Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szkoda z OC sprawcy a samochód zastępczy edit

Featured Replies

Napisano

Hej, takie pytanko na które odpowiedzi już się obawiam...

Czy należy mi się samochód zastępczy na czas naprawy auta, którego koszt wynajmu pokryłby ubezpieczyciel sprawcy?

Osoba fizyczna,samochód prywatny. Teoretycznie mogę dojeżdżać do pracy komunikacją miejską ale mieszkam na obrzeżach miasta i dojazd punktualnie do pracy stanowi niezłe wyzwanie.

edit : sprawca ubezpieczony jest w UNIQUA

edit2:

ehh zadzwoniłem do uniqua i Pani uprzejmnie mnie poinformowała, że nie należy mi się samochód zastępczy i że mogę wystąpić z rozczeniem o to

ehhh.... co za kraj. Po co ta cała komisja nazdoru finansowego skoro ich rekomendacje można sobie w d.. włożyć?

Napisano

> Czy należy mi się samochód zastępczy na czas naprawy auta, którego koszt wynajmu pokryłby ubezpieczyciel sprawcy?

Ja jak byłem sprawcą stłuczki to osobie poszkodowanej należał się pojazd pod warunkiem, że uszkodzony pojazd miał mniej niż 10 lat.

PZDR VEN

Napisano

> Czy należy mi się samochód zastępczy na czas naprawy auta, którego koszt wynajmu pokryłby

> ubezpieczyciel sprawcy?

Tak, jak psu miska. Poszukaj w necie, niedawno było publikowane stanowisko KNUiFE - że samochód to już nie dobro luksusowe i należy się zastępczak.

Napisano

> Tak, jak psu miska. Poszukaj w necie, niedawno było publikowane stanowisko KNUiFE - że samochód to

> już nie dobro luksusowe i należy się zastępczak.

Mało tego ok.gif - podobnej klasy i wielkości jak pojazd poszkodowanego

Napisano
  • Autor

> Tak, jak psu miska. Poszukaj w necie, niedawno było publikowane stanowisko KNUiFE - że samochód to

> już nie dobro luksusowe i należy się zastępczak.

faktycznie, znalazłem coś takiego tutaj

Zastanawiam się tylko czy to jest jakoś wiążące dla ubezpieczycieli :/

edit: Wszędzie tam jest używany zwrot którego nie lubię "powinien, powinno". Jasio powinien iść do szkoły ale nie musi. Jak nie pójdzie, nikt go nie ukarze z tego powodu....

Napisano

Mam dla Ciebie proste rozwiązanie:

Zostaw auto do naprawy bezgotówkowej w takim serwisie, który da Ci zastępczaka. Sam tak ostatnio zrobiłem - jak oni sobie to rozliczyli to nie mój problem.

Napisano
  • Autor

> Mam dla Ciebie proste rozwiązanie:

> Zostaw auto do naprawy bezgotówkowej w takim serwisie, który da Ci zastępczaka. Sam tak ostatnio

> zrobiłem - jak oni sobie to rozliczyli to nie mój problem.

No tak...tylko, że autko ciągle na gwarancji więc można rzec, ze jestem skazany na serwis macierzysty a w nim, owszem mają auta zastępcze i mówią mi że jeśli ubezpieczyciel pokryje ich wypożyczenie to nie ma problemu. Więc dlatego, drążę bo nie chciałbym potem zostać z rachunkiem na parę stówek za wynajęcia autka w sytuacji gdy ubezpieczyciel się odwróci na pięcie (a będzie miał do tego prawo)

Napisano

W świetle prawa należy Ci się. Ubezpieczyciele jednak wszelkimi sposobami próbują Klienta spuścić na drzewo, tłumacząc że samochód nie jest Ci non stop potrzebny, możliwość wynajmu taksówek, a szczytem jest tekst o konieczność minimalizowania przez poszkodowanego dalszych strat, czyli że w ogóle powinieneś zaprzestać korzystania z samochodu na czas naprawy, aby ograniczyć koszty ubezpieczyciela.

Na pewno na część ludzi działa to odstraszająco i nie biorą tego co im się należy, Jak ja naprawiałem bezgotówkowo, to warsztat dał mi na 2 tygodnie auto, a koszt pokryło OC sprawcy. Z tym że pokryło tylko 8 dni wynajmu, czyli rzeczywisty, technologiczny czas naprawy. ASO i tak było na tym dużo do przodu.

Kolejną rzeczą jest to, że ubezpieczyciel nie odpowie Ci przed wynajmem auta, czy pokryje koszty. Dowiesz się tego przedstawiając mu fakturę za wynajem. Ja osobiście polecam, auto Ci się należy.

Poczytaj te linki, paragrafy i orzecznictwo, mi pomogły w przepychance z TU, zanim jeszcze ASO nie wkroczyło.

- http://e-prawnik.pl/domowy/ubezpieczenia...bezpieczen.html

- http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/kazdy-kierowca-ma-prawo-do-samochodu-zastepczego.html

- http://e-prawnik.pl/domowy/ubezpieczenia...pieczonego.html

- http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-pro...ych_sprawcy__47 - tu zwróć uwagę na orzecznictwo sądowe w podobnych przypadkach

Napisano

> Hej, takie pytanko na które odpowiedzi już się obawiam...

Formalnie sprawa prosta

Art. 415 kc. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.

Twoją szkodą jest brak możliwości jazdy swoim samochodem.

Natomiast realnie to kwestia tego czy będziesz chciał iść wabank z TU. Idziesz do tej miłej pani i prosisz o odmowę na piśmie. Następnie składasz pismo, że masz zamiar wynająć samochód i oczywiście jesteś gotowy zamienić go na inny jesli zmienią zdanie oraz, że po naprawie Twojego auta będziesz żądał zwrotu kosztów. I robisz to wszystko.

Potem są dwie możliwości:

1. TU płaci.

2. Idziesz do sądu.

Przy punkcie 2 są dwie możliwości:

1. Wygrywasz.

2. Przegrywasz.

IMO sprawa do wygrania. Ale jeśli zapytasz, czy ja bym się zdecydował tonie umiem odpowiedzieć. smile.gif

Napisano

tak jak koledzy wyzej napisali teoretycznie Ci sie nalezy ale w praktyce roznie z tym bywa czasem wiecej z tego klopotu niz to warte,

duzego miales dzwona, naprawa zajmie sporo czasu? Bo jesli tak to warto sie poklucic o zastepcze i zwrot kosztow ale jesli naprawa zajmie kilka dni to ja osobiscie raczej bym sie jakos przetlukl

jak kolega wyzej napisal prosisz o pisemne potwierdzenie odmowy auta zastepczego, wynajmujesz w warsztacie auto na czas naprawy i bierzesz na to fakture pozniej to isc i sie zapytac czy beda placic czy masz isc z tymi papierami do sadu no i albo zaplaca albo bedziesz sie procesowal

• 2 lata później...
Napisano

Czasami wystarczy tylko kontakt z firmą ubezpieczeniową lub napisanie odwołania i się zgadzają na wszystkie nasze warunki, chyba taki zabieg żeby jak najmniej zapłacic w przypadku biernych ludzi. Ale prawo do samochodu zastępczego z OC sprawcy ma kazdy, więc warto się o to ubiegać. Jak nie od firmy ubezpieczneiowej, to w ASO lub innym warsztacie, czy ewentualnie od firmy zajmującej się likwidacją szkód komunikacyjnych jak Mobile Cash Kraków..

Napisano

A może spróbuj wynająć auto z takiej wypożyczalni, która sama rozliczy się ubezpieczycielem sprawcy wypadku.

klik

Napisano

> A może spróbuj wynająć auto z takiej wypożyczalni, która sama rozliczy się ubezpieczycielem sprawcy

> wypadku.

> klik

Myślę, że przez te parę miesięcy już zdążył naprawić auto smile.gif

Napisano

> Hej, takie pytanko na które odpowiedzi już się obawiam...

> Czy należy mi się samochód zastępczy na czas naprawy auta, którego koszt wynajmu pokryłby

> ubezpieczyciel sprawcy?

> Osoba fizyczna,samochód prywatny. Teoretycznie mogę dojeżdżać do pracy komunikacją miejską ale

> mieszkam na obrzeżach miasta i dojazd punktualnie do pracy stanowi niezłe wyzwanie.

> edit : sprawca ubezpieczony jest w UNIQUA

> edit2:

> ehh zadzwoniłem do uniqua i Pani uprzejmnie mnie poinformowała, że nie należy mi się samochód

> zastępczy i że mogę wystąpić z rozczeniem o to

> ehhh.... co za kraj. Po co ta cała komisja nazdoru finansowego skoro ich rekomendacje można sobie w

> d.. włożyć?

FIRMA

idziesz / dzwonisz do nich, mówisz że miałeś szkodę z OC sprawcy i podpisujesz umowę i cieszysz się autem zastępczym

i nie czytaj/słuchaj tych bredni od ubezpieczycieli żebyś sobie autobusem jeździł bo za przeproszeniem pierd... od rzeczy skromny.gif

Napisano

> i nie czytaj/słuchaj tych bredni od ubezpieczycieli żebyś sobie autobusem jeździł bo za przeproszeniem pierd... od rzeczy

Kolega się zacznie, za przeproszeniem, ładniej wyrażać na forum! zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Ja jak byłem sprawcą stłuczki to osobie poszkodowanej należał się pojazd pod warunkiem, że

> uszkodzony pojazd miał mniej niż 10 lat.

> PZDR VEN

Dlaczego ograniczyli to do 10 lat? To jest nielogiczne.

Napisano

oooo, fajnie, ze mozna to zrobic bezgotowkowo!

a jak to jest z klasa auta jaka Ci przysluguje?

Napisano

> Kolega się zacznie, za przeproszeniem, ładniej wyrażać na forum!

> mar00ha

przepraszam 526.gif

>oooo, fajnie, ze mozna to zrobic bezgotowkowo!

>a jak to jest z klasa auta jaka Ci przysluguje?

mi za ibiza dali leona bo nie mieli nic klasy b (ale policzyli ubezpieczycielowi jak za klase b)

ale jeśli masz klase a to dostajesz a

b... to b

Napisano

> Ja jak byłem sprawcą stłuczki to osobie poszkodowanej należał się pojazd pod warunkiem, że

> uszkodzony pojazd miał mniej niż 10 lat.

> PZDR VEN

Kwestia pewnie jak to przedstawi warsztat likwidujący szkodę.

Moja mama ma starego seata cordobę z '96 roku, który miał likwidowaną szkodę z OC sprawcy (spowodował szkodę po pijaku). Warsztat, w którym rodzice robili seata (nie ASO) dał do dyspozycji mamie toyotę RAV4.

Szkoda została zlikwidowana z tego co mi wiadomo za kwotę przewyższającą wartość seata, ponadto warsztat doliczył TU również koszt wynajmu auta. TU nie protestowało. Może dlatego, że i tak ściągną wszystko z pijaka regresem...

Napisano

> FIRMA

> idziesz / dzwonisz do nich, mówisz że miałeś szkodę z OC sprawcy i podpisujesz umowę i cieszysz się

> autem zastępczym

> i nie czytaj/słuchaj tych bredni od ubezpieczycieli żebyś sobie autobusem jeździł bo za

> przeproszeniem pierd... od rzeczy

zauwazyles ze watek ma 2 lata? Auto juz dawno zrobione a autor juz nie mieszka w PL zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.