Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dystanse 24x5mm ;)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Sprawa wygląda następująco- kupiłem jakiś czas temu felgi - nie wiem jak Wam ale mi się super podobają - od Ritmo Abarth 2000

dsc01006c.jpg

dsc01007c.jpg

201006261327.jpg

201006261328.jpg

201006261329.jpg

201006261332.jpg

201006261334.jpg

201006261336.jpg

No ale jest kosmiczne ET i muszę skombinować dystanse 30mm oslabiony.gif co niestety jest trudne a za wykonanie ich no to wiadomo każdy chce skasować. No ale odezwał się do mnie ziomek który zaproponował mi 24x5mm dystanse - czyli po 6 na koło. grinser006.gif Cena jest bardzo przystępna. Tylko teraz pytanie czy to nie jest niebezpieczne jeździć w ten sposób - bo to ani nie ma pierścienia centrującego ani nic. Postanowiłem pojechać do Niego bo daleko nie było no i założyłem na jedną stronę 2 koła i zaryzykowałem się przejechać.

No i niby wszystko ok - ale jednak się bałem i się nie zdecydowałem. Postanowiłem napisać o tym bo może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane? Myślicie że to bezpieczne? Pozdro

Napisano

dystans 30mm z kolnierzem bez dwoch zdan

Napisano

> Witam.

> Sprawa wygląda następująco- kupiłem jakiś czas temu felgi - nie wiem jak Wam ale mi się super

> podobają - od Ritmo Abarth 2000

> No ale jest kosmiczne ET i muszę skombinować dystanse 30mm co niestety jest trudne a za wykonanie

> ich no to wiadomo każdy chce skasować. No ale odezwał się do mnie ziomek który zaproponował mi

> 24x5mm dystanse - czyli po 6 na koło. Cena jest bardzo przystępna. Tylko teraz pytanie czy

> to nie jest niebezpieczne jeździć w ten sposób - bo to ani nie ma pierścienia centrującego ani

> nic. Postanowiłem pojechać do Niego bo daleko nie było no i założyłem na jedną stronę 2 koła i

> zaryzykowałem się przejechać.

> No i niby wszystko ok - ale jednak się bałem i się nie zdecydowałem. Postanowiłem napisać o tym bo

> może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane? Myślicie że to bezpieczne? Pozdro

Dla bezpieczeństwa podłóż jeszcze tosta z serem i szynką. Ja bym w ogóle auta na kołach nie stawiał w takim zestawie

Napisano

Człowieku odpuść sobie te dystanse z duzego fiata to ważą jeden więcej niż 4 z alu, a Ty chcesz na koło 6 założyć sick.gifsick.gif no i bez piersćienia centrującego

Napisano
  • Autor

> Dla bezpieczeństwa podłóż jeszcze tosta z serem i szynką. Ja bym w ogóle auta na kołach nie stawiał

> w takim zestawie

Haha - bardzo śmieszne - wiem jak to wygląda ale generalnie mówię Wam że jechałem i było ok. Gościu ten co to sprzedaje mówił że latał na takich w rajdach i nic się nie działo - ale ja podzielam Wasze zdanie że to niebezpieczne na dłuższą metę...

Ale spójrzcie na to z takiej strony - generalnie koło w samochodzie trzyma się tak czy siak na śrubach - a nie na pierścieniu centrującym - i żeby się urwało coś (ale urwał!) no to te dystanse musiałyby przeciąć śrubę na pół albo śruba musiałaby zostać wyrwana z mocowania czy coś... Hmmm.

Napisano

> Haha - bardzo śmieszne - wiem jak to wygląda ale generalnie mówię Wam że jechałem i było ok. Gościu

> ten co to sprzedaje mówił że latał na takich w rajdach i nic się nie działo - ale ja podzielam

> Wasze zdanie że to niebezpieczne na dłuższą metę...

> Ale spójrzcie na to z takiej strony - generalnie koło w samochodzie trzyma się tak czy siak na

> śrubach - a nie na pierścieniu centrującym - i żeby się urwało coś (ale urwał!) no to te

> dystanse musiałyby przeciąć śrubę na pół albo śruba musiałaby zostać wyrwana z mocowania czy

> coś... Hmmm.

Koło opiera się na piaście a śruby tylko dociągają koło i nie przenoszą żadnych innych obciążeń.

Napisano
  • Autor

> Koło opiera się na piaście a śruby tylko dociągają koło i nie przenoszą żadnych innych obciążeń.

No tak zgadzam się ... Chyba kuniec tamatu... ;p

Napisano

1. musisz dorobic/kupic dystanse alu w jednym kawalku

2. na tych 6x5mm, to i tak Ci dosyc wasko te kola siedza, wiec ja bym sprawdzil czy da sie szerzej.

felgi wygladaja jak te od poloneza [LiNK], ale z dodatkowym ramieniem.

Napisano
  • Autor

> 1. musisz dorobic/kupic dystanse alu w jednym kawalku

> 2. na tych 6x5mm, to i tak Ci dosyc wasko te kola siedza, wiec ja bym sprawdzil czy da sie szerzej.

> felgi wygladaja jak te od poloneza [LiNK], ale z dodatkowym ramieniem.

Te które kupiłem to od Ritmo na bank bo mają po pierwsze naklejke od środka. I znalazłem też filmik na youtube

No a teraz jak już jest jasne że muszę sobie te dystanse dorobić to czy ktoś może zna jakiegoś tokarza co to zrobi jakoś w miarę tanio a dobrze ?

Napisano

ogarnij sie ja płaciłem do audi za 2 cm z kołnierzem przykrecane do piaty z wprasowanym stallowym gwintem 600 PLN, przeciez to żadne pieniądze są, po co rzeźbę taka odstawiać

Napisano
  • Autor

> ogarnij sie ja płaciłem do audi za 2 cm z kołnierzem przykrecane do piaty z wprasowanym stallowym

> gwintem 600 PLN, przeciez to żadne pieniądze są, po co rzeźbę taka odstawiać

600 zł to dla mnie dużo kasy... A w ogóle to ja te dystanse tylko przymierzałem i nie chciałbym na tym jeździć tylko pytałem co o tym myślicie.

Napisano

> 600 zł to dla mnie dużo kasy...

nie daj sie podpuszczac. to "bogacz z domkow" jest i celowo tak pisze, bo wie, ze za tyle, to komplet felg kupujemy.

odezwij sie do usera blueseja od nas z Poznania. on dorabial dystanse u tokarza, wiec da Ci namiar.

jakbys chcial aluminium kupic z rabatem, to ja Ci dam namiar.

Napisano

> ty to dlaczego terenowe auta są centrowane na szpilkach a nie piaście

Do dupy z takim ignorowaniem jak i tak jestem skazany na czytanie Twoich postów w cytatach innych i mailowych powiadomieniach angryfire.gif

Nie wiem co za terenówkę widziałeś ale w ciężarówkach czy naczepach chociażby koło całkowicie opiera się na piastach. W feldze nie ma nawet stożków a nakrętki na szpilki są płaskie. Śruby nie mają żadnego innego zastosowania niż dociskanie felgi do piasty. Nawet przy hamowaniu czy ruszaniu koło nie obraca się względem piasty poprzez tarcie spowodowane dociągiem śrub a nie przez same śruby.

Napisano

otórz powiem Ci ze w cięzarówkach są felgi centrowane albo na piaście albo na szpilkach , jezeli chcesz chetnie służe katalogiem felg HAYES LEMMERZ. widzisz tak sie składa że moja firma oprócz produkcji alu i stali do osobówek jest dystrybutorem lemmerza na Polskę. więc nie siej popeliny

a co do terenówek jest ich całkiem sporo tez słuze katalogiem

Napisano

> otórz powiem Ci ze w cięzarówkach są felgi centrowane albo na piaście albo na szpilkach , jezeli

> chcesz chetnie służe katalogiem felg HAYES LEMMERZ. widzisz tak sie składa że moja firma

> oprócz produkcji alu i stali do osobówek jest dystrybutorem lemmerza na Polskę. więc nie siej

> popeliny

> a co do terenówek jest ich całkiem sporo tez słuze katalogiem

Te ze szpilkami to stare Kamazy? Bo jak macam ciężarówki codziennie tak nie spotkałem się, żeby felga trzymała się na samych szpilkach

Napisano
  • Autor

> nie daj sie podpuszczac. to "bogacz z domkow" jest i celowo tak pisze, bo wie, ze za tyle, to

> komplet felg kupujemy.

> odezwij sie do usera blueseja od nas z Poznania. on dorabial dystanse u tokarza, wiec da Ci namiar.

> jakbys chcial aluminium kupic z rabatem, to ja Ci dam namiar.

Dzięki. Myślałem że tylko mnie nie stać na dystanse za 600 zł. smile.gif A w ogóle no to kusi po prostu żeby założyć nowe kółka i tyle. Te sandwiche to mi ten gość chce oddać za dobrą cenę - dlatego ten temat założyłem. Też nie byłem tego zwolennikiem i odpuściłem- teraz wiem przynajmniej że te koła wchodzą bez problemu i że muszę z tyłu zawias coś podkombinować bo trochę na dziurach ociera oponę. Dam jakoś radę- tylko teraz oby nie było problemu żeby mi te dystanse ktoś wyrobił i będę szczęśliwy...

Napisano

warto zainwestować w porządny dystans. naprawdę, nic nie bije nie katujesz łożysk itd, tamtego nie słuchaj on jakby wata szklana była tańsza niz papier toaletowy to watą by dupsko wycierał

Napisano

> nie wiem nie znam się, mam katalogu felg napisane jak sa centrowane

znaczy pod jaki rozstaw są projektowane czy co to właściwie znaczy? Bo ja to chyba się upierałem, że felga opiera się o piastę a nie na śrubach. Ale teraz to już sam nie wiem icon_eek.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy pod jaki rozstaw są projektowane czy co to właściwie znaczy? Bo ja to chyba się upierałem,

> że felga opiera się o piastę a nie na śrubach. Ale teraz to już sam nie wiem

Say what ?? ;P

W ogóle to ma ktoś kontakt do tego Blueseja bo coś nie mogę go odszukać... ?

Napisano

Widzę, że koledze ktoś chciał "sprzedać" podobny temat z dystansami od fso jak u mnie.

To kryminał tak jeździć. Ja zakupiłem nowe dystanse, mimo iż poprzedni właściciel też tak w rajdach jeździł (nawet ukończył ostatni elmot!!!) na tych dystansach z fso. Dla mnie to jakaś rzeźnia, nie wiem kto go dopuścił na start.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.