Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamienniki zimowych opon - jaki rozmiar?

Featured Replies

Napisano

I druga sprawa, z którą się do Was zwracam, po rozwiązaniu pierwszej:)

Nubira moja była (nrII) miała opony 185 standardowe, co fenomenalnie ułatwiało i obniżało cenę wymian opon - bo ten rozmiar jest jednym z tańszych (polskie produkty, dużo niezłych zachodnich po niskiej cenie)

Ale lacetti kombi 1,6 ma opony w rozmiarze bardzo drogim i trudno dostepnym jesli chodzi o niektóre modele - czyli 195/55r15.

I teraz konkretne pytanie - będę kupował zimówki.

Z jakich rozmiarowo zbliżonych zamienników - na fabrycznych felgach NA PEWNO można jeździć (czyli - dopuszcza je fabryczny serwis, ich parametry nie pogarszają w żadnym przypadku bezapieczeństwa jazdy i takie tam...

Chodzi mi o rozmiary zamienne... Ale tylko takie, na których SAMI jeździcie bo je wam w serwisach polecono;)

Dzieki za radę

Napisano

> Chodzi mi o rozmiary zamienne... Ale tylko takie, na których SAMI jeździcie bo je wam w serwisach

> polecono;)

195/55/15 i zadne inne , tak jest w homologacji czyli dopuszcza je fabryczny serwis i nie wplywaja na jazde auta - tyle na ten temat ok.gif

Ja jezdze na 185/60/15 ale Ciebie to nie interesuje bo ja dobralem na podstawie kalkulatora opon ok.gif

Napisano

Dokładnie, tylko rozmiar 185/60R15 może być wzięty pod uwagę, bo ich cena jest niższa.

Ale ja na zimę wezmę (bo też mam nówkę i zimówek jeszcze nie mam) standardowy rozmiar 195/55R15. Masa lacetti kombi wydaje mi się zbyt duża do opon 185/60. Taki rozmiar miałem w poprzednim o ponad 300kg lżejszym samochodzie. więc ja nie bedę ryzykował.

Uprzedzając tych co powiedzą że na zimę zakłada się węższe opony smile.gif powiem, tyle, że na drogach publicznych śnieg leży dość rzadko przez te około 5miesięcy kiedy zakłada się zimówki

Napisano

no ja tez mam 185/60 r15 - same aso mi je zalozylo jak kupowalem w zimie autko smile.gif (tzn dostalem gratis do autka)

Napisano

> Nubira moja była (nrII) miała opony 185 standardowe, co fenomenalnie ułatwiało i obniżało cenę

> wymian opon - bo ten rozmiar jest jednym z tańszych (polskie produkty, dużo niezłych

Dokładnie kolego - ja szukam na lato i cena mnie powala za profil 55.

NUII śmiga spokojnie na 14"/185/65 a tu wał projektant jakiś w NUIII zmienił na 15"/195/55 - gówniany profil za ekstra kasę... do samochodu, który raczej tani chyba ma być w założeniu w eksploatacji...

A profil 50 już za super cenę jest...

Gdybym nie miał alu w zestawie 15" chyba bym na te 14"/185 zmienił.... ale zablokowany jestem.

Na 15" nic sensownie raczej się nie da zamienić (w granicach 2% obwodu itd.).

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Hologacja dopuszcza tylko 195/55R15

> Ja zimówki mam 185/60R15

I jeździ się ok?

Minus 7 mm wychodzi średnica - zauważasz coś w trakcji?

Felgi szerokość standard?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> I jeździ się ok?

> Minus 7 mm wychodzi średnica - zauważasz coś w trakcji?

> Felgi szerokość standard?

> Pozdrawiam,

> Griba

tez mam taki rozmiar zimowek i jezdzi sie bardziej komfortowo - lepiej i ciszej opona wybiera nierownosci ok.gif

w trakcji zadnych zmian nie zaobserwowalem

Napisano

> I jeździ się ok?

> Minus 7 mm wychodzi średnica - zauważasz coś w trakcji?

> Felgi szerokość standard?

Zimówki na fabrycznych stalówkach 6"

Letnie na alusach 6,5"

185/60 ma ciut większą średnicę od 195/60

na węższych zimówkach prowadzi się dobrze

Napisano

> Masa lacetti kombi wydaje mi się zbyt duża do opon 185/60.

Rozwin proszę swoja myśl bo nie nadazam za twoim tokiem myslowym... Co ma masa pojazdu do rozmiaru opony ? hmm.gif

Napisano

> Od tego jest nośność opony.

Wiem dlatego chce uslyszec od kolegi co do masy pojazdu ma rozmiar opony waytogo.gif

Napisano

A nie jest przypadkiem tak że np. im cięższe auto, tym szersza opona? bo to pomaga w hamowaniu itp?

A nie jest tak, że im cięże kolejne wersje modeli nawet tego samego producenta to tym szersze opony? Nawet nie tylko szerokość, ale i średnica się zwiększa (to też ma wpływ na pole kontaktu opony z drogą)

Macie rację parametr o którym mówicie to jest nośność, ale w ten sposób można zastosować opony 165/65R15 i co będzie dobrze? nośność jest ok, albo można też założyć 165/80R14 smile.gif Taniej się chyba opon nie kupi do tego samochodu. (tylko coś zdrowy rozsądek podpowiada że coś nie tak )

Golf 2 GTI wychodził z fabryki na oponach 185/60R14 (wersje bez tuningów) i jeździł niewiele wolniej niż golf np5 gti. Ale chyba golfa gti teraz nikt nie wyobraża sobie na oponach 185?

Ja zauważyłem tylko zmianę w swoich poprzednich samochodach jak wymieniałem opony na następne o 1cm szersze. ile auto lepiej się prowadziło, lepiej hamowało (np rzadziej włączał się abs)

Z moich doświadczeń wiem, ze nie będę nigdy zmniejszał szerokości opon w stosunku do tego co przewidziała fabryka.co najwyżej będę poszerzał.

Aha smile.gif przypomniałem sobie test audi A2 z silnikiem tdi. Audi zrobiło samochód co miał palić około 3litrów. Zmiany w nim to między innymi wąskie opony. Wynik gazety rozpisywały się o dużo za dużej drodze hamowania, podczas gdy normalne wersje hamowały OK. Inny przykład Dacia Logan. samochód może i lekki ale stosowano na początku opony w wyjątkowo wąskim rozmiarze 165/80R14 (coby było tanio) w gazetach jak testowali własciwości jezdne, albo drogę hamowania to łapali się za głowę. Dacia zaczęła stosować 185/65r15 i się poprawiło. A dla przykładu w moim drugim samochodzie mam opony wymienione z fabrycznych 155/65 na 165/60 i jeździ się jak gokardem. Tylko że autko waży z 750kg

Powiem to może jeszcze inaczej. To o szerokości opon, to był taki mój skrót myślowy, co rozwinąłem powyżej. Ale to jest zupełnie jak z głębokością bieżnika w oponach. Przepisy mówią że wolno opon używać do 1.6mm grubości bieżnika. Tylko każdy wie że na takich np. zimówkach nie da się jeździć. każdy zmienia wcześniej

Tak samo nikt nie będzie stosował zbyt wąskich opon pomimo że nośność na to pozwala (nie mówię o tym jednym centymetrze różnicy pomiędzy 195/55 a 185/60 smile.gif )

Napisano

Czyli widze ,ze to tylko twoja wydumka i nic wiecej...

Popatrz na jakich oponach jezdza auta dostawcze ok.gif

Napisano

> Uprzedzając tych co powiedzą że na zimę zakłada się węższe opony powiem, tyle, że na drogach

> publicznych śnieg leży dość rzadko przez te około 5miesięcy kiedy zakłada się zimówki

Nie wiem czy znasz definicje drogi publicznej?

Znam drogi publiczne, na ktorych w zimie ciezko cos poza sniegiem zobaczyc (i nie mowie tu o gorach) rotfl.gif

Napisano

> Powiem to może jeszcze inaczej. To o szerokości opon, to był taki mój skrót myślowy, co rozwinąłem

> powyżej. Ale to jest zupełnie jak z głębokością bieżnika w oponach. Przepisy mówią że wolno

> opon używać do 1.6mm grubości bieżnika. Tylko każdy wie że na takich np. zimówkach nie da się

> jeździć. każdy zmienia wcześniej

> Tak samo nikt nie będzie stosował zbyt wąskich opon pomimo że nośność na to pozwala (nie mówię o

> tym jednym centymetrze różnicy pomiędzy 195/55 a 185/60 )

A ja właśnie o tym piszę zlosnik.gif

Co do doboru opon, to nośność najwazniejsza, a do tego zapewne producent dopasowuje szerokość do tego jak mocne hamulce zastosował, jak opona ma współpracować z zawieszeniem. Masa IMO ma drugorzędne znaczenie.

Napisano

> A ja właśnie o tym piszę

> Co do doboru opon, to nośność najwazniejsza, a do tego zapewne producent dopasowuje szerokość do

> tego jak mocne hamulce zastosował, jak opona ma współpracować z zawieszeniem. Masa IMO ma

> drugorzędne znaczenie.

A więc po co to gadanie o zmianie na inny rozmiar jak w standardzie jest 195/55 ? przecież producent wie najlepiej wink.gif

Natomiast widzę że na tym forum zamiast porady ważne jest pogadanie sobie i udawadnianie innym własnych przekonań. Napisałem jedno zdanie, że auto jest ciężkawe i uważam, że nie warto zakładać innych opon, a tu burza. Sam producent w instrukcji nawet podaje, że dla lżejszego 5drzwiowego mogą być mniejsze opony. Ale nie ja nie mam racji.

Temat zaczął się od pytania jakie zimówki, wyraziłem swoje zdanie że nie będę zakładał węższych, ale widać nie można odpowiadać inaczej niż większość na forum. Triochę mnie to smuci. Bo dopiero zacząłem siedzieć an forach chevroleta.

Bo nawet odzywki że nie wiem co to są drogi publiczne, bo są zimą zasypane uff. ok, ale ile dni w roku? 20? 30? ale przecież to nie o to chodzi. Ja wiem że zimą jeźdzę głównie po czarnych asfaltach i to jest dla mnie najważniejsze (drogi krajowe są odśnieżane w mojej czści Polski)

Mam tylko nadzieję że nie zostanie to ponownie podsumowane jako moje wydumki, bo się załamę confused.gif Czy nie wymina myśli różnych użytkowników to nie jest forum oslabiony.gif

Na innych forach jakoś można zawsze rozmawiać i z wielu nawet "kłutni" wychodzą jakieś konstruktywne tezy, pomysły, a nie tylko wspólne najeźdżanie na kogoś.

Napisano

> A więc po co to gadanie o zmianie na inny rozmiar jak w standardzie jest 195/55 ? przecież

> producent wie najlepiej

> Natomiast widzę że na tym forum zamiast porady ważne jest pogadanie sobie i udawadnianie innym

> własnych przekonań. Napisałem jedno zdanie, że auto jest ciężkawe i uważam, że nie warto

> zakładać innych opon, a tu burza. Sam producent w instrukcji nawet podaje, że dla lżejszego

> 5drzwiowego mogą być mniejsze opony. Ale nie ja nie mam racji.

> Temat zaczął się od pytania jakie zimówki, wyraziłem swoje zdanie że nie będę zakładał węższych,

> ale widać nie można odpowiadać inaczej niż większość na forum. Triochę mnie to smuci. Bo

> dopiero zacząłem siedzieć an forach chevroleta.

> Bo nawet odzywki że nie wiem co to są drogi publiczne, bo są zimą zasypane uff. ok, ale ile dni w

> roku? 20? 30? ale przecież to nie o to chodzi. Ja wiem że zimą jeźdzę głównie po czarnych

> asfaltach i to jest dla mnie najważniejsze (drogi krajowe są odśnieżane w mojej czści Polski)

> Mam tylko nadzieję że nie zostanie to ponownie podsumowane jako moje wydumki, bo się załamę Czy

> nie wymina myśli różnych użytkowników to nie jest forum

> Na innych forach jakoś można zawsze rozmawiać i z wielu nawet "kłutni" wychodzą jakieś

> konstruktywne tezy, pomysły, a nie tylko wspólne najeźdżanie na kogoś.

Wyluzuj.

To zwykła wymiana zdań na forum. ok.gif20.GIF

Napisano

> Mam tylko nadzieję że nie zostanie to ponownie podsumowane jako moje wydumki, bo się załamę

Masz problemy z samooceną wink.gif

Czy

> nie wymina myśli różnych użytkowników to nie jest forum

> Na innych forach jakoś można zawsze rozmawiać i z wielu nawet "kłutni" wychodzą jakieś

> konstruktywne tezy, pomysły, a nie tylko wspólne najeźdżanie na kogoś.

Jakie kłótnie , jakie najeżdżania wink.gif panie daj pan spokoj... 20.GIF

Wrażliwyś jak nastolatka zlosnik.gif

Widzisz sam ,ze wiekoszośc smiga na 185/60/15 - nie kombinuj montuj sobie UG7+ w takim rozmiarze i ciesz sie dobra oponka w dobrej cenie ok.gif

Napisano

Chyba zbyt nerwowo podchodzisz do zycia, nie nasza to wina, ze nie smialismy otwierdzic Twych teorii, ale po to jest forum aby dyskutowac/krytykowac, a nie bawic sie w kolko wzajemnej adoracji.

Nie pamietam juz dokladnie od czego zaczal sie watek, ale chciales zmienic opony na inne, homologowane do tego auta i wydaje mi sie, ze dostales odpowiedz, ze innych kochany chevrolet nie raczyl homologowac, wiec jakakolwiek zmiana nie spelni owej homologacji.

Co do samego rozmiaru/szerokosci kol na zime uwazam, ze to bardziej indywidualna sprawa i wlasnie drog po ktorych sie podrozuje.

Osobiscie twierdze, ze przejscie z 195/55 na 185/60 w komforcie jazdy za wiele nie namiesza o ile nie bierzesz kazdego zakretu jak kierowca wyscigowy.

Co do drog publicznych to takowymi sa nie tylko krajowki, ale powiatowki i gminne takze, smiem twierdzic ze mamy w karju duzo wiecej drog publicznych niz niepublicznych (a nic nie pisales, ze chodzi Ci o te po ktorych akurat Ty smiesz jezdzic).

PS. Swoja droga skad mam wiedziec w jakiej czesci Polski jezdzisz skoro profil milczy na ten temat?

Napisano
  • Autor

Reasumując - 185/60R15 zimowe mogą do lacetti kombi być czy nie?

Bezpiecznie?

Jeźdźę spokojnie, nawet latem rzadko przekraczam 140.

Przeważnie 120-130

Zimą do 110-120 góra - na suchym, na sniegu rzadko szybciej niż 80-90.

Tak mam:)

Napisano

> Reasumując - 185/60R15 zimowe mogą do lacetti kombi być czy nie?

> Bezpiecznie?

> Jeźdźę spokojnie, nawet latem rzadko przekraczam 140.

> Przeważnie 120-130

> Zimą do 110-120 góra - na suchym, na sniegu rzadko szybciej niż 80-90.

> Tak mam:)

Smigalem na nich i po 170...

Nie rozumiem twoich obaw - bierz indeks predkosci i nosnosci taki sam jak masz w 195 i bedzie ok.gif

Napisano

> Bezpiecznie?

> Jeźdźę spokojnie, nawet latem rzadko przekraczam 140.

> Przeważnie 120-130

> Zimą do 110-120 góra - na suchym, na sniegu rzadko szybciej niż 80-90.

> Tak mam:)

Mogą być, sam takie dostałem od ASO jak kupowałem Lacetti. Bardzo przyjemnie się na nich jeździ z racji wyższego profilu. Mają tylko jedną wadę, mianowicie jak chcesz do nich kupić łańcuchy zimowe to jest bardzo mały wybór i najtańsze jakie znalazłem były za 200zł.

Napisano

Mam ten rozmiar na zimę u siebie w kombi - bardzo przyjemnie jeżdżą, choć auto jest zauważalnie bardziej miękkie niż na fabrycznych 195. Ale to chyba cecha wszystkich zimówek niezależnie od rozmiaru. Ja wybrałem 185 ze względu na cenę i większy wybór opon. Za cenę najtańszych gum w rozmiarze 195/55 nabyłem GY UG7+ 185/60 - myślę, że takie rozwiązanie jest mimo wszystko bezpieczniejsze zimą cool.gif

Mniejszej nośności bym się nie bał. Na takich oponach wychodzi oryginalnie np Hyundai i30 kombi, który nie jest mniejszy/lżejszy od Laczka kombi.

Napisano

Jeśli na mnie nie naskoczycie wink.gif to ja powiem, że na zimę napewno kupię 195/55R15. Może i droższe, ale wiem, że zawsze jeźdźę dynamicznie (teraz docieram, ale później yay.gif), a w mojej okolicy zim na głównych drogach jest mało.

Napisano

> Jeśli na mnie nie naskoczycie to ja powiem, że na zimę napewno kupię 195/55R15.

Zgodnie z homologacją ok.gif

> Może i droższe,

> ale wiem, że zawsze jeźdźę dynamicznie (teraz docieram, ale później ), a w mojej okolicy zim

> na głównych drogach jest mało.

Ale może lepiej 195/60 hmm.gif

Napisano

> Zgodnie z homologacją

> Ale może lepiej 195/60

Oprocz ceny IMHO az takiej roznicy w trakcji nei ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.