Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompakt, automat

Featured Replies

Napisano

Powoli czas na zmiany. Vectra mimo ze trzyma sie swietnie, powoduje zawirowania na stacji benzynowej. 13,5 po miescie bez wiekszych korkow to minimum.

Dlatego szukamy czegos bardziej ekonomicznego i o segment nizej.

Wymagania:

- cena max ok 25 tyś zł brutto

- rocznik minimum 2004

- wskazana skrzynia automatyczna

- chetnie diesel (chociaz w miare oszczedna benzyna wchodzi w gre)

- 5d

- klimatyzacja

- faktura VAT

Dzis jezdzilismy Renault Megane II 1.5 DCI 105 KM w automacie. Niestety, brak faktury, auto bardzo zaniedbane w środku oraz całkowity brak dynamiki. Ale taki absolutnie absolutny zlosnik.gif

Liczymy się że automat zmuli auto, ale w przypadku tej Meganki rowerem idzie szybciej ze skrzyżowania zjechać icon_eek.gif A wiem że ten motorek w manualu mułowaty nie jest.

Na tapecie była też Foka II 1.6 benzyna automat, ale dziś się już sprzedała.

Macie jakieś propozycje ?

Napisano
  • Autor

> Znajomy żonie kupil Astrę z automatem i sobie chwalą wybór

Ale A II czy A III ? W jakich pieniążkach ? Jaki motor ?

Napisano
  • Autor

> ta fv to czemu az tak potrzebna? nie liczac 2%....

Chęć odliczenia 6 tyś zł ? zlosnik.gif

Auto ma być zarejestrowane na firmę, bez żadnych ksiązek przebiegów i innych cudów.

Napisano

> Ale A II czy A III ? W jakich pieniążkach ? Jaki motor ?

W Twoim limicie cenowym trudno będzie dorwać AIII, zwłaszcza z automatem - wiem, bo jestem w tej chwili na etapie przeglądania ogłoszeń (mam podobne preferencje, co do zakupu - kompakt, min. 100KM, klima ale manual, 2005 wzwyż). I jakby nie patrzeć wychodzi AIII albo FokaII ze wskazaniem na to drugie smile.gif

Napisano
  • Autor

> W Twoim limicie cenowym trudno będzie dorwać AIII, zwłaszcza z automatem - wiem, bo jestem w tej

> chwili na etapie przeglądania ogłoszeń (mam podobne preferencje, co do zakupu - kompakt, min.

> 100KM, klima ale manual, 2005 wzwyż). I jakby nie patrzeć wychodzi AIII albo FokaII ze

> wskazaniem na to drugie

Pułap mozna zwiększyć ale musi byc bezwzględnie FV.

Ewentualnie mozna zmniejszyć jak bez FV zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> III benzyna, chyba jakiś większy motor - 1.8 lub 2.0

> ale z tego co koledzy piszą, to drogo wyjdzie

Kupno 2.0 dla imho bez sensu. Zona jezdzi 2.6 V6 a nie sadze zeby spalanie wspomnianej 2.0 w automacie bylo mniejsze jak 11 litrow po miescie. Czyli zamienil stryjek w moim wypadku zlosnik.gif

Napisano

> Kupno 2.0 dla imho bez sensu. Zona jezdzi 2.6 V6 a nie sadze zeby spalanie wspomnianej 2.0 w

> automacie bylo mniejsze jak 11 litrow po miescie. Czyli zamienil stryjek w moim wypadku

z drugiej strony automat i mniej jak 2.0 to porazka (no chyba, ze tylko do jazdy miejskiej i to w korkach) (no chyba, ze jakies mocne T)

zreszta obok jest watek o Pugu 1.6 w awtomacie - poczytaj o dynamice

Ja myslalem troche o i30/ceed 1,6 automat, ale stwierdzilem, ze jednak moze to byc niezla porazka

zreszta obecne a6 w automacie tez super hiper demonem dynamiki nie jest (mimo 180hp)

Napisano

> z drugiej strony automat i mniej jak 2.0 to porazka (no chyba, ze tylko do jazdy miejskiej i to w

> korkach) (no chyba, ze jakies mocne T)

> zreszta obok jest watek o Pugu 1.6 w awtomacie - poczytaj o dynamice

> Ja myslalem troche o i30/ceed 1,6 automat, ale stwierdzilem, ze jednak moze to byc niezla porazka

> zreszta obecne a6 w automacie tez super hiper demonem dynamiki nie jest (mimo 180hp)

No jak dla mnie to porządny automat dynamiki dodaje. Nawet jak na papierze osiągi ciut mniejsze, to w praktyce dzięki doborowi odpowiedniego biegu dynamika jest lepsza w codziennej jeździe

Napisano

> No jak dla mnie to porządny automat dynamiki dodaje. Nawet jak na papierze osiągi ciut mniejsze, to

> w praktyce dzięki doborowi odpowiedniego biegu dynamika jest lepsza w codziennej jeździe

jesli jezdzisz normalnie to niby tak bo gdzie czlowiek nie zmieni biegu to automat jednak zmieni i bedziesz jechal w bardziej uzytecznym zakresie obrotow

Napisano

> jesli jezdzisz normalnie to niby tak bo gdzie czlowiek nie zmieni biegu to automat jednak zmieni i

> bedziesz jechal w bardziej uzytecznym zakresie obrotow

Dokładnie o to chodzi. Poza tym jednak z siedmio czy ośmiobiegowym automatem człowiek i tak nie wygra.

Napisano

> Poza tym jednak z siedmio czy ośmiobiegowym automatem człowiek i tak nie

> wygra.

no ale to ani nie rocznik ani nie budzet kolegi wink.gif

Napisano

> Dzis jezdzilismy Renault Megane II 1.5 DCI 105 KM w automacie. Niestety, brak faktury, auto bardzo

> zaniedbane w środku oraz całkowity brak dynamiki. Ale taki absolutnie absolutny

> Liczymy się że automat zmuli auto, ale w przypadku tej Meganki rowerem idzie szybciej ze

> skrzyżowania zjechać

niestety to bardziej "zaleta" turbodiesela uwypuklona automatem

dopoki turbo sie nie wlaczy to nic sie nie dzieje

w audi mam podobnie (a raczej mialem przed chipsem), ze skrecajac na skrzyzowaniu wciska sie gaz, kilka sekund czeka i dopiero jak sie silnik na 2krpm wkreci to wyrywa do przodu

> A wiem że ten motorek w manualu mułowaty nie jest.

niestety tez poza zakresem turbo nic sie w tym silniku nie dzieje

a i generalnie Reno nie jest potentatem w produkcji automatow

potrafia niezle zmulic nawet 3.0 dCi (ktore NB sliczni brzmi) tak, ze foka 1,6 tdci go objezdza

Napisano

> Dokładnie o to chodzi. Poza tym jednak z siedmio czy ośmiobiegowym automatem człowiek i tak nie

> wygra.

Dlatego od dawna już w sporcie motoryzacyjnym rządzą jak wiadomo; automaty. zlosnik.gif Zawansowany,wyrafinowany automat jest lepszy od "średniostatystycznego" kierowcy.W konfrontacji z doświadczonym kierowcą powożącym manualem czy sekwencją zawsze będzie gorszy.Amen. zlosnik.gif

Napisano

> Ja myslalem troche o i30/ceed 1,6 automat, ale stwierdzilem, ze jednak moze to byc niezla porazka

Jeździłem tym i to jest porażka jeśli chodzi o dynamikę.

Napisano

> Kupno 2.0 dla imho bez sensu. Zona jezdzi 2.6 V6 a nie sadze zeby spalanie wspomnianej 2.0 w

> automacie bylo mniejsze jak 11 litrow po miescie. Czyli zamienil stryjek w moim wypadku

Nie sądzę, żeby mniejszy automat palił dużo mniej. No chyba, że jakiś 1.0-1.4 wink.gif

Napisano

> Powoli czas na zmiany. Vectra mimo ze trzyma sie swietnie, powoduje zawirowania na stacji

> benzynowej. 13,5 po miescie bez wiekszych korkow to minimum.

> Dlatego szukamy czegos bardziej ekonomicznego i o segment nizej.

> Wymagania:

> - cena max ok 25 tyś zł brutto

> - rocznik minimum 2004

> - wskazana skrzynia automatyczna

> - chetnie diesel (chociaz w miare oszczedna benzyna wchodzi w gre)

> - 5d

> - klimatyzacja

> - faktura VAT

> Macie jakieś propozycje ?

Auto ze skrzynia sekwencyjna.

Nie zamula tak wyraznie, jak sporo tradycyjnych automatow.

Nie powoduje tez wzrostu spalania.

Ciezki Civic 1.8 pali mi ponizej 6L w trasie 90-120 km/h.

W miescie ponizej 9L, raczej bez korkow, ale dosc szybko.

Katalog chyba tez podaje zblizone spalanie dla manuala i I-SHIFT.

Ale szczerze mowiac, to nie wiem kto poza AR,

w tych pieniadzach i roczniku, oferowal takie skrzynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.