Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co, jak nie Swift GTi? Czyli szybkie, ekonomiczne, do 9000.

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Już od półtorej roku jestem dość szczęśliwym posiadaczem Swifta GTi - samochodzik jest dość dynamiczny (0-100km/h w okolicach 8s), przy tym potrafi spalić niewiele. Większość części też nie należy do drogich, awarie są bardzo rzadkie.

Jednakże powoli Swifcik zaczyna mi się zwyczajnie nudzić - postanowiłem więc poszukać jakiegoś innego samochodu, który spełni następujące warunki:

1. Autko musiało by być dynamiczne - te 9s do 100km/h to taki maks.

2. Ekonomia - czyli w przypadku większej benzyny musiałby być gaz. Nie wiem, czy w tej cenie znajdzie się coś senswonego z diesla (Afla 156 2.4 JTD? Boję się, ze zabiła by mnie kosztami eksploatacji). Generalnie - w sumie miesięcznie robię po ~3000km, więc miło było by mieć coś zagazowanego smile.gif Z resztą w wakacje szykuje się troszkę dłuższych tras.

3. Cena - 9000 "na gotowo" było by absolutnym maksimum, na jakie mogę sobie pozwolić (studentem jestem, nie pracuję, rodzinka też nie z tych, która da choć grosz).

4. Kwestia wyglądu - biorę pod uwagę zarówno hatchbacka, jak i coupe. W grę wchodzi też ładny sedan smile.gif Wygląd nie jest dla mnie priorytetem, ale wiadomo - czymś pokroju Fabii w życiu nie chciałbym jeździć wink.gif

5. Miło było by, gdyby auto posiadało jakieś możliwośći względnie taniego tuningu mechanicznego - w przypadku Swifta GTi jest lekka tragedia z częścią takowych części wink.gif Ponoć do Hondy tańsze.

Na razie myślałem o:

1. Honda Civic V gen 1.6 VTEC SOHC - ale tutaj średnio uśmiecha mi się dać ~7 tysięcy za jednak wciąż stary samochód. Może 1.5 + zmiana głowicy na VTEC'ową? Jakąś tam wiedzę posiadam, dostęp do sprzętu i pomocnego kumpla także.

2. Honda Prelude IV gen + gaz. Tutaj po pierwsze jakoś nie leży mi stylistyka (że o zegarach nie wspomnę). Poza tym - wersja 2.0 praktycznie nie jedzie, 2.3 ponoć awaryjne. 2.2 DOHC VTEC - wiadomo, spalanie.

3. Toyota Celica VI gen (o V nawet nie mówię - wizualnie dla mnie tragedia). Tutaj problem taki, że 2.0 GT ponoć gazu nie lubi, a 1.8 - 115KM w takiej budzie pewnie też było by porażką po przesiadce z dynamicznego Swifta.

4. Alfa 156 2.4 JTD + chip. Tutaj jednak problemem było by wysokie OC. Boję się także diesla- kosztów związanych z turbinką, dwumasą i wszystkimi innymi tego typu pierdółkami wink.gif

Pomysłow miałem i mam troszkę więcej, ale... liczę na coś z Waszej strony smile.gif Także szukamy czegoś szybkiego, ekonomicznego (lub lubiącego gaz), do 9000zł. W grę wchodzi opcja kupna czegoś seryjnie słabego, co łatwo zmodyfikować.

Pozdr.

Napisano

Astra GSi, Golf GTI? Colt 1.6 115 KM? Corolla 1.6?

Napisano
Nie napisze 106 xsi + wstawienie 1.6 16v bo szkoda takiego samochodu dla gazownika zlosnik.gif
Napisano

> 4. Alfa 156 2.4 JTD + chip. Tutaj jednak problemem było by wysokie OC. Boję się także diesla-

> kosztów związanych z turbinką, dwumasą i wszystkimi innymi tego typu pierdółkami

> Pomysłow miałem i mam troszkę więcej, ale... liczę na coś z Waszej strony Także szukamy czegoś

> szybkiego, ekonomicznego (lub lubiącego gaz), do 9000zł.

Pozostałych nie znam, ale Twoja wymarzona alfa za taką cenę będzie raczej złomem...

Napisano

To ja od siebie food.gif Peugeot 406 3.0 V6 palacz.gif

Tylko do 9 000 zł to kupisz raczej wersje sprzed liftingu, słabszą i więcej palącą (w mieście nawet 15 litrów gazu). Ale jest poniżej 9 s do pierwszej setki zlosnik.gif

Napisano

astra gsi bylaby chyba dobrym wyborem ok.gif

jeszcze moze byc primera 2,0. Ostatnio kumpel taka kupil z 98r z sekwencja za 8200. 130 koni ale nie ma problemu zeby zrobic 150 +

Napisano

Jeśli tego GTI nie dopadła korozja zbyt mocno i buda

jakoś się jeszcze trzyma ... użytkuj go dalej i zbieraj kasę.

Za 9k nie "powalczysz" w tym segmencie..

Napisano

Wydaje mi sie ze przy takim budzecie to bedza wywalone w bloto pieniadze. Pamietaj ze auta klasy GTi przewaznie sa zmeczone (albo jeszcze gorzej). Trzeba wymienic rozrzad, oleje zawsze cos sie znajdzie do wymiany itd. Dozbieral bym z 2-3 tysiace i wyedy cos poszukal. Np Punto II HGT wink.gif

Napisano

> astra gsi bylaby chyba dobrym wyborem

Trochę strach, bo to zabytek i to dosyć mało bezpieczny...

Napisano

miesięcznie robisz po 3tys km i tylko 9tys na auto i jeszcze ma być szybkie i ekonomiczne... i najlepiej bezawaryjne, ciężko będzie złożyć to do kupy...

chyba poszedłbym w xsare 2.0

przykladowa fura

Napisano

> Komis, który sprzedaje 17-letnie auto z przebiegiem 94tys.

mi chodzi o model a nie o konkret

Napisano

> 3. Cena - 9000 "na gotowo" było by absolutnym maksimum, na jakie mogę sobie pozwolić (studentem

> jestem, nie pracuję, rodzinka też nie z tych, która da choć grosz).

Szczesciarz. Gdy bylem studentem, cieszylem sie gdy mialem 50 PLN na wyjscie wieczorem na piwo mikolaj.gif

Napisano

> Komis, który sprzedaje 17-letnie auto z przebiegiem 94tys.

Pewnie cofneli licznik dla tych co patrza na licznik a nie na stan auta rotfl.gif

Napisano

> Astra GSi, Golf GTI? Colt 1.6 115 KM? Corolla 1.6?

z toyotą corolla 1.6 w tej cenie będzie ciężko... no i nie ma poniżej 9 s. zlosnik.gif

Napisano

> Wydaje mi sie ze przy takim budzecie to bedza wywalone w bloto pieniadze. Pamietaj ze auta klasy

> GTi przewaznie sa zmeczone (albo jeszcze gorzej). Trzeba wymienic rozrzad, oleje zawsze cos

> sie znajdzie do wymiany itd. Dozbieral bym z 2-3 tysiace i wyedy cos poszukal. Np Punto II HGT

I tez znajdzie sie cos do wymiany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.