakże by inaczej. Jakoś nie mam za dużej wiary w te niemieckie testy co to ach och volkswagen jest najlepszy a opona też jakaś z niemiec ( abstrachując od miejsc w testach)

A nawet gdyby te germańskie produkty były nawet najlepsze to powiem Ci tak - i tak ich nie kupię - niech sobie ten szajs kupuja Niemcy - ja na szczęscie mam mózg i nie mam kompleksu niemieckiego czołgu

> opony.A na japonce to czesto jest moda ze wzgledu na zbajerzone profile opon.Prawde mowia

NOKIAN to nie jest japońska opona tylko fińska

Napisano

> Przestałem wierzyć w takie bzdurne testy ADAC.

O i to jest konkret. Szacunek i podziw smile.gif ( w sensie za cały post )

Napisano
  • Autor

> Zamiast kupować jakiś niemiecki badziew kup albo porządną oponę - czyli NOKIAN albo jak ma być

> budżetowo to w końcu i Michelin i Dunlop ma w Polsce 2 firmy oponiarskie - nieprawdaż ??

Tak samo każdy może Ci powiedzieć że Twoje Bravo to włoski badziew,,.

Moim zdaniem Uniroyal czy Fulda to też dobre opony. Niby tylko Jeśli tylko Nokian ma być dobrą marką to powiem krótko- bez sensu. Tłukłem już Nokiany w fordzie a teraz dodatkowo Bridgestony ER300 Ecopia w toyocie- i moim zdaniem gorsze akurat były Nokiany.

Napisano
  • Autor

> Tak samo każdy może Ci powiedzieć że Twoje Bravo to włoski badziew,,.

> Moim zdaniem Uniroyal czy Fulda to też dobre opony. Jeśli tylko Nokian ma być dobrą marką to powiem krótko- bez sensu. Tłukłem już Nokiany w fordzie a teraz dodatkowo Bridgestony

> ER300 Ecopia w toyocie- i moim zdaniem gorsze akurat były Nokiany.

Napisano

> Tak samo każdy może Ci powiedzieć że Twoje Bravo to włoski badziew,,.

Przecież każdy wie że Fiat to padaka. smile.gif Dlatego można kupić dobrze wyposażone autko tej to marki właśnie ponieważ każdy wiedzący kupi sobie następny niemiecki badziew w postaci TDI lub innego szajsu smile.gif

> ER300 Ecopia w toyocie- i moim zdaniem gorsze akurat były Nokiany.

OK - ależ ok. W porządku. Pytałeś - odpisałem.

Z NOKIAN ja osobiście miałem tylko pozytywne doświadczenia

A co do zakupu - twoja kasa, twoje auto - twoje opony i twój wybór smile.gif

Napisano

Było parę miesięcy temu na motokąciku: francuski ranking najlepszych samochodów w Europie. I jakież zdziwienie - 4 pierwsze pozycję zajmują samochody francuskie... smile.gif

Takie testy oczywiście można brać pod uwagę, ale w żadnym wypadku nie należy ich traktować jako wyroczni. To jest komercja która rządzi się swoimi prawami, a nie dobrem konsumenta.

Napisano

> Było parę miesięcy temu na motokąciku: francuski ranking najlepszych samochodów w Europie. I jakież

> zdziwienie - 4 pierwsze pozycję zajmują samochody francuskie...

> Takie testy oczywiście można brać pod uwagę, ale w żadnym wypadku nie należy ich traktować jako

> wyroczni. To jest komercja która rządzi się swoimi prawami, a nie dobrem konsumenta.

Wiadomo smile.gif dlatego wazne sa tez wypowiedzi np polskich uzytkownikow o danej oponie smile.gif

Napisano

tak ich nie kupię - niech sobie ten szajs kupuja Niemcy - ja na szczęscie mam mózg i nie mam kompleksu niemieckiego czołgu

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wiadomo dlatego wazne sa tez wypowiedzi np polskich uzytkownikow o danej oponie

No właśnie dlatego pytam, opona ma być w miarę dobra i za rozsądną cenę, Brava to auto prawdziwie niskobudżetowe - jak i drogi po których jeździ. Prędkości też raczej nisko...

Póki co prowadzi wyraźnie Uniroyal RainExpert. Ale gdyby ktoś miał coś do powiedzenia to bardzo proszę. Wszystkie odpowiedzi czy tam uważnie. Pozdrawiam.

Napisano

> Ja mam fulde 185/65 ecocontrol od 1.5 roku ,bardzo fajna oponka , dobrze trzyma sie na mokrym, co do szumow wg mnie w normie, bardzo dobrze wypada pod wzgledem zuzywania sie, u mnie po 10tyś km nie widac sladu, są jak nowki więc mysle ze 4-5 sezonow przejeżdżę.Polecam

Napisano

Jeżdżę na Fulda - Diadem Linero (już chyba nie produkowana) - dobrze trzyma na mokrym, po 3 sezonach bez uwag, zużycie minimalne.

Napisano

> No właśnie dlatego pytam, opona ma być w miarę dobra i za rozsądną cenę, Brava to auto prawdziwie

> niskobudżetowe - jak i drogi po których jeździ. Prędkości też raczej nisko...

> Póki co prowadzi wyraźnie Uniroyal RainExpert. Ale gdyby ktoś miał coś do powiedzenia to bardzo

> proszę. Wszystkie odpowiedzi czy tam uważnie. Pozdrawiam.

Dxisiaj jezdzilem w duzych kaluzach w koleinach w ulewie,fulda ecocontol normalnie szumiala jak diabli przy Uniroyal cisza i ladnie odprowadza wode. W linkach co podalem oraz w necie te opony maja duzo dobrych opini.Fulda rowniez,jedyna wada fuldy to glosnosc na mokrej nawierzchni i to tyle z tego co zauwazylem wink.gif

Napisano

> Witam,

> Właśnie kupuję nowe oponki letnie do Bravy 1,9.

> moja decyzja waha się miedzy dwoma modelami dwóch firm,

> Profil 65 dlatego że obecnie mam 185/60/14 Firestone SZ80 i troszkę tłucze.

jak musisz, koniecznie te opony, to doplac do lepszego indexu max. predk..

jak inne to szukaj premium 14-tek - w podobnej cenie firm: conti, good, yoko, pirel, mich, brid - to zawsze lepsze niz marki corki zlosnik.gif

Napisano

> Póki co prowadzi wyraźnie Uniroyal RainExpert. Ale gdyby ktoś miał coś do powiedzenia to bardzo

> proszę. Wszystkie odpowiedzi czy tam uważnie. Pozdrawiam.

Ja również mam tę Fuldę (185/65 r14). Z tą wodą faktycznie jest rewelka.

A szumy? Ja na takich cichych jeszcze nie jeździłem biglaugh.gif Także nie narzekam.

Choć kupił też je do swojej mazdy kolega z pracy i on narzeka, że głośne.

ale to najwiekszy malkontent w firmie. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.