Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie ubezpieczyc kolekcje samochodow?

Featured Replies

Napisano

Wydarzenia ostatnich dni, gdy dzieki jakiemus niesamowitemu szczesciu uniknalem zalania trzech garazy, spowodowaly, ze chcialbym ubezpieczyc kilka samochodow od zalania, pozaru, kradziezy, itp.

Sa to samochody, ktorymi nie jezdze na codzien, sa w bdb stanie i przedstawiaja dla mnie wartosc kolekcjonerska z racji tego ze jest ich niewiele na rynku (aczkolwiek nie sa jeszcze youngtimerami, ani zabytkami). Wszystkie posiadaja rzecz jasna ubezpieczenie OC.

Pytanie - czy ktos wie, ktora z firm ubezpieczeniowych oferuje cos na ksztalt AC dla kolekcji samochodow?

Napisano

Jesli auta nie sa na zółtych tablicach to bedzie spory problem.

Napisano

Każde auto musiał byś ubezpieczać oddzielnie, ale jeśli zrobisz to u jednego ubezpieczyciela to powinien dać spore zniżki.

Napisano
  • Autor

Czyli istnieje ubezpieczenie od ww. zdarzen dla kolekcji aut z zoltymi tablicami?

Napisano

> Czyli istnieje ubezpieczenie od ww. zdarzen dla kolekcji aut z zoltymi tablicami?

Wiec co niewiem. Ale tak zwyklego auta powyzej 10 lat nie ubezpieczysz na AC w zadnym TU. Za to takiego z zóltymi tablicami napewno gdzies ubezpieczysz napewno w PZU.

Niewiem jak wyglada w przypadku kolekcji. Musial bys podzwonic i popytac do kazdego TU osobno.

Napisano

> Wiec co niewiem. Ale tak zwyklego auta powyzej 10 lat nie ubezpieczysz na AC w zadnym TU.

Ubezpieczysz i to bez zadnego problemu ok.gif

Inna kwestia jest oplacalnosc takiego interesu, ale to jzu sporo zalezy od wartosci auta.

Napisano
  • Autor

No wlasnie - maja powyzej 10 lat. Do tego wiekszosc czasu stoja w garazu pod pokrowcami, wiec typowe AC nijak sie ma do takiego profilu eksploatacji smile.gif

Do zeszlego roku mialem wykupione oddzielne polisy AC w PZU (mam 60% znizek). Jednak AC nie uchroni od podtopienia samochodu w garazu. Dlatego szukam czegos bardziej dedykowanego, lub firmy z elastycznym podejsciem do klienta.

Napisano

W kwestii ubezpieczenia nie pomogę, ale chętnie obejrzał bym fotki Twoich autek wink.gif

Opowiadaj,co to za cuda i dawaj foty love.gif

Napisano
  • Autor

> W kwestii ubezpieczenia nie pomogę, ale chętnie obejrzał bym fotki Twoich autek

> Opowiadaj,co to za cuda i dawaj foty

Bez przesady z tymi cudami smile.gif Niemniej jednak, kazdy z tych samochodow jest spelnieniem moich roznych motoryzacyjnych marzen. No i troche sie naszukalem egzemplarzy w dobrym stanie.

delSol.jpg

GrandCherokee.JPG

Lexus.jpg

Napisano

> Bez przesady z tymi cudami Niemniej jednak, kazdy z tych samochodow jest spelnieniem moich roznych

> motoryzacyjnych marzen. No i troche sie naszukalem egzemplarzy w dobrym stanie.

ładne cacka ok.gif, choć liczyłem na coś starszego wink.gif

Napisano

> Wiec co niewiem. Ale tak zwyklego auta powyzej 10 lat nie ubezpieczysz na AC w zadnym TU.

Jeszcze 2 lata temu ubezpieczałem 13-letnie Polo w Warcie, może do tej pory coś się zmieniło...

Napisano
  • Autor

Wszystkie sa z rocznika '95 - lubie auta z tych lat smile.gif

Jest jeszcze codzienny wyrobnik, za to w nietypowym (fabrycznym) kolorze:

Civic.jpg

Napisano

> Pytanie - czy ktos wie, ktora z firm ubezpieczeniowych oferuje cos na ksztalt AC dla kolekcji

> samochodow?

O takim produkcie ubezpieczeniowym nie słyszałem, ale zawsze można próbować dogadać się z ubezpieczycielem w kwestii zawarcia indywidualnego ubezpieczenia. Taka informację uzyskałem w PZU pytając się się o mozliwość ubezpieczenia AC 30-letniego Mercedesa.

Nie wiem jednak czy któryś ubezpieczyciel będzie skłonny potraktować Twoje samochody niestandardowo...

Napisano

> bede probowal tak to zalatwic.

Dodam tylko, że z tym to do oddziału a pewnie najlepiej centrali, agenci/ajenci nie maja takich możliwości.

Napisano
  • Autor

Dziekuje bardzo!

Artykuł trafnie opisuje problem nietypowych ubezpieczen w naszym polskim grajdole - i jak widac nawet jego autorowi nie udalo sie znalezc dopasowanego produktu.

No coz - pozostaje miec nadzieje, ze ktoras z firm w koncu wypelni ta luke, lub sklonuje na nasz rynek produkt oferowany np. na wyspach.

Napisano

W axa lub liberty zaproponowali AC dla auta z 98roku.Wejdz na strone jednej i drugiej firmy i zrob kalkulacje w jednej z nich jest mozliwosc ubezpieczenia AC dla starszych niz 10 lat ale niepamietam w ktorej to firmie bylo zbyt duzo robilem sobie kalkulacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.