Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi FSO 5 cali a opony 175/50/13

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Kupiłem niedawno felgi stalowe od poloneza z zamiarem montażu na nie opon w rozmiarze 175/50/13.

Niestety kolega wystraszył mnie, że w związku z tym, że felgi od poloneza mają szerokość 5 cali-> to nie da rady założyć na nie tych opon.

Czy możecie rozwiać moje wątpliwości?

466ee8451a8a70b5m.jpg

Napisano

Bedzie dobrze. Zakladaj wink.gif

Napisano

> Witam kolegów.

> Kupiłem niedawno felgi stalowe od poloneza z zamiarem montażu na nie opon w rozmiarze 175/50/13.

> Niestety kolega wystraszył mnie, że w związku z tym, że felgi od poloneza mają szerokość 5 cali-

> Czy możecie rozwiać moje wątpliwości?

Założysz ale nie będą ciekawie wyglądać. Tym bardziej jak szeroka guma typu Dunlop. 5,5 już by załatwiło sprawę.

Napisano

> Witam kolegów.

> Kupiłem niedawno felgi stalowe od poloneza z zamiarem montażu na nie opon w rozmiarze 175/50/13.

> Niestety kolega wystraszył mnie, że w związku z tym, że felgi od poloneza mają szerokość 5 cali-

lipa bedzie bo ci bedzie wylazic w cholere poza rant felgi .bedzie to tak wygladało jakbyc na kapciach jeździł.

Napisano
  • Autor

> lipa bedzie bo ci bedzie wylazic w cholere poza rant felgi .bedzie to tak wygladało jakbyc na

> kapciach jeździł.

No to zakładać, czy nie?

Ale przecież w polonezie wkładali opony o szerokości 185 ?

Te opony będą jeździć w cienkim na kjs. Czy nie będą się zsuwać podczas ostrej jazdy z felg?

Napisano
  • Autor

> Założysz ale nie będą ciekawie wyglądać. Tym bardziej jak szeroka guma typu Dunlop. 5,5 już by

> załatwiło sprawę.

Mam też felgi aluminiowe 5,5 cala, to najwyżej zakupione oponki 175/50/13 założę na te alumy.

A teraz drugie pytanko: czy na felgi od fso 5 cali wejdą oponki 165/55?

Napisano

> No to zakładać, czy nie?

> Ale przecież w polonezie wkładali opony o szerokości 185 ?

> Te opony będą jeździć w cienkim na kjs. Czy nie będą się zsuwać podczas ostrej jazdy z felg?

w życiu CI się ta opona nie zsunie nawet jak napompujesz 1 atmosfere 270751858-jezyk.gif ona tak ciasno siedzi na 5 calach że nie ma takiej opcji. Ja jeżdżę w kjs na ruskich felgach, które też mają 5 cali i wcale opona nie wygląda jak balon i trzyma dobrze.

Jedyny problem jest w zakładaniu opon na takie felgi bo strasznie ciasno wchodzą i potem nie chcą się rozłożyć na feldzie, ale jak pojedziesz do wulkanizatora co ma łeb na karku to Ci to włoży bez problemu...

Napisano

> Witam kolegów.

ja na 5J miałem takie opony i było fajnie tylko że na alu miałem

Napisano

> Mam też felgi aluminiowe 5,5 cala, to najwyżej zakupione oponki 175/50/13 założę na te alumy.

> A teraz drugie pytanko: czy na felgi od fso 5 cali wejdą oponki 165/50

opona 165/55r13 idealnie wygląda na 5calowych felgach od poloneza smile.gif to rozwiązanie wizualnie będzie lepsze..

te oponki 175/50 tez da radę założyć i nie ma bata żeby się zsunęły z felgi!! jeśli chodzi o wygląd to na tych felach od paźdźiocha to lepiej będzie wyglądała 165/55

Napisano
  • Autor

> felgi z poldasa i yoko a539 xD 175/50 r13

> klik1

Czyli nie wygląda wcale tak źle jak myślałem.

Dzięki wielkie kolego za zdjęcie, bo właśnie miałem prosić o fotkę.

PS Jakie muszę mieć dystanse założone przy felgach z poldka i oponie 175/50/13?

Napisano

> Czyli nie wygląda wcale tak źle jak myślałem.

> Dzięki wielkie kolego za zdjęcie, bo właśnie miałem prosić o fotkę.

> PS Jakie muszę mieć dystanse założone przy felgach z poldka i oponie 175/50/13?

zadnych biglaugh.gif mi pasuje bez zadnych dystansow nigdzie nie obciera itd

Napisano
  • Autor

> zadnych mi pasuje bez zadnych dystansow nigdzie nie obciera itd

I to mnie najbardziej cieszy.

W poniedziałek jak założę, to się pochwalę.

PS Mam hopla na punkcie stalówek z fso i dlatego za wszelką cenę chciałem na te fele założyć te oponki.

Dzięki kolego

Napisano

> I to mnie najbardziej cieszy.

> W poniedziałek jak założę, to się pochwalę.

> PS Mam hopla na punkcie stalówek z fso i dlatego za wszelką cenę chciałem na te fele założyć te

> oponki.

> Dzięki kolego

no problem ok.gif

Napisano

> PS Jakie muszę mieć dystanse założone przy felgach z poldka i oponie 175/50/13?

20mm wsadzaj bo bez dystansu to będzie jak tramwaj wyglądał zeby.GIF

Napisano

> Witam kolegów.

Tak to bedzie wygladalo:

Zuraw_17.jpg

Napisano

> Tak to bedzie wygladalo:

Widzisz, zależy jaka opona. To co pokazałeś nawet ładnie ale te Yoko parę postów wyżej już nie bardzo. Ja miałem Dunlopa na 5 calach i była kupa.

Napisano
  • Autor

> Widzisz, zależy jaka opona. To co pokazałeś nawet ładnie ale te Yoko parę postów wyżej już nie

> bardzo. Ja miałem Dunlopa na 5 calach i była kupa.

Ja dzisiaj zmontowałem wreszcie kółka. Jak założę na cienkiego to zapodam zdjęcia do oceny.

PS ile barów napompować opony? Zamierzam pojechać na nich w kjs-ie. 2,3 bara, czy może 2.4. Orientuje się ktoś?

Napisano

> Ja dzisiaj zmontowałem wreszcie kółka. Jak założę na cienkiego to zapodam zdjęcia do oceny.

> PS ile barów napompować opony? Zamierzam pojechać na nich w kjs-ie. 2,3 bara, czy może 2.4.

> Orientuje się ktoś?

lekko starczy 2,4 wiecej raczej nie ma sensu smile.gif

Napisano

> Ja dzisiaj zmontowałem wreszcie kółka. Jak założę na cienkiego to zapodam zdjęcia do oceny.

> PS ile barów napompować opony? Zamierzam pojechać na nich w kjs-ie. 2,3 bara, czy może 2.4.

> Orientuje się ktoś?

175/50 R13? 1,8 bar

Jakiej marki w końcu kupiłeś?

Napisano

> Orientuje się ktoś?

Taki maly offtop. Jedziesz w sobote w SuperOESie? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Taki maly offtop. Jedziesz w sobote w SuperOESie?

Tak, pierwszy raz w życiu:)

Napisano

> Tak, pierwszy raz w życiu:)

No to dozo na torze bo tez bede... ok.gif

Napisano

> Jesteś na liście?

Jestem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jestem

To jak mnie zlokalizujesz to zapraszam na pogawędkę:)

Napisano

> To jak mnie zlokalizujesz to zapraszam na pogawędkę:)

Spoko ok.gif Widze jak wyglada Twoje cc, takze znajde Cie zlosnik.gif

Napisano

> Na jakich oponach i na jakiej feldze jeździsz?

Dopiero zaczynam wiec narazie opony debice passio 2 155/65 na stalowej 5J, ale przymierzam sie do markgumow . Pierwsza i druga klasa prawie cala na takich jezdzi i sobie chwali wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dopiero zaczynam wiec narazie opony debice passio 2 155/65 na stalowej 5J, ale przymierzam sie do

> markgumow . Pierwsza i druga klasa prawie cala na takich jezdzi i sobie chwali

Dzisiaj założyłem felgi z oponami.

Fuldy w rozmiarze 175/50/13 wyglądają na feldze 5 J nawet fajnie. Gorzej z pirellkami. Ale na razie tak zostawiam

5ad4d3204ff05eadm.jpg

3b1d15e8e66a661cm.jpg

36e38d8a03041eb1m.jpg

434761471c637f5bm.jpg

PS Mam jeszcze pytanko odnośnie szpilek w moim aucie. Z przodu mam dołożone dystanse. Jak zakładam felgę, to felga nie ma szans żeby osiadła na piaście. Czyli trzyma się tylko na szpilkach.

Czy można tak jeździć? Dzwoniłem do poprzedniego właściciela i mówił mi że tak jeździł od lat, więc założyłem koło i zobaczymy co to będzie.

Napisano

> Dzisiaj założyłem felgi z oponami.

> Fuldy w rozmiarze 175/50/13 wyglądają na feldze 5 J nawet fajnie. Gorzej z pirellkami. Ale na razie

> tak zostawiam

> PS Mam jeszcze pytanko odnośnie szpilek w moim aucie. Z przodu mam dołożone dystanse. Jak zakładam

> felgę, to felga nie ma szans żeby osiadła na piaście. Czyli trzyma się tylko na szpilkach.

> Czy można tak jeździć? Dzwoniłem do poprzedniego właściciela i mówił mi że tak jeździł od lat, więc

> założyłem koło i zobaczymy co to będzie.

Jest git ok.gif A na jakim zawiasie smigasz?

Napisano
  • Autor

da1f5ac15bb62aaam.jpg

Tu widać że felga nie siedzi na piaście, tylko na szpilkach.

Proszę o komentarz fachowców

Napisano

> Tu widać że felga nie siedzi na piaście, tylko na szpilkach.

> Proszę o komentarz fachowców

Ja bym tak nie jeździł

Napisano
  • Autor

> Ja bym tak nie jeździł

To co, mam wywalić dystanse? No bo innego wyjścia chyba nie ma

Napisano

> To co, mam wywalić dystanse? No bo innego wyjścia chyba nie ma

Albo dystans z kołnierzem. Tak jak teraz być nie może.

Napisano
  • Autor

> Albo dystans z kołnierzem. Tak jak teraz być nie może.

A jak wygląda taki dystans z kołnierzem? Bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

Poprzedni właściciel tak przez 4 lata jeździł i mówił że nic się nie działo.

Napisano

> A jak wygląda taki dystans z kołnierzem? Bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

> Poprzedni właściciel tak przez 4 lata jeździł i mówił że nic się nie działo.

Z takim kołnierzem, który jakby przedłuża piastę i koło ma się na czym oprzeć http://www.allegro.pl/item1068383623_dystanse_przykrecane_konf_dowolna_zmiana_rozstawu.html

Napisano
  • Autor

> Z takim kołnierzem, który jakby przedłuża piastę i koło ma się na czym oprzeć

> http://www.allegro.pl/item1068383623_dystanse_przykrecane_konf_dowolna_zmiana_rozstawu.html

Przekonał mnie kolega. Właśnie wróciłem od auta i wyrzuciłem te podkładki od fso.

781628443f1d1b1fm.jpg

Teraz felga siedzi na piaście.

Napotkałem jednak problem, mianowicie musiałem kluczem oczkowym dociągać nakrętki na szpilki, bo krzyżak był za płytki żeby dokręcić nakrętki.

Jak wobec tego dokręcę alufelgi? jest jakiś specjalny klucz?

Napisano

> Przekonał mnie kolega. Właśnie wróciłem od auta i wyrzuciłem te podkładki od fso. Teraz felga

> siedzi na piaście.

> Napotkałem jednak problem, mianowicie musiałem kluczem oczkowym dociągać nakrętki na szpilki, bo

> krzyżak był za płytki żeby dokręcić nakrętki.

> Jak wobec tego dokręcę alufelgi? jest jakiś specjalny klucz?

kupujesz głęboką nasadkę, wycinasz z klucza swojego (najlepiej taki krzyżowy klucz do kół) i wspawujesz ta głęboka smile.gif

Napisano

> kupujesz głęboką nasadkę, wycinasz z klucza swojego (najlepiej taki krzyżowy klucz do kół) i

> wspawujesz ta głęboka

A nie prościej kupić najzwyklejsze pokrętło do nasadek?

ok.gif

klucze_nasdowy_pokretlo_fajkowe.jpg

Napisano
  • Autor

> A nie prościej kupić najzwyklejsze pokrętło do nasadek?

Takie coś mam, nie wiem tylko jak wyglądają te przedłużane nasadki niewiem.gif

Napisano

> Takie coś mam, nie wiem tylko jak wyglądają te przedłużane nasadki

Jak najzwyklejsza nasadka tylko jest po prostu dłuższa/glębsza ok.gif

220_1.jpg

Napisano
  • Autor

> Jak najzwyklejsza nasadka tylko jest po prostu dłuższa/glębsza

Oki, mam nadzieję że np. w castoramie sobie taką dobiorę bez problemu

Napisano

> Oki, mam nadzieję że np. w castoramie sobie taką dobiorę bez problemu

Pewnie tak ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.