Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta na części ??

Featured Replies

Napisano

Czy cos takiego istnieje i w przypadku wpisu w umowie ze kupujacy kupuje auto na czesci, moze go potem nie rejestrowac??

Jak ugryzc temat?? chce sprzedac wrak z ktorego duuzo czesci jest do odzyskania, ale powiedzmy nienadaje sie do naprawy blacharskiej...

Napisano

To co kupujący zrobi z samochodem to jego brocha. Masz umowę k-s idziesz do WK i masz problem z głowy. Nowy właściciel ma albo auto zarejestrować albo wyrejestrować. Kombinacje zaczynają się jak sam chcesz je pogonić na części.

Nie ma czegoś takiego, że sprzedajesz na części.

Napisano

w Polsce nie ma takiej definicji jak "sprzedaż auta na części" ok.gif

w umowie k/s proponuję napisać, iż pojazd będący przedmiotem k/s jest rozbity / powypadkowy, kupujący i tak będzie musiał go zezłomować we własnym zakresie, żeby nie płacić OC

Napisano
  • Autor

czyli lipton, nawet jak sprzedam z przeznaczeniem na czesci to on musi to zezlomowac...

Napisano

> czyli lipton, nawet jak sprzedam z przeznaczeniem na czesci to on musi to zezlomowac...

Z jakimś kumplem coś kombinujecie? Mnie by interesowała umowa k-s i tyle. Auto sprzedałem, mam na to papier, zgłosiłem to gdzie trzeba i po kłopocie. Zawsze (prawie zawsze) żeby auto przestało istnieć na papierze musisz mieć kwit o zezłomowaniu.

Napisano

> Z jakimś kumplem coś kombinujecie? Mnie by interesowała umowa k-s i tyle. Auto sprzedałem, mam na

> to papier, zgłosiłem to gdzie trzeba i po kłopocie. Zawsze (prawie zawsze) żeby auto przestało

> istnieć na papierze musisz mieć kwit o zezłomowaniu.

Ludzie piszą umowę na osobę z powietrza jak potrzebują na części, oczywiście jest to nielegalne.

Napisano

Znajdź firmę która przyjmie gołą budę i bez zbędnego biadolenia/dopłat i wystawi papier o zezłomowaniu (tak zrobił jeden nasz kolega od białego punto) albo sprzedaj gołą budę za jakąś symboliczną kwotę (tak zrobił inny nasz kolega od różowego punto gt). wink.gif

Napisano

> Ludzie piszą umowę na osobę z powietrza jak potrzebują na części, oczywiście jest to nielegalne.

Zgłaszają kradzież, piszą umowy z lumpami spod sklepu. Ludzie dużo rzeczy robią głupich.

Kolega Muzyk pisał o sprzedaży na części. Nie pisał nic o tym, że sam chce to rozebrać. Jak ja bym sprzedawał, to by mnie to źrebiło co się z autem stanie, interesowała by mnie tylko umowa k-s.

Jak auto sam chce rozebrać, to najłatwiej zrobić tak jak kolega wyżej pisał. Albo sprzedać budę na papiery (czego osobiście w życiu bym nie zrobił) albo znaleźć taki punkt złomowania, który nie będzie postępował ustawowo.

Napisano
  • Autor

nie mam zamiaru rozbierac, szkoda mi czasu na rozsprzedanie tego na czesci... a kasa od reki by byla wink.gif

Napisano

> nie mam zamiaru rozbierac, szkoda mi czasu na rozsprzedanie tego na czesci... a kasa od reki by

> byla

To rozumiem, że masz kupca, który chciałby kupić już wyrejestrowany?

Jeżeli tak to odpuść. Jak chce na tym zarobić to niech sam kombinuje.

Napisano
  • Autor

Nie nie, niech sie sam martwi z wyrejestrowaniem...

Napisano

> Nie nie, niech sie sam martwi z wyrejestrowaniem...

To w czym problem, sprzedaj auto, zgłoś umowę do wydziału komunikacji i masz z głowy, reszta to kłopot kupującego.

Napisano

A szkoda była z OC?

Bo jeżeli tak to TU likwidujące szkodę, powinno znaleźć ci kupca po takiej cenie jak wycenili pozostałości.

Napisano
  • Autor

i w tym sek smile.gif mozna sprzedac spoooro drozej i zarobic wink.gif

Napisano
  • Autor

wiem wiem, tak tez zrobie, niech sobie kombinuje w poznaniu spowrotem smile.gif

Napisano

> i w tym sek mozna sprzedac spoooro drozej i zarobic

Bywają i takie przypadki. Jakbyś robił przez TU to też byś miał normalną umowę k-s.

Napisano

> Ludzie piszą umowę na osobę z powietrza jak potrzebują na części, oczywiście jest to nielegalne.

to już gruba sprawa, bo jak coś wyjdzie to wezwą Cie do wyjaśnienia czyli jak Pan sprzedał auto nie widząc dowodu osobistego kupującego itp.

ja słyszałem, że robi się to na babcie, dziadka lub jakiegoś menela zlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> to już gruba sprawa, bo jak coś wyjdzie to wezwą Cie do wyjaśnienia czyli jak Pan sprzedał auto nie

> widząc dowodu osobistego kupującego itp.

> ja słyszałem, że robi się to na babcie, dziadka lub jakiegoś menela

Ale do babci, dziadka firma ubezpieczeniowa wysyła pismo z 30 dniowym OC, które przeszło na nowego własciciela i albo trzeba to OC kontynuowac, albo wypowiedziec.

Jak spisze się umowę na lipne dane to pewnie OC wraca do ubezpieczyciela (bo nie ma takiego adresu itp) i zaczyna się jakieś dochodzenie itp.

Napisano

> Czy cos takiego istnieje i w przypadku wpisu w umowie ze kupujacy kupuje auto na czesci, moze go

> potem nie rejestrowac??

> Jak ugryzc temat?? chce sprzedac wrak z ktorego duuzo czesci jest do odzyskania, ale powiedzmy

> nienadaje sie do naprawy blacharskiej...

a nie możesz go najprościej w świecie zezłomować?

rozbierasz na części a budę złomujesz a potem wyrejestrowujesz...

jakiż to problem??

Napisano

> a nie możesz go najprościej w świecie zezłomować?

> rozbierasz na części a budę złomujesz a potem wyrejestrowujesz...

> jakiż to problem??

Zgodnie z przepisami, samochód musi być kompletny do wyrejestrowania, za jakieś brakujące podzespoły gość może zażądać dodatkowej opłaty,

Dlatego, nikt nie wystawi Ci zaświadczenia o wyrejestrowaniu pojazdu za przekazanie do złomowania samej tylko karoserii itp.

Napisano

> Dlatego, nikt nie wystawi Ci zaświadczenia o wyrejestrowaniu pojazdu za przekazanie do złomowania

> samej tylko karoserii itp.

gówno prawda - powiem krótko...

sam rozebrałem uno na cześci pierwsze, zezłomowałem samą budę bez grosza dopłat i wyrejestrowałem legalnie samochód... (i nie tylko ja bo moją ścieżką poszedł jeszcze jeden kącikowicz i zrobił dokładnie tak samo)

więc nie pisz bzdur i nie wprowadzaj w błąd jeśli nie wiesz co i jak można zrobić...

zlosnik.gif

Napisano

> gówno prawda - powiem krótko...

> sam rozebrałem uno na cześci pierwsze, zezłomowałem samą budę bez grosza dopłat i wyrejestrowałem

> legalnie samochód... (i nie tylko ja bo moją ścieżką poszedł jeszcze jeden kącikowicz i zrobił

> dokładnie tak samo)

> więc nie pisz bzdur i nie wprowadzaj w błąd jeśli nie wiesz co i jak można zrobić...

pad.gif

Człowieku, sam głupoty piszesz, bo nie znacz najnowszych przepisów !!!

Udało Ci się zezłomować pojazd, bo akurat gość przymknął oko, ale postąpił niezgodnie z nowymi przepisami, które weszły w 2007r.

Pragnę poinformować, że podczas studiów napisałem 2 prace dyplomowe o recyklingu samochodów (prace inż. i mgr w sumie ok. 400 stron) i wiem co pisze.

Na początek, proponuje poczytać Kodeks Drogowy, w którym zawarte są przepisy o złomowaniu pojazdów...

Napisano

> Człowieku, sam głupoty piszesz, bo nie znacz najnowszych przepisów !!!

> Udało Ci się zezłomować pojazd, bo akurat gość przymknął oko, ale postąpił niezgodnie z nowymi

> przepisami, które weszły w 2007r.

> Pragnę poinformować, że podczas studiów napisałem 2 prace dyplomowe o recyklingu samochodów (prace

> inż. i mgr w sumie ok. 400 stron) i wiem co pisze.

> Na początek, proponuje poczytać Kodeks Drogowy, w którym zawarte są przepisy o złomowaniu

> pojazdów...

sranie w banię!!

człowieku!!

zastanów się co piszesz...

po pierwsze, złomowałem samochód w roku 2009, po drugie, kto Ci dał prikaz jechać do AUTOZŁOMU gdzie ździercy doliczą Ci max co im ustawa pozwala za każdy brakujący kilogram?? chcesz płącić?? to jedź na autozłom...

bo wystarczy, że znajdziesz SKUP ZŁOMU (a nie szrot/autozłom) który ma uprawnienia do kasacji pojazdów i wystawi Ci zaświadczenie o przyjęciu niekompletnego pojazdu na podstawie którego to zaświadczenia legalnie wyrejestrujesz pojazd... i wilk będzie syty i owca cała bo złomiarz nie bedzie się musiał rozliczać z ochroną środowiska z płynów, olei i innych zbiorników a Ty legalnie pozbędziesz się problemu...

powtarzam - legalnie zrobiłem to ja i jeszcze jeden kącikowicz w roku 2009 więc nie wciskaj mi kitu na siłę zasłaniając się praca magisterską...

Napisano

> nie wciskaj mi kitu na siłę zasłaniając się praca magisterską...

facepalm.gif

kolego, nie zamierzam Ci tutaj wszystkiego udowadniać, bo przecież to forum nie jest od tego, ponadto nie mam na to ani chęci ani czasu....

Przestrzegam tu wszystkich:

zanim zdekompletujesz auto, to zapytaj w Stacji Kasacji Pojazdów czy będziesz mógł później przekazać niekompletny samochód lub np. tylko samą karoserię.

Aby wyrejestrować pojazd, musi być stacja uprawniona np. przez Wojewodę do bezpiecznego dla środowiska złomowania pojazdów. Wykaz tych stacji znajduje się w Wydziale Komunikacji...

Napisano

Weź zluzuj.

Teoria swoją drogą, a życie swoją. Z pewnym procentem uprawnionych do wystawiania kwitów stacji można się dogadać.

Tak samo z badaniami na SKP. Jeden doczepi się przepalonej żarówki, a drugi każe wymienić i tyle.

Napisano

> kolego, nie zamierzam Ci tutaj wszystkiego udowadniać, bo przecież to forum nie jest od tego,

> ponadto nie mam na to ani chęci ani czasu....

nikt Cię siłą do tego przecież nie zmusza wink.gif

ja zrobiłem wszystko zgodnie z literą prawa i legalnie, bez kombinacji i żadnych dopłat za brakujące kilogramy (które to dopłaty są wg widzimisię przyjmującego auto bo jest określona tylko max stawka za kilogram a nie ma podanego zapisu że MUSI pobrać opłatę tylko że MA PRAWO do tego - i tak postępują AUTOSZROTY) wyrejestrowałem auto...

Napisano

> Weź zluzuj.

> Teoria swoją drogą, a życie swoją. Z pewnym procentem uprawnionych do wystawiania kwitów stacji

> można się dogadać.

ale On pracę magisterską napisał przecież... czyli teoretyk...

a ja praktykę przerobiłem wink.gifzlosnik.gif

Napisano

I ta opłata będzie tym wyższa im bardziej ktoś żyje z części. Ty się udałeś tam gdzie liczy się surowiec zeby.GIF.

Napisano

> I ta opłata będzie tym wyższa im bardziej ktoś żyje z części. Ty się udałeś tam gdzie liczy się

> surowiec .

dokładnie tak... waytogo.gif

Napisano
  • Autor

nie moge, proste, nie mam czasu na to...

Napisano

> nie moge, proste, nie mam czasu na to...

ano to zmienia całkiem postać rzeczy wink.gif

Napisano

> ale On pracę magisterską napisał przecież... czyli teoretyk...

> a ja praktykę przerobiłem

Przykro mi to stwierdzić, ale kolejne głupoty kolego piszesz !!!

czy mam Ci w końcu udowodnić, że oprócz tej teorii mam praktykę w złomowaniu samochodów, czy mam Ci zeskanować i przesłać jakieś kwity, nawet zdjęcia z rozbiórki...

Chyba nie myślisz, że moje prace dyplomowe polegały tylko na przepisaniu wszystkich ustaw i rozporządzeń i wyszło mi aż ~400stron ?

Otóż nie kolego, praca poległa również na przeprowadzeniu wizji lokalnej i szczegółowego wywiadu z ponad 50 legalnymi stacjami demontażu w Polsce, niektóre znam bardzo dobrze i z nimi współpracuje od kilku lat, dlatego wiem na czym polega złomowanie pojazdów w praktyce i teorii....

Piszesz, że ze postąpiłeś wtedy zgodnie z literą prawa, a ja pytam: czy znałeś-znasz te przepisy, ustawy ?

Podejrzewam, że wczoraj tylko trochę "liznąłeś", aby coś tylko napisać na tym forum...

Napisano

słuchaj, Ty nam nie musisz nic udowadniać hehe.gif

Praca mgr na 400 stron? współczuję promotorowi hehe.gif

co do złomowania - oddaję niedługo samą budę do stacji demontażu, dostane papier i idę z nim do WK wyrejestrować samochód grinser006.gif

i wszystko legalnie bez kombinowania - i co, nie da się? hehe.gif

Napisano

> słuchaj, Ty nam nie musisz nic udowadniać

> Praca mgr na 400 stron? współczuję promotorowi

nie sama mgr tylko 2 dyplomowe inż. i mgr w sumie na około 400 stron (proszę czytaj uważniej)

ponadto, praca mgr została przedstawiona do nagrody Rektora uczelni, dlatego dla mnie to się nawet opłaciło....

> co do złomowania - oddaję niedługo samą budę do stacji demontażu, dostane papier i idę z nim do WK

> wyrejestrować samochód

> i wszystko legalnie bez kombinowania - i co, nie da się?

a czy ja gdzieś napisałem że tak się nie da ?

napisałem jasno i wyraźnie do wszystkich (aby kogoś uprzedzić) aby przed rozbiórką zapytał czy później będzie mógł przekazać np. samą karoserię bez żadnych problemów....

Napisano

marecki chciał odpisać, ale ma bana.

wiec via gg:

Quote:

"za chwilę powiesz mi, że wcale nie zezłomowałem auta, wcale nie dostałem zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu i że wcale nie wyrejestrowałem auta... ba... ja go wcale nie miałem!!

z mojej strony EOT - dalsza dyskusja nie ma sensu...

Napisano

> Ile masz lat?

> Od ilu lat żyjesz w Polsce?

może zapytaj jeszcze na kogo jutro będę głosował....

Napisano

> słuchaj, Ty nam nie musisz nic udowadniać

> Praca mgr na 400 stron? współczuję promotorowi

prawie cała ryza papieru ok.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.