Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym zalać tuleje/silentblok ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Pytanie dość dziwne, ale sprawa pilna i na dzień dzisiejszy nie ma innego wyjścia frown.gif

Jest sobie tuleja metalowo-gumowa niestety zerwana. Ale żeby wyjąć wahacz, trzeba demontować automatyczną skrzynie biegów, bo inaczej nie da się wyjąć śruby frown.gif

Pomyślałem,z ę doraźnie pomoże wstrzyknięcie tam czegoś, co nieco ustabilizuje tulejkę. Jakieś propozycje? frown.gif

Napisano

> Witam

> Pytanie dość dziwne, ale sprawa pilna i na dzień dzisiejszy nie ma innego wyjścia

> Jest sobie tuleja metalowo-gumowa niestety zerwana. Ale żeby wyjąć wahacz, trzeba demontować

> automatyczną skrzynie biegów, bo inaczej nie da się wyjąć śruby

> Pomyślałem,z ę doraźnie pomoże wstrzyknięcie tam czegoś, co nieco ustabilizuje tulejkę. Jakieś

> propozycje?

nie jakies a wurth i zapomnisz o wymianie. połowa rajdowców / ścigantów tak robi i działą. klej do szyb wurtha zalewasz tuleje i trzyma do konca auta

Napisano
  • Autor

> nie jakies a wurth i zapomnisz o wymianie. połowa rajdowców / ścigantów tak robi i działą. klej do

> szyb wurtha zalewasz tuleje i trzyma do konca auta

Podaj dokładnie linka, bo na Allegro jest kilka rodzajów.

Dziękuję za pomoc cool.gif

Napisano

> Podaj dokładnie linka, bo na Allegro jest kilka rodzajów.

> Dziękuję za pomoc

pierwszy lepszy klej do szyb nie musi byc wurth.

Napisano

> pierwszy lepszy klej do szyb nie musi byc wurth.

i co? wiecznie urywajace sie tuleje gumowo-plastikowe (tylne na przednich wahaczach) w fabii też można tak potraktować?

Napisano

> i co? wiecznie urywajace sie tuleje gumowo-plastikowe (tylne na przednich wahaczach) w fabii też

> można tak potraktować?

kolega pytal jak to zrobic pomoze bardzo. Ale zapomniał spytac o negatywy. A te w sumie na codzien beda dosc mocnebo bedzie mocno trzesło na nierownosciach i bedzie roznica lewa / prawa tuleja.

żeby to działało zdałoby sie zalac symetrycznie. jak ma byc wiecznie to strongflex i ich poliuretany

Napisano

> poliuretany

slyszalem o tej opcji. jednakze mozna znalezc opinie w sieci, ze po takim modzie...

...uwaga...

...pojawiają się problemy z wbijaniem biegów. confused.gif

Co ma piernik do wiatraka?

Napisano

> slyszalem o tej opcji. jednakze mozna znalezc opinie w sieci, ze po takim modzie...

> ...uwaga...

> ...pojawiają się problemy z wbijaniem biegów.

> Co ma piernik do wiatraka?

nie rozumiem. poliuretan moze byc w wahczach, poduszkach silnika iskrzyni, wodzikach skrzyni. i kurczak nigdzie problemów nie ma..

Napisano

Zrób tak, jak pisze CZUCZU. Kup klej do szyb i wciśnij.

> Ale żeby wyjąć wahacz, trzeba demontować

> automatyczną skrzynie biegów, bo inaczej nie da się wyjąć śruby

Czyżby Mondeo i kretyński pomysł Forda na włożenie śruby od góry?

Napisano

> nie rozumiem. poliuretan moze byc w wahczach, poduszkach silnika iskrzyni, wodzikach skrzyni. i

> kurczak nigdzie problemów nie ma..

no wlasnie o to chodzi, ze tez nie rozumiem... moze troche zamieszalem... na forum fabii przeczytalem opinie, ze po zastosowaniu twardszych tulejek z cupry niektorzy mieli problemy z biegami grinser006.gif

Napisano

> no wlasnie o to chodzi, ze tez nie rozumiem... moze troche zamieszalem... na forum fabii

> przeczytalem opinie, ze po zastosowaniu twardszych tulejek z cupry niektorzy mieli problemy z

> biegami

a bo trzeba wcelowac bardziej precyzyjnie biegiem, nie ma meijsca na kiepskie wpiecie biegu niestety

Napisano

> i co? wiecznie urywajace sie tuleje gumowo-plastikowe (tylne na przednich wahaczach) w fabii też

> można tak potraktować?

a tam masz takie dzielone ??

jak tak to może zastosować taki paten jak robimy w Nubirach, czyli wymieniamy po odpowiedniej przeróbce na pełne i zapominamy o kłopotach

Napisano

Tutaj wymieniasz na pelne (od Ibizy Cupry) i zapominasz o sprawie.

Krawiec

Napisano

Ale co maja tuleje wahacza do mechanizmu zmiany biegow? Zresztą ja wadziłem te od cupry i różnicy w pracy skrzyni nie ma. Auto jest troche twardsze i tyle.

Krawiec

Napisano

> Ale co maja tuleje wahacza do mechanizmu zmiany biegow? Zresztą ja wadziłem te od cupry i różnicy w

> pracy skrzyni nie ma. Auto jest troche twardsze i tyle.

> Krawiec

chcialem kupic te od cupry, ale jakos w sklepach moto nikt nie widzial ocb i ze to zupelnie inne i ze nie wejda i wgl

do ASO seata mam po to zasuwac, czy jak? masz jakis nr kat?

Napisano

> chcialem kupic te od cupry, ale jakos w sklepach moto nikt nie widzial ocb i ze to zupelnie inne i

> ze nie wejda i wgl

> do ASO seata mam po to zasuwac, czy jak? masz jakis nr kat?

Nie szukaj w sklepach i nie rób wariata z siebie, bo chodzi Ci o plastikowe tuleje do Fabii, a tu Ci każą kupować silentblocki od Seata. Toć to dwa razy mniejsza tulejka jest. Jedyne wyjście w Fabii, to kupić gotowy kit tuleja z obudową aluminiową.

Napisano

Nic nie jest 2 razy mniejsze. IBIZA i FABIA mają identyczne zawieszenie tyle że w Cuprze jest tuleja aluminiowo gumowa pełna a nie plastikowa z dziurami.

Ja kupowałem w ASO Seata.

Krawiec

Napisano

> Ale co maja tuleje wahacza do mechanizmu zmiany biegow? Zresztą ja wadziłem te od cupry i różnicy w

> pracy skrzyni nie ma. Auto jest troche twardsze i tyle.

> Krawiec

kolega pisał tuleje od cupry myslalem ze tuleje linek wtedy jest lipa z wsadzeniem.

Napisano

> Zrób tak, jak pisze CZUCZU. Kup klej do szyb i wciśnij.

> Czyżby Mondeo i kretyński pomysł Forda na włożenie śruby od góry?

Na to jest prosta metoda - odkręcam śrubę i przesuwam ją góry.

Następnie obcinam jej łeb i resztę wyciągam w dół.

Nową śrubę wkładam od dołu.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Zrób tak, jak pisze CZUCZU. Kup klej do szyb i wciśnij.

> Czyżby Mondeo i kretyński pomysł Forda na włożenie śruby od góry?

Nie, Carina E. Nie byłoby kłopotu (z prawym uwinąłem się w kilkadziesiąt minut), ale przy lewym śruba nie może wyjść, bo przeszkadza automatyczna skrzynia biegów. W wersji z manualną ten problem nie występuje

Napisano

> Nie szukaj w sklepach i nie rób wariata z siebie, bo chodzi Ci o plastikowe tuleje do Fabii, a tu

> Ci każą kupować silentblocki od Seata. Toć to dwa razy mniejsza tulejka jest. Jedyne wyjście w

> Fabii, to kupić gotowy kit tuleja z obudową aluminiową.

facepalm.gif

Napisano

> nie jakies a wurth i zapomnisz o wymianie. połowa rajdowców / ścigantów tak robi i działą. klej do

> szyb wurtha zalewasz tuleje i trzyma do konca auta

a gówno prawda brawo.gif

pokaż mi klej który jest w stanie skleić rozwulkanizowany i brudny simmer blok? hmm.gif

pokaż mi klej któryt sklei DWIE BRUDNE powieżchnie i nie pusci ok.gifhmm.gif

o co zakład że jesteś w błędzie ?

czy wklejałeś kiedyś choć 1 szybę , i masz pojęcie o czystości spoiny ?

ok.gif zapraszam

Napisano

> a gówno prawda

> pokaż mi klej który jest w stanie skleić rozwulkanizowany i brudny simmer blok?

> pokaż mi klej któryt sklei DWIE BRUDNE powieżchnie i nie pusci

> o co zakład że jesteś w błędzie ?

> czy wklejałeś kiedyś choć 1 szybę , i masz pojęcie o czystości spoiny ?

> zapraszam

Dwie szyby w seicento rajdowym trzymają do dzisiaj z tego co wiem od kolegi.

Poduszek tez kilka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.