Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy samochód specjalny może mieć kierownicę z prawej strony?

Featured Replies

Napisano

Chodzi dokładnie o wiertnicę samobieżną na samochodzie terenowym - czy jest możliwość legalnego zarejestrowania takiego pojazdu z kierownicą z prawej strony? Oczywiście po wymianie reflektorów itp. na wersje kontynentalne.

Specyfika pracy jest taka, że taka wiertnica w większości przypadków dojeżdża na miejsce pracy na lawecie i chodzi o to, żeby mogła już w terenie dojechać na miejsce pracy.

Napisano

Jesli chcesz zarejestrowac, to musisz miec zgode ministerstwa transportu no odstepstwo od warunkow technicznych.

W przypadku np tych ciezarowek do sprzatania ulic, z tego co wiem ministerstwo zazwyczaj wydaje takie zgody.

A jak bedzie w twoim przypadku to nie wiem. Napisz do nich to sie dowiesz.

Napisano

Mały OT - dziś widziałem stare renault 21 chamade (fakt, ze w świetnym stanie) z kierownicą po prawej i na polskich blachach (niedawno rejestrowany w moim mieście) blush.gifblush.gif. Miał naklejkę inwalidzką i automatyczną skrzynię biegow - czy to mogło pomóc w rejestracji takiego auta? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie rejestrowac i ubezpieczyc oc jako pojazd/maszyne wolnobiezna

Ale to takie wolnobieżne nie jest. Podstawą takiego ustrojstwa jest np. Hilux itp. (w małych), Unimog itp. (w większych) albo wielkie potwory. Kwestia logistyki (tzn. oprócz takiego "maleństwa" jedzie jeszcze mnóstwo żelastwa i nie tylko) przemawia za transportem wszystkiego razem na jednej lawecie.

Napisano
  • Autor

> Jesli chcesz zarejestrowac, to musisz miec zgode ministerstwa transportu no odstepstwo od warunkow

> technicznych.

> W przypadku np tych ciezarowek do sprzatania ulic, z tego co wiem ministerstwo zazwyczaj wydaje

> takie zgody.

> A jak bedzie w twoim przypadku to nie wiem. Napisz do nich to sie dowiesz.

No ładnie - nie wiedziałem, że o ministerstwo się to opiera wink.gif

Dzięki 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Mały OT - dziś widziałem stare renault 21 chamade (fakt, ze w świetnym stanie) z kierownicą po

> prawej i na polskich blachach (niedawno rejestrowany w moim mieście) . Miał naklejkę

> inwalidzką i automatyczną skrzynię biegow - czy to mogło pomóc w rejestracji takiego auta?

Pojęcia nie mam - wiem tyle, że np. w Jaworznie jeździ (chyba) Toyota jakaś starsza - ale zupełnie nie wygląda na egzemplarz wyjątkowy - jedno z wielu aut z końca lat 90-tych XX wieku - też z kierownicą z prawej strony i na polskich (białych) blachach.

Napisano

> Mały OT - dziś widziałem stare renault 21 chamade (fakt, ze w świetnym stanie) z kierownicą po

> prawej i na polskich blachach (niedawno rejestrowany w moim mieście) . Miał naklejkę

> inwalidzką i automatyczną skrzynię biegow - czy to mogło pomóc w rejestracji takiego auta?

Mysle ze rozwiazaniem tej zagadki moze byc to co zaznaczone na czerwono.

Pojazdy ktorych data pierwszej rejestracji to 1984 lub wczesniej moga miec kierownice po dowolnej stronie.

Napisano

> Pojęcia nie mam - wiem tyle, że np. w Jaworznie jeździ (chyba) Toyota jakaś starsza - ale zupełnie

> nie wygląda na egzemplarz wyjątkowy - jedno z wielu aut z końca lat 90-tych XX wieku - też z

> kierownicą z prawej strony i na polskich (białych) blachach.

Od kiedy wprowadzili przepisy o zlikwidowaniu pierwszego przegladu dla samochodow sprowadzanych, mozna przeciez spokojnie zarejesrowac auto z kierownica po prawej stronie - w urzedzie nikt tego nie sprawdza.

Problem sie dopiero pojawia, przy kontroli policyjnej lub na przegladzie.

Napisano

> Mysle ze rozwiazaniem tej zagadki moze byc to co zaznaczone na czerwono.

> Pojazdy ktorych data pierwszej rejestracji to 1984 lub wczesniej moga miec kierownice po dowolnej

> stronie.

86-93r

Napisano

> Pojazdy ktorych data pierwszej rejestracji to 1984 lub wczesniej moga miec kierownice po dowolnej

> stronie.

mysle ze moglo pomoc, np gosc bez reki- kierowanie i zniana biegow lewa...

Napisano

u mnie jeździ mitsu z kierą po prawej stronie normalnie zarejestrowane hmm.gif

Napisano

> mysle ze moglo pomoc, np gosc bez reki- kierowanie i zniana biegow lewa...

To akurat moze byc spelnione z kiera po lewej.Mysle ze lepszym argumentem jest tu wsiadanei wysiadanei od strony chodnika.

Napisano

> stronie.

Wiek ma tu małe znaczenie. Samochody dla inwalidów mogą być RHD gdyż z prawej strony łatwiej wysiąść przy parkowaniu.

Napisano

A czy możesz kupić podobny pojazd specjalny z kierownicą po lewej stronie? Jak dobrze pamiętam, to jeżeli nie ma dostępnej wersji z kierownicą po lewej stronie to można zarejestrować pojazd z kierownicą po prawej stronie.

Napisano

> A czy możesz kupić podobny pojazd specjalny z kierownicą po lewej stronie? Jak dobrze pamiętam, to

> jeżeli nie ma dostępnej wersji z kierownicą po lewej stronie to można zarejestrować pojazd z

> kierownicą po prawej stronie.

Jakas podstawa prawna?

Napisano

> Wiek ma tu małe znaczenie. Samochody dla inwalidów mogą być RHD gdyż z prawej strony łatwiej

> wysiąść przy parkowaniu.

Jakas podstawa prawna?

Napisano

Specjalny oczywiście, że może.

Takim pojazdem jest np.: zamiatarka uliczna.

Napisano

> Specjalny oczywiście, że może.

> Takim pojazdem jest np.: zamiatarka uliczna.

kiedys na tefaueniu turbo mowili o takich wozach na przykladzie smieciarki

Napisano
  • Autor

> A czy możesz kupić podobny pojazd specjalny z kierownicą po lewej stronie? Jak dobrze pamiętam, to

> jeżeli nie ma dostępnej wersji z kierownicą po lewej stronie to można zarejestrować pojazd z

> kierownicą po prawej stronie.

Nie ma odpowiedników - to jest pojazd totalnie nietypowy, w Polsce akurat tego typu urządzeń nie da się kupić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.