Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Vectry z 2001 r. z przebiegiem 270tys.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam okazje kupić vectre z 2001 roku full wypas ale ... przbieg 270tys i tu mały problem bo jednak 270tys to trochę. Fakt chce kupic autko takie narazie, byle pojezdzilo z 2 , 3 latka , ja średnio robię 15tys km rocznie więc niedużo.

Moje pytanie czy jest sens inwestować w autko z takim przebiegiem a po drugie co powinno się zrobić przy takim autku z takim przebiegiem (chodzi mi o silnik) rozrząd jest na łańcuchy. Nawet zakładając że auto jest w pełni sprawne jeżeli chodzi o motor co powinienem zrobić przy silniku aby zrobić jeszcze spokojnie z 50tys ?

Napisano

IMHO wiekszosc samochodow z tego roku ma taki przebieg, ale liczniki sa cofniete. Jak auto serwisowane i niedawno wymienione np amortyzatory, tarcze itp to bedzie smigac bez problemu.

Napisano

co powinienem zrobić przy

> silniku aby zrobić jeszcze spokojnie z 50tys ?

Nic.

Większość aut z D ma tyle przejechane, no ale na liczniku max 180kkm. ok.gif

Napisano
  • Autor

Na co należy zwrócić szczegolna uwage na stacji diagnostycznej w takim sprzęcie , pomijam kwestie silnika, amorki, tarcze .... ?

Gdzieś czytałem że można sprawdzić faktyczny przebieg silnika za pomocą komputera w stacji, jak to wygląda w praktyce?

Napisano

Jak serwisowane, udokumentowane to przebieg nie jest tak duży

Napisano

> Na co należy zwrócić szczegolna uwage na stacji diagnostycznej w takim sprzęcie , pomijam kwestie

> silnika, amorki, tarcze .... ?

> Gdzieś czytałem że można sprawdzić faktyczny przebieg silnika za pomocą komputera w stacji, jak to

> wygląda w praktyce?

Zwrocic uwage na podstawowe podzespoly. Zawieszenie, uklad kierowniczy, hamulce, stan silnika i osprzetu.

Napisano

imo 270 kkm to zaden przebieg, tym bardziej dla 2,2

a z ciekawosci - bezowa skora?

Napisano

Jeśli auto zadbane, a cena nie zawyżona to można brać.

Napisano
  • Autor

> Diesel czy benzyna?

Diesel

Napisano
  • Autor

> imo 270 kkm to zaden przebieg, tym bardziej dla 2,2

> a z ciekawosci - bezowa skora?

Szukam szukam ale widziałem też taki model chyba wersja sportowa tylko ze klapa do malowania i klepania smile.gif

Napisano

> Witam, mam okazje kupić vectre z 2001 roku full wypas ale ... przbieg 270tys i tu mały problem bo

> jednak 270tys to trochę. Fakt chce kupic autko takie narazie, byle pojezdzilo z 2 , 3 latka ,

> ja średnio robię 15tys km rocznie więc niedużo.

> Moje pytanie czy jest sens inwestować w autko z takim przebiegiem a po drugie co powinno się zrobić

> przy takim autku z takim przebiegiem (chodzi mi o silnik) rozrząd jest na łańcuchy. Nawet

> zakładając że auto jest w pełni sprawne jeżeli chodzi o motor co powinienem zrobić przy

> silniku aby zrobić jeszcze spokojnie z 50tys ?

Jeżdzę samochodem co ma 260kkm i jest z 98 roku - Civic.

1.4 benzyna.

Silnik w kondycji 4+, zużycie oleju praktycznie niezauważalne, góra 100ml/1000km. Ale brał tyle "odkąd sięgam pamięcią" a spotkałem się z nim jak miał 75kkm.

Rozrząd zawsze na czas, olej i filtry też.

Tyle, że u mnie 90% przebiegu to trasa.

Sprzęgło siedzi oryginalne, brak oznak zużycia. Nikt mi z mechaników nie wierzy w sprzęgło z 260kkm przebiegu. Ale nikomu nic nie muszę udowadniać, w końcu wiem, ze tego nie wymieniałem. Nie ślizga się, bierze normalnie.

Tylne amortyzatory wymienione na 200kkm. Przednie są od nowości. 2tyg byłem na badaniu technicznym, amorki były badane. Oryginalny przód ma odpowiednio 65 i 68 % (L, P)

Nowe mają około 80%.

Drążki kierownicze, końcówki, wahacze przednie - od nowości. Badany na szarpaku 2tyg. temu na wszystkie możliwe sposoby, bez zastrzeżeń.

Z tyłu mam już jednak wybite (ale bez tragedii) tuleje wahaczy obu, na szczęście rozbieralne.

No, z zawieszenia to tyle.

Skrzynia biegów chodzi aksamitnie, nie zgrzyta, nie haczy.

Jedynie tłumiki mi lecą w tempie zastraszającym, ale to z powodu LPG.

Drugi komplet tarcz od nowości. 5ty klocków. Wymienione przeguby z przodu na 190kkm.

W silniku tylko termostat, ale to osprzęt. Wszystkie części oryginalne.

Czekam tylko aż mi się wysra UPG, bo przy gazie to norma z tym nalotem. Ale juz nie doczekam bo niedługo pójdzie do komisu, gdzie jej zrobią pewnie 170kkm.

Bo mogą tak zrobić, wnętrze nie ma oznak takiego przebiegu, fotele bez otarc, dziur. Jedynie kierownica "do wymiany" bo wytarta na gładko. Ale to sobie wymienią ;-))

Napisano

> Diesel

Przy takim przebiegu to warto sprawdzić stan napinacza paska wieloklinowego (wyciera się materiał i dostaje luzu, w ekstremalnych przypadkach może się całkiem przetrzeć = brak napędu pompy wody, wspomagania = holowanko) oraz stan gumy w kole pasowym wału korbowego (zmęczenie materiału, przy odpalaniu/gaszeniu może się urwać i skutki identyczne jak przy napinaczu, czyli holowanie).

Można też profilaktycznie wymienić uszczelniacze wtryskiwaczy oraz wyczyścić kolektor ssący z zebranego syfu olejowo-sadzowego.

Napisano

> Diesel

Przebieg 270 kkm w 9-letnim aucie tej klasy z silnikiem diesla można śmiało określić jako "dość niski" smile.gif Oczywiście przy tym przebiegu trzeba sie liczyć z mozliwościa wystąpienia właściwie każdej usterki, ale jeśli auto jest zadbane to z pewnością sprawi mniej problemów i pojeździ dłużej niż jakieś "od dziadka prawiczka z Niemiec " z przebiegiem "150 tys km" wink.gif

Napisano

> Przebieg 270 kkm w 9-letnim aucie tej klasy z silnikiem diesla można śmiało określić jako "dość

> niski" Oczywiście przy tym przebiegu trzeba sie liczyć z mozliwościa wystąpienia właściwie

> każdej usterki, ale jeśli auto jest zadbane to z pewnością sprawi mniej problemów i pojeździ

> dłużej niż jakieś "od dziadka prawiczka z Niemiec " z przebiegiem "150 tys km"

EDIT: Domyślam się że to silnik DTI, więc rozrząd jest na łańcuchu i wymienia się go dopiero jak zaczyna hałasować, czyli PODOBNO gdzieś w okolicach 350 - 400 kkm ok.gif

Napisano

A tak z ciekawości,jak cena...pytam bo niedługo brat będzie sprzedawał Outbacka z 2005r 3,0 H6 na automacie z przebiegiem ok.350 kkm i nie wiem czy nie za nisko skalkulował cenę.

PS. A co do przebiegu to...tylko raz miałem samochód z tak dużym przebiegiem (Nissan Primera 2,0 benzyna ,jak go sprzedałem dobijał do 300kkm),silnik i owszem był ok.,ale ilość upierdliwych i kosztownych(a było to w połowie lat 90-tych,gdy dostępność do tańszych zamienników była jeszcze dość ograniczona) usterek, różnej maści osprzętu,wyleczyła mnie na zawsze z tego typu samochodów.Wolę gorsze,mniejsze,wolniejsze,ale...z rozsądnym przebiegiem.Ale to jest tylko mój indywidualny pogląd,każdy ma prawo mieć inne zapatrywania na tą sprawę.

Napisano

Jesli ten przebieg jest naprawde autentyczny to kupuj i ciesz sie malo katowanym dieslem ok.gif

Wiekszosc tego typu aut ma o 100-200k wiecej nalatane zanim jakis turek korekte zrobi i polaczkowi sprzeda biglaugh.gif

Zawsze sam mozesz "ustawic" odpowiednie wskazania tak zeby serce nie bolało w czasie jazdy biglaugh.gif

Napisano

> Diesel czy benzyna?

a jak benzyna ma 308tkm przebiegu to zle czy dobrze??

sprzeglo oryginal, czesci wymieniane na czas, nie stuka nie puka, olej bierze ale w normie(z litra na 15tkm trzeba dolac), mozna takiego sprzedac, z takim przebiegiem, czy trzeba tuningowac licznik??

Napisano

> a jak benzyna ma 308tkm przebiegu to zle czy dobrze??

> sprzeglo oryginal, czesci wymieniane na czas, nie stuka nie puka, olej bierze ale w normie(z litra

> na 15tkm trzeba dolac), mozna takiego sprzedac, z takim przebiegiem, czy trzeba tuningowac

> licznik??

Sprzedac mozna, kwestia tylko ceny. Niewatpliwym plusem bedzie, ze odsiejesz wszytskich gawedziarzy co to szukaja okazji od dziadla z Niemiec.

Swego czasu ojcies sprzedal 8-letnia Primere 2,0 z 350tys nalotu.

Co sie z nia dalej dzialo? Nie wiem zlosnik.gif

Napisano

> a jak benzyna ma 308tkm przebiegu to zle czy dobrze??

> sprzeglo oryginal, czesci wymieniane na czas, nie stuka nie puka, olej bierze ale w normie(z litra

> na 15tkm trzeba dolac), mozna takiego sprzedac, z takim przebiegiem, czy trzeba tuningowac

> licznik??

imo bez korekcji będzie problem. no.gif

Napisano

> imo bez korekcji będzie problem.

-wlasnie tego sie obawiam, nawet nie chce mi sie go sprzedawac za bardzo, tyle ze chcemy z zonka cos w kombi(moze SUV) i nowsze.

kit w oko gawedziarzom zlosnik.gif

Napisano

Wolisz nabyć z kręconym licznikiem do 120kkm z 270 ? Sprawdź stan, emisję spalin i resztę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.