Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes A140

Featured Replies

Napisano

Znajomy szuka ww. dla dzieciaków jako pierwsze auto.

Znalazł z 1997 w wersji elegance (1.4 benzyna), z szyberdachem, elektrycznymi szybami i lusterkami. Ma przejechane niecałe 50kkm (troche podejrzane).

Oglądaliśmy - nic podejrzanego nie widać.

Zastanawiają mnie tylko numery szyb. Mianowicie przednia ma inny numer, boczne od drzwi mają inne - bodajże wszystkie te same i tylnia+małe z tyłu też inne. Czy to znaczy że coś było wymieniane?

Wiem - samochód ma 13 lat, ale czysta ciekawość.

Czy warto na coś zwrócić szczególną uwage przy zakupie takiego auta?

Napisano

Wymiana szyby to jak wymina opony. Mogła pęknąć w wyniku uderzenia kamieniem, w wyniku szoku termicznego (samochodzik stał na słońcu a ktoś polał szybę bardzo zimną wodą - znam 2 takie przypadki).

Napisano
  • Autor

> Wymiana szyby to jak wymina opony. Mogła pęknąć w wyniku uderzenia kamieniem, w wyniku szoku

> termicznego (samochodzik stał na słońcu a ktoś polał szybę bardzo zimną wodą - znam 2 takie

> przypadki).

Ale czy jest tak że każdy samochód powinien mieć szyby o tych samych numerach?

Napisano

> Ale czy jest tak że każdy samochód powinien mieć szyby o tych samych numerach?

Nie zastanawiałem się nad tym, nigdy nie sprawdzałem numerów szyb. O czym miałyby różnice w numerach świadczyć? Że auto powypadkowe? Poza tym są różne wypadki. Są stłuczki i kasacje. Są najechania, otarcia. Są też przejechania pieszych, którzy głowami wybijają szyby i masakrują słupki A oraz poszycie dachu... sick.gif

Mrrudzin - jak uważasz Twój Znajomy i jego/Twój zaufany mechanik/rzeczoznawca, że auto jest w porządku i cena jest nie podejrzana - bierzcie. Szyba tylko chroni od wiatru/deszczu/śniegu/upału i hałasu.

Napisano

> Znajomy szuka ww. dla dzieciaków jako pierwsze auto.

IMHO nieciekawy pomysl - bo nisko to to zawieszone , silnik slabiutki i paliwozerny , drogie w utrzymaniu i srednio bezpieczne no.gif

Napisano

> Ale czy jest tak że każdy samochód powinien mieć szyby o tych samych numerach?

co to znaczy "o tych samych numerach" ? Nie ma czegoś takiego. Dobrze jest jak są z tego samego roku ale o numeracji szyb pierwsze słysze

Napisano

> IMHO nieciekawy pomysl - bo nisko to to zawieszone , silnik slabiutki i paliwozerny , drogie w

> utrzymaniu i srednio bezpieczne

A bezawaryjne też nie jest...

Napisano

> IMHO nieciekawy pomysl - bo nisko to to zawieszone , silnik slabiutki i paliwozerny , drogie w

> utrzymaniu i srednio bezpieczne

Podobnie jak kolega napisał tylko jeszcze prościej napisze

--------- NIE -----------

i wielu ci to samo powie

Napisano

> Znajomy szuka ww. dla dzieciaków jako pierwsze auto.

> Znalazł z 1997 w wersji elegance (1.4 benzyna), z szyberdachem, elektrycznymi szybami i lusterkami.

> Ma przejechane niecałe 50kkm (troche podejrzane).

Mam A170 z 2004 roku i powiem krótko: wybij znajomemu z głowy ten wynalazek.

Auto strasznie niewygodne, awaryjne i drogie (zarówno w zakupie jak i utrzymaniu). Wielu mechaników na sam widok ucieka, bo do byle pierdoły trzeba opuszczać motor, a ci co się nie boją to kasują jak za zboże.

Napisano

Najwięcej złego a A mówią ci, co jej nigdy w życiu nawet nie dotknęli wink.gif

Jesli przeszkodą nie jest twarde zawieszenie, oraz za jego sprawą trzeszczące wnętrze, to można smiało brać to auto pod uwagę.

A140 jest zaskakująco dynamiczny (jak na swoją moc i pojemność), jednak fakt, że spalanie będzie powyżej przeciętnej.

97 rok to chyba jescze bez ESP będzie model??

Sprawdź czy nie ma ognisk korozji na rantach tylnych nadkoli, pod dolnymi uszczelkami na krawędziach drzwi.

Napisano

Ogólnie A klasa jest ciężka w serwisowaniu lub znalezieniu mechanika który ją będzie chciał serwisować.

Nie kupować automatu, półautomatu, nie wiem jak inne pojemności benzynowe ale 1.4 też nie kupować, komputer połączony z przepływką i umocowany na silniku dość często pada i naprawa/kupno drugiego astronomicznie drogie

Napisano

A-klasa to syf i wodorosty.Zona miala taka niecale 7mies co ja sie odenerwowalem i najezdzilem po mechanikach to moje.Zrobic cos przy tym aucie to sztuka.Zazwyczaj konczy sie na opuszczaniu silnika a za to kroja po 500zl.Do tego wykonanie jest tragiczne,mi zostala w rekch manetka,przestaly dzialac dlugie swiatla,rozwalilo sie podnoszczenie fotela,zatkala sie odma malo silnika nie zatarlem.

Jednym slowem unika tego jak ognia

Napisano

A powiedz mi jak stilo jtd sie sprawuje biorę pod uwagę zakup takiego auta własnie zamiast a classy

Pozdrawiam

Napisano

> A powiedz mi jak stilo jtd sie sprawuje biorę pod uwagę zakup takiego auta własnie zamiast a classy

> Pozdrawiam

stilo przy tym to jest okaz bezawaryjnosci...

To juz moj drugi egzemplarz,wczesniej mialem kombi.Naprawde to wymieniam tylko eksploaatacyjne rzeczy.Sa co prawda jakies upierdliwe usterki ale raczej latwe do usuniecia i tanie.Przepalajace sie zarowki,czasem jakis blad ktory pozniej sam znika i juz nie wyskakuje.Silnik jest rewelacyjny i od lat ma super opinie i rzadko ktos ma jakies wieksze problemy.Spalanie trasa 4,3-4,7l miasto 6 w gore

Napisano

> Jesli przeszkodą nie jest twarde zawieszenie, oraz za jego sprawą trzeszczące wnętrze, to można

to potwierdzam, kumpel ma A klase i jak jechałm z nim ostatnio to byłem pod wrażeniem wszechobecnego trzeszczenia...

Napisano

> to potwierdzam, kumpel ma A klase i jak jechałm z nim ostatnio to byłem pod wrażeniem

> wszechobecnego trzeszczenia...

*nie dotyczy egzemplarzy sprowadzonych bezpośrednio z zachodu wink.gif

no może w mniejszym stopniu wink.gif potem wystarczy 10tkm po naszych drogach i wszystko wraca do "normy"

Napisano

> A-klasa to syf i wodorosty.Zona miala taka niecale 7mies co ja sie odenerwowalem i najezdzilem po

> mechanikach to moje.Zrobic cos przy tym aucie to sztuka.Zazwyczaj konczy sie na opuszczaniu

> silnika a za to kroja po 500zl.Do tego wykonanie jest tragiczne,mi zostala w rekch

> manetka,przestaly dzialac dlugie swiatla,rozwalilo sie podnoszczenie fotela,zatkala sie odma

> malo silnika nie zatarlem.

> Jednym slowem unika tego jak ognia

Popieram na calej lini. Samochod moge polecic ale tylko komos kogo bardzo nie lubie uzbroj_zlo.gif

Silniczek 1,4 stanowczo za duzo pali jak na to auto a komfort jazdy sick.gif

Znajomy mi chcial sprzedac 6 letniego, przy przebiegu 60.mil. Mial go od nowosci i najdrobniejszym problemem jechal i przeplacal w ASO. Za cene 1200 Funtow nie mogl znalesc chetnego az wkoncu jakis idiota sie napalil.

Pozatym ubezpieczenie. Nie wiem jak w PL ale w UK zona musiala by zaplacic PONAD dwukrotnie drozej za ubezpieczenie tego niz P206 (jako pierwszy samochod, zero znizek, prawojazdy posiadane od miesiaca w momencie kupna auta)

Napisano

> to potwierdzam, kumpel ma A klase i jak jechałm z nim ostatnio to byłem pod wrażeniem

> wszechobecnego trzeszczenia...

w tej naszej dodatkowo przy ruszaniu albo mocniejszym hamowaniu cos pukalo.Mechanik obadal cale zawieszenie i wszystkie elementy ktore mogly za to odpowiadac i nic nie znalazl.

Napisano

> *nie dotyczy egzemplarzy sprowadzonych bezpośrednio z zachodu

> no może w mniejszym stopniu potem wystarczy 10tkm po naszych drogach i wszystko wraca do "normy"

ja tam nie wiem skąd on go ma, ale nie spodziewałem się tego po mercedesie...

Napisano

> ja tam nie wiem skąd on go ma, ale nie spodziewałem się tego po mercedesie...

to taki mercedes jak i ze smarta;)

Napisano

> to taki mercedes jak i ze smarta;)

ale może chociaż nie rdzewiał jak inne mietki ?

Napisano

Córka ma takiego 1,4 w automacie i na gazie . Ja czasem pomykam i powiem że fajne sie to zbiera i oszczędne jest ok.gifpalacz.gif

Napisano

Witam, mam A-klase od ponad 1,5 roku z 1998r. z przebiegiem 205 tys km., silnik 1,6 który w mieście spala około 8 litrów, bardzo przyjemny samochodzik poza trzeszczeniem i twardością zawieszenia, nie zauważyłem jakiś większych problemów

Napisano

> A-klasa to syf i wodorosty.

Jak sie kupuje "okazyjnie" starego zaniedbanego strucla po dziadku co do kościola jezdzil z przebiegiem minimlanym to sie tak ma...

samochod sie psuje jak kazdy inny, a nawet niektorzy twierdza na poidstawie badan, ze jest bezawaryjny:

http://www.dziennik.pl/auto/article633060/Te_samochody_sie_nie_psuja_i_kropka_.html#reqRss

polecam 4 podstrone.

Napisano
  • Autor

> Jednym slowem unika tego jak ognia

Więc zatem co warto kupić do 10k?

Tanie w utrzymaniu i eksploatacji, z poduchami powietrznymi (w miare bezpieczne)

Napisano

> Więc zatem co warto kupić do 10k?

> Tanie w utrzymaniu i eksploatacji, z poduchami powietrznymi (w miare bezpieczne)

ja bym kupil punto z gazem albo cos w tym stylu,tanie w utrzymaniu i dobre auto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.