Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRCFlySequent potrafi zgasnąc na zimnym zanim przelączy się

Featured Replies

Napisano

poczytuję i nie bardzo widze taką kombinację...

3 letni Chevrolet Lacetti benzyna 1,6L+ LPG BRCFlySequent (całość fabryczna).

Zauważam pewną prawidłowość:

-głównie jak auto jest zimne,

-odpalenie (wiadomo na początku i tak idzie na Pb-choć przełącznik w kabinie na LPG-odpowiednia dioda to sygnalizuje kiedy się przełączy dopiero) wyjazd z garażu i tu w zasadzie już dwie wersje:

1-nic nie dotykam, stoję nie jadę i potrafi się udławić i zgasnąć

2-gaszę bo np zapomniałem czegość i wracam za 3 minuty i problem z odpaleniem

Zgłaszałem w serwisie jeszcze na gwarancji-co roku pomagało przeczyszczenie przepustnicy na okres około jednego roku i tak w kólko...

Sugestie?

Napisano

Nie rozgrzana sonda ?

Napisano
  • Autor

> Nie rozgrzana sonda ?

ja co prawda jestem inżynier ale od grzebania w genach i białek

więc... masz na myśli sondę lambda?

I co, że nie rozgrzana...? a u tych co nie używają w ogóle LPG to, że nie rozgrzana nic nie robi...więc dlaczego układ z LPG ma wpływ....

No chyba, że tok rozumowania jest taki-temp spalania LPG wyższa-jako bardziej używana w moim przypadku (Pb w zasadzei tylko na rozruch) to cały proces jest ustwiony pod wyższą temp w komorze spalania, ale ale ,

- przecież jak jestem na PB to teoretycznie zapłonem, mieszanką PB z powietrzem itp steruje komp od silnika, dopiero w momecie przełączenia się na LPG sterowanie wtryskiem itp przejmuje centralka z BRC....

czyli komp czyli komp silnika powinien nic nie wiedzeic o wyzszej temp na LPG i regulowac praca silnika na PB jakby LPG nie istnialo (a gasnie na PB jeszcze przed przelaczeniem sie na LPG)

Chyba, że ja źle główkuję...?

Napisano

> ja co prawda jestem inżynier ale od grzebania w genach i białek

> więc... masz na myśli sondę lambda?

> I co, że nie rozgrzana...? a u tych co nie używają w ogóle LPG to, że nie rozgrzana nic nie

Zaobserwowałem to na przykladzie swojego auta. Zapalałem silnik i obserwowałem wskazania sond. Silnik pracuje czasem niestabilnie i potrafi zgasnąc na gazie dopoki sondy nie zaczną oscylować. Po tym momencie nigdy nie gasnie. Domyslam sie, ze chodzi o sterowanie wtryskiem do czasu, kiedy nie zacznie funkcjonowac sprzezenie zwrotne przez sondy. Na benzynie jakos dziala.

Byc moze do czasu zadzialania sond silnik pracuje w trybie, ktory nie uwzględnia "wypracowanych" wczesniej korekt czasu wtrysku? To tak tylko glosno mysle i zastanawiam sie po czym wtedy koryguje ewentualnie czasy wtrysku, po obrotach silnika ?

Napisano

> 1-nic nie dotykam, stoję nie jadę i potrafi się udławić i zgasnąć

> 2-gaszę bo np zapomniałem czegość i wracam za 3 minuty i problem z odpaleniem

Rozumiem, że auto idzie jeszcze wtedy na benzynie?

Mogą być wg. mnie 2 sprawy.

- prostsza - czujnik temperatury płynu chłodzącego. U mojego wujaszka generował bardzo podobne problemy.

- nieco bardziej skomplikowana, związana z instalacją LPG, w zasadzie z jej regulacją, która może powodować rozjechanie nastaw (tzw. adaptacji) na benzynie, a na zimnym silniku sterownik nie ma jak tego skorygować, ze względu chociażby na nierozgrzanie wspominanej już sondy lambda.

Napisano

> Rozumiem, że auto idzie jeszcze wtedy na benzynie?

> Mogą być wg. mnie 2 sprawy.

> - prostsza - czujnik temperatury płynu chłodzącego. U mojego wujaszka generował bardzo podobne

> problemy.

> - nieco bardziej skomplikowana, związana z instalacją LPG, w zasadzie z jej regulacją, która może

> powodować rozjechanie nastaw (tzw. adaptacji) na benzynie, a na zimnym silniku sterownik nie

> ma jak tego skorygować, ze względu chociażby na nierozgrzanie wspominanej już sondy lambda.

u mnie występuje ten 2 ... po tym jak gazownik ustawił "na bogato" jak to powiedział spineyes.gif

do 2krpm dławi się na zimnym, po rozgrzaniu jest OK, na gazie OK

ale będę już ich męczył przy przeglądzie za 3kkm grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że auto idzie jeszcze wtedy na benzynie?

> Mogą być wg. mnie 2 sprawy.

> - prostsza - czujnik temperatury płynu chłodzącego. U mojego wujaszka generował bardzo podobne

> problemy.

> - nieco bardziej skomplikowana, związana z instalacją LPG, w zasadzie z jej regulacją, która może

> powodować rozjechanie nastaw (tzw. adaptacji) na benzynie, a na zimnym silniku sterownik nie

> ma jak tego skorygować, ze względu chociażby na nierozgrzanie wspominanej już sondy lambda.

tak tak na benzynie w zasadzie dzieje sie to tylko na zimnym silniku i w ciagu pierwszych powiedzmy 3-5 minut pod waruniiem ze nie zaczne jechac no przynjamniej nie wiecej niz te 20m wyjazdu z garazu

ale czekaj jak czujnik plynu chlodzacego mialby wplywac w tej sytuacji na gasniecie auta - jak pokazywalby ze za zimno to zwiekszalby obroty/mieszanke, a jak za cieplo to duzy obieg i wentyaltor na maxa chlodnicy i juz, a ze gasnie? (chyba, ze z nowu cos zle kombinuje)

"> powodować rozjechanie nastaw (tzw. adaptacji) na benzynie, a na zimnym silniku sterownik nie

> ma jak tego skorygować,"-->sterownik czego silnika, czy LPG?

Napisano
  • Autor

> u mnie występuje ten 2 ... po tym jak gazownik ustawił "na bogato" jak to powiedział

> do 2krpm dławi się na zimnym, po rozgrzaniu jest OK, na gazie OK

> ale będę już ich męczył przy przeglądzie za 3kkm

slyszalem kiedy s ze w jakis instalcjach ponoc zaleca sie ustawianie dwoch roznych trybow jeden na zime drugi na lato (ma to tez miec zwiazek ponoc z tym ze samo LPG ma inny sklad w tych dwoch okresach-po za kwestiami temp zewnetrznej oczywiscie) - ale ponoc moja instalaka jest na tyle inteligentna ze tego nei potrzebuje i sama sie adoptuje w zaleznosci od warunkow

a czy ustawienie"na bogato" nie wplywa niekorzystnie na silnik w dluzszymokresie czasu? wypalanie gniazd itp...

Napisano

> ale czekaj jak czujnik plynu chlodzacego mialby wplywac w tej sytuacji na gasniecie auta - jak

> pokazywalby ze za zimno to zwiekszalby obroty/mieszanke, a jak za cieplo to duzy obieg i

> wentyaltor na maxa chlodnicy i juz, a ze gasnie? (chyba, ze z nowu cos zle kombinuje)

Mógłby np. pokazywać, że silnik jest za zimny w stosunku do tego, co jest i dawka paliwa byłaby za duża (zalanie).

Na moje jednak oko problem leży bardziej po stronie instalacji LPG i jej nastaw.

Napisano

> a czy ustawienie"na bogato" nie wplywa niekorzystnie na silnik w dluzszymokresie czasu? wypalanie

> gniazd itp...

właśnie na gniazda dobrze wpływa ... dlatego tak mi nie spieszno z regulacją

źle może wpływać na katalizator, może sondy hmm.gif

astrą "na bogato" zrobiłem 200kkm i nie było problemów

wkurza mnie tylko to dławienie na zimnym, ale lepsze to niż błąd - uboga mieszanka grinser006.gif

w sumie efekt "zaśmiecenia" sterownika silnika, powinien zniknąć po resecie - odłączenie aku ?

Napisano

> właśnie na gniazda dobrze wpływa ... dlatego tak mi nie spieszno z regulacją

> źle może wpływać na katalizator, może sondy

> astrą "na bogato" zrobiłem 200kkm i nie było problemów

> wkurza mnie tylko to dławienie na zimnym, ale lepsze to niż błąd - uboga mieszanka

> w sumie efekt "zaśmiecenia" sterownika silnika, powinien zniknąć po resecie - odłączenie aku ?

ale co w ten sposób chcesz resetować?

Napisano

> ale co w ten sposób chcesz resetować?

komputer silnika

jeśli gaz jest ustawiony "za bogato", to powoduje zmianę mapy

reset komputera powinien przywrócić fabryczną mapę

powinny więc zniknąć problemy, jeśli wynikają z rozjechanej mapy

hmm.gif

Napisano

> komputer silnika

> jeśli gaz jest ustawiony "za bogato", to powoduje zmianę mapy

> reset komputera powinien przywrócić fabryczną mapę

> powinny więc zniknąć problemy, jeśli wynikają z rozjechanej mapy

Rozumiem, tylko że już w takim przedmiotowym Lacetti tak (przez odpięcie aku) komputera nie zresetujesz.

Z resztą, jak LPG jest źle ustawione, to i tak ECU po jakimkolwiek resecie szybko zrobi adaptację od nowa.

Wypada po prostu zrobić porządek z instalacją LPG. U mnie (dedykowany do Lacetti Koltec-Necam GSI) nie jestem tak na prawdę w stanie wyczuć na jakim paliwie jadę w żadnej fazie pracy silnika (a tzw. próg bólu mam dość nisko ustawiony smile.gif ). I tak być powinno.

Napisano
  • Autor

> Wypada po prostu zrobić porządek z instalacją LPG. U mnie (dedykowany do Lacetti Koltec-Necam GSI)

> nie jestem tak na prawdę w stanie wyczuć na jakim paliwie jadę w żadnej fazie pracy silnika (a

> tzw. próg bólu mam dość nisko ustawiony ). I tak być powinno.

a co dkładniej masz na myśli?

Słuchajcie ja chyba też nie mogę zrozumieć jednej rzeczy - jak auto jest na Pb to co steruje pracą silnika? wg mnie kom silnikowy, a dopiero w momecie przełączenia się na LPG i niejako odcięciu Pb za część rzeczy odpowiedzialny jest komp LPG niejako wspólnie z nadal pracującym kompem silnika - czy tak?

Czyli w początkowej fazie pracy silnika w zasadzie komp od LPG niema nic do powiedzenia , czy tak? Bo jeśli tak to raczej szukałbym gdzieś przyczyn w oryginalnym osprzęcie silnika (jego regulacji) a nie w elementach związanych z LPG...

Napisano

> a co dkładniej masz na myśli?

> Słuchajcie ja chyba też nie mogę zrozumieć jednej rzeczy - jak auto jest na Pb to co steruje pracą

> silnika?

Jak masz źle ustawione LPG, to sterownik silnika próbuje adaptować się do tych "złych" ustawień. Przykładowo, instalacja LPG podaje za dużo gazu. W takiej sytuacji sterownik silnika skraca na podstawie sygnału sondy lambda czas wtrsyku, bo mieszankę widzi jako za bogatą. Rano wsiadasz do auta. Uruchamiasz zimny silnik i pojawia się problem, bo dopóki silnik nieco nie rozgrzeje się, to silnik pracuje według tego, co sterownik zapamiętał ostatnio. Mieszanka na noPB jest za uboga w stosunku do zapotrzebowania i jazda nie jest za przyjemna. Jeśli skład mieszanki jest za bogata na LPG, to sterownik silnika adaptuje się dokłądnie odwrotnie.

Napisano

> poczytuję i nie bardzo widze taką kombinację...

> 3 letni Chevrolet Lacetti benzyna 1,6L+ LPG BRCFlySequent (całość fabryczna).

> Zauważam pewną prawidłowość:

> -głównie jak auto jest zimne,

> -odpalenie (wiadomo na początku i tak idzie na Pb-choć przełącznik w kabinie na LPG-odpowiednia

> dioda to sygnalizuje kiedy się przełączy dopiero) wyjazd z garażu i tu w zasadzie już dwie

> wersje:

> 1-nic nie dotykam, stoję nie jadę i potrafi się udławić i zgasnąć

> 2-gaszę bo np zapomniałem czegość i wracam za 3 minuty i problem z odpaleniem

> Zgłaszałem w serwisie jeszcze na gwarancji-co roku pomagało przeczyszczenie przepustnicy na okres

> około jednego roku i tak w kólko...

> Sugestie?

ja mam co prawda sq24 ale objawy te same, dodatkowo czasami gaśnie mi na gazie jak silnik jest mocno rozgrzany i nacisnę sprzęgło przy zatrzymaniu się.

2 razy regulowali to gazownicy i dalej jest źle

Napisano
  • Autor

Mieszanka na noPB jest

> za uboga w stosunku do zapotrzebowania i jazda nie jest za przyjemna. Jeśli skład mieszanki

> jest za bogata na LPG, to sterownik silnika adaptuje się dokłądnie odwrotnie.

ok pierwsza czesc zrozumiala wobec tego wynikaloby ze mam zbyt bogata mieszanke na LPG?

ale drugiej czesci (tej zacytowanej powyzje nie bardzo rozumiem)

Napisano

> Mieszanka na noPB jest

> ok pierwsza czesc zrozumiala wobec tego wynikaloby ze mam zbyt bogata mieszanke na LPG?

> ale drugiej czesci (tej zacytowanej powyzje nie bardzo rozumiem)

Jeśli nie wiedziałbym, że się pomyliłem (2x bogato), to też bym tego nie rozumiał. smile.gif

Powinno być oczywiście w tym miejscu "za uboga". Przepraszam.

Generalnie: wtryskiwacze LPG powinny formować mieszankę o takim składzie, jakby auto w danym momencie jechało na benzynie. Coś takiego możliwe jest oczywiście z pewną skończoną dokładnoscią. Jak rozbieżności są niewielkie - wszystko jest OK, natomiast przy większych robią się kłopociki wychodzące najczęściej na biegu luzem, przy uruchamianiu zimnego silnika etc.

Wszystko zależy od "czułości" sterownika, dlatego m.in. mówi się, że jedne auta gazują się lepiej, inne gorzej.

Napisano
  • Autor

ok teraz wszytko jasne

pozostaje jeszze pytanie co z tym zrobic?

Napisano

> ok teraz wszytko jasne

> pozostaje jeszze pytanie co z tym zrobic?

Sugerowałbym z tym udać się do jakiegoś dobrego warsztatu BRC. Niech sprawdzą ustawienia. Widzę taki teraz z okna w pracy, ale to jest w Krakowie. smile.gif

Napisano

> Sugerowałbym z tym udać się do jakiegoś dobrego warsztatu BRC. Niech sprawdzą ustawienia. Widzę

> taki teraz z okna w pracy, ale to jest w Krakowie.

PK ?

nie chcieli jechać na wycieczkę niewiem.gif

muszę wybrać jakiś kumaty zakład, bo tam gdzie montowałem, to tak średnio się przykładają

np regulacja na postoju, trochę na oko

niby autko jeździ OK, ale właśnie mam coraz większe problemy na zimnym oslabiony.gif

Zna ktoś może zakład pod Wiśniczem ? gość udzielał się trochę na forum gazowym hmm.gif

Dariusz Maź

tak myślę bo po 15kkm i tak mam płatny przegląd, wiec obojętne już gdzie pojadę grinser006.gif

Napisano

> PK ?

Tak.

> nie chcieli jechać na wycieczkę

Nie wiem, z kim gadałeś, bo to są teraz dwa warsztaty. Właściciel jednego z nich, A. Burda kumaty jest na pewno i o ile mi wiadmomo, to ma czynną hamownię podwoziową. Chodzi o warsztat z białym szyldem: "autotest autogaz autoserwis".

Ci drudzy są, jak dla mnie, mniej godni polecenia.

Napisano

> Nie wiem, z kim gadałeś, bo to są teraz dwa warsztaty. Właściciel jednego z nich, A. Burda kumaty

> jest na pewno i o ile mi wiadmomo, to ma czynną hamownię podwoziową. Chodzi o warsztat z

> białym szyldem: "autotest autogaz autoserwis".

> Ci drudzy są, jak dla mnie, mniej godni polecenia.

z tym pierwszym, podjadę popytam jeszcze raz, jak wygląda u nich taki przegląd po 15kkm, w sumie mam po drodze

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> z tym pierwszym, podjadę popytam jeszcze raz, jak wygląda u nich taki przegląd po 15kkm, w sumie

> mam po drodze

no i pacjent padl

aktualnie na postoju w momencie kiedy tylko przelacza sie na gaz od razu prycha i zdycha

co ciekawe potrafi tak zrobic tez przy 60km/h kiedy juz dobra chiwle chodzi na gazie...jakies namiary na magika z gdanska zdaje sie z ulicy do studzienki?

Napisano
  • Autor

> no i pacjent padl

> aktualnie na postoju w momencie kiedy tylko przelacza sie na gaz od razu prycha i zdycha

> co ciekawe potrafi tak zrobic tez przy 60km/h kiedy juz dobra chiwle chodzi na gazie...jakies

> namiary na magika z gdanska zdaje sie z ulicy do studzienki?

Poniewaz polecany kacikow Pan z ulicy Do studzienki nie maial wolnych terminow przed wyjazdem urolopowym , Czakram polecil mi Auto-system z Sopotu.

Pojechalem pan podlaczyl kompa, podlubal i mowi tak:

-jest problem mechaniczny - reduktor sie gdzies blokuje/zawiesza auto poprzelaczeniu sie na gaz ma za duze cisnienie w ukladzie ponad 2000mbar (powinno miec ok 1400) i zalewa .

Jak dzije sie to na gazie(w sensie wciśniętym pedale gazu) to uklad szybko sie rozpreza i prawie nie odczuwalne jak na postoju to "dlawi" go nadmiar boagtego paliwa jakim jest gaz.

Na wyjazd wakacyjny: podniosl wartosc progowa przlaczania na gaz z 1000rpm na 2000rpm zeby sie uklad szybciej rozprezal do zadanego cisinienia, rozlozyl w czasie przelaczanie sekwencyjne na wtryskach/cylindrach (?) zamiast co 3 obroty walu to co 10

Po wakacjach 2 opcje: wyjecie czyszczenie reduktora (kost 100-200 i 3 h pracy-nie wiadomo jak dlugo pochodzi) lub nowy reduktor ok 500zl.

Mowil ze okolo rok po montazu ja mam z 2006 z koncowki) byly jakies inne reduktory dedykowane do FlySequent przez Czakram-jak na razie wytrzymujace wiecej niz moj (50kkm)

Co wy nato?

Napisano

> Mowil ze okolo rok po montazu ja mam z 2006 z koncowki) byly jakies inne reduktory dedykowane do

> FlySequent przez Czakram-jak na razie wytrzymujace wiecej niz moj (50kkm)

> Co wy nato?

Ja mam FLY z 2008 , nakulane juz prawie 70kkm i poki co tfu,tfu,tfu wszystko jest cacy...

Moze to nie przebieg a wiek zalatwil twoj reduktor.

Napisano
  • Autor

> Ja mam FLY z 2008 , nakulane juz prawie 70kkm i poki co tfu,tfu,tfu wszystko jest cacy...

> Moze to nie przebieg a wiek zalatwil twoj reduktor.

3 lata i 3 miesiace?

Napisano

> Nie rozgrzana sonda ?

sonda na zimnym silniku nie jest brana pod uwagę przez ECU

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

pisalem do czakramu zeby mi dali jakis rabat i nie robili sobie jaj ale bez odzewu

Napisano
  • Autor

> pisalem do czakramu zeby mi dali jakis rabat i nie robili sobie jaj ale bez odzewu

i z odzewem-czlowiek byl na urlopie

w sumie przyjemnosc z wymina i regulacja 600zl :-(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.