Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osiowanie zegarów niemożliwe?

Featured Replies

Napisano

Tak jak napisałem w powitaniu mój Punciaszek ma założone zegary z lepszej wersji wyposażenia - te z obrotkiem i wskaźnikiem temperatury.

Jak wyczytałem w FAQ aby przestały migać trzeba je zsynchronizować z komputerem w ASO. Wysłałem więc pytanie do Maredi w Łodzi:

"Witam.

Zakupiłem niedawno fiata punto mk2 rocznik 1999, zostały tam założone zegary z lepszej wersji wyposażenia, zaświeciła się kontrolka airbag (w aucie są 4 poduszki) oraz wspomagania (auto nie ma wspomagania) oraz miga zegarek i licznik kilometrów.

Wyczytałem na forum fiata, że potrzebne jest "osiowanie" zegarów z komputerem. Jaki jest koszt wykonania takiej usługi u Państwa w firmie i czy trzeba się najpierw umawiać, czy wystarczy podjachać i będzie to zrobione "od ręki".

Pozdrawiam"

I dostałem taką odpowiedź:

""Osiowanie" w tym przypadku nic nie pomoże. Przełożenie innego zestawu wskażników (o innym ukompletowaniu niż fabryczne) zawsze spowoduje takie efekty jak Pan opisał. Żeby to zlikwidować musiałby Pan wymienić Body Computer (zgodny z ukompletowaniem zestawu wskażników) bo to Body komunikuje się z zestawem a jeżeli nie na w nim odpowiedniego oprogramowania to występują takie efekty."

Jak to jest z tym osiowaniem? Da się, czy nie da się? icon_rolleyes.gif

Napisano

Zgodnie z tym co możesz przeczytać w wątku FAQ, niemożliwe jest przełożenie zegarów z Mk2 do Mk2 FL i na odwrót. Rozumiem, że masz jednak z dobrej wersji (w Twoim przypadku Mk2 sprzed liftingu)?

EDIT: Piszesz, że masz zegary z lepszej wersji. Napisz konkretnie, jakie miałeś, a jakie masz teraz.

Napisano
  • Autor

Hmm. Ja ich nie wymieniałem, ale wiem, że były takie z licznikiem i wskaźnikiem paliwa, a teraz są takie z licznikiem, obrotkiem, wskaźnikiem paliwa, i wskaźnikiem temp. oraz z komputerem. Być może są to liczniki z p2 FL tego nie wiem, ale licznik spalania pokazuje mi ile km przejadę na litrze, a w tych po FL chyba już jest spalanie w l/100 km.

Napisano

> Hmm. Ja ich nie wymieniałem, ale wiem, że były takie z licznikiem i wskaźnikiem paliwa, a teraz są

> takie z licznikiem, obrotkiem, wskaźnikiem paliwa, i wskaźnikiem temp. oraz z komputerem. Być

> może są to liczniki z p2 FL tego nie wiem, ale licznik spalania pokazuje mi ile km przejadę na

> litrze, a w tych po FL chyba już jest spalanie w l/100 km.

W FL chyba są dostępne obydwie opcje. Pokaż fotkę albo poszukaj zdjęć i upewnij się, że masz sprzed FL. Jeśli wskazówki od prędkościomierza i obrotomierza są równolegle do siebie kiedy pokazują ZERO, to masz z FLki. Najlepiej pokaż zdjęcie. Z osiowaniem nie powinno być problemu jeśli masz z dobrej wersji. A jak jedzie, prędkość pokazuje Ci poprawnie?

Napisano

Po 1: musisz mieć pewność, że zegary które chcesz założyć pochodzą z Twojej wersji silnikowej, czyli masz diesla to z diesla, masz benzynę, to z benzyny

Po 2: musisz mieć pewność, że jesli masz mk2 to masz mieć zegary z mk2, a nie z mk2 FL - to akurat jest proste, bo zegary znacznie się roznią.

Jak oba warunki sa spełnione, to sie wyosiuje, a panowie w ASO nie wiedza co piszą.

Co prawda lupus chyba, albo ktoś inny miał problemy z osiowaniem i chyba dopiero 3 licznik mu sie zosiował, ale z tego co wiem nie miał 100% pewności że tamte nie były z diesla.

Wszystkie inne przypadki sie osiowały bez problemu

Napisano

> W FL chyba są dostępne obydwie opcje.

tylko w licznikach HGT i z wersji z automatyczna klimą

Napisano

> tylko w licznikach HGT i z wersji z automatyczna klimą

Ok, rozumiem. Zawsze się zastanawiałem - teraz już wiem, dzięki ok.gif

Napisano

> Jak to jest z tym osiowaniem? Da się, czy nie da się?

Musi się dać jeżeli od tej samej wersji silnikowej.

Napisano

Nie przjemuj się. W maredim to samo usłyszałem. Jedź gdzie indziej, albo do kolegi Krzysiek82 zadzwoń.

Napisano

> Co prawda lupus chyba, albo ktoś inny miał problemy z osiowaniem i chyba dopiero 3 licznik mu sie

> zosiował,

Lupus miał problem bo dopiero 3 licznik który kupił był sprawny. Pierwsze dwa były popsute zlosnik.gif

Napisano

> Lupus miał problem bo dopiero 3 licznik który kupił był sprawny. Pierwsze dwa były popsute

dać ci coś do ręki to zaraz popsujesz biglaugh.gif

Napisano

Będzie działać jedz do bilexu smile.gif albo pisz na prv.

Napisano

i jak poszło ????

nie ma opcji aby nie działało... mogą być jakieś drobiazgi jeśli wkładasz zegary z dieselka do benzyny...

w pozostałych przypadkach wszystko powinno działać bez problemowo grinser006.gif

Napisano

Osiowanie da się zrobić innym sprzętem niż takim , który ma ASO ?

Napisano

> Osiowanie da się zrobić innym sprzętem niż takim , który ma ASO ?

tak, ale musi to być komputer diagnostyczny który na wyposażaniu maja dobre warsztaty i to tez nie każdy da rade zrobić.

Napisano

U mnie w doblo jtd latają zegary z punto IIFL HGT i wszystko działa i pokazuje normalnie.

Napisano

> U mnie w doblo jtd latają zegary z punto IIFL HGT i wszystko działa i pokazuje normalnie.

nie wiem czy ktos do FL'a zakładał z diesla do benzyny lub na odwrót - w mk2 zdecydowanie nie pasują.

Napisano
  • Autor

> Będzie działać jedz do bilexu albo pisz na prv.

Pisałem priva w piątek. Doszło?

Napisano

> Pisałem priva w piątek. Doszło?

Nie nic nie dostałem, właśnie sprawdzałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.