Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda z klimy

Featured Replies

Napisano

Zastanawia mnie czy wszyscy tak maja w swoich Viki B. Woda która powstaje z klimy wypływa z auta na następny dzień (np . po trasie z klimą) i to tylko jak auto jest przechylone przodem w dół . Oczywiście podczas użytkowania też się wydobywa, bo odprowadzenie mokre ale dla czego nie spływa wszystko tylko cześć pozostaje ?

Napisano

> Zastanawia mnie czy wszyscy tak maja w swoich Viki B. Woda która powstaje z klimy wypływa z auta na

> następny dzień (np . po trasie z klimą) i to tylko jak auto jest przechylone przodem w dół .

o, temat na czasie ;-)

nie dalej jak w piątek aż się prawie położyłem pod auto, bo po zjechaniu

z krawężnika i manewrowaniu na parkingu pociekło spod spodu jak z kranu

zdziwiłem się, że aż tyle wyciekło, a auto było po ok. 12h postoju

Napisano
  • Autor

> zdziwiłem się, że aż tyle wyciekło, a auto było po ok. 12h postoju

No u mnie podobnie po trasie (zawsze pod koniec ok 5k przed domem wyłączam klime). Auto parkuję garażu (poziom) i jak wyjeżdżam rano to się wyleje troszkę i dopiero na podjeździe wylewa się. Czyli wynika, że taka konstrukcja choć u ciebie auto stało przechylone to woda mogła nie mieć możliwości odpływu hmm.gif

Napisano

> Czyli wynika, że taka konstrukcja choć u ciebie auto

> stało przechylone to woda mogła nie mieć możliwości odpływu

stało prawymi kołami na krawężniku

zaczęło lecieć ciurkiem w momencie kiedy przednie prawe koło zjechało

z krawężnika, a tył był w tym momencie jeszcze na krawężniku ;-)

Napisano
  • Autor

A stojąc dłużej na równym po używaniu klimy, nie zauważyłeś wody nigdy po ruszeniu ?

Napisano

> A stojąc dłużej na równym po używaniu klimy, nie zauważyłeś wody nigdy po ruszeniu ?

zauważyłem nieraz, ale nie w takiej ilości ok.gif

Napisano
  • Autor

> zauważyłem nieraz, ale nie w takiej ilości

no to jednak taka konstrukcja. Szkoda, że jest to tak rozwiązane, bo grzyby maja lepsze warunki do rozwijania się crazy.gif

Napisano

> Zastanawia mnie czy wszyscy tak maja w swoich Viki B. Woda która powstaje z klimy wypływa z auta na

> następny dzień (np . po trasie z klimą) i to tylko jak auto jest przechylone przodem w dół .

> Oczywiście podczas użytkowania też się wydobywa, bo odprowadzenie mokre ale dla czego nie

> spływa wszystko tylko cześć pozostaje ?

to jest normalne i nie ważne jaki to samochód.Pod każdym autem znajdzie się taka plama.

Napisano

Podłączę się oink.gif do tematu zlosnik.gif ale trochę z innej beczki.

Jaka powinna być temperatura powietrza przy załączonej klimie, przy wylocie z kratki????

Bo coś mi słabiutko chłodzi.

Napisano

chyba powinna mieścić się w zakresie 4-8 st. w zależności od temperatury na zewnątrz... wink.gif

Napisano

> to jest normalne i nie ważne jaki to samochód.Pod każdym autem znajdzie się taka plama.

przeczytaj uważnie, zanim coś napiszesz

nikt nie kwestionuje tego, że układ klimatyzacji posiada odpływ skroplin, bo to oczywiste

tu chodzi o to, że w VB odpływ jest tak skonstruowany, że woda odpływa lub nie, w zależności od pozycji

auta względem poziomu i jak widać ma tendencje do gromadzenia się w odpływie w pewnych warunkach

Napisano

> przeczytaj uważnie, zanim coś napiszesz

bardzo pana przepraszam że w ogóle coś napisałem

Napisano

> bardzo pana przepraszam że w ogóle coś napisałem

ależ nie ma za co, naprawdę

pisanie nie jest zabronione

za to pisanie przemyślane wręcz wskazane :-)

Napisano
  • Autor

> Jaka powinna być temperatura powietrza przy załączonej klimie, przy wylocie z kratki????

niektórzy maja +3 C inni + 10C

JA w viki mam + 7C przy tem zewn +25C byłem u klimiarzy i stwierdzili wszystko ok Stwierdzili jak bardzo chcę mogę wymienić skraplacz z osuszaczem i zregenerować sprężarkę i może będzie lepiej o 2C - odpuściłem hehe.gif Kasa mnie nie swędzi wink.gif

> Bo coś mi słabiutko chłodzi.

Mi jak słabo chłodziła to okazało się, że jest mało czynnika. ok.gif

Napisano
  • Autor

> to jest normalne i nie ważne jaki to samochód.Pod każdym autem znajdzie się taka plama.

W każdym woda wypływa po dłuższym postoju na równym terenie i przechyleniu auta, nie wydaje mi się zlosnik.gif

Napisano

> W każdym woda wypływa po dłuższym postoju na równym terenie i przechyleniu auta, nie wydaje mi się

wez pod uwage tez to, ze masz obudowe pod silnikiem i pewnie jak nie stoisz poziomo to woda wyleci jak sie przeleje przez rancik z obudowy smile.gif

pozdr

Napisano
  • Autor

> wez pod uwage tez to, ze masz obudowe pod silnikiem i pewnie jak nie stoisz poziomo to woda wyleci

> jak sie przeleje przez rancik z obudowy

Niestety nie trafione. Rurka odpływowa od klimy jest wyprowadzona poniżej osłony, woda może jedynie zatrzymać się na ziemi zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście podczas użytkowania też się wydobywa, bo odprowadzenie mokre ale dla czego nie

> spływa wszystko tylko cześć pozostaje ?

U mnie cieknie po wyłączeniu klimy od razu z tego co zauważyłem. Np, dzisiaj cały dzień jeżdżenia z klimą z kilkoma postojami dłuższymi i krótszymi i wydaje mi się, że za każdym razem jakaś tam kałuża pod autem była.

Napisano
  • Autor

> kałuża pod autem była.

to kałuże też mam, ale zawsze na drugi dzień coś z układu jeszcze wypłynie.

Napisano

> Podłączę się do tematu ale trochę z innej beczki.

> Jaka powinna być temperatura powietrza przy załączonej klimie, przy wylocie z kratki????

> Bo coś mi słabiutko chłodzi.

Ja słyszałem 4* bardzo dobrze do 8* akceptowalnie.

Napisano

> to kałuże też mam, ale zawsze na drugi dzień coś z układu jeszcze wypłynie.

A... aż tak szczegółowo się nie przyglądałem.

Napisano
  • Autor

> A... aż tak szczegółowo się nie przyglądałem.

JAk byś sobie kiedyś przypomniał to zerknij biglaugh.gif

Napisano

obserwowałem dziś odpływ wody przy załączonej klimie. i zauważyłem, że jak przekręcę ten wężyk odpływowy idealnie w dół - to szybciej leci.

natomiast każde przekręcenie w boki - nawet o przysłowiowy milimetr, sprawia że woda wypływa wolniej. niemniej wypływa przy każdym włączeniu klimy i dłuuugo po jej wyłączeniu.

aaa i zapomniałem dodać, że kiedyś obciąłem te zwężenie na końcu odpływu, bo wydawało mi sie że słabo leci smile.gif

Napisano

> niektórzy maja +3 C inni + 10C

No właśnie też tak słyszałem. Muszę jakiś termometr załatwić i zmierzyć.

> Mi jak słabo chłodziła to okazało się, że jest mało czynnika.

Byłem i napełniałem nic to nie zmieniło.

Dzisiaj 27stC i klima ledwo daje radę

Napisano
  • Autor

U mnie zamiast oryginalnej rurki jest wąż zaadoptowany od pralki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie też tak słyszałem. Muszę jakiś termometr załatwić i zmierzyć.

ja mierzyłem multimerem zlosnik.gif

> Byłem i napełniałem nic to nie zmieniło.

Trzeba do klimiarzy aby sprawdzili ciśnienie, może sprężarka nie daje rady hmm.gif

> Dzisiaj 27stC i klima ledwo daje radę

współczuję ok.gif

Napisano

> No właśnie też tak słyszałem. Muszę jakiś termometr załatwić i zmierzyć.

> Byłem i napełniałem nic to nie zmieniło.

> Dzisiaj 27stC i klima ledwo daje radę

No to masz popsutą klimę - nieszczelność? Chłodnica klimy umiera?

Napisano

283856174-sprawdzeniewydajnoscikl.jpg

Napisano

> U mnie cieknie po wyłączeniu klimy od razu z tego co zauważyłem. Np, dzisiaj cały dzień jeżdżenia z

> klimą z kilkoma postojami dłuższymi i krótszymi i wydaje mi się, że za każdym razem jakaś tam

> kałuża pod autem była.

hmm ja w VB mam ta rurke nad oslona i woda wlasnie leci najpierw na nia...

to jest odp do:

"Niestety nie trafione. Rurka odpływowa od klimy jest wyprowadzona poniżej osłony, woda może jedynie zatrzymać się na ziemi "

smile.gif

pozdr

Napisano

> No to masz popsutą klimę - nieszczelność? Chłodnica klimy umiera?

Właśnie meches mówił ze czynnika prawie nie było, ale zaraz po napełnieniu efekt był taki sam prawie wcale nie chłodziła hmm.gif

Napisano

> Właśnie meches mówił ze czynnika prawie nie było, ale zaraz po napełnieniu efekt był taki sam

> prawie wcale nie chłodziła

u mnie bylo to samo z tym ze chlodzila dobrze jakies hmm 2h... jak napelniali czynnik to zrobili to z UV no i wyszlo ze mialem nieszczelna chlodnice klimy, po wymianie wszystko ok od ok 0.6 roku

pozdr

Napisano

> u mnie bylo to samo z tym ze chlodzila dobrze jakies hmm 2h...

U mnie zaraz po napełnieniu jak i teraz jakieś dwa tygodnie chłodzi tak samo słabo.

Napisano
  • Autor

> U mnie zaraz po napełnieniu jak i teraz jakieś dwa tygodnie chłodzi tak samo słabo.

Byłes ponownie aby sprawdzili nieszczelność i ilość czynnika w układzie ??

Napisano

> Byłes ponownie aby sprawdzili nieszczelność i ilość czynnika w układzie ??

Jeszcze nie byłem ale ona działa tak samo. Czuje że chłodzi ale słabo w zeszłym roku dawała lepiej

Napisano
  • Autor

> Jeszcze nie byłem ale ona działa tak samo. Czuje że chłodzi ale słabo w zeszłym roku dawała lepiej

To podjedź sprawdzą ile czynnika zostało może szybko ucieka. A podczas napełniania robili ci test na szczelność ?

Napisano

> To podjedź sprawdzą ile czynnika zostało może szybko ucieka. A podczas napełniania robili ci test

> na szczelność ?

Nie znam się na tym specjalnie ale podłączyli jakąś maszynę i wszystko odbyło się automatycznie w ciągu 20-30 minut.

Napisano

podepnę się pod temat.

po wyłaczeniu klimy przez chwilę śmierdzi. auto było odgrzybiane pianką (w kratki i po rozebraniu podszybia i wyciagnięciu wentylatora - wpompowałem tam całą zawartośc puszki smile.gif). poem było czyszczone ultradzwiękami a wczoraj ozonowane ze 45minut.

i dalej po wyłączeniu jest chwilowy smrodek.

odpływ wydaje się drożny bo wycieka woda. poza tym chłodzi, wycieków nie ma, obieg wewnętrzny sprawny, syfu w podszybiu nie ma.

czego szukać? vb z podpisu

Napisano
  • Autor

> Nie znam się na tym specjalnie ale podłączyli jakąś maszynę i wszystko odbyło się automatycznie w

> ciągu 20-30 minut.

CZyli teoretycznie próżnię zrobili. Tam gdzie ja jeżdżę podłączają maszynę i wszystko też odbywa się automatycznie. Próżnia jest utrzymywana 20 minut i potem napełnia się czynnikiem. Jeśli jest nieszczelność to maszyna piszczy. Nie jest to w 100 % skuteczny sposób, bo b. małych nieszczelności nie wychwytuje ale daje pogląd na stan klimy ok.gif

Napisano
  • Autor

U mnie zaraz po wyłączeniu tak z 30 sec też coś czuć, ale nie śmierdzi. Klima odgrzybiana raz do roku pianką zeby.GIF Jeśli metody które zastosowałes nie pomogły świadczyć to może o sporym "zasyfieniu" parownika i tylko mechaniczne czyszczenie pomoże oslabiony.gif

Napisano

[...]

> i dalej po wyłączeniu jest chwilowy smrodek.

> odpływ wydaje się drożny bo wycieka woda. poza tym chłodzi, wycieków nie ma, obieg wewnętrzny

> sprawny, syfu w podszybiu nie ma.

> czego szukać? vb z podpisu

Mi klimatolog powiedział, że jak ozonowanie nie pomoże to trzeba wymontować parownik i czyścić go chemią na zewnątrz.

Stosujesz zasadę wyłączenia klimy nieco wcześniej zanim zakończysz jazdę ???

Napisano

> podepnę się pod temat.

> po wyłaczeniu klimy przez chwilę śmierdzi. auto było odgrzybiane pianką (w kratki i po rozebraniu

Normalka - jak wyłączysz klimę to wilgoć ucieka z parownika w nawiewy. U mnie jest tak samo - z tego co wiem nie ma się co przejmować a nawet gość od klimatyzacji mi mówił, że dobrze jest chwilkę przed dojazdem na miejsce właśnie klimę wyłączyć, żeby wilgoć uciekła. Nie wiem ile jest w tym prawdy ale ja tak z przyzwyczajenia robię ok.gif

BTW sprężarka mi pada no.gif Głośno chodzi - chyba łożyska siadają - aczkolwiek chłodzi bez problemu - to tak się wyżalić chciałem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem ile jest w tym prawdy ale ja tak z przyzwyczajenia robię

Też tak robię ok.gif

> BTW sprężarka mi pada Głośno chodzi - chyba łożyska siadają - aczkolwiek chłodzi bez problemu -

> to tak się wyżalić chciałem

A może napinacz paska pada i daje dziwne odgłosy hmm.gif

Napisano

> Też tak robię

ok.gif

> A może napinacz paska pada i daje dziwne odgłosy

Niestety ewidentnie sprężarka - hałas pojawia się po włączeniu klimy i dociera właśnie z niej no.gif

Napisano

> Stosujesz zasadę wyłączenia klimy nieco wcześniej zanim zakończysz jazdę ???

zawsze tak robię.

pozatym 2 lata temu wszystkie elementy klimy zostały wymienione na nowe(węże, parownik, osuszacz i coś tam jeszcze. ot poprzedni właściciel miał fantazję .. i pieniądze smile.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety ewidentnie sprężarka - hałas pojawia się po włączeniu klimy i dociera właśnie z niej

U mnie było podobnie. Sprężarka powodowała obciążenie na pasku i napinacz nie dawał rady, ale odgłos był ciężko identyfikowalny. Jeśli ewidentnie głos dochodzi ze sprężarki to sprawa jasna. U mnie w tym roku też coś głośniej pracuje sprężarka jak poprzednio, ale tylko na luzie. Jak zrobisz podaj diagnozę i koszta, bo zapewne małe nie będą crazy.gif

Napisano

> U mnie było podobnie. Sprężarka powodowała obciążenie na pasku i napinacz nie dawał rady, ale

> odgłos był ciężko identyfikowalny. Jeśli ewidentnie głos dochodzi ze sprężarki to sprawa

> jasna. U mnie w tym roku też coś głośniej pracuje sprężarka jak poprzednio, ale tylko na

> luzie. Jak zrobisz podaj diagnozę i koszta, bo zapewne małe nie będą

U mnie głośniej chodzi na luzie i w okolicach 1,5-2 tys obrotów. Natomiast później jakby ciszej ale to już może też wynikać z tego, że silnik zagłusza zlosnik.gif

Orientowałem się, w jednym z zakładów zajmujących się takimi rzeczami w KR i wymiana sprężarki na regenerowaną z normalną gwarancją 12 mc-y i zostawieniu starej to koszt ~400-500 zł - mało nie jest ale jeszcze bez tragedii.

Zastanawiam się właśnie czy to ruszać czy na razie jeździć hmm.gif

Napisano

> CZyli teoretycznie próżnię zrobili. Tam gdzie ja jeżdżę podłączają maszynę i wszystko też odbywa

> się automatycznie. Próżnia jest utrzymywana 20 minut i potem napełnia się czynnikiem. Jeśli

> jest nieszczelność to maszyna piszczy. Nie jest to w 100 % skuteczny sposób, bo b. małych

> nieszczelności nie wychwytuje ale daje pogląd na stan klimy

Normalnie przebiegło wszystko zgodnie z procedurą nic nie piszczało do samego końca.

Napisano
  • Autor

> Normalnie przebiegło wszystko zgodnie z procedurą nic nie piszczało do samego końca.

Czyli nieszczelność jest na tyle mała, że aparat nie wyłapuje albo pada sprężarka lub skraplacz oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> regenerowaną z normalną gwarancją 12 mc-y i zostawieniu starej to koszt ~400-500 zł - mało nie

> jest ale jeszcze bez tragedii.

Faktycznie myślałem, że więcej, gdzie to robią ?

> Zastanawiam się właśnie czy to ruszać czy na razie jeździć

Jak koło chodzi sprężarki chodzi lekko to bym nie ruszał. biglaugh.gif

Napisano

> Faktycznie myślałem, że więcej, gdzie to robią ?

Orientowałem się w Swifcie na ul. Reduta - różne opinie o nich słyszałem ale w firmowe auta u nich serwisujemy i póki co jest ok...

> Jak koło chodzi sprężarki chodzi lekko to bym nie ruszał.

Jakoś to można sprawdzić w warunkach "pod blokiem" hmm.gif Bo to pewnie pasek trzeba by ściągnąć hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.