Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak iskry - C16NZ Pomocy!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Koledzy mam problem z moja Asterka jak w temacie, przeszukałem forum i widze, że to częsta przypadłośc ale nadal sobie z nia nei poradziłem frown.gif

Auto zgasło podczas jazdy i juz nie odpalilo, kilka dni wczesniej przerywało od czasu do czasu ale innych objawów niebylo, moc ok itd. Samochód jest z instalacją gazową, mało uzywany ze względu na to że przebywałem za granica to dużo stał.

Wyczyściłem kopułke aparatu, wymieniłem cewkę, moduł aparatu zapłonowego i nadal zero iskry..

Proszę was o pomoc, pozdrawiam

Napisano

A Check Engine się nie zapala?

Napisano
  • Autor

> A Check Engine się nie zapala?

hm, po przekręceniu kluczyka swieci się cały czas i nie gaśnie (a nie pamiętam czy on gasł tak jak abs po chwili czy dopiero jak auto odpalilo?)aku bylo wczoraj odłączone, więc błędów nie wyświetla

Napisano

a w którym miejscu masz moduł ?? pod cewką czy pod rozdzielaczem - kopułką?? jeśli jest w obudowie rozdzielacza tak jak w viki mojego kolegi z tym samym silnikiem to oblookaj kabelki dochodzące do niego. musieliśmy je sztukować bo wypadły sobie z obejmy i drgania silnika powycierały izolację na nich co w ostateczności spowodowało przerwanie jednego. waytogo.gif

aparcik taki :

5da94138.jpg

czy taki ??

583037ac.jpg ]

Napisano
  • Autor

Moduł mam pod obudową aparatu - więc aparat niby taki jak na tym pierwszym rysunku, z tym, że tam na obudowie ja nie mam tego gniazda z boku.

mam posprawdzać te kabelki w środku w obudowie czy na całej długosci jak ida w silniku?

Napisano

sciagni najpierw kopolke i tam bedziesz mial przykrecony modul do aparatu i od samych konektorkow do obudowy aparatu i dalej sprawdz w jakim stanie sa przewody nie sa dlugie bo ich zlacze znajduje sie juz w polowie dlugosci obudowy walka roarzadu i tylko do tej wtyczki sprawdz. jak tam bedzie wszystko ok to bedziemy myslec dalej waytogo.gif

Edit:

na pierwszym zdjeciu jest aparat tylko z czujnikiem halla

a na drugim zdjeciu masz aparat z modulem zaplonowym w srodku

Napisano
  • Autor

> sciagni najpierw kopolke i tam bedziesz mial przykrecony modul do aparatu i od samych konektorkow

> do obudowy aparatu i dalej sprawdz w jakim stanie sa przewody nie sa dlugie bo ich zlacze

> znajduje sie juz w polowie dlugosci obudowy walka roarzadu i tylko do tej wtyczki sprawdz. jak

> tam bedzie wszystko ok to bedziemy myslec dalej

> Edit:

> na pierwszym zdjeciu jest aparat tylko z czujnikiem halla

> a na drugim zdjeciu masz aparat z modulem zaplonowym w srodku

No to mam jednak ten drugi aparat,

kable sprawdziłem, sa ok - niestety frown.gif

Napisano

Jeśli podczas kręcenia masz coś na obrotomierzu, to pewnie moduł Ci padł, ostatecznie cewka. Jeśli podczas kręcenia obrotomierz leży, to czujnik wałka, albo pasek rozrządu

Napisano
  • Autor

> Jeśli podczas kręcenia masz coś na obrotomierzu, to pewnie moduł Ci padł, ostatecznie cewka. Jeśli

> podczas kręcenia obrotomierz leży, to czujnik wałka, albo pasek rozrządu

Podczas kręcenia nie mam nic na obrotomierzu...

Pasek jest cały, a czujnik wałka gdzie znajdę?

Napisano

> pewnie moduł Ci padł, ostatecznie cewka.

Quote:

wymieniłem cewkę, moduł aparatu zapłonowego

wink.gif

> Jeśli podczas kręcenia obrotomierz leży, to czujnik wałka

Nie ten silnik wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> jeszcze jakieś pomysły?

a zobacz czy dochodzi napiecie do kostki podajacej zasilanie na cewke to bedzie chociaz jakies ograniczenie pola manewru

Napisano
  • Autor

> a zobacz czy dochodzi napiecie do kostki podajacej zasilanie na cewke to bedzie chociaz jakies

> ograniczenie pola manewru

Do tej kostki przychodzą jakies 3 kable ktore mam sprawdzić?

Napisano

> Do tej kostki przychodzą jakies 3 kable ktore mam sprawdzić?

masz miernik albo probnik z "krokodylkiem"?? jesli tak to odpinasz kostke probnik badz jedna sonde miernika wtykasz w konektorek a druga sonda lub krokodylkiem gdzies do masy osobiscie nie pamietam ktory jest napievciowy ale spokojnie mozesz powtykac do kazdego pokolei i zobaczyc ktory podaje napiecie. moze ktos inny bedzie mial rozpiske do tego ale filozofi nie ma sa tylko jak juz zauwazyles trzy konektorki aczkolwiek z cewki powinny wychodzic cztery 4

poczekaj zaraz wrzuce skan z etzolda

edit:

tak sie uparlem tej cewki....

a palec kolega sorawdzal czy ma przejscie ?? moze juz sie wypalil ??? sprawdz to jeszcze

BTW to ,ze wyczysciles kopulke wcale nie znaczy ze jest sprawna moze jest gdzies peknieta pomiez przyjzyj sie jeszcze raz . ,a przewod WN cewka - kopolka ma przejscie nie jest nigdzie zalalamany , moze byc, ze sam ze starosci sie "skonczyl" wink.gif

Napisano

Nie ma się co upierać przy kopułce. Najprościej to świecę do cewki, świecę na masę i od razu się wyklucza kopułkę i palec

Napisano
  • Autor

Zasilanie do cewki dochodzi i z cewki do kopułki kablem WN również...

Wymieniac kopułkę i palec??

post-35875-14352508678268_thumb.jpg

Napisano

Jeżeli jest tak jak piszesz, to odpowiedź brzmi tak smile.gif

Napisano

> Wymieniłem palec i kopułkę.... i dalej nic

Pozostal jeszcze czujnik indukcyjny w aparacie zaplonowym...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dokladnie...Odwiozłem Astre do mechanika i potwierdzil ze to czujnik Halla...Jaka jest jego cena? Mozna kupic w necie, na allegro coś taniej czy brac u siebie w sklepie?

Napisano

>Odwiozłem Astre do mechanika i potwierdzil ze to czujnik Halla...

Indukcyjny. Hall jest w silniku 1.4.

Napisano

> Dokladnie...Odwiozłem Astre do mechanika i potwierdzil ze to czujnik Halla...Jaka jest jego cena?

> Mozna kupic w necie, na allegro coś taniej czy brac u siebie w sklepie?

20.GIFTo się nazywa "czujnik indukcyjny". Ja płaciłem w zwykłym sklepie 69 zł.

Napisano
  • Autor

> To się nazywa "czujnik indukcyjny". Ja płaciłem w zwykłym sklepie 69 zł.

Zamówilem właśnie w sklepie na poniedziałek będzie - cena ok 69zl, co ciekawe w katalogu mieli pod nazwa czujnik halla...:)

Napisano
  • Autor

Wymieniłem ten czujnik - koszt 64 zl Astra zapaliła! cool.gif

Ale mam teraz inny problem, który powtarza się od dłuższego czasu - auto trzyma obroty 1350-1400 na paliwie i na gazie, przy tym świeci się check - błędy to 35 i 42. Dodam że czujnik krokowy ok, egr tez, czujnik położenia przepustnicy również.

Napisano

Lewe powietrze gdzieś w dolocie i sprawdź jeszcze raz połączenia modułu zapłonowego w aparacie. Czy żaden kabelek nie oblazł gdzieś z izolacji.

Napisano
  • Autor

No ale ten problem byl równiez przed tym jak sie ta cewka popsuła.. lewe powietrze chyba nie bo szukałem i nie znalazłem, a co do tych polączen do modułu w aparacie zapłonowym...tam były wtyczki plastikowe na zakonczeniach przewodów niestety one jako pierwsze sie rozsypały i teraz jest bez nich ale tam jest przerwa miedzy nimi wiec nei mam mowy o zwarciu ani nic podobnego, czy to mogło by byc przyczyną? wątpie bo przedtem nawet jak bylo ok to obroty były podobne

Napisano

Zrob tak, jak napisal Orochimaru, czyli wszelkie nieszczelnosci ponizej przepustnicy (czyli uszczelki, podcisnienia i td). Dodatkowo sprawdz, czy linka gazu nie zacina sie w pancerzu i czy ktos nie grzebal przy srubie oporowej dzwigni przepustnicy, bo gazownicy lubia takie rzeczy ruszac (choc sa zaplombowane).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

gdzie jest ta przy sruba oporowa dzwigni przepustnicy?

Napisano

> Dodatkowo sprawdz, czy linka gazu nie zacina sie w pancerzu i

> czy ktos nie grzebal przy srubie oporowej dzwigni przepustnicy, bo gazownicy lubia takie

> rzeczy ruszac (choc sa zaplombowane).

Skad ja to znam grinser006.gif

Napisano

> gdzie jest ta przy sruba oporowa dzwigni przepustnicy?

To tylko moje domysly, ze zostala ruszona, bo normalnie jest zaslepiona i ruszac jej nie wolno, ale juz trafil sie przypadek, ze gazownicy sie tam dobrali....Bez fotki ciezko wskazac.

Najpierw sprawdz dokladnie nieszczelnosci w dolocie. Podczas pracy silnika na biegu jalowym, w przypadku nieszczelnosci (lewego powietrza), slychac mniej lub bardziej wyraznne syczenie...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.