Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] dzienne światła, przełącznik na kokpicie

Featured Replies

Napisano

Zamierzam zamontować dzienne światełka w moim kropku. Lampki z diodami, więc nie trzeba bawić się w przekaźniki.

Pytanie skąd najlepiej wziąć "prąd" i gdzie umieścić przełącznik. Czy dałoby się wykorzystać to miejsce:

gp_deska.jpg

Napisano

jeśli ma to być w zgodzie z przepisami to nie montujesz przełączników.

Lampki poprzez przekaźnik podpina się aby odpalały po rozruchu silnika i gasły po włączeniu mijania.

Napisano
  • Autor

> jeśli ma to być w zgodzie z przepisami to nie montujesz przełączników.

> Lampki poprzez przekaźnik podpina się aby odpalały po rozruchu silnika i gasły po włączeniu

> mijania.

Mogą się tak włączać, ale przydałby się jakiś guzik aby je wyłączyć. Nie zawsze są przecież potrzebne światła podczas działającego silnika smile.gif

Napisano

> jeśli ma to być w zgodzie z przepisami to nie montujesz przełączników.

> Lampki poprzez przekaźnik podpina się aby odpalały po rozruchu silnika i gasły po włączeniu

> mijania.

ale wedle prawa musza sie dac wylaczyc bez potrzeby uzywania narzedzi, wiec taki wylacznik bez problemu moze montowac we wskazanym miejscu, jasna sprawa ze musza byc podlaczone jak juz pisales ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zamierzam zamontować dzienne światełka w moim kropku. Lampki z diodami, więc nie trzeba bawić się w

> przekaźniki.

> Pytanie skąd najlepiej wziąć "prąd" i gdzie umieścić przełącznik. Czy dałoby się wykorzystać to

> miejsce:

A gdzie wogole i jakie chcesz zalozyc dzienne, masz juz jakis model?? Pamietaj, ze musza miec odpowiednia homologacje.

Napisano
  • Autor

> A gdzie wogole i jakie chcesz zalozyc dzienne, masz juz jakis model?? Pamietaj, ze musza miec

> odpowiednia homologacje.

To że mają mieć homologację, to rzecz jasna wiem. Nie zamierzam montować tych pseudo-dziennych listew LED, tylko coś w tym stylu (konkretnego modelu jeszcze nie wybierałem). Nie chcę kupić lampek, a potem myśleć jak to założyć, tylko na spokojnie wszystko przeanalizować i dopiero działać smile.gif

Napisano

> To że mają mieć homologację, to rzecz jasna wiem. Nie zamierzam montować tych pseudo-dziennych

> listew LED, tylko coś w tym stylu (konkretnego modelu jeszcze nie wybierałem). Nie chcę kupić

> lampek, a potem myśleć jak to założyć, tylko na spokojnie wszystko przeanalizować i dopiero

> działać

Nie wiem czy uda Ci sie zalozyc je zgodnie z przepisami, chodzi mi o umiejscowienie. A szkoda niszczyc zderzak.

Ja ostatnio myslalem o tych: Hella , ale cena jest spora oslabiony.gif

Napisano

> Ja ostatnio myslalem o tych: Hella , ale cena jest spora

ale swietnie swieca ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy uda Ci sie zalozyc je zgodnie z przepisami, chodzi mi o umiejscowienie. A szkoda

> niszczyc zderzak.

Będę musiał na spokojnie pomierzyć, może rzeczywiście bez krojenia się nie da. W uniaku zamontowane nad czy pod zderzakiem wyglądają fajne, ale w Punto to wyglądałoby już nieciekawie.

Spora to mało powiedziane. Za tyle to można malucha z dziennymi kupić wink.gif

Napisano

> Nie wiem czy uda Ci sie zalozyc je zgodnie z przepisami, chodzi mi o umiejscowienie. A szkoda

> niszczyc zderzak.

Ty masz grill od GP stary. Trzeba by pomyśleć cos w ten desen

283856389-gp.JPG

post-16402-14352508445951_thumb.jpg

Napisano

> Ty masz grill od GP stary. Trzeba by pomyśleć cos w ten desen

> > Ja ostatnio myslalem o tych: Hella , ale cena jest spora

Stary grill lezy i czeka na zalozenie gdy bede kiedys sprzedawal GP, a tego bez znaczka nie chce na razie psuc zlosnik.gif.

Ale kiedys mierzylem w tych miejscach co pokazujesz i wg. przepisow byly za blisko siebie oslabiony.gif

Napisano

> Ale kiedys mierzylem w tych miejscach co pokazujesz i wg. przepisow byly za blisko siebie

a jak by wydlubal halogeny p.m? i zamiast p.m wsadzil dzienne, hal. p.m i tak sie uzywa 2 razy w roku

zostaja jeszcze kpl lampy dectane za ok 1000-1200zl kpl z dziennymi

cos w ten desen

klik

Napisano

> a jak by wydlubal halogeny p.m? i zamiast p.m wsadzil dzienne, hal. p.m i tak sie uzywa 2 razy w

> roku

> zostaja jeszcze kpl lampy dectane za ok 1000-1200zl kpl z dziennymi

> cos w ten desen

> klik

Halogenow nie mam zamiaru ruszac, bo czasem z nich korzystam. A z tymi reflektorami to nie jest zly pomysl, ale ich wykonanie od tylu jest kiepskie sick.gif

Napisano

>. A z tymi reflektorami to nie jest zly

> pomysl, ale ich wykonanie od tylu jest kiepskie

lookales na zywo? bo dectane ma w miare klamoty

Napisano

> a jak by wydlubal halogeny p.m? i zamiast p.m wsadzil dzienne, hal. p.m i tak sie uzywa 2 razy w

> roku

Myślałem o tym ale zostaje kwestia "zbicia" szybki. bo na niej nabita jest homolog. no i jeszcze przydały by sie czarne klosze od "sporta"

Wiec kwota sie juz robi spora. a jeszcze czeste kontrole bo wiadomo ze w miejscu na p.mgle bedzie policial.gif bolalo najbardziej wink.gif

> zostaja jeszcze kpl lampy dectane za ok 1000-1200zl kpl z dziennymi

> cos w ten desen

> klik

Napisano

> Myślałem o tym ale zostaje kwestia "zbicia" szybki. bo na niej nabita jest homolog. no i jeszcze

> przydały by sie czarne klosze od "sporta"

> Wiec kwota sie juz robi spora. a jeszcze czeste kontrole bo wiadomo ze w miejscu na p.mgle bedzie

> bolalo najbardziej

u kurde ale podejscie do tematu, zbijac szybki itp icon_eek.gif

jesli chcesz zakladac dzienne to tylko all zgodnie z przepisami, inne tematy zbijania szybek itp odpadaja

a niby czemu ma bolec najbardziej w miejscu p.m? jesli posadzisz homologowane dzienne to nic nie bedzie bolalo ok.gif

Napisano

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

* Symetrycznie względem osi pojazdu

* Na równej wysokości

* Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm

* Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm

* Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być wieksza/rowna 40cm2;, a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

Napisano

> u kurde ale podejscie do tematu, zbijac szybki itp

a jak chcesz je tam zamontować? zobacz zdjecia jak wyglada p.mgła w GP. To ma być taka duża dziura w zderzaku?

> jesli chcesz zakladac dzienne to tylko all zgodnie z przepisami, inne tematy zbijania szybek itp

> odpadaja

no ale zbita szybka ma być własnie żeby było legal.

Jak chcesz wstawić światła do jazdy dziennej w miejsce p.mgły? tzn żeby to jakoś wygladało.

> a niby czemu ma bolec najbardziej w miejscu p.m? jesli posadzisz homologowane dzienne to nic nie

> bedzie bolalo

generalnie sam wiesz, ze pojawiło się masę ledów/paseczków/żaróweczek itd i troche szkoda mi czasu na kontrolę i pokazywanie nabitej homologacji na szybce

Napisano

> a jak chcesz je tam zamontować? zobacz zdjecia jak wyglada p.mgła w GP. To ma być taka duża dziura

> w zderzaku?

> no ale zbita szybka ma być własnie żeby było legal.

> Jak chcesz wstawić światła do jazdy dziennej w miejsce p.mgły? tzn żeby to jakoś wygladało.

no ale ta szybka chyba sie demontuje razem z halogenem? w miejsce tych h. pm moze udalo by sie wstawic proste dzienne wasema za 60zl, okragle, srednica nie jest jakas duza i po dokladnych pomiarach moze by to fajnie spasowalo, mozna by je obudowac czarnym matowym plastikiem.. ale to juz w realu trzeba by lookac co i jak

> generalnie sam wiesz, ze pojawiło się masę ledów/paseczków/żaróweczek itd i troche szkoda mi czasu

> na kontrolę i pokazywanie nabitej homologacji na szybce

e spoko, trafiaja sie policial.gif nie potrafiacy odczytac homologacji z lamp biglaugh.gif

Napisano

> klik, wszystko w jednym miejscu jest

a masz jakieś ciekawe i proste rozwiązanie dziennych do Bravo cfaniaczek.gif

Napisano

> a masz jakieś ciekawe i proste rozwiązanie dziennych do Bravo

hella ledayflex na ramkach halogenow p.m lub cos innego z dectane ale wymiarowo na szerokosc musza byc male

lub opcja czekania 6mcy az fiat bedzie musial dodac dzienne do nb, obstawiam 50% szans ze dzienne poleca w halogeny p.m po zastosowaniu zarowki H15 i dodaniu hom. RL, 50% szans ze wywala zarowke H1 z drogowych i zastapia ja H15.. wyjdzie w praniu

to samo bedzie sie tyczyc zwyklego gp bo chyba klepia go jeszcze, od 7.02.2011 kazde nowo produkowane auto musi miec dzienne, wiec juz duzo czasu nie zostalo

Napisano

> no ale ta szybka chyba sie demontuje razem z halogenem?

zgadza sie. ok.gif

> w miejsce tych h. pm moze udalo by sie

> wstawic proste dzienne wasema za 60zl, okragle, srednica nie jest jakas duza i po dokladnych

> pomiarach moze by to fajnie spasowalo, mozna by je obudowac czarnym matowym plastikiem..

i o to mi sie rozchodzi ok.gif dlatego chce zbic szybke i wykorzystac reszte lampy jako fajnie wymodelowany plastik. bo innego pomyslu, zeby to jakos wyglądało to nie mam tongue.gif

> e spoko, trafiaja sie nie potrafiacy odczytac homologacji z lamp

no i to tez mnie powstrzymuje przed montarzem no.gif

Napisano

Pomierzylem i Twoj pomysl nie lapie sie w wymiarach zawartych w przepisach.

283864191-gp.jpg

Czerwony-77cm - czyli mamy tylko do wykorzystania 17cm, bo pomiedzy lampami musi byc minimum 60cm

Zielony- 40cm, czyli tyle co max moze byc od obrysu auta

Niebieski- Wymiar jest za maly, musi byc min 60cm.

Pozostaje zalozyc takie dzinne w pionie albo Hella Flex na brzegach grill'a.

post-73486-14352508491436_thumb.jpg

Napisano

> Pomierzylem i Twoj pomysl nie lapie sie w wymiarach zawartych w przepisach.

> Czerwony-77cm - czyli mamy tylko do wykorzystania 17cm, bo pomiedzy lampami musi byc minimum 60cm

no ok. czyli teraz trzeba znaleźć homologowane lampy co maja nie więcej niż 85mm długości. Chyba że by wymyśleć patent jak w volvo xc60 i dać swiatła pionowo hmm.gif

> Zielony- 40cm, czyli tyle co max moze byc od obrysu auta

> Niebieski- Wymiar jest za maly, musi byc min 60cm.

No bo ja tylko dla przykładu dałęm żeby swiatlo zajeło dwie "kratki"

Jakby znalazł takie mini mini to by dało radę ok.gif

> Pozostaje zalozyc takie dzinne w pionie albo Hella Flex na brzegach grill'a.

o teraz dopiero doczytalem. podobnie myślimy ok.gif

Napisano

> no i to tez mnie powstrzymuje przed montarzem

a nie potrzebnie, zrobilem na dziennych ponad 30tys km w ciagu roku jazdy i mialem 2 kontrole, jedna to pan nie majacy pojecia na czym jechalem, wiedzial tylko ze nie mialem wlaczonych swiatel miajania, a druga kontrola polegala tylko na tekscie swiatla dzienne i zerknieciu na dzienne i po temacie

Napisano

albo moze tak, poziomo, helle by tam wsadzil.. z racji na mizerne wymiary

283865271-283864191-gp.jpg

post-52188-14352508493459_thumb.jpg

Napisano

lookalem sobie na gp bedac w salonie, wyjac halogen p.m, kupic zaslepke z wersji bez p.m, w ta zaslepke wmontowac lampke dzienna wasema za 60zl kpl i po temacie, koszty znikome i mozna smigac.. lub kupic dzienne helli te 2w1 tj. pm + RL ale to juz koszt ok 600zl, albo okragle dzienne na LED - to koszt 200-300zl

20100615054.jpg

nic wiecej nie trzeba kombinowac ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.