Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zapiekające się śruby na felgach

Featured Replies

Napisano

Mam problem ze śribami/szpilkami mocującymi felgi aluminiowe.

Potwornie się "ptrzyklejają" do felg. Tzn gwint chodzi lekko (jak już sie ruszy cokolwiek). Wygląda sie "przykleja" się śrubą ta częścią gdzie ma stożek.

Na początku myślalem po prostu, że u wulkanizatora przegieli z dokręceniem. Ale po tym jak udalo mi się poluzować większość śrub (używajac miedzy innymi rury hydraulicznej 80cm! i łamiac i wyrabiająć kilka kluczy) dokreciłem delikatniej normalnym kluczem który jest w komplecie w aucie, za kilka dni znów nie ma najmniejszych szans ruszyć tych śrub takim zwykłym kluczem...

Jakieś rady? głupio wozic ze soba kilka kluczy i metrową rurę....

Moja uwaga mam 3 śruby świeżo kupione w sklepie (inne sa do nowości auta - 6 lat) i wydaje mi się że te nowe się nie zapiekają.....

Napisano

Przesmaruj gwint i stozek smarem miedzianym i bedzie ok ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przesmaruj gwint i stozek smarem miedzianym i bedzie ok

nie pomaga (każda śruba praktycznie cala obsmarowana tym smarem)

Napisano

> nie pomaga (każda śruba praktycznie cala obsmarowana tym smarem)

To w takim razie jestes pewien na 100% ze masz wlasciwe sruby? Sa stozkowe i kuliste. Moze masz niewlasciwe...

Napisano

> miedziowego

Ktoś tu pisał, że miedziowego smaru nie powinno się stosować przy felgach alu, ponieważ miedź wchodzi w reakcję z aluminium.

Napisano
  • Autor

> To w takim razie jestes pewien na 100% ze masz wlasciwe sruby? Sa stozkowe i kuliste. Moze masz

> niewlasciwe...

na pewno potwierdzane przez 2 wulkanizatorów.

stożkowe.

Napisano

> Ktoś tu pisał, że miedziowego smaru nie powinno się stosować przy felgach alu, ponieważ miedź

> wchodzi w reakcję z aluminium.

Stosuję od dawna i jest dobrze. Nie zauważyłem nic niepokojącego na felgach - a zawsze na zmianę sezonową czyszczę dokładnie felgi do leżakowania więc napewno bym zauważył jak by coś nie pokojącego zaczęło się dziać z powieżchnią felgi. Jednak nic nie stosuję na gwint śrub - tylko na powieżchnię styczną pod felgą. I generalnie problemu z odkręcaniem nie mam. Jednak nie wożę ze sobą zwykłego klucza do kół jak jest przeważnie w zestawie w aucie tylko taki krzyżowy - łatwiej się nim odkręca śruby.

Napisano

mnie wulkanizator powiedzial ze sruby lubia sie zapiekac do felg alu zlosnik.gif a powiedzial tylko dlatego ze nie mogl odkrecic kola i sie go zapytalem czy nie za mocno dokrecilem smile.gif

Napisano

1. powieRZchnia

2. Jak nie mam pod ręką miedziowego, to delikatnie 2-3 gwinty moczę w oleju silnikowym

3. Żadnej reakcji na feldze od tego smaru również nie zauważyłem, śruby się nie zapiekają w przypadku obu metod.

Napisano

> Ktoś tu pisał, że miedziowego smaru nie powinno się stosować przy felgach alu, ponieważ miedź

> wchodzi w reakcję z aluminium.

A mnie to uczyli, że smaru na śrubach kół ma nie być, tylko czysty metal - pewnie mnie źle uczyli, trudno. zlosnik.gif

Napisano

> A mnie to uczyli, że smaru na śrubach kół ma nie być, tylko czysty metal - pewnie mnie źle uczyli,

> trudno.

Bo co? Bo koła pojadą każde w swoją stronę podczas jazdy? wink.gif

Napisano

> Bo co? Bo koła pojadą każde w swoją stronę podczas jazdy?

Zapytaj tych, którym pojechały zlosnik.gif Nikt nie twierdzi, że pojadą, nawet te, co pojechały były na 99% źle dokręcone...Ale po co im to ułatwiać? Jak ktoś chce i lubi, niech smaruje - podobno kto smaruje ten jedzie, przecież nikomu nie bronię.

Napisano

> A mnie to uczyli, że smaru na śrubach kół ma nie być, tylko czysty metal - pewnie mnie źle uczyli,

> trudno.

Na żadne połączenie śrubowe nie daje sie smaru, bo po co? hehe.gif

Napisano

> Na żadne połączenie śrubowe nie daje sie smaru, bo po co?

Czwarte auto, gwinty śrub mocujących koła zawsze suche, nigdy problemów z odkręcaniem nie było, czary panie... hehe.gif na niektóre połączenia śrubowe się daje, na niektóre można, nawet gdzieś w jakimś przypadku mi się obiło o oczy, że wręcz nie wolno smarów używać (już wiem w jakim, ciekawe, kto wie? zlosnik.gif), czasami stosuje się kleje, żeby się samo nie luzowało...Więc nie ma co generalizować.

Napisano

> Mam problem ze śribami/szpilkami mocującymi felgi aluminiowe.

> Potwornie się "ptrzyklejają" do felg. Tzn gwint chodzi lekko (jak już sie ruszy cokolwiek). Wygląda

> sie "przykleja" się śrubą ta częścią gdzie ma stożek.

> Na początku myślalem po prostu, że u wulkanizatora przegieli z dokręceniem. Ale po tym jak udalo mi

> się poluzować większość śrub (używajac miedzy innymi rury hydraulicznej 80cm! i łamiac i

> wyrabiająć kilka kluczy) dokreciłem delikatniej normalnym kluczem który jest w komplecie w

> aucie, za kilka dni znów nie ma najmniejszych szans ruszyć tych śrub takim zwykłym kluczem...

> Jakieś rady? głupio wozic ze soba kilka kluczy i metrową rurę....

> Moja uwaga mam 3 śruby świeżo kupione w sklepie (inne sa do nowości auta - 6 lat) i wydaje mi się

> że te nowe się nie zapiekają.....

ja czubek śruby maczałem delikatnie w oleju, problemy z odkręcaniem śrub znikły.

I uprzedzając ... nie, śruby się nie odkręcały,

Smary różnego rodzaju, nawet kiepskie miedziane w dużej ilości lubią się zapiekać. Olej zapobiega korozji i się nie zapieka.

Napisano

> Mam problem ze śribami/szpilkami mocującymi felgi aluminiowe.

> Potwornie się "ptrzyklejają" do felg. Tzn gwint chodzi lekko (jak już sie ruszy cokolwiek). Wygląda

> sie "przykleja" się śrubą ta częścią gdzie ma stożek.

> Na początku myślalem po prostu, że u wulkanizatora przegieli z dokręceniem. Ale po tym jak udalo mi

> się poluzować większość śrub (używajac miedzy innymi rury hydraulicznej 80cm! i łamiac i

> wyrabiająć kilka kluczy) dokreciłem delikatniej normalnym kluczem który jest w komplecie w

> aucie, za kilka dni znów nie ma najmniejszych szans ruszyć tych śrub takim zwykłym kluczem...

> Jakieś rady? głupio wozic ze soba kilka kluczy i metrową rurę....

> Moja uwaga mam 3 śruby świeżo kupione w sklepie (inne sa do nowości auta - 6 lat) i wydaje mi się

> że te nowe się nie zapiekają.....

a co to za alufelgi serio pytam jaki producent?

Bo wychodzi że srednie aluminium jakies b.miekkie

Napisano
  • Autor

> a co to za alufelgi serio pytam jaki producent?

> Bo wychodzi że srednie aluminium jakies b.miekkie

originell bmw :/

Napisano

Zasada jest taka, że śrub do kół się niczym nie smaruje. Teraz powinieneś wszystkie śruby umyć/odtłuścić w benzynie ekstrakcyjnej, wyczyścić dobrze gniazda w felgach i przykręcić na nowo. Są felgi, w których faktycznie przykręca się śrubę powiedzmy momentem 110 Nm, a za 10 sekund trzeba przyłożyć siłę 150 Nm, żeby chciały ruszyć. Pamiętaj też, że alufelgi trudniej odkręcić jak koło jest rozgrzane po hamowaniu.

Napisano

> Smary różnego rodzaju, nawet kiepskie miedziane w dużej ilości lubią się zapiekać. Olej zapobiega

> korozji i się nie zapieka.

Teoria jest taka, ze jak liczysz pare sruba-nakretka, uwzgledniasz material i wspolczynnik tarcia dla gwintu, aby byl samohamowny i sie nie odkrecal. W obliczeniach masz doczynienia z tarciem suchym.

Teraz - zapodanie oleju powoduje, ze wspolczynnik tarcia ulega znacznej zmianie i potrzebujesz wiekszej sily, aby para sruba-nakretka sie nie poluzowaly. A jak dokrecasz wieksza sila, mozesz najnormalniej w swiecie zerwac gwint, lub moze sie zerwac w trakcie jazdy. Moze, ale nie musi biglaugh.gif.

Ja osobiscie swoim mechanikom zabronilem uzywania oleju czy smaru Towota, zeby im sie nie zapiekalo, a zalecalem dobre doczyszczenie, plus dokrecenie wlasciwym momentem. Mowietu o maszynach do obrobki plastycznej, gdzie temperatury dosc wysokie panowaly. Jedyne co bylo dopuszczalne, to smar miedziowy. Nie wiem, czy dostosowali sie, czy dalej robili po swojemu, ale nigdy nie slyszalem, zeby cos im sie nie chcialo odkrecic biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.