Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony zimowe- czy wystarczą tylko dwie na przód??

Featured Replies

Napisano

Mam nowe letnie opony a na razie nie stac mnie na kupno 4 nowych zimowek:( wiec zastanawiam sie jak bedzie sie jezdzilo na zimowych z przodu i letnich z tylu:) No moglbym kupic 4 uzywane ale nie mam przekonania do nich. Co sadzicie?/

Napisano

Ja mam z przodu zimowki a z tylu caloroczne (tak historia sie potoczyla...)

Jakos sie trzymaja drogi, chociaz trzeba ostrozniej jezdzic.

Podejrzewam, ze letni z tylu to troche za malo i bedzie tyl zamiatac.

Napisano

> Mam nowe letnie opony a na razie nie stac mnie na kupno 4 nowych

> zimowek:( wiec zastanawiam sie jak bedzie sie jezdzilo na

> zimowych z przodu i letnich z tylu:) No moglbym kupic 4 uzywane

> ale nie mam przekonania do nich. Co sadzicie?

Absolutnie ci tego nie polecam .

Kiedyś miałem tak w Uno przez początek zimy , raz na lekkim łuku przy niewielkiej pędkości na świeżym śniegu wyprzedził mnie tył auta z powodu znacznie słabszej przyczepości niż przód.

Szybko dokupiłem dwie zimówki na tył .

Lepiej chyba mieć cztery letnie niż dwie zimowe , bo przynajmniej przyczepność jest wtedy na wszystkich jednakowo licha biglaugh.gif

Napisano

Generalnie zawsze 4. Nie ma zmiłuj. Istnieje pogląd że w przenionapędówce "lepsze" opony na tył a "gorsze " na przód.

Jeśli jednak Cię nie stać to proponuje 4 dobre używki, lub 2 nówki na przód i 2 używki na tył ale ostrożnie z jazdą.

Napisano

Pomijając już fakt, ze opona zimowa jest wykonana z innej mieszanki gumy, która w nizszych temperaturach nie twardnieje jak zwykła (a już tym bardziej letnia) ,to możesz się spodziewać, że w skrajnejs sytuacji tył wyprzedzi Ci przód i bedziesz miał bóla...Luż mniejszym złem jest znalezienie jakiś używek zimówych

Napisano

opini na ten temat jest tak dużo....że szkoda gadać......

opcji masz kilka.....

przy oponach uzywanych jest pewien problem bo bieżnik powinien mieć przy nowych jakieś 8mm, przy używkach często ma około 4-5, a to jest wysokość przy której nie warto kupować już takiej opony......przy bieżniku który znajduje się na równi ze wskaźnikiem zużycia na oponie....należy ją już wyrzucić........(producenci często ustawiają go na 2-2,5 mm)

opony które zapewne masz na autku są wielosezonowe.......i jeśli są nowe.......

to w najgorszej opcji ja bym dokupił dwie nówki na przód.....

oczywiście te na przodzie będą miały inną elastyczność..w niskich temperaturach.......niż te z tyyłu....ale nie jest to najgorsze rozwiązanie........

tylko trzeba mieć świadomość tego co się ma i kontrolować prędkość jazdy....do warunków....

najgorszym rozwiązaniem wg mnie jest kupno 4 używek z niskim bieżnikiem.....chyba że wyrwiesz z bieżnikiem jak w nowych......czyli np powyżej 6 mm

wiadomo że najlepszym rozwiązaniem jest jednak zakup 4 nowych oponek.......

nie warto na tym oszczędzać........

Napisano

> zimowych z przodu i letnich z tylu:)

Będzie jeździło w końcu okrągłe są tylko pytanie czy będziesz kontrolował gdzie ??

Napisano

zależy jakie te używki kupi.......

jest jeszcze opcja opon nadlewanych, które też się produkuje na bazie zużytych opon nie starszych jak 2 lata........

są one do nabycia w dużo mniejszej cenie i mają gwarancję......

Napisano

Witam jezeli moge to powiem ,ze nie polecam takiego rozwiazania w zadnym wypadku .poprzedniej zimy mialem tak zalozone opony i dwa razy obrocilo mnie o 180 stopni na rondzie. Jezeli nie mozesz wyskrobac kasy na nowe polecam uzywane ale zimowe opony.

Napisano

> ale nie mam przekonania do nich. Co sadzicie?/

Wszystko zalezy jak uzywa sie samochod i co sie umie z nim zrobic.

Gdybym ja jezdzil jedynie po asfalcie to chocby temeratura spadala nawet do -30 uwazam ze inwestycja w opony zimowe za bardzo sie nie oplaca. Roznica (o ile wogole istnieje) jest minimalna. Natomiast jazda po sniegu, lodzie, chlapie posniegowej itp to zupelnie inna bajka. Tutaj opony zimowe robia roznice i to bardzo duza. Dlatego ja zakladam zimowki dopiero gdy pojawi sie snieg na dobre (nie koniecznie pierwszy) i dobieram ich rozmiar tak aby byly mozliwe jak najwezsze bo do jazdy po sniegu wlasnie takie sa najlepsze.

Otrzywiscie nic nie jest konieczne. Tak samo dobrze po sniegu mozna jezdzic na oponach letnich ale trzeba sie liczyc z tym ze z wielu miejsc bedzie cieszko wyjechac, ruszyc a co najwazniejsze bedzie o wiele trudniej wyhamowac wiec i predosc jazdy nalezy drastycznie ograniczyc w porownaniu z jazda na zimowkach.

Zimowki jedynie na przednia os rozwiazuja problem ruszania i w duzej czesci hamowania (gdyz kola przednie hamuja wieksza sila). Nadal jednak pamietac nalezy, ze samochod troche gorzej hamuje wiec i wolniej jechac trzeba. Jedyne w czym takie ulozenie opon jest sporo gorsze od kazdego innego, to fakt iz tyl samochodu bedzie mial baaaardzo duze tendencje do wyprzedzania przodu na zakretach (otrzywiscie mowie o jezdzie po sniegu). Dlatego jesli ktos nie czuje sie na tyle pewny aby nad tym panowac i nie spedzil kilkudziesieciu lub najlepiej kilkuset godzin cwiczac posligi boczne po sniegu moze miec problemy, ktore w efekcie moge sie bardzo zle skoczyc. Ja osobiscie radzilem sobie z jazda przy takim ulozeniu opon, ale latwe to nie jest. Na zakretach nalezy ograniczac predkosc i w kazdej chwili byc przygotowanym do kontrowania kierownica. Otrzywiscie jest to gorsze rozwiazanie niz 4 zimowki, ale pod warunkiem ze sie wie co sie robi, to lepsze niz brak zimowek.

PS. wszystko co napisalem jest oparte tylko i wylacznie na moim doswiadczeniu i nie zachecam nikogo do korzystania z tego, a tym bardziej nie biore odpowiedzialnosci za to co sie moze stac zlosnik.gif

Napisano

Lepiej kup 2 nowe na przód ale pamiętaj żeby jeździć tak jakbyś miał letnie - za to znacznie będziesz miał lepsze możliwości wyjazdu z błota i śniegu niż na letnich. A najbardziej musisz uważać na łukach i zakrętach ale dasz rade a w przyszłym roku dokup 2 zimówki i z 4 to będziesz miał git.

Napisano

ja slyszalem ze lepsze od uzywek czasami sa opony bieznikowane.. no i tansze oczywiscie.. ja prawdopodobnie takie bede bral.. 4 sztuki..

Napisano

> zimowych z przodu i letnich z tylu:)

Przetestuj i wyobraź sobie hamowanie z wyprzedaniem tyłu frown.gif

Napisano

Auto będzie niestabilne. Miałem tak w CC i jeździłem dwa sezony. Jeździć się da, ale zdarzyło mi się, że przód mnie wyprzedził. Wszystko zależy od warunków drogowych.

Napisano
  • Autor

Widze ze nie tylko ja mam taki dylemat:) Dzieki za rady i spostrzezenia.... Poprzedni sezon jezdzilem na zimowkach i wiem jaka to piekna sprawa:) Szczegolnie przy wypadach w gory -moge powiedziec ze uratowaly mi zycie gdyz o malo co samochod stoczylby mi sie do potoku:)na szczecie bylem przygotowany do ewakuacji:) hehe Uwazam tez ze powinno sie karac mandatami za jazde na letnich ale rozumiem tych co mie maja akurat funduszy:( Na razie testuje jazde na letnich ale podejrzewam ze przed wyjazdem za misato zaopatrze sie jednak w zimowki. Pozdrawiam

Napisano

>Jeśli w ten sposób mamy oszczędzać to można zadać pytanie....czy wystarczy bilet kwartalny MPK na autobus, czy mam kupić opony zimowe??? Proszę o poradę

Napisano

jak masz abs z ebd to śmiało tylko na zakrętach mogą być niespodzianki.

nie kupuj opon bieżnikowanych bo są gorsze od nowych letnich, używki odpadają bo zimówka przy bieżniku 4 mm jest już zużyta więc pojeździsz max. 2 sezony. Jak masz nówki letnie to chyba zdecydowałbym się na Twoje rozwiązanie i jeździł szczególnie ostrożnie na śniegu/lodzie. Przy suchej nawierzchni i w wodzie letnie zachowują się nawet lepiej niż zimówki (w temp. bliskiej 0 st. C).

Napisano

> Witam jezeli moge to powiem ,ze nie polecam takiego rozwiazania w

> zadnym wypadku .poprzedniej zimy mialem tak zalozone opony i dwa

> razy obrocilo mnie o 180 stopni na rondzie. Jezeli nie mozesz

> wyskrobac kasy na nowe polecam uzywane ale zimowe opony.

miałem i mam także bieżnikowane opony. Śmigało mi się na nich bardzo fajnie powiem że nawet lepiej niż na kormoranach snowpro w CC może z racji większej masy Bravo hmm.gif

w tym roku w lutym byłem w górach pomimo 2 lat użytkowania tych opon nadal sprawowały się dobrze no może przy bardziej oblodzonych odcinkach już nie dawały rady ale 2 lata robi swoje. Wszystko zależy jakie nalewki się kupuje - widocznie trafiłem na dobry wyrób

Napisano

radzę kupić tańsze ale jednak nowe 4 zimówki - no chyba że będziesz cały czas jeździł po prostej smile.gif

warto troszkę się finansowo wysilić

Napisano

No oczywiście najlepiej byłoby 4 nowe ale to jest wydatek spory więc ja bym polecił używane wybrać z jeszcze w miare dobrym bierznikiem. Przód zima, tył letnie - stanowczo odradzam bedzie Ci tyłek zarzucało że mała głowa, a to może się skończyć niebezpiecznym poślizgiem

czacha.gif

Napisano

Ja zawsze byłem przeciwnikiem bieżnikowanych ale od tygodnia jestem gorącym zwolennikiem. Założyłem w zeszłym tygodniu sobie bieżniki (165/70/14) i po testach (suche, deszcz, śnieg) wypadają BARDZO DOBRZE !!! Od zeszłego tygodnia przejechałem na nich 2500 km (m in. w Niemczech) i nie mogę złego słowa powiedzieć.

Oczywiście jeśli u kogoś krucho z kasą, bo wiadomo że wolałbym michelin alpine smile.gif

Napisano
  • Autor

da sie jezdzic tylko musisz bardziej uwazac wink.gif

bieznikowanych nie kupuj raz mialem takie - wielkie G - wytrzymaly 2 sezony pozniej dostaly straszne bicie - wywalilem to - tylko strata kasy... a byly to opony bieznikowane niemieckiej firmy jakies condor - biglaugh.gif

wiadomo 4 zimowki to najlepszy wybor smile.gif ale sporo ludzi tak jezdzi - wymienia tylko przod wink.gif

Napisano

Jeżdże juz drigi sezon na 2 zimówkach z przodu i nie miałem przykrych niespodzianek!

Co do używanych zimówek, to kupno ich od kogoś normalnego- o ile się kogoś takiego zma- to też dobre rozwiązanioe!!!

smile.gif

Napisano

Na suchym, mokrym, lub na lodzie - niezależnie od temperatury, istotnej różnicy nie będziesz widział (o ile nie jeździsz jakoś ekstremalnie) - na suchym i mokrym wręcz "letnie" (zkładam że w istocie są to wielosezonowe a nie typowo letnie) będa minimalnie lepiej trzymały. Na lodzie - minimalnie lepiej będą trzymały zimowe.

Za to schody się zaczynaja przy brei i kopnym śniegu. Wtedy zimówki istotnie poprawiają przyczepność. Ale jak zrobisz to co kombinujesz (2 zimowe, 2 letnie) to musiałbyś jeźdić cholernie ostrożnie w takich warunkach, bo wystarczy lekkie przyhamowanie na łuku (nawet bardzo łagodnym) i piruety gotowe... a ni zawsze jest czas i miejsce aby skontrować.

Albo więc przesiadka do autobusu jak będzie zalegał śnieg, albo nie ma rady - trza wyskrobać kasę i miec 4 opony zimowe bo eksperymentu z 2-ma możesz żałować (wprawdzie wyjedziesz z zaspy czy pod górę, ale za cenę istotnie pogorszonej stabilności auta na zakrętach)

Napisano

Zdecydowanie nie! no.gif Zamiast uzywek juz lepiej kup bieznikowane.

Napisano

> Co do używanych zimówek, to kupno ich od kogoś normalnego- o ile się

> kogoś takiego zma- to też dobre rozwiązanioe!!!

chyba o kondycje opon raczej idzie a nie o sprzedawcy..... hehe.gifhehe.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> chyba o kondycje opon raczej idzie a nie o sprzedawcy.....

No pewnie - nieważne od kogo kupuję byle było tanio.... angryfire.gif

A nie pomyślałeś że chodzi o to aby

a) nie kupic od złodzieja, bo jeśli będziesz napędzał koniunkturę to w końcu możesz swoje kupić...

b) nie kupić szmelcu - bo to co u gumiarzy sprzedają często ma niewiele wspólnego z choćby przyzwoitym stanem technicznym

Napisano

> No pewnie - nieważne od kogo kupuję byle było tanio....

chyba nie załapałeś sentencji.......

może przeczytaj topic jeszcze raz...... palacz.gif

> A nie pomyślałeś że chodzi o to aby

> a) nie kupic od złodzieja, bo jeśli będziesz napędzał koniunkturę to

> w końcu możesz swoje kupić...

> b) nie kupić szmelcu - bo to co u gumiarzy sprzedają często ma

> niewiele wspólnego z choćby przyzwoitym stanem technicznym

wyobraź sobie że pomyślałem.......

i dla tego mam pewne zasady......

ale proponuję jeszcze raz na spokojnie przeczytać post na który odpowiadałem......

mnoże załapiesz o co mi chodziło....

Napisano

takze jak wiekszosc kacikowych kolegow odradzam zakladanie zimowek tylko na jedna os , lepzym rozwiazaniem juz jest jezdzic na letnich tylko ,przynajmniej przyczeponosc jednakowa ,w cenie 2 nowych zimowek spokojnie znajdziesz 4 zimowki uzywane w dobrym stanie ......

ktos wspomnial ze najlepsze sa opony mozliwie waskie , ja w tej chwili mam u siebie 175\65\R14 letnie i mam zamiar zmienic na zimowe tylko jeszcze nie wiem jakie frown.gif w moim rozmiarze znalazlem takie oponki - PIRELLI WINTER CARVING ?? cos w tym stylu cena 200zl za sztuke chyba drogo frown.gif za to niespodzianke [przykra mialem gedy zapytalem sie o barum polaris 2 - okazaly sie w tej samej cenie , czyli tez 205 zl frown.gif jutro jezdze po zakladach i szukam jakiejs dobrej oferty smile.gif zobaczymy co sie znajdzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> takze jak wiekszosc kacikowych kolegow odradzam zakladanie zimowek

> tylko na jedna os , lepzym rozwiazaniem juz jest jezdzic na

> letnich tylko ,przynajmniej przyczeponosc jednakowa ,w cenie 2

> nowych zimowek spokojnie znajdziesz 4 zimowki uzywane w dobrym

> stanie ......

> ktos wspomnial ze najlepsze sa opony mozliwie waskie , ja w tej

> chwili mam u siebie 175\65\R14 letnie i mam zamiar zmienic na

> zimowe tylko jeszcze nie wiem jakie w moim rozmiarze znalazlem

> takie oponki - PIRELLI WINTER CARVING ?? cos w tym stylu cena

> 200zl za sztuke chyba drogo za to niespodzianke [przykra mialem

> gedy zapytalem sie o barum polaris 2 - okazaly sie w tej samej

> cenie , czyli tez 205 zl jutro jezdze po zakladach i szukam

> jakiejs dobrej oferty zobaczymy co sie znajdzie

PIRELKI sa ok sam sie nad nimi zastanawiam a tym ,ze w sklepach internetowych mozna je kupic juz za ok 170 zl:)

http://www.motostrada.pl/producent1.asp?link=&ID=45325&producent=Pirelli&model=Carving

Napisano

lepzym rozwiazaniem juz jest jezdzic na

> letnich tylko ,przynajmniej przyczeponosc jednakowa ,

Nieprawda!!!

>- PIRELLI WINTER CARVING

Mam je. Nie są rewelacyjne w kopnym śniegu i błocie pośniegowym. Kormorany, które miałem poprzednio, spisywały się w tych warunkach lepiej. Fakt, że są dużo cichsze, niż Kormorany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.