Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urwana nakrętka wewnątrz profilu zamkniętego

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zastała mnie taka sytuacja, że przy zamykaniu klapy bagażnika jedna śruba trzymająca siłownik wyskoczyła ze swojego otworu.

Nakrętka wewnątrz karoserii musiała się rozpaść, bo siłownik był dobrze przykręcony.

Żaden z otworów na tylnym słupku nie daje dostępu do tego miejsca.

Czy jest szansa wklejenia śruby na jakimś kleju? Siłownik ma 270N.

Czy może macie jakieś inne propozycje?

Tak to aktualnie wygląda:

29844878.th.jpg

A tak powinno to wyglądać:

99923940.th.jpg

Napisano

podjechać do jakiegoś zakładu który posiada sprzęt do nitonakrętek i zastosować nitonakrętkę ok.gif

Napisano

Dokładnie! Nitonakrętkę m.in. właśnie do takich miejsc wynaleziono ok.gif Tanio i solidnie!

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo, w ogóle nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje smile.gif

Znalazłem bardzo ciekawą poradę na temat nitonakrętek:

Do ich zaciśnięcia wcale nie potrzeba specjalnej nitownicy. Wystarczy długa śruba z nakrętką. Śrubę wkręca się w nitonakrętkę, a zwykłą nakrętką przy powierzchni elementu ściska się nitonakrętkę. smile.gif

Napisano

> Znalazłem bardzo ciekawą poradę na temat nitonakrętek:

> Do ich zaciśnięcia wcale nie potrzeba specjalnej nitownicy. Wystarczy długa śruba z nakrętką. Śrubę

> wkręca się w nitonakrętkę, a zwykłą nakrętką przy powierzchni elementu ściska się

> nitonakrętkę.

Czy ktoś (kto to puścił w eter) ma pozytywne doświadczenia

praktyczne - czy tylko teoretyzuje?

Do zamontowania nitonakrętki potrzeba trochę siły. Zaciśnięcie

M5 zwykłą ręczną nitownicą jest już dużym wysiłkiem. Dlatego do

większych średnic stosuje się nitownice nożycowe, a dalej to już

tylko hydrauliczne.

Gdyby to co piszesz było praktycznie możliwe, to pod naciskiem

śruby trzymającej coś tam nitonakrętka też by się uginała.

Napisano

No ja też jakoś sobie tego nie mogę wyobrazić, tym bardziej że śruba będzie zwykła kiedy to te trzpienie w nitownicy są hartowane i też pękają, to taka śrubka nie wiem czy wytrzyma niewiem.gif

Napisano

> Do zamontowania nitonakrętki potrzeba trochę siły.

hehe.gif Widziałeś kiedyś "na żywo" taką nitonakrętkę?

Mam ręczną nitownicę do M12 włącznie zlosnik.gif. Fakt, że "baba" tego nie zaciągnie, ale do M8 nawet dziecko da radę.

Napisano

> Fakt, że "baba" tego nie zaciągnie, ale do M8 nawet dziecko

> da radę.

Masz rację, używam i wiem. Te stwierdzenia wyżej o wielkiej trudności to chyba teoretyczne, a nie praktyczne

Napisano

> podjechać do jakiegoś zakładu który posiada sprzęt do nitonakrętek i zastosować nitonakrętkę

Nie jestem pewien czy to dobre rozwiązanie. Nitonakrętka trzyma się tylko na cienkiej krawędzi otworu w blasze. Z moich doświaczeń, tylko do lekko obciążonych połączeń to się nadaje. Większe obciążenie deformuje blachę i wyrywa nakrętkę.

Napisano

> Nie jestem pewien czy to dobre rozwiązanie. Nitonakrętka trzyma się tylko na cienkiej krawędzi

> otworu w blasze. Z moich doświaczeń, tylko do lekko obciążonych połączeń to się nadaje.

> Większe obciążenie deformuje blachę i wyrywa nakrętkę.

Dobrze dobrana nitonakrętka do grubości blachy i umieszczona we właściwym otworze ma praktycznie wytrzymałość swojej wielkości gwintu. Jeżeli tam była przyspawana czy w inny sposób zamocowana jakaś nakrętka, to nowa nitonakrętka wytrzyma to samo albo więcej.

Napisano

> Widziałeś kiedyś "na żywo" taką nitonakrętkę?

Nie tylko widziałem. Kilka (setek)też zamontowałem.

> Mam ręczną nitownicę do M12 włącznie .

Jakiego rodzaju?

> Fakt, że "baba" tego nie zaciągnie, ale do M8 nawet dziecko da radę.

Wszystko zależy od rodzaju nitownicy.

Napisano

> Dobrze dobrana nitonakrętka do grubości blachy i umieszczona we właściwym otworze ma praktycznie

> wytrzymałość swojej wielkości gwintu.

Potwierdzam.

Napisano

> Potwierdzam.

Nie da się dobrać większej nitonakrętki niż śruba, która służy do umocowania siłownika. Tymczasem wytrzymałość blachy nadwoziowej jest bardzo mała, bo blacha jest cienka. Wytrzymałość takiego połączenia zależy od wielkości nitonakrętki i grubości blachy. Trzeba by zastosować nitonakrętkę o kilkucentymetrowej średnicy zewnętrznej i jednocześnie odpowiednio cieniutkim gwincie wewnętrznym. Jeśli są takie to jestem w błędzie, jeśli nie ma to Wy jesteście.

Napisano

wkleić lub wspawać szpilkę

Napisano

> Nie jestem pewien czy to dobre rozwiązanie. Nitonakrętka trzyma się tylko na cienkiej krawędzi

> otworu w blasze. Z moich doświaczeń, tylko do lekko obciążonych połączeń to się nadaje.

> Większe obciążenie deformuje blachę i wyrywa nakrętkę.

Nada się, nada, tylko trzeba dobrać odpowiednią nitonakętkę ok.gif

Napisano
  • Autor

No i dzisiaj sprawdziłem metodę z zaciąganiem nitonakrętki za pomocą śruby.

W moim przypadku nie ma szans żeby to zadziałało. Pierwszy problem to jest unieruchomienie nitonakrętki. Pomimo, że śrubę trzyma się w miejscu, to przy zaciąganiu nitonakrętka obraca się i śruba się z niej wykręca.

Nitonakrętkę można zaciągnąć tylko gdy zablokuje się śrubę przed wykręceniem się z niej np dwoma skontrowanymi nakrętkami, więc gdy jest dostęp od tyłu otworu, to można użyć tej metody. W innym przypadku nie ma szans.

Dodatkowo zdziwiłem się też jak dużej siły potrzeba do zaciśnięcia nitonakrętki. Fakt, że kupiłem stalowe M8, a nie aluminiowe, ale skręcenie jej śrubą to spory wysyłek.

Więc i tak w moim przypadku trzeba skorzystać z nitownicy.

Napisano

Kiedyś jeden gość montował mi hak do podłużnicy. Wykorzystał otwory które w niej były. Do nakrętki przyspawał drut, wygiął w fajkę, przez otwór obok tego właściwego włożył nakrętkę na drucie do środka podłużnicy i ustawił na wprost otworu właściwego.

U Ciebie trzeba by dodatkowy otwór wiercić

Napisano

> Mam ręczną nitownicę do M12 włącznie . Fakt, że "baba" tego nie zaciągnie, ale do M8 nawet dziecko

> da radę.

Zależy jaką nitownicę masz, np. tego typu daje radę. Bo taką powyżej 6mm trochę zaczyna być trudno.Zaciąganie zależy również od nitonakrętki - stal/aluminium.

Napisano

> Zależy jaką nitownicę masz, np. tego typu daje radę. Bo taką powyżej 6mm trochę zaczyna być

> trudno.Zaciąganie zależy również od nitonakrętki - stal/aluminium.

Mamy różne nitownice, dwuręczne Masrerfix i Wurth, takie małe do M6 jak ta z drugiego linka, mamy też pneumatyczną i elektryczną zlosnik.gif.

Napisano

> Mamy różne nitownice, dwuręczne Masrerfix i Wurth, takie małe do M6 jak ta z drugiego linka, mamy

> też pneumatyczną i elektryczną .

U mnie w pracy też jest trochę tego ustrojstwa wink.gif .

Napisano

> Pomimo, że śrubę trzyma się w miejscu, to przy zaciąganiu nitonakrętka obraca

> się i śruba się z niej wykręca.

A na nitonakrętkę dajesz podkładkę, lekko smaru i nakrętka musi się na tym ślizgać i ciągnąć.

Napisano

> No i dzisiaj sprawdziłem metodę z zaciąganiem nitonakrętki za pomocą śruby.

> W moim przypadku nie ma szans żeby to zadziałało. Pierwszy problem to jest unieruchomienie

> nitonakrętki. Pomimo, że śrubę trzyma się w miejscu, to przy zaciąganiu nitonakrętka obraca

> się i śruba się z niej wykręca.

> Nitonakrętkę można zaciągnąć tylko gdy zablokuje się śrubę przed wykręceniem się z niej np dwoma

> skontrowanymi nakrętkami, więc gdy jest dostęp od tyłu otworu, to można użyć tej metody. W

> innym przypadku nie ma szans.

> Dodatkowo zdziwiłem się też jak dużej siły potrzeba do zaciśnięcia nitonakrętki. Fakt, że kupiłem

> stalowe M8, a nie aluminiowe, ale skręcenie jej śrubą to spory wysyłek.

> Więc i tak w moim przypadku trzeba skorzystać z nitownicy.

jak niemasz specjalnego przyrzadu to mozesz to zrobic tak:

nit - nakretka (wieksza, tak zeby wkrecana sruba przechodzila przez nia ale niewkrecala sie w gwint) - sruba

krecisz sruba (najlapiej pneumatem) a kluczem plaskooczkowym trzymasz nakretke, tylko zeby nit niekrecil sie razem ze sruba, nakretke musisz ponacinac promieniscie i ta nacieta strone dajesz do nitu, dobrze jest tez dac wieksza podkladke pomiedzy srube a nakretke

283822117-nit.JPG

pozdr.

post-24763-14352508320885_thumb.jpg

Napisano

> A na nitonakrętkę dajesz podkładkę, lekko smaru i nakrętka musi się na tym ślizgać i ciągnąć.

doswiadczenie pokazuje ze jednak niemusi grinser006.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

Wczoraj sprawdzałem, czy dodanie podkładek (dla pewności chyba 4, żeby w razie czego obracało się wszystko na tej z najmniejszym oporem), między nie smar i także posmarowana nakrętki da jakiś efekt, ale dalej to samo, czyli śruba się wykręca z nitonakrętki.

W najbliższym czasie przetestuję metodę z nakrętką jako dystans i ściągania nitonakrętki śrubą. W sumie mam małą szlifierkę, to będę mógł coś ciekawego wyrzeźbić, żeby nic się nie obróciło.

Napisano

> Wczoraj sprawdzałem, czy dodanie podkładek

Masz rację, sprawdziłem i nie ma szans zrobić tego śrubą.

Napisano

> W najbliższym czasie przetestuję metodę z nakrętką jako dystans i ściągania nitonakrętki śrubą.

Prawdopodobnie w każdym sklepie matalowym lub zakładzie ślusarskim dostaniesz nitownicę do ręki i sam sobie zanitujesz jedną nitonakrętke. Jak ten "twój sląsk" z opisu ma się w tygodniu do Gliwic? Podjedź to M6 i M8 zanitujemy od ręki zlosnik.gif. I nie kombinuj, bo tego nie da sie dobrze zrobić bez nitownicy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ale masz cela zlosnik.gif W Gliwicach studiuję i przyjeżdżam codziennie.

To gdzie mogę się zjawić w tej sprawie? cool.gif

(Możesz dać odpowiedź na PW)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.