Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Adapter pasa bezpieczeństwa dla kobiet w ciąży

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś kiedyś używał taki adapter? Czy macie jakieś doświadczenia z nimi, nie ma wielkiego wyboru w tym temacie, jak na razie znalazłem tylko kilka modeli. Jakieś uwagi w tym temacie mile widziane.

Napisano

> Czy ktoś kiedyś używał taki adapter? Czy macie jakieś doświadczenia z nimi, nie ma wielkiego wyboru

> w tym temacie, jak na razie znalazłem tylko kilka modeli. Jakieś uwagi w tym temacie mile

> widziane.

Bardziej jest to chwyt marketingowy niż rzeczywiście przydatna rzecz. Równie dobrze można samemu zrobić coś takiego za 20zł. Wystarczy kawałek parciaka, który ściągnie pas na dół. Jak moja serce.gif była w ciąży to rozmawialiśmy na temat tego rozwiązania z lekarzem prowadzącym i jego stosunek do tego był obojętny. Bardziej na zasadzie, chcesz wydać kasę to wydaj. Tłumaczył, że wody płodowe pełnią rolę ochronną dla dziecka.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Zasada działania jest banalna, sama konstrukcja tez smile.gif Niby człowiek na tego typu sprawach nie chce oszczędzać ale włąśnie się zastanawiam czy to nie jest już takie naciąganie.

Napisano

> Dzięki za odpowiedź.

> Zasada działania jest banalna, sama konstrukcja tez Niby człowiek na tego typu sprawach nie chce

> oszczędzać ale włąśnie się zastanawiam czy to nie jest już takie naciąganie.

A co to ma za zadanie - inaczej pas ulozyc? Czy co? Bo jesli nienaturalnie tylko przedluza, to jak sie takie cos zachowa (odpukac) w razie wypadku? Naucz Zone dobrze ukladac pas pod brzuchem i do niczego przedluzka nie jest potrzebna waytogo.gif

Napisano
  • Autor

TO jest coś takiego:

http://www.allegro.pl/item1063548291_clippasafe_pas_w_ciazy_adapter_pasow_wysylka_0.html

są jeszcze typy że pas przechodzi przez mocowanie pomiedzy nogami - coś jak mocowanie dziecka w foteliku

ogólnie funkcja jest taka że przy ostrym hamowaniu czy wypadku pas jest utrzymywany maksymalnie nisko. Nie da się tak tego pasa utrzymać nisko przy takim zdarzeniu bo to ułamki sekund i pas układa się wyżej.

Napisano

Nie jestem zwolennikiem takich wynalazkow. Dwojke dzieci mam, sporo podrozowalismy w ciazy, dalo sie bez dokladek. Faktem jest, ze w poczatkowym okresie, jak brzuszek maly, moze byc problem, ale powinno dac sie dobrze ulozyc pas. Zobacz ta ulotke

BTW- dlaczego pas mialby sie ulozyc wyzej? Pas jest sciagany napinaczem i nie ma szansy pojsc do gory ok.gif.

Jak w ulotce - pas musi byc pod pepkiem i wszystko gra ok.gif

Napisano

U nas było inaczej. Pas był cały czas zapięty do fotela, a żona jak wsiadała to przekładała przez głowę tylko górną część pasa, a część dolna była za jej plecami. (pas trzymał ją tylko częścią przechodzącą przez piersi - brzuch nie był przypięty) - na taki pomysł wpadliśmy oglądając kiedyś film amerykański na którym było auto z automatycznymi pasami - tam jest tylko część przechodząca przez piersi - nie ma części biodrowej.

Napisano

pad.gif

> na taki pomysł wpadliśmy oglądając

> kiedyś film amerykański na którym było auto z automatycznymi pasami - tam jest tylko część

> przechodząca przez piersi - nie ma części biodrowej.

jestes tego w 100% pewien ? smirk.gif

Napisano

> jestes tego w 100% pewien ?

Raczej tak. Mocowanie pasa przy słupku B było ruchome i jak klient chciał z auta wysiąść to przesuwało się ono do słupka A i odblokowywało człowieka. W dachu tuż nad drzwiami była szyna po której poruszało się to mocowanie.

Napisano

> Raczej tak. Mocowanie pasa przy słupku B było ruchome i jak klient chciał z auta wysiąść to

> przesuwało się ono do słupka A i odblokowywało człowieka. W dachu tuż nad drzwiami była szyna

> po której poruszało się to mocowanie.

wiem o co chodzi zlosnik.gif

800px-1990_Honda_Civic_DX_interior.JPG

yhym i takiego samego w drzwiach nie dostrzegles ?

kurcze nie umiem znalezc foty zlosnik.gif

Napisano

> wiem o co chodzi

> yhym i takiego samego w drzwiach nie dostrzegles ?

> kurcze nie umiem znalezc foty

No, nie widziałem przy drzwiach części biodrowej....

Napisano
  • Autor

> U nas było inaczej. Pas był cały czas zapięty do fotela, a żona jak wsiadała to przekładała przez

> głowę tylko górną część pasa, a część dolna była za jej plecami. (pas trzymał ją tylko częścią

> przechodzącą przez piersi - brzuch nie był przypięty) - na taki pomysł wpadliśmy oglądając

> kiedyś film amerykański na którym było auto z automatycznymi pasami - tam jest tylko część

> przechodząca przez piersi - nie ma części biodrowej.

Jest to jakieś rozwiązanie. Faktycznie nie uciśnie na brzuch.

Co do tego pasa amerykańskiego to jest tam też biodrowy już ręcznie dopinany, byłem trochę w USA i spotyka się to tylko w autach z przełomu lat 80/90 w nowszych już tego nie ma. Podejrzewam że zakazali tego.

Napisano

> Jest to jakieś rozwiązanie. Faktycznie nie uciśnie na brzuch.

> Co do tego pasa amerykańskiego to jest tam też biodrowy już ręcznie dopinany,

byly takze automatyczne skromny.gif

Napisano

> Jest to jakieś rozwiązanie. Faktycznie nie uciśnie na brzuch.

Pas nie, deska rozdzielcza już tak. sick.gif

pas trzypunktowy zapięty w ten sposób nie utrzyma tak jak powinien, napinacz nie zadziała tak jak powinien. To jest skonstruowane żeby działać razem. Jeśli zapniesz pas pozostawiając część biodrową pod tyłkiem to przy byle stłuczce kobieta się wysunie na fotelu i w najgorszym przypadku pas ramieniowy może jej nawet przeciąć szyję. Nikt nie jest w stanie utrzymać się na fotelu bez zapiętych prawidłowo pasów przy zderzeniu już od prędkości 40 km/h. samo omijanie przeszkody i gwałtowne ruchy kierownicą mogą spowodować, że taka pasażerka (właściwie dwoje pasażerów) wyląduje kierowcy na kolanach. No chyba, że masz w aucie porządne kubełki w co wątpię.

Jeśli kobieta w ciąży prowadzi auto jest jeszcze "lepiej", bo uderzy brzuchem w kierownicę bez zapiętego pasa biodrowego. Wszyscy wiemy jak blisko kierownicy siadają zwykle kobiety. około 2/3* kobiet uczestniczących w kolizjach i wypadkach traci dziecko. Większość z nich ma niezapięte pasy.

Prawidłowo zapięty pas, niezależnie czy to jest kobieta w ciąży, staruszka czy facet przebiega POD brzuchem (jeśli taki występuje) dokładnie przylegając do bioder. Pas nie ma prawa przesuwać się do góry, przecież mocowania są skierowane do dołu i pas automatycznie sam się ściąga. Jeśli zadziała napinacz to właśnie miednica będzie przytrzymywana a nie brzuch.

Spójrz na to zdjęcie:

volvo-i-fotelik-info-dla-tvp2-ciaza-i-pasy-9.jpg

Jakim cudem ten pas ma wędrować w górę?

*dane przez przypadek znalazłem w tym artykule.

Napisano

Moja zona uzywala czegos takiego.

Sprawdzilo sie idalenie - tzn trzymalo pas pod brzuchem.

Zona mowi ze nie wyobraza sobie jazdy w ciazy bez tego.

Napisano

> Czy ktoś kiedyś używał taki adapter? Czy macie jakieś doświadczenia z nimi, nie ma wielkiego wyboru

> w tym temacie, jak na razie znalazłem tylko kilka modeli. Jakieś uwagi w tym temacie mile

> widziane.

moja zona uzywala, zaliczylismy kilka dalszych wypraw, w tym jedna do Chorwacji, byla bardzo zadowolona.

Uzywala czegos takiego ok.gif

Napisano

> moja zona uzywala, zaliczylismy kilka dalszych wypraw, w tym jedna do Chorwacji, byla bardzo

> zadowolona.

> Uzywala czegos takiego

Jak mogła być z tego zadowolona, jak nie zaliczyliście wypadku samochodowego?

Napisano

> Jak mogła być z tego zadowolona, jak nie zaliczyliście wypadku samochodowego?

...bo miała porównanie do jazdy z adapterem i bez?

Moja też była zadowolona, wygodniej jej się jeździło zarówno na miejscu kierowcy jak i pasażera.

Napisano
  • Autor

[ciach]

Dobra, przemyślałem i masz racje jak najbardziej, bez biodrowego to nie ma sensu, ciało się wyślizgnie i jeszcze gorzej będzie.

Sam adapter jednak chyba pomga i podnosi komfort i wygodę, dużo też zalezy od gabarytów i figury kobiety smile.gif. Nie są to wielkie pieniądze i chyba kupie ten adapter i potestujemy smile.gif Napewno nie zaszkodzi.

Napisano

Co do przydatnosci adaptera sprawa jest bezdyskusyjna zwłaszcza w samochodach 3d i coupe z bardzo dlugimi drzwiami. Wtedy dolne mocowanie przednich pasow jest daleko z tylu i pas przy normalnym zapieciu moze przebiegac przez brzuch.

A pomysl przypinania sie tylko gorna czescia pasa - na to mogl wpasc jedynie kandydat do nagrody Darwina...

Jesli chodzi o wybor miedzy adapterem ClippaSafe i BeSafe - to moja zona przetestowala oba - i ten pierwszy jest bardziej uniwesalny, bo mozna go uzywac zarowno noszac sukienke / spodniczke jak i spodnie:

clippasafe1.jpg

BeSafe ma mniej przemyslana konstrukcje i sprawdza sie tylko w spodniach:

adapter-do-pasow-bezpiec_85.jpg

Napisano

> moja zona uzywala, zaliczylismy kilka dalszych wypraw, w tym jedna do Chorwacji, byla bardzo

> zadowolona.

> Uzywala czegos takiego

Moja zonka aktualnie uzywa wlasnie tego samego i jest bardzo zadowolona wink.gif Pas nie uciska jej brzucha i jedzie sie dzieki temu wygodniej. Dodatkowo mocno przymocowany do fotela trzyma biodra na miejscu, nawet przy szybszych zakretach w nieprofilowanym fotelu cool.gif

Napisano

Jestem zaskoczony, ze watek juz jest kilka dni i jak narazie nikt jeszcze nie wyskoczyl z tekstem, ze przeciez kobiety w ciazy nie musza a nawet nie powinny uzywac pasow.

Z 2 lata temu zalozylem chyba podobny watek i odrazu sie pojawily posty ze przeciez pasow nie trzeba zapinac wiec i nie ma potrzeby kupowac jakis adapterow wink.gif

Jak widac edukacja i zrozumienie zagrozen i dbalosc o bezpieczenstwo wsrod spoleczenstwa spoleczenstwa rosnie.

Napisano

> Jak mogła być z tego zadowolona, jak nie zaliczyliście wypadku samochodowego?

z tego ze ja w brzuch nie uciskalo np - poprzednio widzialem, jak ciagle w reku trzymala pas i odciagala z brzucha.

Napisano
  • Autor

> Jestem zaskoczony, ze watek juz jest kilka dni i jak narazie nikt jeszcze nie wyskoczyl z tekstem,

> ze przeciez kobiety w ciazy nie musza a nawet nie powinny uzywac pasow.

> Z 2 lata temu zalozylem chyba podobny watek i odrazu sie pojawily posty ze przeciez pasow nie

> trzeba zapinac wiec i nie ma potrzeby kupowac jakis adapterow

> Jak widac edukacja i zrozumienie zagrozen i dbalosc o bezpieczenstwo wsrod spoleczenstwa

> spoleczenstwa rosnie.

Jasne zgodnie z prawem nie musi zapinać pasów (chociąż na 100% nie wiem czy jest to w KD zapisane ale nie istotne) ale mnie nie interesują kwestie prawa itp itd. Jak zrobie ostre hamowanie ze 100km/h (bo ktoś mi np. wyjedzie z podporzadkowanej) i coś sie wtedy stanie to nie będę sie usprawiedliwiał tym że KD pozwala niezapinać pasów w ciąży.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.