Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja z rowerzysta - jak uzyskac od niego odszkodowanie?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Zapytaj się sprawcy czy czasem nie ma ubezpieczenia np. mieszkania razem z OC w życiu prywatnym.

> Takie OC pokrywa przypadki spowodowania szkody np. wlasnie rowerem.

> Krawiec

zeby jeszcze telefony odbieral...

Napisano
  • Autor

> Możesz dokładnie opisać jakie szkody spowodował i w jaki sposób? Bo że wjechał na czerwonym to już

> wiem...

mnie nie bylo na miejscu, ale z tego co wiem to wjechal w blotnik i zderzak przed przednim kolem, a sam zeskoczyl chwile przed kolizja i wygrzmocil w tylne drzwi, rower sie odbil i uszkodzil maske, przednie drzwi i prog...

Napisano

> Skąd taki wniosek ?

Ubezpieczenie OC w życiu prywatnym raczej nie jest powszechne w tym kraju ...

Napisano

> mnie nie bylo na miejscu, ale z tego co wiem to wjechal w blotnik i zderzak przed przednim kolem, a

> sam zeskoczyl chwile przed kolizja i wygrzmocil w tylne drzwi, rower sie odbil i uszkodzil

> maske, przednie drzwi i prog...

hmm, napisałeś że dwa elementy nadają się tylko do wymiany. Co to był za rower? smile.gif Wydaje mi się, że przy takich uszkodzeniach to albo rower ważył tyle co przeciętny motocykl, albo z rowerzysty powinna miazga zostać.

Napisano

> Ubezpieczenie OC w życiu prywatnym raczej nie jest powszechne w tym kraju ...

Ryzyko OC w życiu prywatnym wręcz nie jest samo w sobie do ubezpieczenia, natomiast jako dodatek / rozszerzenie do ubezpieczeń majątkowych jest ... i jest to ubezpieczenie "powszechne".

Napisano

> Ryzyko OC w życiu prywatnym wręcz nie jest samo w sobie do ubezpieczenia, natomiast jako dodatek /

> rozszerzenie do ubezpieczeń majątkowych jest ... i jest to ubezpieczenie "powszechne".

no jak nie jak tak zlosnik.gif

patrz np Hestia waytogo.gif

Napisano

> no jak nie jak tak

> patrz np Hestia

No OK, ale praktyka ubezpieczycieli jest inna.

Swoją drogą ciekaw jestem liczby zawartych przez Hestię umów tylko i wyłącznie w zakresie OC ... zaryzykuję = śladowa palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> hmm, napisałeś że dwa elementy nadają się tylko do wymiany. Co to był za rower? Wydaje mi się, że

> przy takich uszkodzeniach to albo rower ważył tyle co przeciętny motocykl, albo z rowerzysty

> powinna miazga zostać.

Też mi się nie chce wierzyć w takie uszkodzenia, jakieś takie mocno naciągane

Napisano

> No OK, ale praktyka ubezpieczycieli jest inna.

> Swoją drogą ciekaw jestem liczby zawartych przez Hestię umów tylko i wyłącznie w zakresie OC ...

> zaryzykuję = śladowa

Może nie tyle praktyka TU, a świadomość klientów wink.gif

Najczęściej OC w życiu prywatnym sprzedaje się w pakiecie z ubezpieczeniem majątku (dom / mieszkanie) ok.gif

w przeciągu ok 7 lat tylko jeden raz sprzedałem samo OC wink.gif

Jeżeli ktoś wykupuje polisę na dom/mieszkanie to OC wrzuca mu się praktycznie z automatu ok.gif

Napisano

> mnie nie bylo na miejscu, ale z tego co wiem to wjechal w blotnik i zderzak przed przednim kolem, a

> sam zeskoczyl chwile przed kolizja i wygrzmocil w tylne drzwi, rower sie odbil i uszkodzil

> maske, przednie drzwi i prog...

Jakiś straszny pechowiec. hehe.gif

"Nadział się na nóż. I tak siedem razy z rządu". zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Też mi się nie chce wierzyć w takie uszkodzenia, jakieś takie mocno naciągane

to przyjedz i zobacz, bo ja widzialem to auto przed i po.

Napisano

> Jeżeli ktoś wykupuje polisę na dom/mieszkanie to OC wrzuca mu się praktycznie z automatu

O to chodzi ... więc prawdopodobieństwo, że "delikwent" (w tym wątku rowerzysta) będzie miał ochronę ubezpieczeniową, w mojej ocenie nie jest małe, ponieważ gdyż zlosnik.gif ludzie chaupy ubezpieczają ok.gif

Napisano

> O to chodzi ... więc prawdopodobieństwo, że "delikwent" (w tym wątku rowerzysta) będzie miał

> ochronę ubezpieczeniową, w mojej ocenie nie jest małe, ponieważ gdyż ludzie chaupy

> ubezpieczają

A nie ma klauzuli w przypadku domów że OC nie obejmuje szkód komunikacyjnych?

Parę lat temu taka klauzula była bardzo powszechna...

Napisano

> A nie ma klauzuli w przypadku domów że OC nie obejmuje szkód komunikacyjnych?

> Parę lat temu taka klauzula była bardzo powszechna...

Mówimy o ubezpieczeniu dobrowolnym, tak więc wszystko zależy od konstrukcji umowy (wyłączenie być może, ale oczywiście nie musi) ok.gif

Napisano

> Skąd taki wniosek ?

Z powszechnego kompletnego braku świadomości ekonomicznej społeczeństwa i pełnego przekonania, że

1. "to nie mój problem"

2. "państwo pomoże".

Popatrz, ilu ubezpieczonych jest na terenach powodziowych ?

Kluczowy argument -> "nie stać mnie".

Jak ktoś tak mówi, to znaczy, że nie ma bladego pojęcia o cenach ubezpieczeń, jak również wyraża głośno swój całkowity "wdupiemaizm"...

Temat na długą rozprawę przy flaszce browara...

Napisano

> O to chodzi ... więc prawdopodobieństwo, że "delikwent" (w tym wątku rowerzysta) będzie miał

> ochronę ubezpieczeniową, w mojej ocenie nie jest małe, ponieważ gdyż ludzie chaupy

> ubezpieczają

W/g danych ubezpieczycieli podobno ubezpieczone jest ok 10% mieszkań.

W miastach więcej, bo akcja kredytowa większa, ale i wtedy często jest grupówka, która zwykle nie ma OC.

Napisano

> I tu pytanie - czy ubezpieczyciel zawsze wystąpi z regresem i będzie konsekwentnie dążył do jego

> uzyskania? Bo jeśli szkoda nie jest duża to może mu średnio zależeć biorąc pod uwagę, iż kwotę

> jaką wypłacił i tak odzyska w formie zwyżki ubezpieczonego.

Wystąpi zawsze, bo prawo jest po jego stronie, a ze sprawcy ściąga wszystko włącznie z kosztami.

Popatrz na to, co dzieje się na rynku ubezpieczeń - o ile jeszcze do niedawna "zerowe" lub deficytowe ubezpieczenia komunikacyjne, na których w wyniku wojny cenowej ubezpieczyciele popłynęli można było sobie odbić na ubezpieczeniach majątkowych, o tyle teraz "majątki" w sensie dosłownym popłynęły i będzie krucho...

W przyszłym roku będzie niestety gorzej, a im dalej w las tym tych drzew będzie więcej...

Ale to już temat na inną bajkę.

Reasumując powyższe -> nie liczyłbym na pobłażliwość ubezpieczyciela chociażby na złotówkę.

Napisano

> Mówimy o ubezpieczeniu dobrowolnym, tak więc wszystko zależy od konstrukcji umowy (wyłączenie być

> może, ale oczywiście nie musi)

I naprawdę możesz zawrzeć taką umowę jak będziesz chciał? Za normalną cene TU zgodzi się na niestandartowe klauzule?

Napisano

> Z powszechnego kompletnego braku świadomości ekonomicznej społeczeństwa i pełnego przekonania, że

> 1. "to nie mój problem"

> 2. "państwo pomoże".

> Popatrz, ilu ubezpieczonych jest na terenach powodziowych ?

> Kluczowy argument -

> Jak ktoś tak mówi, to znaczy, że nie ma bladego pojęcia o cenach ubezpieczeń, jak również wyraża

> głośno swój całkowity "wdupiemaizm"...

> Temat na długą rozprawę przy flaszce browara...

dorzuć, że ubezpieczenia budynków "rolniczych" są obowiązkowe

Napisano

> dorzuć, że ubezpieczenia budynków "rolniczych" są obowiązkowe

Nie widzę tu miejsca na dodatkowe OC.

Niestety - świadomość ubezpieczeniowa w społeczeństwie jest wciąż niska :-(

Napisano

> I naprawdę możesz zawrzeć taką umowę jak będziesz chciał? Za normalną cene TU zgodzi się na

> niestandartowe klauzule?

Nikt nie mówił o braku dopłat.

Nikt nie mówi, że będą to dopłaty IYO "normalne".

Napisano

> Wariant A - najłatwiejszy - zgłaszasz sprawę ze swojego AC. Naprawiasz normalnie, ubezpieczyciel

> płaci, a następnie występuje z roszczeniem regresowym na sprawcę.

> Plusy - ubezpieczyciel dokonuje regresu na swój koszt i ryzyko.

a TU bedzie sie chcialo bawic w regresy (jeszcze do tego na swoj koszt) na sprawcy, ktory nie jest ubezpieczony?

Interes ma w tym zadny, no chyba, ze taki spoczywa na nim obowiazek...

edit. oczywiscie, ze ma swoj interes bo odzyskuje swoja kase, jakies zacmienie wink.gif

Napisano

> edit. oczywiscie, ze ma swoj interes bo odzyskuje swoja kase, jakies zacmienie

Nooo właśnie...

Napisano

> Nie widzę tu miejsca na dodatkowe OC.

chodziło o straty powodziowe

> Niestety - świadomość ubezpieczeniowa w społeczeństwie jest wciąż niska :-(

Napisano

> I naprawdę możesz zawrzeć taką umowę jak będziesz chciał? Za normalną cene TU zgodzi się na niestandartowe klauzule?

OC w życiu prywatnym nie musi być ryzykiem (klauzulą) dodatkowym, dla przykładu oferta PTU § 56 ust. 1 p-kt 1) lit. d) => kliku kliku

Napisano

> chodziło o straty powodziowe

> > Niestety - świadomość ubezpieczeniowa w społeczeństwie jest wciąż niska :-(

Budynki gospodarcze to wierzchołek góry lodowej.

Co z tego, że masz je ubezpieczone, skoro spłyną uprawy, dom, zwierzęta...

Napisano

> Budynki gospodarcze to wierzchołek góry lodowej.

> Co z tego, że masz je ubezpieczone, skoro spłyną uprawy, dom, zwierzęta...

było właśnie wczoraj u Weissa

rolnicy mają obowiązek ubezpieczyć conajmniej połowe upraw i zwierząt, inaczej w razie kraksy otrzymają połowe przewidzianej przez ministerstwo pomocy materialnej

z tego co szacowali ubezpiecza sie 15-30% rolników

Napisano

> Budynki gospodarcze to wierzchołek góry lodowej.

> Co z tego, że masz je ubezpieczone, skoro spłyną uprawy, dom, zwierzęta...

W OC rolnika ubezpieczony jest tez budynek mieszkalny smile.gif

a reszte tez mozesz sobie w dodatkowo w ramach pakietow ubezpieczyc... aczkolwiek kwestia wyplat odszkodowan zwlaszcza przez PZU w tym zakresie to inna bajka...

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.