Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłucze mi się zawieszenie.

Featured Replies

Napisano

Hej

Tłucze mi zawieszenie, ale słychać to tylko przy otwartych szybach i nie na wszystkich nierównościach. Odgłos rzucanej torby gwoździ zlosnik.gif

Łączniki stabilizatora czy sworzeń w wahaczu?

Pozdrowił

Napisano

a gumy na stabilizatorze kiedy zmienial??

polecam zajzec wlasnie tam,

pozderka

Napisano
  • Autor

Wszystko co dało się wymienić oprócz amortyzatorów, jakieś ~12tys km temu, czyli gumy też poszły nowe.

Myślisz że wyjdzie to na szarpaku jak podjadę?

Edit:

Tłucze się zazwyczaj ta strona którą wjeżdżam w nierówność, czyli prawa masakrycznie, a lewa delikatnie.

Napisano

> Wszystko co dało się wymienić oprócz amortyzatorów, jakieś ~12tys km temu, czyli gumy też poszły

> nowe.

> Myślisz że wyjdzie to na szarpaku jak podjadę?

na 100% a na dodatek jak masz zaprzyjazniona OSKP to za darmo to sprawdzisz

tylko niech sie przylozy diagnosta:)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W związku z dniem miłości dla samochodu postanowiłem sprawdzić co bardziej newralgiczne punkty samochodu.

No i wyszło....

guma w wahaczach wyszła na spacer

Nigdy więcej nie kupię wahaczy TRW...

dsc00417m.jpg

dsc00418j.jpg

Sory za jakoś zdjęć ale śrubokrętem je robiłem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

~12tys km

Zastanawiam się jednak czy nie wymienić tych przednich tulei o ile nie ma tam dużo roboty, bo sworzeń sztywny i tylne też jest są ok, a bynajmniej wyglądają na takie bo z przodu luz jest dość spory zwłaszcza z lewej strony hehe.gif

Bez prasy da radę to zrobić? Na kanale?

Napisano

> Bez prasy da radę to zrobić? Na kanale?

Da radę, ale musisz wymontować wahacze.

Przednie tuleje trzeba naciąć szlifierką bo nie ma jak ich podeprzeć żeby zbic z wahacza. Przyda sie też solidne imadło.

Swoją drogą to nieźle musiało ci autko tańcować po drodze biglaugh.gif

Napisano

> Przednie tuleje trzeba naciąć szlifierką

Goście w Sosnowcu napier... takimi wielkimi młotami, że się wewnętrzna tuleja metalowa "uplastyczniła" i zeszła bez cięcia.

Dwóch takich jak miśki z prewencji, biceps jak na udo.

Napisano
  • Autor

> Swoją drogą to nieźle musiało ci autko tańcować po drodze

Właśnie w tym sęk, że nic nie czuć, ani nie ściąga, ani nie działa na podmuchy wiatru, tylko tłucze się przy poprzecznych nierównościach.

Napisano

> Właśnie w tym sęk, że nic nie czuć, ani nie ściąga, ani nie działa na podmuchy wiatru, tylko tłucze

> się przy poprzecznych nierównościach.

no to cud jakiś chyba...ja poczułem mały luz na silentblock'u a ty go wcale nie masz i nic nie czujesz..... icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

Może nie czuje żadnej różnicy, ponieważ reszta jest sztywna. niewiem.gif

Wahacz w miejscu gdzie brakuje gum, na szarpaku wykonywał przesunięcia rzędu 3-5mm i to bardziej w płaszczyźnie pionowej niż poziomej.

Napisano

> Właśnie w tym sęk, że nic nie czuć, ani nie ściąga

hmm.gif Faktycznie dziwna sprawa , jak miałem spory luz na przedniej tulei to auto ściągało w jedną stronę przy dodawaniu gazu , a w drugą przy ujmowaniu smirk.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam bo dalej jest coś nie tak.

Tuleja wymieniona dawno, a nadal się tłucze sick.gif odgłos ten sam czyli opakowanie gwoździ, nakrętek, podkładek rzucone o podłogę.

Byłem na szarpakach znowu i wszystko jest niby ok oprócz lewego drążka kierowniczego (nie końcówki) która nabyła podłużnego luzu. Luz ten faktycznie czuję na większych wertepach, ale w/w tłuczenie jest spowodowane raczej czym innym bo tłucze się z jednakową intensywnością hałasu z lewej i z prawej strony

Pytania:

1. Wymieniać ten drążek czy rozglądać się za drugą maglownicą?

2. Możliwe że to klocki hamulcowe się tak tłuką?

3. Pod jakimi hasłami szukać na allegro części nr 4,7,8 z poniższego obrazka?

284028940-epe.JPG

post-130636-143525091536_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Odgrzewam bo dalej jest coś nie tak.

> Tuleja wymieniona dawno, a nadal się tłucze odgłos ten sam czyli opakowanie gwoździ, nakrętek,

> podkładek rzucone o podłogę.

> Byłem na szarpakach znowu i wszystko jest niby ok oprócz lewego drążka kierowniczego (nie końcówki)

> która nabyła podłużnego luzu. Luz ten faktycznie czuję na większych wertepach, ale w/w

> tłuczenie jest spowodowane raczej czym innym bo tłucze się z jednakową intensywnością hałasu z

> lewej i z prawej strony

> Pytania:

> 1. Wymieniać ten drążek czy rozglądać się za drugą maglownicą?

> 2. Możliwe że to klocki hamulcowe się tak tłuką?

> 3. Pod jakimi hasłami szukać na allegro części nr 4,7,8 z poniższego obrazka?

Masz jakiś felunek na samochodzie z deklami ? Bo mnie tak właśnie się tłuką dekielki od felg smile.gif

Pozdro 20.GIF

Napisano
  • Autor

Alukołpaki poszły dawno do rowu.

Mam pewną myśl co to może tłuc, a mianowicie wybiła się dolna guma od sprężyny w McPersonie, ale żeby to sprawdzić to chyba trzeba go wyciągnąć.

Napisano

> Alukołpaki poszły dawno do rowu.

> Mam pewną myśl co to może tłuc, a mianowicie wybiła się dolna guma od sprężyny w McPersonie, ale

> żeby to sprawdzić to chyba trzeba go wyciągnąć.

kolego to jest luz na śrubie górnego mocowania amortyzatora. mam to samo wymieniałem śruby troche pomogło ale i tak słychac. podnies autko do góry breszke pod opone i szarp a drugą ręką macaj górna część amorka.

pozdro.

Napisano
  • Autor

A to żeś mnie pocieszył sick.gif . A skoro masz to samo, słyszysz stukanie w środku przy zamkniętych szybach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.