Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reduktor "zwykły" a sekwencja - róznice

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałem się dowiedzieć jaka jest różnica w budowie i działaniu reduktora do instalek I-II generacji a sekwencji. Te pierwsze znam i nieraz rozbierałem , ale od sekwencji niestety nie miałem możliwości.

Wiem że w tym pierwszym rodzaju wydajnośc reduktora jest niejako sterowana podciśnieniem silnika a w drugim ? Może działa na zasadzie reduktora takiego jak montuje się do kuchenek gazowych?

Napisano

> Witam. Chciałem się dowiedzieć jaka jest różnica w budowie i działaniu reduktora do instalek I-II

> generacji a sekwencji. Te pierwsze znam i nieraz rozbierałem , ale od sekwencji niestety nie

> miałem możliwości.

> Wiem że w tym pierwszym rodzaju wydajnośc reduktora jest niejako sterowana podciśnieniem silnika a

> w drugim ? Może działa na zasadzie reduktora takiego jak montuje się do kuchenek gazowych?

a w sekwencji od razu daje ustawione ciśnienie, ok 1 bar

Napisano

Reduktor do instalacji mieszalnikowej, jak sam zauważyłeś, ma ciśnienie wyjściowe ustawione zwykle jako małe podciśnienie (dziesiątki Pa). W każdym bądź razie są to okolice ciśnienia otoczenia. Reduktor do sekwencji ma tak dobrane nastawy, że ciśnienie wyjściowe wynosi zwykle ok. 1 bara (czyli 100 kPa).

Żeby reduktor do mieszalnika działał OK, w zasadzie musi być dwustopniowy. Tzn. odparowanie gazu i redukcja do pewnego ciśnienia zachodzi w stopniu I, a ciśnienie wyjściowe ustalane jest w stopniu II. Reduktory do instalacji nadciśnieniowych są najczęściej jednostopniowe.

Napisano
  • Autor

> Reduktor do instalacji mieszalnikowej, jak sam zauważyłeś, ma ciśnienie wyjściowe ustawione zwykle

> jako małe podciśnienie (dziesiątki Pa). W każdym bądź razie są to okolice ciśnienia otoczenia.

> Reduktor do sekwencji ma tak dobrane nastawy, że ciśnienie wyjściowe wynosi zwykle ok. 1 bara

> (czyli 100 kPa).

> Żeby reduktor do mieszalnika działał OK, w zasadzie musi być dwustopniowy. Tzn. odparowanie gazu i

> redukcja do pewnego ciśnienia zachodzi w stopniu I, a ciśnienie wyjściowe ustalane jest w

> stopniu II. Reduktory do instalacji nadciśnieniowych są najczęściej jednostopniowe.

Czyli jak rozumiem , to w instalkach I i II generacji gaz jest z reduktora przez silnik wysysany (podciśnienie) a w nowszych jest wtłaczany do kolektora (nadciśnienie). Teoretycznie jak bym wsadził 4 dysze do kolektore i połaczył przewody poprzez jakiś trójnik z reduktorem (+ jakaś śruba regulacyjna po drodze) to miałbym taką "pseudosekwencję" bez potrzeby stosowania zwężki jak ma to mniejsce w przypadku miksera? Z tym że po prostu z regulacją tylko byłby problem bo w sekwencji jest gaz dokładniej dawkowany na postawie większej ilości parametrów. Dobrze myślę?

Napisano

> Czyli jak rozumiem , to w instalkach I i II generacji gaz jest z reduktora przez silnik wysysany

> (podciśnienie) a w nowszych jest wtłaczany do kolektora (nadciśnienie). Teoretycznie jak bym

> wsadził 4 dysze do kolektore i połaczył przewody poprzez jakiś trójnik z reduktorem (+ jakaś

> śruba regulacyjna po drodze) to miałbym taką "pseudosekwencję" bez potrzeby stosowania zwężki

> jak ma to mniejsce w przypadku miksera? Z tym że po prostu z regulacją tylko byłby problem bo

> w sekwencji jest gaz dokładniej dawkowany na postawie większej ilości parametrów. Dobrze

> myślę?

Ale w tej Twojej teorii jaki reduktor bierzesz pod uwagę?

Bo jak bierzesz taki II stopniowy to w ogóle by była masakra. Nie można podawać gazu podciśnieniowo za przepustnicą - wiesz co by było jakbyś puścił pedał gazu? Wtedy wyssało by na maxa gaz z parownika. A jakbyś dodawał gazu to siła "ssania" byłaby za mała.

Jak I stopniowy to by lało gaz pod ciśnieniem 1 bar ciągle a śruba nic by nie dała, bo nic byś nią nie wyregulował.

Tak czy siak - taki patent nie ma prawa bytu.

Napisano

> Czyli jak rozumiem , to w instalkach I i II generacji gaz jest z reduktora przez silnik wysysany

> (podciśnienie) a w nowszych jest wtłaczany do kolektora (nadciśnienie). Teoretycznie jak bym

> wsadził 4 dysze do kolektore i połaczył przewody poprzez jakiś [trójnik z reduktorem (+ jakaś

> śruba regulacyjna po drodze) to miałbym taką "pseudosekwencję" bez potrzeby stosowania zwężki

> jak ma to mniejsce w przypadku miksera? Z tym że po prostu z regulacją tylko byłby problem bo

> w sekwencji jest gaz dokładniej dawkowany na postawie większej ilości parametrów. Dobrze

> myślę?

Nie chcem być niegrzeczny ale muszem ( dla Twojego dobra )

Widać że nie masz zielonego pojęcia o instalacjach gazowych ( szczególnie o ich działaniu ) więc nie kombinuj nono.giftuk.gifmlot.gif

Jak chcesz mieć fajerwerki to sobie zamontuj GRANAT angryfire.gifkara.gif

Napisano

> Nie chcem być niegrzeczny ale muszem ( dla Twojego dobra )

> Widać że nie masz zielonego pojęcia o instalacjach gazowych ( szczególnie o ich działaniu ) więc

> nie kombinuj

> Jak chcesz mieć fajerwerki to sobie zamontuj GRANAT

Spooooko, luzuj.

Przecież nie napisał, że chce to zrobić i że to zrobi, tylko sobie rozmyśla a forum jest od tego, żeby zadawać pytania... przynajmniej nikt nie może odpisać - BYŁO! hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Ja też lubię wydziwiać (przynajmniej w teorii) i nie uważam, żeby taka dyskusja była czymś złym.

Co do Twojej odpowiedzi - jakie fajerwerki???

Najwyżej nie zadziała albo go zaleje.

Napisano

> wsadził 4 dysze do kolektore i połaczył przewody poprzez jakiś trójnik z reduktorem (+ jakaś

> myślę?

to nei będzie działać, zastanów się jakie podciśnienie jest przed przepustnicą, a jakie za, a dokładnie jak się ono zmienia w zależności od uchylenia przepustnicy

Napisano

> myślę?

Tak działa 3 generacja - ja mam taką instalkę.

Tyle, że do niej jest zaawansowany sterownik dedykowany do konkretnego silnika, bez możliwości regulacji oraz specjalny rozdzielacz gazu- taka bardziej zaawansowany register rozdzielający gaz na cylindry zależnie od parametrów pracy.

Napisano

> Tak działa 3 generacja - ja mam taką instalkę.

> Tyle, że do niej jest zaawansowany sterownik dedykowany do konkretnego silnika, bez możliwości

> regulacji oraz specjalny rozdzielacz gazu- taka bardziej zaawansowany register rozdzielający

> gaz na cylindry zależnie od parametrów pracy.

No i oczywiście instalacja pracuje z nadciśnieniem gazu.

Napisano

> No i oczywiście instalacja pracuje z nadciśnieniem gazu.

Tak, jest nadciśnienie. I do tego specjalny reduktor gazu - dwustopniowy z nadciśnieniem i króćcami pomiarowymi z każdego stopnia.

Regulacja instalki polega na ustawieniu z manometrem ciśnienia w 1 i 2 stopniu parownika na odpowiednie wartości.

Napisano

Teoretycznie jak bym

> myślę?

Niestety nie.

Działałoby to tak, że przy zamkniętej przepustnicy wysysałoby dużo gazu, a przy otwartej mało, czyli odwrotnie niż powinno. Dlatego też miksery instaluje się przed przepustnicą, a nie za.

Rozwiązaniem mogłoby być poprowadzenie kompensacji ciśnienia z kolektora ssącego ale dysze które byłyby wkręcone w kolektor musiałyby być również zwężkami venturiego.

Ale to tylko teoria bo w praktyce to pewnie by nie zadziałało lub wymagałoby dużej ilości przeróbek i testów w celu optymalizacji składu mieszanki.

Napisano

> Ale to tylko teoria bo w praktyce to pewnie by nie zadziałało lub wymagałoby dużej ilości przeróbek

> i testów w celu optymalizacji składu mieszanki.

Reasumując, jak już ktoś bardzo chce mieć taki działający układ, to chyba jednak prościej byłoby założyć III gen. smile.gif

Napisano

> Reasumując, jak już ktoś bardzo chce mieć taki działający układ, to chyba jednak prościej byłoby

> założyć III gen.

Jeżeli silnik ma elektroniczny wtrysk (jak ma mniej niż 15lat to raczej ma) wielopunktowy to najprościej i najsensowniej jest założyć sekwencję.

Napisano

> Jeżeli silnik ma elektroniczny wtrysk (jak ma mniej niż 15lat to raczej ma) wielopunktowy to

> najprościej i najsensowniej jest założyć sekwencję.

Nie no, to nie podlega dyskusji.

Chodzi mi o sytuację, gdy ktoś próbuje samemu wymyślić jakieś koromysło. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.