Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód klasy B dla emerytów do 20 tys złotych

Featured Replies

Napisano

Witam

W niedługim czasie moi rodzice chcieliby zmienić auto - mam do Was w związku z tym pytania jaki samochód polecilibyście.

Do wydania jest około 20 tys złotych. Samochód będzie użytkowany wyłącznie przez moich rodziców - osoby na emeryturze, ktorym sie nigdzie nie spieszy smile.gif

Wymagania :

Rocznik : od 2004 (niezbędna klimatyzacja)

Moc : okolice 80KM byłyby wystarczające - bez znaczenia czy ON czy PB

Wielkość : raczej klasa B, może B+

Moje typy (kolejność przypadkowa):

1. Peugeot 206 (silnik 1.4 benzyna, moze jakis HDI sie trafi (pewnie najlepszy byłby 1.6 w wersji 110KM)

2. Opel corsa (silnik 1.2 80KM, może 1.3 CDTI)

3. Ford fiesta (silnik 1.2 75KM, może 1.6 TDCI)

4. Citroën C3 (silnik 1.4 benzyna , może 1.4 HDI)

Chyba, że ktoś poleci jakiś inny model wart zainteresowania - jestem otwarty na wszelkie sugestie.

PS.

Odpadają VAG + Skoda - za drogie w stosunku do tego co oferują, odpada też fiat punto2 - raczej tandetne wykonanie wnętrza (przynajmniej tak wygląda na zdjęciach)

Szukałem podobnego tematu - nie potrafiłem znaleźć.

Krzysiek

Napisano

Dacia Logan ,sandero ok.gif

Napisano
  • Autor

Nie dopisałem - małe sedany odpadają.

Sandero za 20 tys to się raczej nie znajdzie. Jak ktoś proponuje autko to prośba również o podanie silnika z którym warto szukać.

Napisano

> Nie dopisałem - małe sedany odpadają.

> Sandero za 20 tys to się raczej nie znajdzie. Jak ktoś proponuje autko to prośba również o podanie

> silnika z którym warto szukać.

Oj znajdzie sie i to spokojnie... poszukaj bo warto!!

Napisano

Idź i zerknij na Punto po 2005 roku wnętrze nie jest aż takie złe.

Może seat ibiza 1.4 ?

Napisano

Mo i rodzice też stali przed takim zakupem. I rok temu kupili 2,5 letnią Dacię Logan 1,4 za 15 kpln. Na liczniku miała niecałe 60 kkm i jeszcze pół roku gwarancji. Są zadowoleni.

Napisano

Chevrolet Aveo.

Hultaj Getz

Napisano
  • Autor

> Idź i zerknij na Punto po 2005 roku wnętrze nie jest aż takie złe.

To już jest Grande Punto - i ono jest ok, tyle że w granicach 25 tys wink.gif

Napisano

> 1. Peugeot 206 (silnik 1.4 benzyna, moze jakis HDI sie trafi (pewnie najlepszy byłby 1.6 w wersji

> 110KM)

> 2. Opel corsa (silnik 1.2 80KM, może 1.3 CDTI)

> 3. Ford fiesta (silnik 1.2 75KM, może 1.4 TDCI)

> 4. Citroën C3 (silnik 1.4 benzyna , może 1.4 HDI)

Poprawiłem Twój błąd z TDCi wink.gif

Napisano

> To już jest Grande Punto - i ono jest ok, tyle że w granicach 25 tys

szukaj tzw. PII FL też jest niczego sobie, z silnikiem 1.2 16V, 1.4 16V, 1,3JTD naprawdę świetny samochód a wg. niektórych to tylko FIAT zlosnik.gif

Napisano

> Ford fiesta (silnik 1.2 75KM, może 1.6 TDCI)

mam i używam fiestę 1,4 TDCI (już druga sztukę) - bardzo fajne autko - świetnie jeździ, bezawaryjnie... wbrew pozorom 1,4 TDCI nie jest zawalidrogą (68 KM)

spala średnio 4,6 litra przy cyklu mieszanym (zimą do 5 litrów w cyklu mieszanym)

zrobiłęm nim tez trasę długą.. średnia wyszła coś koło 100 kmh i spalanie 4,6 l

Napisano
  • Autor

> Poprawiłem Twój błąd z TDCi

Nie ma błędu bo silnik 1.6 w fiescie istnieje wink.gif - czasami takim jeżdżę i 90KM w takim samochodzie sprawia, że porusza się dość żwawo zlosnik.gif

Napisano

Hyundai Getz 1.1? Ewentualnie 1.3 - ale emerytom 1.1 wystarczy smile.gif

Auto bezawaryjne i troche bezplciowe - ale im nie powinno to akurat przeszkadzac. Za 20 tysiecy znajdzie sie 2-3 latka.

Napisano

minimalnie przekracza założony budżet ale może jednak warto troche dołożyć Suzuki Swift . Miałem okazje takim się przejechać jako pasażer. Autko wygodne, całkiem ładnie wykończone z niezłym wyposażeniem. Silnik dość żwawy, tylko bagażnik trochę mały, ale za to podwójny wink.gif

Napisano

> Nie ma błędu bo silnik 1.6 w fiescie istnieje - czasami takim jeżdżę i 90KM w takim samochodzie

> sprawia, że porusza się dość żwawo

istnieje ale bardzo rzadko spotykany na polskim rynku

najczęściej jest 1,4 - choć nic mu nie brakuje - do NORMALNEJ jazdy wystarczy w zupełności

Napisano

> Nie ma błędu bo silnik 1.6 w fiescie istnieje - czasami takim jeżdżę i 90KM w takim samochodzie

> sprawia, że porusza się dość żwawo

Tak w odmianie S a nie zwykłej cywilnej.

Napisano

> Hyundai Getz 1.1? Ewentualnie 1.3 - ale emerytom 1.1 wystarczy

1.1 odpada - żłopie, nie jedzie, czasem się psuje

1.3 mam - żłopie, jedzie, nie chce się popsuć (innym też się nie psuje).

są jeszcze wersje 1.4 i 1.6 - ale nie wiem co z nimi wink.gif

sadzomiotacz 1.5 nie ma najlepszej opinii

Zwroty "czasem się psuje" albo "nie najlepsza opinia" trzeba brać z przymróżeniem oka bo ostatnio słyszałem od pracownika serwisu Hultaja, że szef kazał przyjmować inne samochody, bo H. nie przyjeżdżają hehe.gif

Napisano

> 1.1 odpada - żłopie, nie jedzie, czasem się psuje

Hmm... nie wiem o psuciu, bo jezdzilem nowka, ale zlopania i niejechania nie stwierdzilem - spalal wg. mnie w normie (czyli tyle co seicento 900), jechal tez w normie - na autostrade srednio (choc 160 nim jechalem i rozpedzenie nie trwalo wiekow, ani nie gluchlem od wycia silnika), ale na miasto/pod miastem spoko - choc fakt, to dosyc indywidualna kwestia zeby.GIF

> sadzomiotacz 1.5 nie ma najlepszej opinii

True, kultura pracy to jakas porazka. Za to sie nie psuje, przynajmniej mi - 180 kkm i zadnej ingerencji w silnik dotad (pewnie w rewanzu za wychwalanie jutro pojda wtryski + dwumasa grinser006.gif)

Napisano

> niejechania nie stwierdzilem

1.1 ma (katalogowo) 16.1s do 100km/h

1.3 już 11.5s - nie jest to wynik zniewalający, ale prawie 5s różnicy to jednak sporo

Fakt, że maks. prędkość w 1.3 to niby 164km/h a mnie się udało rozbujać do licznikowych 190

więc ciężko powiedzieć jak to jest z tymi danymi grinser006.gif

Napisano

> 1.1 ma (katalogowo) 16.1s do 100km/h

Moj obecny ma 18 s do setki - i jakby kto pytal, to nie mam zastrzezen do tego, jak jedzie - pisalem, to sprawa indywidualna zeby.GIF

Ale fakt, 1.1 nie spelnia wymagan "okolo 80 KM" - 65 to jednak nie jest "okolo 80"

W takim razie, ostatecznie, propozycją jest 1.3 - ale takiego trudniej znalezc.

Napisano

> 3. Ford fiesta (silnik 1.2 75KM, może 1.6 TDCI)

> 4. Citroën C3 (silnik 1.4 benzyna , może 1.4 HDI)

1.6 i 1.4 TDCI to to samo co HDi silniki PSA

Napisano

> 1.6 i 1.4 TDCI to to samo co HDi silniki PSA

jep...

i to samo co w Mazdzie 2

o właśnie - może mazda 2 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> jep...

> i to samo co w Mazdzie 2

> o właśnie - może mazda 2

niestety przekracza budżet - pewnie ok 25 tys trzeba by wydać i tutaj pojawiają się opcje nowszych generacji w postaci grande punto lub peugeot 207

Napisano

> niestety przekracza budżet - pewnie ok 25 tys trzeba by wydać i tutaj pojawiają się opcje nowszych

> generacji w postaci grande punto lub peugeot 207

to bierz fiestę biglaugh.gif

jak dobrze poszukasz to będzie i wersja po liftingu - nawet i 2006 r.

sporo jeździ poleasingowych, ale jak serwisowana to nie ma powodów do obaw - ja już mam 2 po leasingu i śmiga jak pszczółka

Napisano

Większość osób skupiła się tutaj na doborze silnika, podczas gdy - jeśli tak jak piszesz samochód ma być dla emerytów (czyli zakładam że osób starszych), którym dodatkowo się nie spieszy - moim zdaniem powinieneś zwrócić większą uwagę na tak z pozoru banalną rzecz jak wygoda wsiadania/wysiadania.

Dla ludzi starszych to istotna sprawa, na którą młodsi nie zwracają zbytniej uwagi. Ja to widzę po swoich rodzicach, którzy przyznają że zdecydowanie wygodniej wsiada i wysiada im się do fiata uno niż np. forda mondeo, który owszem jest wygodniejszy, ale wysiadanie jest już mniej wygodne ze względu na to, że fotele są dużo niżej i jak sami przyznają, gdyby mieli zmieniać samochód wybrali by coś wyżej zawieszonego.

Może po prostu weź ich, niech spróbują się przejechać różnymi samochodami i wybiorą ten dla nich najwygodniejszy.

A co do propozycji, to brałeś pod uwagę Forda Fusiona? Ojciec jeździł takim kilka dni i stwierdził że bardzo dobrze mu się go użytkowało ok.gif

Napisano
  • Autor

Jeździli wcześniej fiatem uno - rzeczywiście siedzi się w nim trochę wyżej niż w innych samochodach, ale nie widzę aż tak ogromnej różnicy - to nie suv wink.gif

Fusion to dla mnie udziwniona i mega brzydka wersja fiesty. Rodzice są już na emeryturze - ale w początkowym stadium i fizycznie jeszcze się dość dobrze trzymają zlosnik.gif zatem wygoda wsiadania/wysiadania nie jest jeszcze decydującym kryterium.

Bardziej mi chodziło np. o opinie nie kupuj 206 z silnikiem 1.4 bo słabo jeździ i dużo pali* itp.

*dane przykładowe całkowicie zmyślone

Napisano

> Bardziej mi chodziło np. o opinie nie kupuj 206 z silnikiem 1.4 bo słabo jeździ i dużo pali* itp.

> *dane przykładowe całkowicie zmyślone

A jakie oni przebiegi robia roczne? Bo czasami duze spalanie jest sprawa zupelnie pomijalna z uwagi na symboliczne przebiegi - sprawa szczegolnie czesta wlasnie wsrod emerytow smile.gif

A co do tego, ze sa calkiem sprawni - kwestia, ile autem chca pojezdzic - bo moze sie zdazyc, ze za jakis czas wsiadanie/wysiadanie bedzie juz problemem.

A wlasnie, w tym klimacie - Agila (stara) 1.2 / Wagon R+ 1.3 (lepszy silnik) - super autka, jesli przymknac oko na wyglad.

Napisano

> A wlasnie, w tym klimacie - Agila (stara) 1.2 / Wagon R+ 1.3 (lepszy silnik) - super autka, jesli

> przymknac oko na wyglad.

Potwierdzam - dla emeryta jak znalazł ok.gifzlosnik.gif

Plusy Wagona 1.3 (pierwsza wersja, jeszcze z silnikiem G13BB 76KM):

- spalanie przy dynamicznej jeździe miedzy 6.5-7l/100km, mój rekord to 6.28l/100km,

- fajna przestrzeń ładunkowa po złożeniu foteli

- wysokie siedzenia, siedzi się jak na krześle ale ma to tą zaletę, że człowiek mniej się męczy przy jeździe

- łatwo znaleźć zadbany egzemplarz z małym przebiegiem

minusy:

- na polskim rynku zazwyczaj można kupić auto w wersji wyposażenia "bieda",

- starsze roczniki mają homologację tylko na 4 osoby,

- przy okazji padnięcia czegoś z części mechanicznych, elektrycznych - części zazwyczaj dostępne tylko w ASO za baaardzo duże pieniądze. Z łoplem Agila części wspólnych poza budą jest w sumie niewiele,

- blacha jak to w japończykach - w moim 9-letnim papa mobile zaczynają występować purchle (na razie się zaczyna od drzwi)

- krótkie przełożenia skrzyni biegów - 5 bieg, przy 120km/h mamy ~4000 obr/min na liczniku, także na autostrady średnio się nadaje.

Ogólnie bardzo emerycki samochód zlosnik.gif

Z Suzuki to bym polecał Ignisa wink.gif

Napisano

> Potwierdzam - dla emeryta jak znalazł

> Plusy Wagona 1.3 (pierwsza wersja, jeszcze z silnikiem G13BB 76KM):

> - spalanie przy dynamicznej jeździe miedzy 6.5-7l/100km, mój rekord to 6.28l/100km,

Tak w temacie Suzuki Wagona R+. Moja koleżanka z pracy posiada takowego rocznik bodajże 2002 z 1.3 wypasiona wersja bo podobno kupiony od matki Durczoka zlosnik.gif. I teraz mam pytanie: jaki tam jest rozrząd i co ile się go wymienia? Pytam bo koleżanka jest całkiem zielona w tych sprawach a wydaje mi się że po 8 latach i przebiegu 80 tyś km by raczej wypadało to zrobić zwłaszcza, ze bardzo nerwowo jeździ (szarpie biegami, potrafi uzywać 5 biegu jadąc 50 km/h i dotego gwałtownie wciskać gaz zlosnik.gif

Napisano

> Tak w temacie Suzuki Wagona R+. Moja koleżanka z pracy posiada takowego rocznik bodajże 2002 z 1.3

> wypasiona wersja bo podobno kupiony od matki Durczoka . I teraz mam pytanie: jaki tam jest

> rozrząd i co ile się go wymienia? Pytam bo koleżanka jest całkiem zielona w tych sprawach a

> wydaje mi się że po 8 latach i przebiegu 80 tyś km by raczej wypadało to zrobić zwłaszcza, ze

> bardzo nerwowo jeździ (szarpie biegami, potrafi uzywać 5 biegu jadąc 50 km/h i dotego

> gwałtownie wciskać gaz

Pytanie - czy to jest jeszcze z silnikiem G13BB czy z M13A?

W obu i tak jest pasek, wymienia się go razem z napinaczem.

W G13BB na pierwszy montaż szły paski Mitsuboshi i taki też jest polecany.

Przydałoby się jeszcze wymienić pasek klinowy alternatora (polecam Contitech) i pompę wody.

O ceny samych części - dobiorą po VINie to najlepiej zapytać w hurtowni DRT z Tychów - mają bardzo dobre ceny.

Co do dalszych szczegółów technicznych, polecam klubsuzuki.pl lub tutaj zapytać na skośnookich, chociaż podejrzewam, że za dużo posiadaczy wagona na forum nie mamy

Napisano
  • Autor

> A jakie oni przebiegi robia roczne? Bo czasami duze spalanie jest sprawa zupelnie pomijalna z uwagi

> na symboliczne przebiegi - sprawa szczegolnie czesta wlasnie wsrod emerytow

Pewnie tak - przy ich przebiegach spalanie nie jest jakoś mega istotne, niemniej jednak czasami niektóre wersje silników w danych modelach sprawdzają się znacznie bardziej niż inne wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.