Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinie na temat silnika 1.6 16v z fiata marea

Featured Replies

Napisano

witajcie

poszukuje informacji na temat trwałości tych silników, zwłaszcza zagazowanych. Jakie przebiegi są Wam znane. Jak wygląda kwestia rozrządu? Słyszałem, że są przypadki, że pasek zsuwa się i spada z kół zębatych. Czy to prawda, że trzeba co jakiś czas zaglądać i sprawdzać czy już prawie spadł czy nie ?

Napisano

O tym spadaniu słyszę po raz pierwszy. Silnik ma ok. 245tys, z czego 190tys przejechana po montażu instalacji. Problemów, pochodnych od gazu - brak.

Napisano

> Wam znane. Jak wygląda kwestia rozrządu? Słyszałem, że są przypadki, że pasek zsuwa się i

> spada z kół zębatych. Czy to prawda, że trzeba co jakiś czas zaglądać i sprawdzać czy już

> prawie spadł czy nie ?

Jakaś bzdura. Dla bezpieczenstwa wystarczy jesli wymieniasz pasek co minimum 5 lat lub co 60 tysiecy km (2 razy krotszy przebieg niz podaje producent)

Napisano

> poszukuje informacji na temat trwałości tych silników, zwłaszcza zagazowanych. Jakie przebiegi są

> Wam znane. Jak wygląda kwestia rozrządu?

Poczytaj sobie ten wątek - nasze auta - nasze opinie gdzie masz zawarte wypowiedzi użytkowników , a nie " zasłyszane " o marnej wiarygodności icon_rolleyes.gif

Napisano

> 1.Dużo pali.

Uscislijmy - w porownaniu do konkurencyjnych jednostek 1.6 to 10-15%

> 2.Klima zabija silnik.

Prawda. Ale to wina zestrojenia chyba klimy z silnikiem. ? Ciekawe dlaczego tak sie dzieje

Napisano
  • Autor

> Prawda. Ale to wina zestrojenia chyba klimy z silnikiem. ? Ciekawe dlaczego tak sie dzieje

Co dokładnie macie na myśli? Włączenie klimy tak zamula czy ma negatywny wpływ na trwałość silnika (nie bardzo wiem w jakim sposób, ale może jest coś czego nie wiem cool.gif?)

Napisano

Zamula silnik. Ja co prawda mam 1.2 to już po włączeniu klimy jest całkowita kaplica ale z tego co wiem w 1.6 też nie najlepiej to wygląda. Ostatnio dowiedziałem się od mechanika, że klima w bravie po włączeniu przynajmniej na samym początku po załączeniu sprężarki odbiera ok. 13KM frown.gif

Napisano
  • Autor

> Zamula silnik. Ja co prawda mam 1.2 to już po włączeniu klimy jest całkowita kaplica ale z tego co

> wiem w 1.6 też nie najlepiej to wygląda. Ostatnio dowiedziałem się od mechanika, że klima w

> bravie po włączeniu przynajmniej na samym początku po załączeniu sprężarki odbiera ok. 13KM

Hmm ja u mnie w dieslu 1.9 JTD nie czuje różnicy czy włączona czy nie.

Napisano

> Prawda. Ale to wina zestrojenia chyba klimy z silnikiem. ? Ciekawe dlaczego tak sie dzieje

Jest na to sposób, przynajmniej w przypadku lpg. U mnie też był spadek mocy przy włączeniu klimy, zamontowałem wariator zapłonu, czuć wyraźny wzrost momentu obrotowego i teraz nawet nie wiem kiedy sprężarkę załączy.

Napisano

> bravie po włączeniu przynajmniej na samym początku po załączeniu sprężarki odbiera ok. 13KM

13 KM? Wrazenie jest takie jakby odbierała co najmniej 30KM

Napisano

No też takie miałem wrażenie obstawiałem około 25% mocy OUT. No ale ponoć jest to w przypadku tego silnika ok. 13 KM. No ale nawet.. wystarczy sobie uzmysłowić auto ważące ponad tonę z 60-70 konnym silnikiem... wink.gif w JTD nie powinno być odczuwalnej różnicy chociażby przez znacznie większy moment obrotowy silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.