Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zasady parkowania (zakaz)

Featured Replies

Napisano

Mamy sytuację jak na rysunku (Szczecin). Czy może mi ktoś napisać (tak wiem, że powinienem oddać prawko) czy przed znakiem zakazu można parkować (ew. w jakiej minimalnej odległości od przystanku i w jakiej odległości od skrzyżowania)

283913262-parkowanie.jpg

post-27866-14352508696832_thumb.jpg

Napisano

> Mamy sytuację jak na rysunku (Szczecin). Czy może mi ktoś napisać (tak wiem, że powinienem oddać

> prawko) czy przed znakiem zakazu można parkować (ew. w jakiej minimalnej odległości od

> przystanku i w jakiej odległości od skrzyżowania)

Wg przepisów zatrzymanie lub postój jest zabronione:

1. w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli zostałyby one zasłonięte przez pojazd,

2. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości,

3. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania.

Napisano
  • Autor

> Wg przepisów zatrzymanie lub postój jest zabronione:

> 1. w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli

> zostałyby one zasłonięte przez pojazd,

> 2. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z

> zatoką - na całej jej długości,

> 3. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości

> mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania.

Dzięki, wynika z tego, że straż wiejska leci sobie w kulki, bo założyli blokadę na aucie osobowym stojącym przed znakiem, a w odległości większej niż 15m od słupka oznaczającego przystanek

Napisano

> Dzięki, wynika z tego, że straż wiejska leci sobie w kulki, bo założyli blokadę na aucie osobowym

> stojącym przed znakiem, a w odległości większej niż 15m od słupka oznaczającego przystanek

Ze zdjęcia trudno ocenić, czy samochód mógł zasłaniać znak, czy nie, ewentualnie czy nie spowodował utrudnień w ruchu. Parkował na pasie ruchu tzw. rozbiegowym, więc teoretycznie mógł utrudniać innym, mimo że spełnione mogły byćkryteria odległosci od skrzyżowania czy przystanku.

Napisano
  • Autor

> Ze zdjęcia trudno ocenić, czy samochód mógł zasłaniać znak, czy nie, ewentualnie czy nie spowodował

> utrudnień w ruchu. Parkował na pasie ruchu tzw. rozbiegowym, więc teoretycznie mógł utrudniać

> innym, mimo że spełnione mogły byćkryteria odległosci od skrzyżowania czy przystanku.

Ze zdjęcia to nie wynika, ale nie chodzi o to auto na zdjęciu.

Ja tam akurat wczoraj byłem byłem i widziałem "akcję". Auto osobowe, z całą pewnością nie zasłaniające znaku, stało na chodniku, a nie na pasie rozbiegowym więc nawet argumentu o utrudnianiu ruchu nie można podnieść.

Napisano

> Ze zdjęcia to nie wynika, ale nie chodzi o to auto na zdjęciu.

> Ja tam akurat wczoraj byłem byłem i widziałem "akcję". Auto osobowe, z całą pewnością nie

> zasłaniające znaku, stało na chodniku, a nie na pasie rozbiegowym więc nawet argumentu o

> utrudnianiu ruchu nie można podnieść.

Trzeba bylo sie zatrzymac i zapytac. Wyjac miarke i zmierzyc. Jak by bylo niezgodne z prawem zadzwonic po policje.

Teraz gdybanie niema najmniejszego sensu tymbardziej ze zdjecie slabej jakosci.

Ps. tam niema przypadkiem zatoczki na calej dlugosci?

Napisano

> Ze zdjęcia to nie wynika, ale nie chodzi o to auto na zdjęciu.

> Ja tam akurat wczoraj byłem byłem i widziałem "akcję". Auto osobowe, z całą pewnością nie

> zasłaniające znaku, stało na chodniku, a nie na pasie rozbiegowym więc nawet argumentu o

> utrudnianiu ruchu nie można podnieść.

A mógłbyś na zdjęciu namalować w którym mniej więcej miejscu stał ten samochód?

Czy chodnik od jezdni oddzielają doniczki, albo jakieś inne zabezpieczenia?

Napisano

> Ps. tam niema przypadkiem zatoczki na calej dlugosci?

z tego, co widzę, to jest tu pas do włączania się, czyli nie ma mowy o zatoce autobusowej. Inna sprawa, że za taką lokalizację przystanku jest bez sensu i powoduje zagrożenie ruchu.

Napisano
  • Autor

> Trzeba bylo sie zatrzymac i zapytac. Wyjac miarke i zmierzyc. Jak by bylo niezgodne z prawem

> zadzwonic po policje.

> Teraz gdybanie niema najmniejszego sensu tymbardziej ze zdjecie slabej jakosci.

> Ps. tam niema przypadkiem zatoczki na calej dlugosci?

Niestety nie miałem czasu, ale byłem tam dzisiaj. Doniczki kiedyś były na całej długości, a teraz zostały zdjęte, bo zrobiono tam przystanek. Pomierzyłem odległości i sam tam dzisiaj zaparkowałem. Auto stojące przed samymi doniczkami jest na styk te 15 metrów od słupa oznaczającego przystanek. Niestety mierzone krokami (19 kroków).

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Skoro jest tam przystanek, to chyba nie bardzo da się argumentować, że stojące na pasie auto przed znakiem zakazu i ponad 15 metrów od przystanku stanowi zagrożenie/utrudnienie dla ruchu, bo jakby nie patrzeć autobus stanowi jeszcze większe.

Napisano

> Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Skoro jest tam przystanek, to chyba nie bardzo da się

> argumentować, że stojące na pasie auto przed znakiem zakazu i ponad 15 metrów od przystanku

> stanowi zagrożenie/utrudnienie dla ruchu, bo jakby nie patrzeć autobus stanowi jeszcze

> większe.

Rozróżnij postój od zatrzymywania się...

Napisano

nie można parkować na całej długości od skrzyżowania do znaku.

A co do autobusu jego zatrzymanie na prystanku to nie jest parkowanie i postój.

Napisano

> nie można parkować na całej długości od skrzyżowania do znaku.

jakaś podstawa prawna?

> A co do autobusu jego zatrzymanie na prystanku to nie jest parkowanie i postój.

no nie jest - nikt nie twierdził inaczej

Napisano

> jakaś podstawa prawna?

utrudniałby ruch pojazdów skręcającyh w prawo bo stałby na pasie do włączania się do ruchu. Tylko to wink.gif

Napisano

> Ze zdjęcia to nie wynika,

wydawać się może że strażacy zinterpretowali:

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

a co za tym idzie coś z tego:

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

1. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;

4. na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię;

9. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości;

tylko my chyba mówimy o postoju, czyli:

postój pojazdu - unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę;

a w takim przypadku Kodeks drogowy ...

Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

No chyba że się mylę

Napisano

> Wg przepisów zatrzymanie lub postój jest zabronione:

> 1.

> 2.

> 3.

Zatrzymać napewno masz rację ale postój..... hmm.gif

art 49 pkt 2,3,4.....

Napisano

> nie można parkować

Kodeks drogowy nie rozumie słowa parkować

Napisano

> utrudniałby ruch pojazdów skręcającyh w prawo bo stałby na pasie do włączania się do ruchu. Tylko

> to

na chodniku? Bo na jezdni, to tak, ale rozmawiamy o parkowaniu na chodniku (NIE samochód ze zdjęcia)

Napisano

> na chodniku? Bo na jezdni, to tak, ale rozmawiamy o parkowaniu na chodniku (NIE samochód ze

> zdjęcia)

jeśli na chodniku to oczywiście nie. Widocznie nie doczytałem iż chodzi o chodnik frown.gif

Napisano

> utrudniałby ruch pojazdów skręcającyh w prawo bo stałby na pasie do włączania się do ruchu.

W/g KD nie ma czegoś takiego jak pas do włączania się do ruchu (poczytaj kiedy włączasz sie do ruchu - KD Oddział 2 Włączanie się do ruchu Art. 17.), tu jesteś uczestnikiem ruchu a tylko zmieniasz pas. a strzałka P9 oznacza nakaz wjazdu na sąsiedni pas ruchu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.