Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes C180 - warte to cos?

Featured Replies

Napisano

Pytam tutaj bo nie mamy kącika mercedesa...

Wlasnie przegladalem sobie ogloszenia, i widze ze mozna u mnie wyrwac takiego mercedesa naprawde dosc tanio - az sie zdziwilem ze az tak tanio.

Czy jest tu gdzies haczyk i moze poprostu ten model byl jakos nieudany, albo jest cos innego o czym nie wiem, czy raczej sa to dobre auta i warto brac...

Czy ktos moze cos powiedziec na ten temat, bo jak narazie z mercedesami mialem niewiele wspolnego.

Chodzi o takiego (starszy model) np wlasnei z silnikiem 1.8 i automatem: tutaj

Albo nowszego, z manualna skrzynia i ciut wiekszym silnikiem: takiego

Napisano

jeżeli masz w duszy ruda to bierz ok.gif

tematem 4 lata temu sie interesiłem i żeby nie było, że pewno sam stluczkowe ogladałem zlosnik.gif bo te po wstepnej weryfikacji kolegi blacharza-lakiernika odpadały biglaugh.gif

Znakomita wiekszość miała po listwami już nalot, w niektórych od strony nadkoli przez lakier wyzierała. Z przodu w jednym wygladała jak przednia ścianka w kaszlakach, ful drobnych ognisk rdzy. Ogólnie kolega nie polecał ale skoro sie naparłem to pojeździł ze mną. Może i bym sie przełamał gdybym mial; garaż ale pod chmurka musze auta parkować sick.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli masz w duszy ruda to bierz

Cenna uwaga - jakbym mial ogladac to zwroce uwage na to.

A poza ruda sa jeszcze jakies mankamenty?

Np czego najbardziej sie obawiam, to wysoki koszt czesci...

Napisano

> Cenna uwaga - jakbym mial ogladac to zwroce uwage na to.

> A poza ruda sa jeszcze jakies mankamenty?

> Np czego najbardziej sie obawiam, to wysoki koszt czesci...

cena części to urban legends, jest dużo zamienników przynajmniej w PL, Inter cars, Fota, Partner waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> cena części to urban legends, jest dużo zamienników przynajmniej w PL, Inter cars, Fota, Partner

W PL moze. U mnie raczej nie.

I wlasnie sie zastanwiam czy bylaby duza roznica w cenie czesci do takiego mercedesa a do mondeo np?

Napisano

> W PL moze. U mnie raczej nie.

> I wlasnie sie zastanwiam czy bylaby duza roznica w cenie czesci do takiego mercedesa a do mondeo

> np?

IMO - czesci nie, robocizny tak.

Napisano
  • Autor

> IMO - czesci nie, robocizny tak.

W sensie ze robocizna do mercedesa drozsza niz do mondeo?

a co to za roznica przy jakim aucie grzebia?

Napisano

Kolega miał takie cudo. Z tego co wiem, to psuje się toto jak każde inne auto, rdzewieje jak duży fiat a części i serwis są jednak drogie.

Napisano

> W sensie ze robocizna do mercedesa drozsza niz do mondeo?

> a co to za roznica przy jakim aucie grzebia?

Taka że niestety na serwisowaniu gwiazdy trzeba się znać i nie polecałbym jeżdżenia do serwisu który nigdy nie robił nic przy mesiu.

W PL jest sporo warsztatów specjalizujących się w MB (nie ASO), więc ceny robocizny są na porównywalnym poziomie, pytanie jak jest u Ciebie ?

Co do pomysłu zakupu W202 - tak jak już koledzy napisali, największym problemem jest ruda. Generalnie szukałbym auta z automatem (minimum z 2.0 litrową benzyną która bardzo dobrze znosi LPG lub dieselka (250D lub 250TD, ostatecznie CDI jeśli miał pełną dokumentacją serwisową),

Napisano

> Np czego najbardziej sie obawiam, to wysoki koszt czesci...

Do MB jest kupa zamienników, a zresztą nawet i oryginalne bywają niedrogie.

Napisano

> W sensie ze robocizna do mercedesa drozsza niz do mondeo?

> a co to za roznica przy jakim aucie grzebia?

Mowisz, ze nie ma roznicy hmm.gif. To jakim cudem identyczny zakres prac napierwszym przegladzie w Fordzie kosztuje ~100 funtow, a w Hondzie ~300 funtow (mowa o Focusie i Civicu)?

Poza tym zapominasz o jednym - Ford i VX to najczestsze auta na wyspach - wszystko inne co w zakupie nawet tanio wyjdzie, wyjdzie drozej w serwisowaniu. Takie obserwacje z kilku lat pobytu skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Taka że niestety na serwisowaniu gwiazdy trzeba się znać i nie polecałbym jeżdżenia do serwisu

> który nigdy nie robił nic przy mesiu.

> W PL jest sporo warsztatów specjalizujących się w MB (nie ASO), więc ceny robocizny są na

> porównywalnym poziomie, pytanie jak jest u Ciebie ?

U mnie wogole ciezko o warsztat zeby sie na czym kolwiek znali. Jak narazie wiekszosc rzeczy staralem sie naprawiac sobie samemu.

> Co do pomysłu zakupu W202 - tak jak już koledzy napisali, największym problemem jest ruda.

A czy w W203 ten problem tez wystepuje?

> Generalnie szukałbym auta z automatem (minimum z 2.0 litrową benzyną

2.0 to absolutne maximum - wiecej zrujnowalo by mnie na oplatach za ubezpieczenie i podatek drogowy. Najbardziej bym wolal 1.8

> która bardzo dobrze

> znosi LPG

U mnie nie ma takiego paliwa nigdzie dostepnego.

> lub dieselka (250D lub 250TD, ostatecznie CDI jeśli miał pełną dokumentacją

> serwisową),

Nie lubie dieslow, pozatym patrz wyzej - nic powyzej 2.0 nie wchodzi w gre.

Napisano
  • Autor

> Mowisz, ze nie ma roznicy .

Ja wlasnie nie wiem - pytam wink.gif

> To jakim cudem identyczny zakres prac napierwszym przegladzie w Fordzie

> kosztuje ~100 funtow, a w Hondzie ~300 funtow (mowa o Focusie i Civicu)?

Bo jeden to serwis forda a drugi to serwis hondy.

Ale gdybys przyjechal takim civiciem albo focusem do zwyklego warsztatu gdzie robia wszystkie auta, to jest jakas roznica.

Rozmawiamy o aucie okolo 10 letnim, wiec sens serwisowania w ASO jest raczej zerowy.

> Poza tym zapominasz o jednym - Ford i VX to najczestsze auta na wyspach - wszystko inne co w

> zakupie nawet tanio wyjdzie, wyjdzie drozej w serwisowaniu. Takie obserwacje z kilku lat

> pobytu

To wsumie moze byc prawda...

Z ta roznica ze w Irlandii na pierwszym miejscu raczej jest toyota, potem ford i trzeci VW. Opel gdzies tam dalej za nimi.

Napisano

> Bo jeden to serwis forda a drugi to serwis hondy.

> Ale gdybys przyjechal takim civiciem albo focusem do zwyklego warsztatu gdzie robia wszystkie auta,

> to jest jakas roznica.

IMO bledne zalozenie - zwlaszcza w malych warsztatach patrzy sie na to, czym sie przyjechalo. No, moze z wyjatkami - ale wtedy ceny sa rownane w gore biglaugh.gif.

> Rozmawiamy o aucie okolo 10 letnim, wiec sens serwisowania w ASO jest raczej zerowy.

ASO nie zawsze jest najdrozsze, a mozesz sie spotkac z potrzeba odwiedzenia ASO wink.gif.

> To wsumie moze byc prawda...

> Z ta roznica ze w Irlandii na pierwszym miejscu raczej jest toyota, potem ford i trzeci VW. Opel

> gdzies tam dalej za nimi.

Watpie. Ford i VX to auta najczestsze w wypozyczalni, stad ich najwiecej na rynku. Toyota i VW to najczestsze, najlpeiej trzymajace cene z aut 'zwyklych'.

Napisano

Przejedź się i wtedy będziesz wiedział dlaczego nie chcesz jeździć żadnym z tych samochodów zlosnik.gif .

Z pkt. widzenia testera - sworznie wahaczy, końcówki drążków, hamulce z tyłu ze wskazaniem na ręczny i to chyba tyle problemów.

Napisano
  • Autor

> ASO nie zawsze jest najdrozsze, a mozesz sie spotkac z potrzeba odwiedzenia ASO .

U mnie nie ma ASO. Do najblizszego pewnie bym musial jechac z 200km zlosnik.gif

> Watpie. Ford i VX to auta najczestsze w wypozyczalni, stad ich najwiecej na rynku. Toyota i VW to

> najczestsze, najlpeiej trzymajace cene z aut 'zwyklych'.

W UK moze tak to sie rozklada. W Irlandii zdecydowanie nie.

Zreszta zobacz sobie chocby tutaj Wybierz z listy "make" i tam widac ilosc samochodow danej marki w danym momencie wystawionych na sprzedaz. To mysle dosc dobrze oddaje rozklad poszczegolnych marek na irlnadzkich drogach

1. Toyota - 3341

2. VW - 2882

3. Nissan - 1936

4. Ford - 1905

5. Renault - 1607

6. Peugeat - 1416

7. Opel - 1342

Takze jak widzisz ford dopier 4 a opel 7.

Napisano
  • Autor

> Przejedź się i wtedy będziesz wiedział dlaczego nie chcesz jeździć żadnym z tych samochodów .

Celna uwaga. Mowisz ze sporo gorzej sie tym jezdzi niz mondełem ?

> Z pkt. widzenia testera - sworznie wahaczy, końcówki drążków, hamulce z tyłu ze wskazaniem na

> ręczny i to chyba tyle problemów.

To nie tak wiele.

A jak z rdza czyli tym czym mnie strasza w tym watku od poczatku?

Napisano

> A czy w W203 ten problem tez wystepuje?

ZTCW to niestety tak, podobno po litingu w 2004 jest już lepiej

> 2.0 to absolutne maximum - wiecej zrujnowalo by mnie na oplatach za ubezpieczenie i podatek

> drogowy. Najbardziej bym wolal 1.8

To może W203 z kompresorem? Silnik o pojemności 1.8, moce od 143 do 193 KM w zależności od wersji C180/C200/C230.

Sam mam zamiar kupić takie auto i generalnie nie ma jakichś większych bolączek ok.gif Auto bardzo dobrze trzyma wartość (za tą samą kasę można mieć porównywalną e-klasę), niektórzy narzekają tylko na małą ilość miejsca ale IMO nie ma tragedii.

Napisano

> Celna uwaga. Mowisz ze sporo gorzej sie tym jezdzi niz mondełem ?

Ja nie lubię żadnego z tych samochodów, dlatego że znacznie lepiej się czuję w Punto mk2 niż w Mieczysławach C i E. Dopiero E klasa po 2003r jest czymś co mi się naprawdę podoba ( obłości i te sprawy wink.gif ), jej poprzednicy jakoś do mnie nie przemawiają smile.gif.

Myślę, że jednak najlepszym wyjściem będzie przejechanie się jednym czy dwoma egzemplarzami i ocena własnymi rączkami i oczkami. Jak to mawiają - jedni wolą żonę, a inni teściową wink.gif.

> To nie tak wiele.

> A jak z rdza czyli tym czym mnie strasza w tym watku od poczatku?

Jakieś gnijące maski, drzwi, błotniki wcale nie wychodzą poza normę Fordów wink.gif .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.