Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uciekający tył

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem z jazdą, dość mocno ucieka mi tył na zakrętach. Po prostu odpływa :/ Z przodu mam kąty 2,5 stopnia, 1,5 mm rozbieżny przód i tył, dystanse z przodu 20mm z tyłu 16 mm, et 28 w felgach. I tak sobie myślę może kąty z tyłu albo szerzej postawić tył auta ? albo coś innego tylko jak takie modyfikacje będą się miały do osiągów auta? chodzi mi tu o jazdę na torze.

Napisano

sprawdź amory, możliwe że jeden padł!!

Napisano
  • Autor

> sprawdź amory, możliwe że jeden padł!!

to nie to, amory są świeżo po regeneracji i gdyby padł to bym auta nie utrzymał na torze, tu chodzi raczej o to że tył auta jest trochę niespokojny.

Napisano

> Witam,

> Mam problem z jazdą, dość mocno ucieka mi tył na zakrętach. Po prostu odpływa :/ Z przodu mam kąty

> 2,5 stopnia, 1,5 mm rozbieżny przód i tył, dystanse z przodu 20mm z tyłu 16 mm, et 28 w

> felgach. I tak sobie myślę może kąty z tyłu albo szerzej postawić tył auta ? albo coś innego

> tylko jak takie modyfikacje będą się miały do osiągów auta? chodzi mi tu o jazdę na torze.

moze masz pusto z tyłu, jechalem w sobote, ja i fotel i koło zapasowe, i prawa strona chwytala cała a po mojej nic , mysle ze to spowodowane masą jest

Napisano

> Witam,

> Mam problem z jazdą, dość mocno ucieka mi tył na zakrętach. Po prostu odpływa :/ Z przodu mam kąty

> 2,5 stopnia, 1,5 mm rozbieżny przód i tył, dystanse z przodu 20mm z tyłu 16 mm, et 28 w

> felgach. I tak sobie myślę może kąty z tyłu albo szerzej postawić tył auta ? albo coś innego

> tylko jak takie modyfikacje będą się miały do osiągów auta? chodzi mi tu o jazdę na torze.

Jakie zawieszenie?

Napisano

> Witam,

Ciśnienie w oponach oczywiście w normie?

Napisano
  • Autor

panowie chodzi mi tu o auto wyscigowe

- więc tak pusto z tyłu i z boku, w ogole to mam jeden fotel, kierownice i klatke bezpieczeństwa zeby.GIF

- zawias to krosno mocno skracane + eibach pro kit

- co do tuleji to nie wiem dokładnie, jak składałem auto jakies 5 miechów temu to wyglądały ok ale troche się to trzepie na torze, w planach mam poliuretan ale dopiero na następny sezon ale jeżeli to może być wina tuleji to sie zaraz zastanowie czy nie zrobic tego od razu

Napisano

> panowie chodzi mi tu o auto wyscigowe

> - więc tak pusto z tyłu i z boku, w ogole to mam jeden fotel, kierownice i klatke bezpieczeństwa

> - zawias to krosno mocno skracane + eibach pro kit

> - co do tuleji to nie wiem dokładnie, jak składałem auto jakies 5 miechów temu to wyglądały

> ok ale troche się to trzepie na torze, w planach mam poliuretan ale dopiero na następny sezon

> ale jeżeli to może być wina tuleji to sie zaraz zastanowie czy nie zrobic tego od razu

Tyl szerzej, zbierznosc na zero,mocny negatyw, "mocniejszy" stab niz z przodu,unibole, ohlins i niech Ci to ktos ustawi, a napewno bedziesz zadowolony. Powodzenia w robieniu zawieszenia ok.gif

Napisano

> Witam,

> Mam problem z jazdą, dość mocno ucieka mi tył na zakrętach. Po prostu odpływa :/

Odpływa czy go wybija?

Bo wybijanie jest niestety normalne.

Samochód, zwłaszcza wybebeszany od tyłu ma koszmarny rozkład mas przód/tył. Będzie 2:1 albo i jeszcze gorzej.

Do tego że ten Eibach który masz z tyłu, przeznaczony jest do seryjnego auta, w którym na tylnej kanapie siadają pasażerowie. Z wybebeszonym tyłem, tylny zawias przeznaczony do serii jest stosunkowo zbyt twardy w porównaniu z zawiasem z przodu (gdzie auto masz odchudzone niewiele). I powoduje to że na nierównościach tył jest bardziej niestabilny, a jak już raz straci przyczepność to leci dalej.

> Z przodu mam kąty

> 2,5 stopnia, 1,5 mm rozbieżny przód i tył

Rozbieżny tył to nastawa w stronę nadsterowności. Ale raczej delikatnej.

> , dystanse z przodu 20mm z tyłu 16 mm, et 28 w

> felgach. I tak sobie myślę może kąty z tyłu albo szerzej postawić tył auta ?

Im szerszy tył, tym lepsze trzymanie przodu i będzie jeszcze większa tendencja do uciekania tyłu.

Dla eksperymentu to bym wyjął dystanse z tyłu, ale raczej nie tędy droga.

> albo coś innego

Na tor można spróbować zwiększyć siłę stabilizatora z przodu.

Ale z powodu na brak łączników nie da się tego w żaden sposób regulować inaczej niż wymieniając stabilizator na jakiś sztywniejszy, więc nie wiem czy masz budżet na takie eksperymenty.

W każdym razie im sztywniejszy stabilizator z przodu, tym mniejsza tendencja tyłu do uciekania.

Jeżeli masz dołożony stabilizator z tyłu, to spróbuj go wymontować, albo jeżeli masz możliwość to zmniejsz jego siłę.

Napisano

> Witam,

Nie podnoś tylnej łapki na winklu smile.gif

Napisano
  • Autor

kurcze zabawa ze stabilizatorem nie za bardzo, ale zamontuje rozpórkę dolną i górną z przodu co powinno usztywnić auto. tuleje sprawdzałem raczej są dobre. co do dystansów to nie rozumiem do końca, chyba im szerszy przód to dupa bardziej niestabilna, a szerzej postawiony tył to większa stabilność ale przód może minimalnie stracić, poprawcie mnie jeżeli źle rozumuje, co do kątów z tyłu to pewnie zyskam na szybkich zakrętach ale mogę stracić na wolnych, tak to chyba jest ?

Napisano

> kurcze zabawa ze stabilizatorem nie za bardzo, ale zamontuje rozpórkę dolną i górną z przodu co

> powinno usztywnić auto.

Owszem.

Myślałem że takie rzeczy to już masz skoro śmigasz po torze smile.gif

> tuleje sprawdzałem raczej są dobre. co do dystansów to nie rozumiem do

> końca, chyba im szerszy przód to dupa bardziej niestabilna, a szerzej postawiony tył to

> większa stabilność ale przód może minimalnie stracić, poprawcie mnie jeżeli źle rozumuje,

Mając mniejszą szerokość z tyłu, przechylanie się nadwozia mniej przekłada się na unoszenie wewnętrznego tylnego koła, dzięki czemu tył prowadzi się stabilniej.

To tak jak ze stabilizatorem - przedni poprawia przyczepność tylnej osi.

> co

> do kątów z tyłu to pewnie zyskam na szybkich zakrętach ale mogę stracić na wolnych, tak to

> chyba jest ?

Kątami z tyłu się nie bawiłem, bo bez jakiś większych kombinacji tył nie jest seryjnie regulowany.

To tylko taka ogólna wiedza że rozbieżny tył to nastawa sprzyjająca nadsterowności.

Napisano
  • Autor

> Owszem.

> Myślałem że takie rzeczy to już masz skoro śmigasz po torze

> Mając mniejszą szerokość z tyłu, przechylanie się nadwozia mniej przekłada się na unoszenie

> wewnętrznego tylnego koła, dzięki czemu tył prowadzi się stabilniej.

> To tak jak ze stabilizatorem - przedni poprawia przyczepność tylnej osi.

> Kątami z tyłu się nie bawiłem, bo bez jakiś większych kombinacji tył nie jest seryjnie regulowany.

> To tylko taka ogólna wiedza że rozbieżny tył to nastawa sprzyjająca nadsterowności.

Muszę przyznać, że miałeś rację. Po dodaniu 5mm dystansu na tył auto prowadziło się jeszcze gorzej :/ Nie wiem czy to mój styl jazdy czy co. Jutro będę testować rozpórkę ale tylko górną bo taką na szybko udało się wyczesać :/. A może coś jeszcze polecicie??

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

odświeżę temat tongue.gif

po założeniu rozpórki górnej i dolnej jest poprawa ;p ale nieznaczna w porównaniu do auta znajomego :/ myślę jeszcze o zwiększeniu kątów z 2 do 3 stopni oraz wymianie gum na tylnych wahaczach bo nie wiem ile one mają lat na jakiś poliuretan, i moje pytanie czy idę dobrą drogą ?? zeby.GIF co do wymiany stabilizatora to proponowali mi gruby omp ale w N-grupie mi nie wolno tego stosować :/

a tu dla porównania podnoszenie się tylnego koła, w moim białym CC koło jest dwa razy wyżej niż w seju :/

zdjecie

Napisano

poczytaj watek czuczu o tylnim stabie....potem dzwon do strozika i zamawiaj, a przy okazji i tuleje na poli se wymienisz....

Napisano

A jak ci stoi auto? Co jest wyżej?? Przód czy tył??

Masz gwinta??

Napisano

> poczytaj watek czuczu o tylnim stabie....potem dzwon do strozika i zamawiaj, a przy okazji i tuleje

> na poli se wymienisz....

Skoro nie można mu założyć dedykowanego produktu OMP to wątpię, żeby mógł zabie założyć customa na tył...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.