Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile $$$ potrzeba na rozpoczęcie przygody z motocyklami

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym zacząć przygodę z motocyklami, jednak chciałbym wiedzieć ile będzie kosztować taka zabawa uwzględniając wszystkie koszty tj:

Prawko

Tani motocykl na start, np jakiś starszy GS 500

Przystosowanie go do sezonu

ubrania

ubezpieczenie + przegląd

inne koszy

Z góry dziękuje za odpowiedzi smile.gif

Napisano

> Witam

> Chciałbym zacząć przygodę z motocyklami, jednak chciałbym wiedzieć ile będzie kosztować taka zabawa

> uwzględniając wszystkie koszty tj:

> Prawko

> Tani motocykl na start, np jakiś starszy GS 500

> Przystosowanie go do sezonu

> ubrania

> ubezpieczenie + przegląd

> inne koszy

> Z góry dziękuje za odpowiedzi

Ok 10tys powinno starczyć. Ja też teraz zaczynałem. 7tys CB500, 2tys ubranie (Skórzany kombinezon, kask, rekawice, buty, pas nerkowy itp.) 200zł rejestracja, 1tys dołożyłem do motocykla.

Napisano

motocykl 3k + 1k na wlozenie lub 4k od razu i szansa, ze sie nic nie wlozy - mowa o GS 500

prawko kolo 1k + egzam i wydanie dokumentu pewnie ze 200 w sumie

ciuchy zalezy - mozna wydac symbolicznie ze 200zl mozna 10 razy tyle a i tak nie bedziesz mial super markowych rzeczy za te cene

ubezpieczenie wychodzi grosze - 100-200zl za rok, jak masz duze znizki to jeszcze taniej

a potem paliwko i naprawy itp

Napisano

> Witam

> Chciałbym zacząć przygodę z motocyklami, jednak chciałbym wiedzieć ile będzie kosztować taka zabawa

Quote:

OSK 900

Badanie lekarskie- 70

Zdjecie do prawka- 15

Kominiarka- 20

Rękawice BÜSE Strike- 90

Odzież pdeszcz. BÜSE- 220

WORD- 164,5

Kask Caberg V2r- 770

Buty Forma Safari- 480

Kurtka Held Taigami- 680

Wydanie prawka- 80

SUMA- 3489,50

Do tej pory tak to się u mnie przedstawia się kosztorys (ceny krakowskie, produkty klasy "średnia-niższa", kolejność zakupu zachowana, do tego należy dodać spodnie no i najważniejsze- motór). Myśle, że 10 tys. to takie optimum. hmm.gif

Ja po 9 latach śmigania motorowerem po asfalcie swiety.gif i innymi dziwnymi pojazdami poza asfaltem wziąłem się w końcu za siebie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi ok.gif

Jeśli 10 tyś wystarczy to biorę się za ostre odkładanie kasy grinser006.gif

Napisano

Mi wyszło nastepujaco:

- kurs + egzamin 1200 + 160zł = 1360zł

- ubranko: kombinezon skórzany (dla mnie bardziej bezpieczny) ok 1000zł + rekawice 300zł + kominiarka 80zł + Kask Nolan 1000zł + buty 800 = 3180zł

- motorek to już zalezy jaki smile.gif

+ 2000zł na resjtracje i pierwszy serwis moto smile.gif

Napisano

> Mi wyszło nastepujaco:

> - kurs + egzamin 1200 + 160zł = 1360zł

> - ubranko: kombinezon skórzany (dla mnie bardziej bezpieczny) ok 1000zł + rekawice 300zł +

> kominiarka 80zł + Kask Nolan 1000zł + buty 800 = 3180zł

> - motorek to już zalezy jaki

> + 2000zł na resjtracje i pierwszy serwis moto

Hehe dobre screwy.gif zniechęciłeś kolege jednym postem zlosnik.gif Po co mu kask za 1000zł i kombinezon skórzany za drugi tysiąc?

Napisano

> Hehe dobre zniechęciłeś kolege jednym postem Po co mu kask za 1000zł i kombinezon skórzany za

> drugi tysiąc?

Dla wlasnego bezpieczenstwa ??

Ponoc zycie jest bezcenne.

Napisano

Na początek można kupić używaną skórę, albo tekstylia. Jak ktoś chce nową skórę to przynajmniej tysiąc trzeba dać (najtańszy tschul kosztuje tysiąc, ewentualnie jest jakiś probiker za 800). A kask to wiadomo. Bezpieczeństwo, ale jak ktoś ma kask żeby tylko był ładny to niech kupi Naxe za 200

Napisano

> Na początek można kupić używaną skórę, albo tekstylia. Jak ktoś chce nową skórę to przynajmniej

> tysiąc trzeba dać (najtańszy tschul kosztuje tysiąc, ewentualnie jest jakiś probiker za 800).

> A kask to wiadomo. Bezpieczeństwo, ale jak ktoś ma kask żeby tylko był ładny to niech kupi

> Naxe za 200

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to podobno LAZER LZ6 daje rade i kosztuje 200zł smile.gif

Napisano

> Hehe dobre zniechęciłeś kolege jednym postem Po co mu kask za 1000zł i kombinezon skórzany za

> drugi tysiąc?

pewnie przeciez można wydać na wszystko 1000 zł rotfl.gif

Napisano

> pewnie przeciez można wydać na wszystko 1000 zł

Można. Markowy kask za 400-500 zł i kurtka niekoniecznie skórzana za 500 zł no chyba że chce sie byc trendy i mieć ciuchy z najnowszych kolekcji i lansować sie na moto za 5 tyś screwy.gif

Napisano

> Dla wlasnego bezpieczenstwa ??

> Ponoc zycie jest bezcenne.

Twierdzisz że kask z tysiąc, będzie bardziej bezpieczny od tego samego kasku z wyprzedaży ze starym malowaniem za 500-600 zł? Jesli tak to zycze udnych zakupów ok.gif

Oczywiście najbezbiezniesze z tego wszystkiego będą rekawice z 3 stówy i buty za 8 rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Twierdzisz że kask z tysiąc, będzie bardziej bezpieczny od tego samego kasku z wyprzedaży ze starym

> malowaniem za 500-600 zł? Jesli tak to zycze udnych zakupów

> Oczywiście najbezbiezniesze z tego wszystkiego będą rekawice z 3 stówy i buty za 8

Czyli ile kosztuje pełny zestaw ubrań, nie musi być trendy ale taki bezpieczny? niektóre elementy mogłoby być nawet używane np. kurtka.

Napisano

> Można. Markowy kask za 400-500 zł i kurtka niekoniecznie skórzana za 500 zł no chyba że chce sie

> byc trendy i mieć ciuchy z najnowszych kolekcji i lansować sie na moto za 5 tyś

nie lepiej kupić moto za 9 000 i reszte za 1000 devil.gif

Napisano

> Czyli ile kosztuje pełny zestaw ubrań, nie musi być trendy ale taki bezpieczny? niektóre elementy

> mogłoby być nawet używane np. kurtka.

kombi skorzane uzywane to 400zł, buty 300, kask powiedzmy że 500, rękawice 100,

Napisano

> Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to podobno LAZER LZ6 daje rade i kosztuje 200zł

podobno Elvis zyje

Napisano

> Ponoc zycie jest bezcenne.

no to pozostaje mu kupić jednoczęściowy kombik z garbem - 2600, kask Arai lub sho-ja ok 1500, długie rękawice z protektorami np Knoxa - 500, buty sidi corsa 1300 i będzie już stosunkowo bezpiecznie... jak pojedzie na tor hehe.gif

do miasta to wszystko nie ma znaczenia, tutaj za bezpieczeństwo odpowiada głowa a nie protektory CE. ludzie jeżdżą skuterkami w trampkach i orzeszkiem na głowie i nic im się nie dzieje... a jak się leci 150+ w mieście to nawet kombinezon batmana nie pomoże, żaden nie ma protektorów zbudowanych do przyjęcia samochodu na lewoskręcie.

każdy kask powyżej 400 zł zapewnia takie samo bezpieczeństwo...

ciuchy mają być takie aby się nie przetarły... na początek nawet dżinsy.

nie ma co się dedzić na początku... najważniejsze zacząć, sam widzę po sobie, że jak jadę rano do pracy w dżinsach to jakoś normalniej, jak wieczorem mam na sobie wszystkie protektory, jazda już jest bardziej ryzykowna.

Napisano
zwykle jeansy wytrzymuja metr szorowania du.a po ziemi
Napisano

> zwykle jeansy wytrzymuja metr szorowania du.a po ziemi

Zaniżasz- levisy wytrzymały na zakopiance więcej. grinser006.gif

Napisano

> Zaniżasz- levisy wytrzymały na zakopiance więcej.

dwa metry?

Napisano

> drugi tysiąc?

Napisałem swoje wydatki ja stawiam na bezpieczeństwo, i nigdy nie pojechałm bym w kasku jakieś firmy krzak za 200zł sorry bardzo. Napisałem koledze wydatki jakie ja ponioslem na moto i może sobie to uśrednić.

Napisano

> Twierdzisz że kask z tysiąc, będzie bardziej bezpieczny od tego samego kasku z wyprzedaży ze starym

> malowaniem za 500-600 zł? Jesli tak to zycze udnych zakupów

> Oczywiście najbezbiezniesze z tego wszystkiego będą rekawice z 3 stówy i buty za 8

A myślisz że dobre buty na moto i rekawice nie daje duże bezpieczeństwa? Lepiej smigać w adidasach smile.gif Sorki ale ja stope, kostke i palce mam jedne a taki sprzet nie jest na sezon a na dłuższy czas.

Napisano

> zwykle jeansy wytrzymuja metr szorowania du.a po ziemi

no to jeździmy tak aby nie szorować zlosnik.gif zero winklowania, zero zapi...nia.

ja jeżdżę czasem w dzinsach, czasem w komplecie tekstylnym modeki, a teraz szukam jednoczęściowego z garbem arlena lub berika.

ciuchy dobiera się do jazdy i jazde do ciuchów.

zawsze można sobie też kupić luźne bojówki i pod to zakładać plastikowe ochraniacze na nogi i zbroję.

Napisano

> Napisałem swoje wydatki ja stawiam na bezpieczeństwo, i nigdy nie pojechałm bym w kasku jakieś

> firmy krzak za 200zł sorry bardzo. Napisałem koledze wydatki jakie ja ponioslem na moto i może

> sobie to uśrednić.

To teraz rozumiem , myślałem ze piszesz własnie o wydatkach uśrednionych

Napisano

Jeśli ma być jakaś 500 to na moto musisz mieć ze 4tys + 1tys ewentualnie na dopieszczenie. Można zaoszczedzic i isc w cos mniejszego pojemnosciowo MZ a moze jakas chinszczyzna - to za 2tys znajdziesz w dobrym stanie.

Ciuchy

Kask 300

kurtka spodnie (uzywki) 300 (nowe) 700

buty (masz zimowe dluzsze?) smile.gif

rekawice 100

OC bez znizek 130zl

Przeglad z 70zl

Prawko z 1200

Rejestracja 250-300

Generalnie w 7,5tys sie zmiescisz na 500cmm, lub w 5tys na 125-250cmm

Napisano

> Witam

> Prawko

> Tani motocykl na start, np jakiś starszy GS 500

> Przystosowanie go do sezonu

> ubrania

> ubezpieczenie + przegląd

> inne koszy

> Z góry dziękuje za odpowiedzi

widzisz, każdy radzi tutaj coś innego. Ja tez niedawno złapałem bakcyla motorowego, zrobiłem prawo jazdy i dosyć długo badałem temat motorów (zarówno nowych jak i używanych) a jeszcze dokładniej strojów.

I stwierdziłem, że priorytetem jest dla mnie dobra zabawa przy zachowaniu max bezpieczeństwa. Dlatego poczekam jeszcze trochę aż sakiewka spęcznieje i zamierzam kupić sobie nowe moto z salonu i dobrej klasy strój (nie mylić z profesjonalnym). I o ile na moto potrzebuje około 30 tysiecy to na strój (kask, kurtka, spodnie, buty i rękawice) jest to kwota około 5-6 tysiecy. Myśle że za te pieniądze da się już kupić dobrej jakości ciuchy.

Ktoś pisał wczesniej że nie trzeba szaleć i można smiało jeździć w spodniach i ..... niech każdy robi jak uważa. Ale czasem nie da się przewidzieć dzika wyskakującego z lasu lub wielu innych sytuacji. A wtedy lepiej mieć miedzy ciałem a asfaltem coś więcej niż zwykle spodnie. Ja przynajmniej swoje zdrowie i życie cenie dlatego przy zabawie w moto która jest bardziej ryzykowna niz auto traktuje to jako takie dodatkowe ubezpieczenie.

Kilku znajomych namawia mnie żebym juz kupił uzywane moto i smigal z nimi, bo nie oplaca sie kupowac nowki bo szkoda jej przy szlifie itp, ale wole jednak poczekac i kupic nowe, bo

- moto 100% sprawne, jeżdzi prosto, dobrze hamuje itp, a więc bezpieczenstwo

- nawet jesli rozwale ten motor to co z tego - to rzecz nabyta, kupa metalu i tyle. A może dlatego że będzie nowy z ABSem to kiedyś uratuje mi to tyłek kiedy brak doswiadczenia i umiejętności spotka się z niespodziewaną sytuacją na drodze kiedy będzie mokro, slisko lub piszczysto.

To mój punkt widzenia, dlatego w tym roku zamiast już jeździć, obchodze się tylko smakiem kiedy patrze na śmigających motocyklistów. Myśle jednak że warto poczekac

ps. wczoraj widziałem mase ludzi zapierdzielajacych po 150km/h w miescie 10 letnimi scigaczami w krotkich spodenkach i koszulkach z krotkim rekawem, oraz kaskach oczywiście. Az mnie ciarki po plechach przechodziły

Napisano
moje zdanie - nie oplaca sie qpowac nowego moto, jak poszukasz to za 2/3 ceny nowego znajdziesz moto 2-3 letnie w bardzo dobrym stanie a tym bardziej qpowanie nowego na pierwsze to nieporozumienie
Napisano

> moje zdanie - nie oplaca sie qpowac nowego moto, jak poszukasz to za 2/3 ceny nowego znajdziesz

> moto 2-3 letnie w bardzo dobrym stanie a tym bardziej qpowanie nowego na pierwsze to

> nieporozumienie

Dlaczego nieporozumienie? wytłumacz?

Napisano

> Dlaczego nieporozumienie? wytłumacz?

bo wychodzi drozej to raz a dwa, ze nauka na nowym moto moze byc bardzo kosztowna - chyba, ze ktos nie liczy sie z kasa, wtedy ok

Napisano

> I stwierdziłem, że priorytetem jest dla mnie dobra zabawa przy zachowaniu max bezpieczeństwa.

ciężko o taki kompromis w moto, ratunkiem jest enduro i upalanie po lasach

Napisano

> bo wychodzi drozej to raz a dwa, ze nauka na nowym moto moze byc bardzo kosztowna - chyba, ze ktos

> nie liczy sie z kasa, wtedy ok

Jest cos takiego jak ubezpieczenie. ok.gif

Napisano

> Jest cos takiego jak ubezpieczenie.

to sie kwalifikuje do kategorii "kasa sie nie liczy" - pelny pakiet na moto kosztuje sporo

Napisano

> to sie kwalifikuje do kategorii "kasa sie nie liczy" - pelny pakiet na moto kosztuje sporo

Na nowy moto nie kosztuje aż tak dużo smile.gif

Napisano

> Sorki ale ja stope, kostke i palce mam jedne

Przeciętni ludzie mają po dwie stopy i kostki i po 20 palców. wink.gif

Oczywiście i w kwestji bezpieczeństwa i wydatków nie należy oszczędzać, ale zachować umiar i kierować się wygodą ciuchów i solidnością wykonania.

A jak cena mi nie odpowiada, to albo szukam dalej, albo zbieram dalej.

Napisano

> Na nowy moto nie kosztuje aż tak dużo

mi by bylo szkoda nowego moto do nauki

Napisano

> no to pozostaje mu kupić jednoczęściowy kombik z garbem - 2600, kask Arai lub sho-ja ok 1500,

> długie rękawice z protektorami np Knoxa - 500, buty sidi corsa 1300 i będzie już stosunkowo

> bezpiecznie... jak pojedzie na tor

> do miasta to wszystko nie ma znaczenia, tutaj za bezpieczeństwo odpowiada głowa a nie protektory

> CE. ludzie jeżdżą skuterkami w trampkach i orzeszkiem na głowie i nic im się nie dzieje... a

> jak się leci 150+ w mieście to nawet kombinezon batmana nie pomoże, żaden nie ma protektorów

> zbudowanych do przyjęcia samochodu na lewoskręcie.

> każdy kask powyżej 400 zł zapewnia takie samo bezpieczeństwo...

> ciuchy mają być takie aby się nie przetarły... na początek nawet dżinsy.

> nie ma co się dedzić na początku... najważniejsze zacząć, sam widzę po sobie, że jak jadę rano do

> pracy w dżinsach to jakoś normalniej, jak wieczorem mam na sobie wszystkie protektory, jazda

> już jest bardziej ryzykowna.

Dlatego kazdy kupuje to co chce .. nie ma nakazu w czym kazdy ma jezdzic .... kupujac tansze (i nie ukrywajmy tego - czesto slabszej jakosci)ciuchy dokonujemy wyboru ...

albo mamy pelen pakiet bezpieczenstwa albo czesc ..albo wcale ...

Wywrotka w t-shircie i krotkich spodenkach nawet przy 20km/h jest dotkliwsza niz jazda w ciuchach.

Napisano

> Na nowy moto nie kosztuje aż tak dużo

Taaaaaa... autocasco na motocykle to poracha jedna wielka.

Za ubezpieczenie AC 2-letniego DODGE RAMa płacę 2100 zł rocznie w Allianz (60% zniżek).

Chciałem ubezpieczyć - tez w Allianzu- moją Hondę Shadow z 2007 r na wartość rynkową i przy maks zniżkach wyszło ponad 700 zł. Odpuściłem. A to była najtańsza dostępna opcja.

PZU zawoało za AC RAMa 3700 zł, a za Hondę - prawie 2000 zł.

Dlatego nie mam nowego motocykla. Jeżdżę dopiero od poprzedniego roku i wg mnie używany, prawie nowy czoperek wystarczy. Nowy - może kiedyś, jak zdobędę doświadczenie w jeździe.

Napisano

> Taaaaaa... autocasco na motocykle to poracha jedna wielka.

> Za ubezpieczenie AC 2-letniego DODGE RAMa płacę 2100 zł rocznie w Allianz (60% zniżek).

> Chciałem ubezpieczyć - tez w Allianzu- moją Hondę Shadow z 2007 r na wartość rynkową i przy maks

> zniżkach wyszło ponad 700 zł. Odpuściłem. A to była najtańsza dostępna opcja.

> PZU zawoało za AC RAMa 3700 zł, a za Hondę - prawie 2000 zł.

> Dlatego nie mam nowego motocykla. Jeżdżę dopiero od poprzedniego roku i wg mnie używany, prawie

> nowy czoperek wystarczy. Nowy - może kiedyś, jak zdobędę doświadczenie w jeździe.

Ode mnie chcieli niecałe 300zł za motocykl z wartością do 10 000zł a nie mam zniżek na AC smile.gif

Napisano

> Ode mnie chcieli niecałe 300zł za motocykl z wartością do 10 000zł a nie mam zniżek na AC

nie rozpędzając się w to że to niemożliwe ... podaj w jakiej firmie i co obejmowało to AC hehe.gif

Napisano

> Ode mnie chcieli niecałe 300zł za motocykl z wartością do 10 000zł a nie mam zniżek na AC

Nooooo....... wierzyć się nie chce, ze przy takiej wysokiej szkodowości z motocykli/skuterów takie niskie AC.

Moje ceny podałem na koniec września 2009; Honda Shadow VT600 2007 r. była wtedy wg cennika Allianz warta 22500 zł.

I na tyle miałem ją ubezpieczyć, ale odpuściłem.

Napisano

> nie rozpędzając się w to że to niemożliwe ... podaj w jakiej firmie i co obejmowało to AC

Dokładnie rotfl.gif Aż się zamyśliłem, skąd taka super oferta.

Patrz mój post wyżej.

Napisano

> nie rozpędzając się w to że to niemożliwe ... podaj w jakiej firmie i co obejmowało to AC

PZU a co obejmuje dokładnie to już musisz poczytać w OWU smile.gif

Był to jakiś specjalny pakiet AC+OC dla motocykli nie starszych niż dwa lata o ile dobrze pamiętam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.