Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana filtra gazu

Featured Replies

Napisano

Cześć

Mam pytanko czy Ktoś wymieniał filtr gazu w takiej obudowie jak na zdjęciu i czy są jakieś problemy z tym związane? W czasie wymiany gazownik nie zamykał żadnych zaworów tylko powoli odkręcił śrubę ,wypuścił gaz zainstalował nowy filterek i po robocie kasując za to 40 zł dlatego postanowiłem kolejną wymianę przeprowadzić sam. Autko to seicento 1.1 a gaz na stag w . Proszę o porady i uwagi.

post-51505-14352508866212_thumb.jpg

Napisano

> Cześć

> Mam pytanko czy Ktoś wymieniał filtr gazu w takiej obudowie jak na zdjęciu i czy są jakieś problemy

> z tym związane? W czasie wymiany gazownik nie zamykał żadnych zaworów tylko powoli odkręcił

> śrubę ,wypuścił gaz zainstalował nowy filterek i po robocie kasując za to 40 zł dlatego

> postanowiłem kolejną wymianę przeprowadzić sam. Autko to seicento 1.1 a gaz na stag w . Proszę

> o porady i uwagi.

Zrób tak jak gazownik powoli odkręć śrubę, niema potrzeby zakręcać żadnych zaworów w każdej instalacji są elektrozawory które automatycznie zamykają przepływ gazu należy jednak zwrócić szczególną uwagę przy skręcaniu żeby oring uszczelniający nie uległ zerwaniu najlepiej pociągnąć go delikatnie smarem

Napisano

> Zrób tak jak gazownik powoli odkręć śrubę, niema potrzeby zakręcać żadnych zaworów w każdej

> instalacji są elektrozawory które automatycznie zamykają przepływ gazu

yikes.gifnono.gif

Należy zakręcić zaworki na wielozaworze, uruchomić silnik, przełącyć na gaz i poczekać, aż z braku ciśnienia się przełączy na noPb lub zgaśnie. Dopiero wtedy rozpołowić obudowe filterka.

Napisano

> Należy zakręcić zaworki na wielozaworze, uruchomić silnik, przełącyć na gaz i poczekać, aż z braku

> ciśnienia się przełączy na noPb lub zgaśnie. Dopiero wtedy rozpołowić obudowe filterka.

Ostatnio wymieniałem, nic nie zakręcałem, odkręciłem powoli pokrywę, wyleciało ciutkę gazu z przewodów i tyle.

Napisano
  • Autor

Hmmm no i nie jestem pewny czy wymieniać samemu czy też zapłacić gazownikowi i dokładnie Go obserwować.Dzięki za porady

Napisano

> Cześć

> Mam pytanko czy Ktoś wymieniał filtr gazu w takiej obudowie jak na zdjęciu i czy są jakieś problemy

> z tym związane? W czasie wymiany gazownik nie zamykał żadnych zaworów tylko powoli odkręcił

> śrubę ,wypuścił gaz zainstalował nowy filterek i po robocie kasując za to 40 zł dlatego

> postanowiłem kolejną wymianę przeprowadzić sam. Autko to seicento 1.1 a gaz na stag w . Proszę

> o porady i uwagi.

na butli jest elektrozawór , zdejm z niego jeden przewód (aby cały czas był zamkniety) odpal auto na gazie i zaczekaj az samo zgśnie czyli ok 1-2 minuty , cały gaz z rurek sie wypali i mozna bezpiecznie wykręcic filtr bez ryzyka sie sie opażysz albo ci cos strzeli mad.gif okręcasz filtr , przedmuchujesz puszke w srodku z syfów i paprochów , zakładasz nowy filtr, skręcasz wszystko do kupy i powinno byc ok.gif

zanim wyjedziesz gdzies w trase odpal auto na gazie i od razu zgaś , sprawdz czy napewno szczelnie wszystko skręciłes

Napisano

> Ostatnio wymieniałem, nic nie zakręcałem, odkręciłem powoli pokrywę, wyleciało ciutkę gazu z

> przewodów i tyle.

pogratulowac pomysłów claps.gif jak masz tak doradzac to lepiej sie nie wypowidaj

Napisano

> pogratulowac pomysłów jak masz tak doradzac to lepiej sie nie wypowidaj.

A co niby miało się stać skoro elektrozawór w butli jest zamknięty? Poza tym nie ja to wymyśliłem tylko znani instalatorzy LPG na lpg-forum.pl i nikt jakoś z tego nie robił cyrku.

Napisano

> A co niby miało się stać skoro elektrozawór w butli jest zamknięty? Poza tym nie ja to wymyśliłem

> tylko znani instalatorzy LPG na lpg-forum.pl i nikt jakoś z tego nie robił cyrku.

to ze jak bys miał inny typ elektrozaworu z filtrem lub krótszy klucz mozna by bylo sobie oparzyć ręce,

np filtry BRC mają to do siebie ze odkręcając śrube nawet delikatnie strzela pełnym ciśnieniem gazu i wywala uszczelniacz tuż przy samym koncu odkręcania

Napisano

> A co niby miało się stać skoro elektrozawór w butli jest zamknięty? Poza tym nie ja to wymyśliłem

> tylko znani instalatorzy LPG na lpg-forum.pl i nikt jakoś z tego nie robił cyrku.

wiesz, wszytko można, ale jak komuś radzić to z głową grinser006.gif

najbezpieczniej jest jednak zakręcić zawór na butli, wypalić gaz z przewodów i spokojnie zmienić filterek

wczoraj byłem na wymianie i tak właśnie gość postępował ok.gif

przecież zakręcenie zaworu na butli to żaden problem icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ostatnio wymieniałem, nic nie zakręcałem, odkręciłem powoli pokrywę, wyleciało ciutkę gazu z

> przewodów i tyle.

Ciekawe co zrobiłbyś gdyby Ci wielozawór nie zamknął wypływu? Wtedy zaczyna się bieganie i szukanie pomysłów biglaugh.gif . Obudowy filtra powrotnie nie można zakręcić szczelnie pod ciśnieniem. Taka rada na przyszłość: Zawsze zakręcić ręcznie wielozawór przed wymianą filterka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.