Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koło dwumasowe

Featured Replies

Napisano

warto regenerować czy kupować nowe ??

jak rozpoznać "padniętą" dwumasę ??

ewentualnie czy macie jakieś sprawdzone zakłady które regenerują

Napisano
  • Autor

> Nazwa pacjenta?

myślałem że nie ma to znaczenia ale skoro ma to Mercedes Sprinter 2.9 TD 97r.

o tym że kończy się sprzęgło wiemy od ponad pół roku ale taka jest polityka szefostwa "jeszcze pojeździ" crazy.gif mimo iż był silnik wyjęty i można było to od razu wymienić a tak będą dodatkowe koszta.

teoretycznie w/g mechanika jak miał to wtedy na wierzchu to stwierdził że jeszcze jest ok, ale teraz mam dziwne odczucie że chyba coś się inaczej zachowuje niż wcześniej, na luzie coś hałasuje, podczas zmiany biegów czuć tak jakby uderzenia, nie zawsze ale jednak są

Napisano

> jak rozpoznać "padniętą" dwumasę ??

np: po utrudnionym rozruchu silnika, w Foce szwagra z padniętą dwumasą, silnik przy odpalaniu zachowuje się jakby miał się rozlecieĆ zaraz. I długo trzeba kręciĆ żeby załapał

Napisano
  • Autor

> np: po utrudnionym rozruchu silnika, w Foce szwagra z padniętą dwumasą, silnik przy odpalaniu

> zachowuje się jakby miał się rozlecieĆ zaraz. I długo trzeba kręciĆ żeby załapał

pali z dotyku bez znaczenia czy zimny czy ciepły, tylko pojawił się ten hałas który na wolnych obrotach czasami zanika i za chwilkę znów wskakuje, jak się wciśnie sprzęgło to cichnie

Napisano

Pytam sie gdyz w przypadku naprawy odradzam szczegolnie ze dla niektorych pojazdow sa zestawy naprawcze link . Czasami zastepuja one dwumasowke kolem sztywnym lub tez sa tzw zamienniki.

Naprawa obecnego kola to dla mnie wyrzucenie pienedzy

Napisano

Wiesz co w aucie ktore na siebie zarabia nie bawil bym sie w takie zabawy. Kupil bym nowy dwumas i cieszyl sie ze dlugo pojezdze. A tak zregenerujecie i temat bedzie powracal jak bumerang.

Napisano

> warto regenerować czy kupować nowe ??

ja tam wolę nowe oryginalne

metaliczne stuki po uruchomieniu silnika oraz przy zmianie biegów.

Napisano

> warto regenerować czy kupować nowe ??

> ewentualnie czy macie jakieś sprawdzone zakłady które regenerują

Mam cały komplet z silnika VW (tarcza docisk dwumasa) - dwumasa jest OK, tarcza się ślizga, kiedyś wystawiłem na allegro - nikt nie chce. zlosnik.gif JA wymieniłem całość na nowy.

Napisano

daruj sobie regeneracje, poszukaj koła dwumasowego w necie, jest szansa na dobrą cenę

Napisano

> np: po utrudnionym rozruchu silnika, w Foce szwagra z padniętą dwumasą, silnik przy odpalaniu

> zachowuje się jakby miał się rozlecieĆ zaraz. I długo trzeba kręciĆ żeby załapał

nie ma zwiazku z łatwością rozruchu...

ma natomiast z kultura pracy przy wlaczaniu i wylaczaniu (TDCI wydaje metaliczne dzwieki podczas gaszenia silnika).

poza tym wibracje na wolnych obrotach czy w konkretnym zakresie predkosci

Napisano

> nie ma zwiazku z łatwością rozruchu...

dokładnie, jeśli jest problem z rozruchem to trzeba szukać przyczyny gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

Nię będę odpisywał każdemu z osobna więc zrobię zestawienie w tym poście ok.gif

"metaliczne stuki po uruchomieniu silnika oraz przy zmianie biegów." ---> tak, właśnie takie coś występuje

"poza tym wibracje na wolnych obrotach czy w konkretnym zakresie predkosci " ----> faktycznie ostatnio na wolnych obrotach potrafi wpaść w dziwną delirkę

Odnośnie tego ze zarabia i że nie warto regenerować tylko nowe.

Z tego co pamiętam to w dwumasie padają sprężyki więc myślę że jak będzie to zrobione profi to nie powinno być problemu, i jeżeli trafiłby mi się ktoś taki jak pan Radzikowski http://www.sprzegla.com/ to bym oddał do regeneracji, no ale weź i teraz znajdź kogoś takiego.

To nie jest tak że chcę przyoszczędzić "bo tak" (ja za to nie płacę) tylko po prostu myślałem że taki Radzikowski mógłby nawet ulepszyć takową dwumasę, ale prawdopodobnie skończy się na wymianie na nową

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.