Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy Punciaki rdzewieją? Kupować rocznik 2002?

Featured Replies

Napisano

Witam! Jako, że Polonez nie ma klimy, a dłużej bez tego nie da rady, zastanawiam się, aby ten pojazd miejski zamienić na Punto 1.2 16V 2002r, przebieg 102kkm.

Myślałem wcześniej o Alfie, ale ceny napraw mnie wyleczyły oraz w kilku oglądanych egzemplarzach (10 letnich) makabryczna rdza nadkoli. Stąd pochodzi moje pytanie do Was: czy Punto też tak łatwo daje się rdzy?

Co przy przebiegu 100 tyś km. będzie do wymiany? Rozrząd, sprzęgło? Co się zazwyczaj psuje, no a może trzymać się od tego egzemplarza z daleka i szukać coś nowszego?

ogłoszenie

Napisano

> Witam! Jako, że Polonez nie ma klimy, a dłużej bez tego nie da rady, zastanawiam się, aby ten

> pojazd miejski zamienić na Punto 1.2 16V 2002r, przebieg 102kkm.

> Myślałem wcześniej o Alfie, ale ceny napraw mnie wyleczyły oraz w kilku oglądanych egzemplarzach

> (10 letnich) makabryczna rdza nadkoli. Stąd pochodzi moje pytanie do Was: czy Punto też tak

> łatwo daje się rdzy?

> Co przy przebiegu 100 tyś km. będzie do wymiany? Rozrząd, sprzęgło? Co się zazwyczaj psuje, no a

> może trzymać się od tego egzemplarza z daleka i szukać coś nowszego?

> ogłoszenie

Ciężko powiedzieć. Ja nie mam problemów z rdzą, poza klapą bagażnika (minimalnie zaczęła się wdawać w miejsce jak otworzysz klapę i spojrzysz w górę na jej wewnętrzną część, tam są takie plastikowe zaślepki, pod jedną troszkę widać). Ale auto kupiłem od pierwszego właściciela, w dodatku kolegi z pracy. Pamiętam jak je kupował i wiem, że nigdy nie było rozbite. Takie coś nie uchowałoby się w tajemnicy u nas w pracy smile.gif Auto jest z 2002 roku i ma 175 kkm.

Co będzie trzeba wymienić? Zależy jak podchodzisz do auta. U mnie na pierwszy ogień po zakupie poleciały filtry i olej. Auto jak kupowałem miało 113 kkm i miało fabryczne opony, bębny, szczęki, tarcze, sprzęgło, amortyzatory (nawet tylne, mimo, że kolega jeździł 90% sam). Auto nie było mocno wyeksploatowane, jeden kierowca, większość trasa.

Tak więc w ciągu roku kupiłem komplet amortyzatorów, dwa komplety opon, szczęki, bębny, tarcze, klocki, odgrzybiłem i uzupełniłem klimę. Sprzęgło fabryczne wytrzymało do 170 kkm. Po drodze wymieniałem też inne rzeczy, ale to nie tak zaraz po zakupie.

Opisuję Ci to jako przykład, namacalny wręcz. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, musisz obejrzeć auto dokładnie. Bardzo dokładnie. Powodzenia.

Aha - wg. mnie brak klimatyzacji to poważny argument za zmianą auta.

EDIT: ja rozrząd robiłem przy 160 kkm, bo kolega robił przy 80 kkm. Kwestia zaufania, ja się nie zawiodłem.

Napisano

> Witam! Jako, że Polonez nie ma klimy, a dłużej bez tego nie da rady, zastanawiam się, aby ten

> Myślałem wcześniej o Alfie, ale ceny napraw mnie wyleczyły oraz w kilku oglądanych egzemplarzach

> (10 letnich) makabryczna rdza nadkoli. Stąd pochodzi moje pytanie do Was: czy Punto też tak

> łatwo daje się rdzy?

> Co przy przebiegu 100 tyś km. będzie do wymiany? Rozrząd, sprzęgło? Co się zazwyczaj psuje, no a

> ogłoszenie

Jeśli chodzi o rdzę to w Punto II to problem praktycznie nie istnieje -ma ocynkowane blachy.

Przy takim przebiegu rozrząd profilaktycznie bym zrobił zawsze to taniej niż remont silnika. Sprzęgło kończy się po 100 - 150 tyś chyba że autko robiło głównie trasy.

Mój P II 1,2 8v ma 225 tyś i ma się dobrze (psują się drobiazgi a części nie są drogie)

Ten z ogłoszenia ma tą zaletę że sprzedaje Dealer Fiata w razie czego masz jakąś rękojmię więc raczej sztrucli nie sprzedają.

Też kiedyś takiego kupiłem i byłem zadowolony

Napisano

> łatwo daje się rdzy?

> ogłoszenie

Rok temu w sierpniu kupilem punto II 2003r. 1.2 16V + LPG o przebiegu 103 tys km smile.gif

Rdza - ten problem jeszcze nie istnieje. Blacha jest ocynkowana i nawet na tych fragmentach, gdzie odpadl lakier (uderzenie kamieniem, etc.) to ognisk rdzy brak.

Obecnie mam 130 tys.

Co robilem ? Kable, swiece, 1 tuleje wahacza, klocki, olej, rozrzad + pompa wody. Do tej pory siedza oryginalne amory. Sprzeglo juz sie prawie posypalo - huczy lozysko oporowe, a pedal bierze bardzo wysoko, wiec czas na wymiane.

Z auta jestem cholernie zadowolony - jako wol roboczy sprawdza sie niesamowicie - leje gaz i do przodu smile.gif

Ceny czesci ktore zostaly wymienione powyzej wprawily mnie w dobry humor smile.gif (jak do roweru zeby.GIF )

Pozdro

Napisano

moj byly zielony kropek, rok 2002, przebieg 103tys - widoczna korozja od spodu samochodu w okolicy kola zapasowego

innych nie stwierdzono

Napisano

mam ten sam rocznik i silnik tylko że bez klimy auto jest super z kazdym dniem ciesze sie coraz bardziej. poza skorodowaną miską olejową innego ogniska rdzy nie stwierdzilem konserwowalem Punto profilaktycznie. Polecam waytogo.gif

Napisano

Witam.

Jeżeli chodzi o rdze:

- podłoga za wnęką koła zapasowego

- miejscami ( dzięki uprzejmości źle podkładających lewarek mechaników) odpadła konserwacja na łączeniu blach, tam ruda powoli wchodzi

- podobno prawe nadkole za wlewem paliwa, u mnie było OK, ale auto ma plastikowe nadkola założone

1.2 16V u mnie przejechał 50kkm, jest 150kkm. Noga baaardzo ciężka. Silnik nie protestuje. Ostatnio wymieniałem zawias, spręzyny, tylne amory, mocowania jeszcze z nalepkami 10.2001. A więc całkiem nieźle. Zawias był w 99% sprawny. Powoli stuki z górnych mocowań, delikatny luz na prawym sworzniu. Wszystko na 195/50/15 pompowane na 2.4. A więc zawias jest jak najbardziej OK. Spalanie wiadomo. Ale daje rade utrzymać 7l przy 50/50%. Po trasie pali więcej jak w mieście sciana.gif Jeżeli auto w dobrym stanie, "będzie Pan zadowolony" ok.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie porady i wskazwówki.

Sprawa niestety nie aktualna, dziś rano, o 9:00 stawiłem się w saloonie, z żoną jako moc decyzyjna, a ... punto sprzedane frown.gif

Poszło w jeden dzień!

Napisano

> Dziękuję za wszystkie porady i wskazwówki.

> Sprawa niestety nie aktualna, dziś rano, o 9:00 stawiłem się w saloonie, z żoną jako moc decyzyjna,

> a ... punto sprzedane

> Poszło w jeden dzień!

Widocznie było atrakcyjne ok.gif Szukaj, znajdziesz, powodzenia ok.gif

Napisano

zukać coś nowszego?

Szukaj P2FL 2003/2004 trochę rzeczy w FL poprawili i warto się rozglądnąć za zadbanym egzemplarzem ok.gif

Napisano

> zukać coś nowszego?

> Szukaj P2FL 2003/2004 trochę rzeczy w FL poprawili i warto się rozglądnąć za zadbanym egzemplarzem

np. wspomaganie, rzadziej pada silnik za 500zł, a częściej jakaś nierozbieralna część za 1500zł zlosnik.gif

Napisano

>jakaś nierozbieralna część za 1500zł

poproszę numer tej części sprawdzimy cenę hmm.gifzlosnik.gif - chciałbym wiedzieć co mnie czeka biglaugh.gif

Napisano

> poproszę numer tej części sprawdzimy cenę - chciałbym wiedzieć co mnie czeka

a ja tam się nie znam zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.