Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup nowej astry III 1.4 - prośba o pomoc.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chcę kupić nową astrę III 1.4.

Na co zwrócić uwagą podczas konfiguracji (co warto wybrać już w salonie).

Zastanawia mnie brak możliwości montażu nadkoli, a w przypadku samodzielnego montażu utrata gwarancji.

Druga sprawa to ta srebrna plastikowa konsola która mi się nie podoba - czy można to później jakoś obkleić?

Jeździłem astrą II z tym silnikiem i moim zdaniem jest on dla mnie wystarczający. Nie wiem natomiast nie wiem czy III nie jest przypadkiem cięższa a co za tym idzie bardziej mułowata.

Napisano

piękne auto - tylko czarne, a silnik nie dorównuje w żaden nawet najmniejszy sposób pięknej stylistyce nadwozia i doskonałym właściwościom jezdnym. Na mój małpi rozum do tego auta no aż prosi się diesel-nawet ten najsłabszy 1,3 cdti 90 km, Nie lupuj z silnikiem 1,4 twinport bo 2 razy do tego samego bagna nie właź, dobrze Ci radzę i szczerze, nie rób zadymy. cool.gif

pozdrawiam serdecznie

Napisano

> Nie lupuj z silnikiem 1,4 twinport bo 2

> razy do tego samego bagna nie właź, dobrze Ci radzę i szczerze, nie rób zadymy.

> pozdrawiam serdecznie

jakies argumenty przeciw? Silnik prosty, nie do zarzniecia, na lancuchu, malo pali...a dynamika....da sie sprawnie jezdzić.

Napisano

zobacz jakim samochodem jeżdżę prywatnie-no a teraz rozumiesz, że moja opinia nie jest złośliwa, nie chcę nikogo zniechęcać ale ja bym raz jeszcze tego silnika nie kupił !!!!!!!!!

Sorry za szczerość

P.S. a jaki Ty masz silnik zamontowany w swojej furze?

pzdrawiam

Napisano

> zobacz jakim samochodem jeżdżę prywatnie-no a teraz rozumiesz, że moja opinia nie jest złośliwa,

> nie chcę nikogo zniechęcać ale ja bym raz jeszcze tego silnika nie kupił !!!!!!!!!

> Sorry za szczerość

> pzdrawiam

"jest jak wino - coraz bardziej ją lubię"

hmm...schizofrenia?

Napisano

owszem po pierwszym szoku jakiego doznałem przesiadając się z c16nz teraz jest już coraz lepiej (po prostu przyzwyczajam się do pracy tego silnika, a co miałem innego zrobić niby-za auto dałem 38 tysiaków), Auto mało pali i ma świetne właściwości jezdne o czym kilkanaście razy pisałem na forum. (i TO przesłania wady silnika i powoduje, zę lubię swój samochód)

Ale nie chcę więcej szrpać tego tematu, odpuść sobie.

Napisano

> nie chcę nikogo zniechęcać ale ja bym raz jeszcze tego silnika nie kupił

Miałem dokładnie takie same odczucia jeszcze kilka miesięcy po zakupie,ale...tydzień temu minął rok z Twinportem i...muszę przyznac że z biegiem pokonywanych tysięcy kilometrów ,zaczynam widziec w nim więcej zalet niż wad.

Napisano

>

> Ale nie chcę więcej szrpać tego tematu, odpuść sobie.

hehe.Mam twinporta 1.6 a jezde takze twinportem 1.4. Roznica w dynamice jest odczuwalna ale nie na tyle żeby przeslonic zalety 1.4 - wlasnie brak paska , brak szklanek itp.

Napisano

dokładnie tak trzeba szukać pozytywów, natomiast wiesz ja także wyciągam wnioski, po prostu uczę się na błędach i kupując w przyszłości kolejne auto będę mądrzejszy o swoje doświadczenia i być może dołoże te 10 tys więcej do diesla nie przeliczając oszczęności na paliwie tylko zwracając uwagę jaką daje frajdę np w długiej trasie.

Napisano

>

> być może dołoże te 10 tys więcej do diesla nie przeliczając oszczęności na paliwie tylko

> zwracając uwagę jaką daje frajdę np w długiej trasie.

hehe. Pogadamy zimą i jak Ci poleci dwumas

nigdy diesla! Za duzo sie dieslami bujalem.

Napisano

> Druga sprawa to ta srebrna plastikowa konsola która mi się nie podoba - czy można to później jakoś obkleić?

To popatrz na wersję Elegance, konsole mają różne kolory, a zamiast srebrnych listew jest lepiej wyglądające "drewno"

> Jeździłem astrą II z tym silnikiem i moim zdaniem jest on dla mnie wystarczający. Nie wiem natomiast nie wiem czy III nie jest przypadkiem cięższa a co za tym idzie bardziej mułowata.

A III jest cięższa, a poza tym fakt zastosowania tego samego silnika lub o takich samych parametrach w różnych autach nie znaczy, że będą one miały te same osiągi - różne skrzynie biegów mogą je zupełnie zmienić. Ja się na porównaniu AG 2.0 DTI i AH 1.7 CDTI rozczarowałem. Sprawdź więc czy przełożenia SB AG i AH są takie same.

Napisano

> hehe. Pogadamy zimą i jak Ci poleci dwumas

No ale dwumas to jest chyba tylko w silniku 1.9 cdti a w 1.7 cdti isuzu chyba go nie ma? nie wiem jak w silniku 1.3 cdti?

Napisano

> dokładnie tak trzeba szukać pozytywów, natomiast wiesz ja także wyciągam wnioski, po prostu uczę

> się na błędach i kupując w przyszłości kolejne auto będę mądrzejszy o swoje doświadczenia i

> być może dołoże te 10 tys więcej do diesla nie przeliczając oszczęności na paliwie tylko

> zwracając uwagę jaką daje frajdę np w długiej trasie.

Mam do pracy 5km. Moja serce.gif tyle samo. Dziennie robię więc 10km a 20km to max. Raz w miesiącu żona jedzie do teściów (80km). Po co mi diesel? Kiedy, jeśli w ogóle się zwróci?

Silnik 1.4 wybrałem nie dlatego że że mi żal kasy na mocniejszy ale ze względów praktycznych.

Napisano

> To popatrz na wersję Elegance, konsole mają różne kolory, a zamiast srebrnych listew jest lepiej

> wyglądające "drewno"

> A III jest cięższa, a poza tym fakt zastosowania tego samego silnika lub o takich samych

> parametrach w różnych autach nie znaczy, że będą one miały te same osiągi - różne skrzynie

> biegów mogą je zupełnie zmienić. Ja się na porównaniu AG 2.0 DTI i AH 1.7 CDTI rozczarowałem.

> Sprawdź więc czy przełożenia SB AG i AH są takie same.

Właśnie dowiedziałem się dzisiaj że 3 jest cięższa od 2 o 80kg. To tak jakbym woził dorosłego chłopa. Chyba nie jest to wielka różnica. Jutro pobrykam sobie astrą III 1.4 to będę miał jakieś konkretne porównania. Nie spodziewam się rewelacji ale też nie potrzebuję mocnego auta. Co do kokpitu to drewno tym bardziej mi nie leży. Widziałem w jakiś wypasionych wersjach kokpit błyszczący czarny. Zapytam jutro w ASO czy jest jakaś opcja z kokpitem.

Napisano

> Właśnie dowiedziałem się dzisiaj że 3 jest cięższa od 2 o 80kg.

Ja sobie chwalę mojego twinporta, jedyny minus to głośny. 80kg napewno robi różnice, ale to trzeba sprawdzić/porównać. Ogólnie w porównaniu do eFki X14XE to niebo a ziemia... poza hałasem.

Napisano

> nigdy diesla! Za duzo sie dieslami bujalem.

Nigdy benzyny, za dużo benzynami się bujałem, ale chyba nie o to chodzi w tym wątku?

Napisano

> Nigdy benzyny, za dużo benzynami się bujałem, ale chyba nie o to chodzi w tym wątku?

dokładnie, Panowie nie ma sensu robić flejmów czy świętej wojny o typ silników, każdy ma własne poglądy i szanujmy je nawzajem, będzie OK ok.gif

brat

Napisano

Z14XEP - uciążliwie głośna praca frown.gif

Z16XEP - komfortowo cicha praca smile.gif

Z14XEP - łańcuszek rozrządu smile.gif

Z16XEP - pasek rozrządu frown.gif ale napędzający tylko rozrząd czyli zdecydowanie mniej wysilony i narażony w stosunku do wcześniejszych konstrukcji z napędem pompy wodnej, wym. 150tys smile.gif

Z14XEP - hydrauliczna kompensacja luzu zaworowego smile.gif

Z16XEP - regulacja mechaniczna na szklankach frown.gif

Z14XEP - ekonomiczna jazda smile.gif

Z16XEP - ekonomiczna jazda smile.gif

Z14XEP - marna dynamika frown.gif

Z16XEP - wystarczająca dynamika smile.gif

Z14XEP - LPG tak smile.gif

Z16XEP - LPG wątpliwe oslabiony.gif

Napisano

> Z14XEP - uciążliwie głośna praca

> Z16XEP - komfortowo cicha praca

> Z14XEP - łańcuszek rozrządu

> Z16XEP - pasek rozrządu ale napędzający tylko rozrząd czyli zdecydowanie mniej wysilony i narażony

> w stosunku do wcześniejszych konstrukcji z napędem pompy wodnej, wym. 150tys

> Z14XEP - hydrauliczna kompensacja luzu zaworowego

> Z16XEP - regulacja mechaniczna na szklankach

> Z14XEP - ekonomiczna jazda

> Z16XEP - ekonomiczna jazda

> Z14XEP - marna dynamika

> Z16XEP - wystarczająca dynamika

> Z14XEP - LPG tak

> Z16XEP - LPG wątpliwe

no właśnie kolega flotowiec mówił kup 1,6 twinport a ja nie posłuchałem- zawsze pod prąd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.