Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maluch ciężko odpala na ciepło.

Featured Replies

Napisano

Maluch "FL", na zimno pali normalnie, jedzie normalnie, na ciepło kręci ale nie zapala, po dłuuuuższej chwili kręcenia z gazem w podłodze łapie i zapala ale z trudem.

Co to może tak wstępnie być?

Napisano

> Maluch "FL", na zimno pali normalnie, jedzie normalnie, na ciepło kręci ale nie zapala, po

> dłuuuuższej chwili kręcenia z gazem w podłodze łapie i zapala ale z trudem.

> Co to może tak wstępnie być?

NTK smirk.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę teksty Liwka to jednak TK

Ciezko powiedziec czy TK czy NTK. Poczekajmy na moderatora, ktorego juz powiadomilem skromny.gif

Napisano

> NTK

TK. zlosnik.gif Ponieważ pozbawiona serca administracja forum nie założyła wymarzonego przez posiadaczy malacza osobnego kącika, a na PMiHM nie nadają się dyskusje techniczne, to doszliśmy do wniosku iż odpowiednie miejsce dla nich jest tu - na MK.

Ale dziękuję Ci za to, że czuwasz. zlosnik.gifok.gif

Napisano

1. świece

2. gaźnik

3. zawory

Napisano

> Ale dziękuję Ci za to, że czuwasz.

Chcialbym Kolego Moderatorze ( Oczywiscie jesli moge Cie Liwku okreslic mianem "Kolegi" i nie bedziesz mial nic przeciwko ) poinformowac, ze porzadek, lad oraz szeroko pojety dobrobyt uzytkownikow Naszej malej spolecznosci zawsze byl kwestia lezaca mi na sercu.

Czuje sie zaszczycony, ze doceniona zostala moja czujnosc w obliczu destabilizacji tego kacika mogacej zostac spowodowanej tym watkiem.

Obiecuje rowniez z nie mniejszym poswieceniem czuwac, oraz byc do dyspozycji Administracji jesli tylko zajdzie taka potrzeba. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Ciezko powiedziec czy TK czy NTK. Poczekajmy na moderatora, ktorego juz powiadomilem

No to namieszałem rotfl.gif

No ale skoro się już wyjaśniło to co radzicie, sprawdzić świece, gaźnik, zawory?

No to zacznę od wymiany świec, potem luzy zaworowe a gaźnik na końcu bo może tam luzy na przepustnicy itp...

Ogólnie ten maluch to jest auto zastępujące auto zastępcze w czasie gdy moja niemoc stoi na kanale rozebrana na atomy beksa.gif

Napisano

> No to namieszałem

> No ale skoro się już wyjaśniło to co radzicie, sprawdzić świece, gaźnik, zawory?

> No to zacznę od wymiany świec, potem luzy zaworowe a gaźnik na końcu bo może tam luzy na

> przepustnicy itp...

> Ogólnie ten maluch to jest auto zastępujące auto zastępcze w czasie gdy moja niemoc stoi na kanale

> rozebrana na atomy

A jaka masz kompresje na 1 i 3 cylindrze ? Bo moze tutaj nalezy szukac przyczyny skromny.gif

Napisano

> A jaka masz kompresje na 1 i 3 cylindrze ? Bo moze tutaj nalezy szukac przyczyny

3cim - hehehe hahaha.gif

Napisano

> Maluch "FL", na zimno pali normalnie, jedzie normalnie, na ciepło kręci ale nie zapala, po

z opisu wynika,że zatapia się pływak w komorze pływakowej i zalewa silnik. do ciepłego silnika trafia zbyt dużo paliwa, dlatego pomaga wciśnięcie gazu do podłogi. stawiam na dziurawy lub za wysoko ustawiony pływak. może jeszcze być zbyt mala lub duża przerwa między platynami( mloteczek i kowadełko) w aparacie zapłonowym. zależy jaki to model i z którego roku, bo nowsze nie miały juz stykowego aparatu zapłonowego.

luzy zaworowe także mogą być przyczyną. jak wiadomo po nagrzaniu się silnika luz zaworowy się zmniejsza i w twoim przypadku moga być cały czas lekko otwarte yay.gif

Napisano

w moim przyczyna był zle ustawiony zapłon.

Napisano
  • Autor

> 3cim - hehehe

Ciii, bierze mnie pod włos, że się zamotam grinser006.gif a ja po prostu jestem tak leniwy, że zamiast posprawdzać wszystko po kolei - pytam tu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> w moim przyczyna był zle ustawiony zapłon.

No dobra to mam sporo rzeczy do sprawdzenia - dzięki Wam, dam znać jak postępy waytogo.gif

Napisano

> Chcialbym Kolego Moderatorze ( Oczywiscie jesli moge Cie Liwku okreslic mianem "Kolegi" i nie

> bedziesz mial nic przeciwko ) poinformowac, ze porzadek, lad oraz szeroko pojety dobrobyt

> uzytkownikow Naszej malej spolecznosci zawsze byl kwestia lezaca mi na sercu.

Ja, jako stary wyjadacz autokącikowy, pierwotnie zarejestrowany w 2003r., niesłusznie kiedyś tam zbanowany, a obecnie piszący pod nickiem RWR, podpisuję się pod tym wszystkimi czterema koniczynami i pozdrawiam moderatorów piątą koniczyną.

Napisano

No dobra - platynki i kondensator trza wymienić i będzie odpalał jak ta lala ok.gif

Napisano

miałem tak jak przepalało uszczelke pod gaźnikiem, kawałek tektury nożyczki... i chodził jak nówka

Napisano

> miałem tak jak przepalało uszczelke pod gaźnikiem, kawałek tektury nożyczki... i chodził jak nówka

Nie wiem jak ci ją mogło przepalić jak pod gaźnikiem jest podstawka ebonitowa grinser006.gif

ps. zaoszczędziłeś jakieś 1,50 ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja bym zawory ustawił , ale na naprawdę zimnym silniku. Miałem taki problem, dla pewności można wymienić "platynki" i kowadełko na aparacie i kondensator. Pamiętaj żeby założyć nową uszczelkę pod pokrywę zaworów i dwie małe uszczelki ebonitowe pod nakrętki do pokrywy (te czerwone małe uszczeleczki)

Napisano

mialem kiedys cos takiego w swoim kaszlaku i winowajca okazal sie zaplon, obejrzec,rozkrecic wyczyscic/wymienic i ustawic i bedzie ok na 100%

Napisano

sprawdź czy wtedy na pych zapali

jeśli tak, to ciepła cewka słabą iskrę daje

Napisano

typowy objaw za bogatej mieszanki, strzela Ci bardzo w wydech przy hamowaniu silnikiem ?

Napisano
  • Autor

> typowy objaw za bogatej mieszanki, strzela Ci bardzo w wydech przy hamowaniu silnikiem ?

Właśnie nie strzela ale nawet jedzie, dzisiaj 120 go bujnąłem.

Napisano

> Właśnie nie strzela ale nawet jedzie, dzisiaj 120 go bujnąłem.

Dawno temu miałem dziurawy pływak w gaźniku, na zimo palił jak marzenie. przyspieszenie miał jak na malucha wyjątkowo dobre. Tylko jak obroty spadały poniżej ok 2000 rpm gasł i nie dawał się zapalic dopóki nie przestygł...

Napisano
  • Autor

Okazało się, że kable WN, świece, cewka i przerywacz są nowe. Kondensator chyba stary.

Nie miałem czasu dłubać przy gaźniku.

Dzisiaj z dzieckiem na rękach sciana.gif zdążyłem tylko wyregulować zapłon i zwiększyć przerwę na platynkach bo była bardzo mała no i postał trochę na wolnych obrotach i zapalił potem ładnie ale nie miałem możliwości go bardziej nagrzać. Jutro się okaże.

Napisano

Malec jest o tyle fajny, że można mu profi-kompleksową regulację zrobić w kilkadziesiąt minut zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Malec jest o tyle fajny, że można mu profi-kompleksową regulację zrobić w kilkadziesiąt minut

Marne to pocieszenie dla mnie rotfl.gif bo muszę się tym pudełeczkiem jeszcze kilka ładnych dni poruszać (40km w jedną stronę...) zanim skompletuję swojego beksa.gif

W malaczu amory umarły w '82 i tak im zostało, poduszek pod skrzynią to chyba nigdy nie było, horror....

Napisano

Skasowała się przerwa na przerywaczu.

Dziękuję za uwagę, dobranoc 001.gif

Napisano
  • Autor

> Skasowała się przerwa na przerywaczu.

> Dziękuję za uwagę, dobranoc

Dzisiaj zapalał lepiej ale nie idealnie.

Wydaje mi się też, że za bardzo przyspieszyłem zapłon bo jak się zagrzeje to przy obciążeniu stuka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.