Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda z klimy

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Orientowałem się w Swifcie na ul. Reduta - różne opinie o nich słyszałem ale w firmowe auta u nich

> serwisujemy i póki co jest ok...

pierwsze słysze a w Happy all pytałeś ?? dosyć chwaleni sa hmm.gif

> Jakoś to można sprawdzić w warunkach "pod blokiem" Bo to pewnie pasek trzeba by ściągnąć

Ściągasz osłonę silnika luzujesz napinacz i zdejmujesz pasek (nie wiem jak dokładnie jest w twoim silniku) i zakręć kołem sprężarki jak lekko chodzi i nie rzęzi to bym zostawił zlosnik.gif

Napisano

> pierwsze słysze a w Happy all pytałeś ?? dosyć chwaleni sa

AllHappy są ok i znają się na rzeczy ale jak u nich pytałem to w grę wchodziła tylko kompleksowa naprawa tzn sprężarka wymieniana na całkiem nową, dodatkowo skraplacz itd... i wszystko zamykało się w kwocie 2500 zł Ale w zasadzie nowy układ klimatyzacji masz w aucie. No ale nie uśmiecha mi się ładować tyle kasy w auto, którym prawdopodobni pojeżdżę z rok jak dobrze pójdzie bo bardzo powoli przymierzam się do zmiany na coś młodszego.

> Ściągasz osłonę silnika luzujesz napinacz i zdejmujesz pasek (nie wiem jak dokładnie jest w twoim

> silniku) i zakręć kołem sprężarki jak lekko chodzi i nie rzęzi to bym zostawił

Kurde... wydaje się na prostą robotę ale jakoś nie mam na tyle doświadczenia i odwagi , żeby się samemu w to bawić frown.gif

Napisano
  • Autor

> AllHappy są ok i znają się na rzeczy ale jak u nich pytałem to w grę wchodziła tylko kompleksowa

> naprawa tzn sprężarka wymieniana na całkiem nową, dodatkowo skraplacz itd...

Więc oni nie naprawiają tylko wymieniają wszystko. crazy.gif A gdyby tak podmienić sprężarkę i potem do nich podjechać? Koszty dużo niższe hmm.gif

> Kurde... wydaje się na prostą robotę ale jakoś nie mam na tyle doświadczenia i odwagi , żeby się

> samemu w to bawić

Prosta robota odkręcasz parę wkrętów i wszystko masz na dłoni tak przynajmniej jest w dieslu ok.gif

Napisano

> A gdyby tak podmienić sprężarkę i potem do

> nich podjechać? Koszty dużo niższe

Chyba za gorąco zlosnik.gif Bo nie bardzo zrozumiałem o co chodzi hmm.gifzlosnik.gif

> Prosta robota odkręcasz parę wkrętów i wszystko masz na dłoni tak przynajmniej jest w dieslu

Nie mam pojęcia jak to w benzynie wygląda niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba za gorąco Bo nie bardzo zrozumiałem o co chodzi wymienić sprężarkę w tym zakładzie co regenerują i potem do Happy all na sprawdzenie klimy zlosnik.gif Ale jak planujesz zmieniać auto to nie wiem czy warto tak bardzo dbać o klimę hmm.gif

> Nie mam pojęcia jak to w benzynie wygląda

to może pomoże zlosnik.gif

283860921-rys1(Medium).JPG

283860921-rys2(Medium).JPG

post-55125-1435250848489_thumb.jpg

Napisano

> Niestety ewidentnie sprężarka - hałas pojawia się po włączeniu klimy i dociera właśnie z niej

mam podobnie (cichutkie wycie bardziej slyszalne z wewnątrza auta zwłaszcza przy schodzeniu silniką z obrotów do jałowego), jest to zwiazane z pracą klimy, jak wyłanczam to juz cisza....napinacz paska wymieniałem jakis miesiąc temu...czy napinacz może hałasowac tylko podczas pracy klimy?

Napisano
  • Autor

>czy napinacz może hałasowac tylko podczas pracy klimy?

U mnie hałasował właśnie po obciążeniu go sprężarką klimy. Po wyłączeniu siedział cicho ok.gif

Napisano

> to może pomoże

A... teraz się pokumałem zlosnik.gif Ta firma Swift to też się klimami zajmuje od a do z więc u nich można wszystko zrobić i te 500 zł o których pisałem wyżej to już podobno cena całej operacji od wyjęcia starej sprężarki do napełnienia na nowo układu i sprawdzenia wszystkiego ok.gif

Za skan dzięki - i tak się sam tego pod blokiem nie podejmę - za stary jestem już hehe.gif i żonaty na dodatek zlosnik.gif

Napisano

> U mnie hałasował

Możesz sprecyzować?

Napisano
  • Autor

> Możesz sprecyzować?

Jak włączyłem klime to słychać było coś jak lekkie dzwonienie i szum. Zauważyć można było podskakiwanie napinacza ok.gif

Napisano

> mam podobnie (cichutkie wycie bardziej slyszalne z wewnątrza auta zwłaszcza przy schodzeniu silniką

> z obrotów do jałowego), jest to zwiazane z pracą klimy, jak wyłanczam to juz cisza....napinacz

O to, to, to zlosnik.gif Tylko u mnie nie jest już cichutkie zlosnik.gif

> paska wymieniałem jakis miesiąc temu...czy napinacz może hałasowac tylko podczas pracy klimy?

Napinacz paska też mam stosunkowo nowy (z rok ma może - nie pamiętam dokładnie)

Napisano
  • Autor

> O to, to, to Tylko u mnie nie jest już cichutkie

No i na tych upałach odezwała sie sprężarka crazy.gif

Jeszcze mi powiedzcie czy na tych upałach u mnie ok 32C macie podwyższoną temp płynu ??

Napisano

> No i na tych upałach odezwała sie sprężarka

> Jeszcze mi powiedzcie czy na tych upałach u mnie ok 32C macie podwyższoną temp płynu ??

U mnie raczej wszystko w normie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie raczej wszystko w normie

U mnie się wskaźnik podniósł tak o 2-3 C hmm.gif

Napisano

> O to, to, to Tylko u mnie nie jest już cichutkie

> Napinacz paska też mam stosunkowo nowy (z rok ma może - nie pamiętam dokładnie)

to teraz czekamy na fachury ktore to przerobiły wink.gif

Napisano

> to teraz czekamy na fachury ktore to przerobiły

Trza po prostu sprężarkę wymienić albo zregenerować - innej opcji raczej nie ma.

Napisano

> Trza po prostu sprężarkę wymienić albo zregenerować - innej opcji raczej nie ma.

może i prawda, pytanie tylko ile to może kosztowac i jak to się stało że po 70kkm mogła paść???

Napisano

> Trza po prostu sprężarkę wymienić albo zregenerować - innej opcji raczej nie ma.

dziś po około 40 minutach w korku i następnie po ruszeniu hałasowało już znacznie....jutro jadę do mechanika na ocenę,

zauważyłem też że jak stoje w korku (wolne obr silnika) to klima jest mniej wydajna niż podczas jazdy gdzie może zamrozić....może jakeś rady?

Napisano

> dziś po około 40 minutach w korku i następnie po ruszeniu hałasowało już znacznie....jutro jadę do

> mechanika na ocenę,

Nie przejmuj się zlosnik.gif U mnie rzęzi tak, że ma się wrażenie, że jeszcze sekunda i będzie po wszystkim hehe.gif Ale twardy jestem i jeżdżę.

Zresztą zależność jest taka, że im wyższa temperatura na zewnątrz tym bardziej hałasuje ale imo to normalka w końcu większą robotę ma ta bidna sprężarka do zrobienia.

Pochwal się co ci magik powiedział.

> zauważyłem też że jak stoje w korku (wolne obr silnika) to klima jest mniej wydajna niż podczas

> jazdy gdzie może zamrozić....może jakeś rady?

Wg mnie - ale niech się mądrzejsi wypowiedzą - w niewielkim zakresie (ale zauważalnym) jest to normalne - u mnie jest podobnie, to samo dziś zaobserwował kumpel w swoim focusie.

Napisano

> Nie przejmuj się U mnie rzęzi tak, że ma się wrażenie, że jeszcze sekunda i będzie po wszystkim

> Ale twardy jestem i jeżdżę.

> Zresztą zależność jest taka, że im wyższa temperatura na zewnątrz tym bardziej hałasuje ale imo to

> normalka w końcu większą robotę ma ta bidna sprężarka do zrobienia.

> Pochwal się co ci magik powiedział.

> Wg mnie - ale niech się mądrzejsi wypowiedzą - w niewielkim zakresie (ale zauważalnym) jest to

> normalne - u mnie jest podobnie, to samo dziś zaobserwował kumpel w swoim focusie.

Byłem i wiem że coś niedobrego dzieje się ze sprężarką.

Jeden mówił że trzeba by wymienić łożysko (mam zadzwonić i umowić się w połowie tyg)

Drugi, że sprężarka jest to wymiany bo jakby to było łożysko to by hałasowało cały czas a nie tylko podczas pracy klimy.

Koszt wymiany 1500-1800 z częsciami na gotowo.

Dodał również, by ewentualnie robić to tylko wtedy jak przestanie chłodzić. narazie zostawić i się przywyczaić.....

Napisano

> Właśnie meches mówił ze czynnika prawie nie było, ale zaraz po napełnieniu efekt był taki sam

> prawie wcale nie chłodziła

U mnie po napełnieniu chłodzi na 8st.C .Ale w te upały wydawało mi sie na 3 biegu nawiewu że troche słabo,jak dałem na 2 troche lepiej chłodziła.Jazda w korku.W trasie chyba lepiej chłodzi. Ale kazde auto inaczej chłodzi. U mnie ie jest az tak chłodno w upał ,jest tyle że sie nie poce.I tej duchoty nie ma. hmm.gif

Napisano

> U mnie po napełnieniu chłodzi na 8st.C .Ale w te upały wydawało mi sie na 3 biegu nawiewu że troche

> słabo,jak dałem na 2 troche lepiej chłodziła.Jazda w korku.W trasie chyba lepiej chłodzi. Ale

> kazde auto inaczej chłodzi. U mnie ie jest az tak chłodno w upał ,jest tyle że sie nie poce.I

> tej duchoty nie ma.

jak byś umył chłodnice klimy z prochu i much to efekt był by lepszy biglaugh.gif

Napisano

.... ale sprawa okazała się bardzo prosta, błaha a wręcz głupia.

Ale od początku.......cztery tygodnie pojechałem z żoną na zakupy wszystko było OK! niestety kiedy chciałem jechać do roboty okazało się że nie świeci deska rozdzielcza. Można było odpalić i jechać ale na desce wszystko było martwe. Ponieważ było późno zostawiłem nową Viki a do roboty pojechałem starą. Do naprawy zabrał się najstarszy syn. Okazało się że wystarczyło wyjąc i włożyć dwa bezpieczniki ot taki normalny restart zawieszonego kompa pokładowego.

No właśnie po restarcie przywrócił się do defaulta, czyli jęz. niemiecki.wyzerowany zegar i etc.Niestety wtedy właśnie wyłączyła się też i klima. W weekend miałem trochę czasu usiadłem w samochodzie i zacząłem grzebać w ustawieniach.

Możecie sobie wyobrazić jak wylazły mi gały jak zobaczyłem ze klima jest "off" najpierw było yikes.gif potem hehe.gif na końcu angryfire.gifsciana.gif

Napisano

> Drugi, że sprężarka jest to wymiany bo jakby to było łożysko to by hałasowało cały czas a nie tylko

> podczas pracy klimy.

na moje oko, to w sprężarce masz min. 2 łożyska, jedno w kole pasowym a drugie w obudowie sprężarki. Jeśli padnie łożysko w kole, to wyje cały czas, jeśli w środku to wyłączona przez sprzęgło wewnętrzna część sprężarki łącznie z łożyskiem nie ma prawa hałasować. Tak mi się wydaje.

Napisano

> na moje oko, to w sprężarce masz min. 2 łożyska, jedno w kole pasowym a drugie w obudowie

> sprężarki. Jeśli padnie łożysko w kole, to wyje cały czas, jeśli w środku to wyłączona przez

> sprzęgło wewnętrzna część sprężarki łącznie z łożyskiem nie ma prawa hałasować. Tak mi się

> wydaje.

ciekawa rada,

narazie posypał mi się tłumik w clio więc klima chyba bedzie musiała poczekać

Napisano

> jak byś umył chłodnice klimy z prochu i much to efekt był by lepszy

U mnie jest jedna chłodnica raczej hmm.gif O jaki proszek ci chodzi, much raczej nie widzę.Dzis akurat bewiłem sie z osłona chłodnicy ,brudna była palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.