Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kapcie do uniaka

Featured Replies

Napisano

Witojcie !

Sprawa wygląda następująco. Byłem wczoraj na przeglądzie i pan niestety pieczątki na mym dowodzie nie uiścił ponieważ doczepił sie do moich łysych oponek. Tak więc zmusiło mnie to do rozmyślenia na nowymi i tak sobie pomyślałem zeby nie kupować czegoś standardowego a coś wiele szerszego, i tu moje pytanie. Jakie najszersze kapcie można władowac do uniaka na standardowych ustawieniach (bez podkładek itp.) ponieważ nie chce sie w to bawić. Czy podejdą powiedzmy takie: http://moto.allegro.pl/item1102030185_opony_dunlop_sp_sport_2000_205_50r13_81v.html

Pewnie przesadziłem ale warto sie spytać 270751858-jezyk.gif

Napisano

podejdą, ale nie na standardowe stalówki, które do tych opon powinny być 2 razy szersze wink.gif

Napisano
  • Autor

> podejdą, ale nie na standardowe stalówki, które do tych opon powinny być 2 razy szersze

no tak myślałem ze bez zamiany felg sie nie obejdzie. a to może inaczej, jakie najszersze kapcie do standardowych felg podejdą? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no tak myślałem ze bez zamiany felg sie nie obejdzie. a to może inaczej, jakie najszersze kapcie do

> standardowych felg podejdą?

155/70

165/65

Napisano

13" ale jakie szerokie? napewno 165 będą ok

tak na marginesie, to fajnie znasz stan samochodu, skoro na przeglądzie się dowiedziałeś o łysych gumach

Napisano

Ja jak zedre moje 165/50R15 pójdę chyba w stronę 185/45R15 alien.gifbiglaugh.gif

Napisano

> tak na marginesie, to fajnie znasz stan samochodu, skoro na przeglądzie się dowiedziałeś o łysych

> gumach

ffs, ja mam łyse bo z takimi kupiłem a z racji wydatków na wszystko inne nie mogłem sobie na razie na nowe pozwolić, z kolegą pewnie jest tak samo

Napisano

> ffs, ja mam łyse bo z takimi kupiłem a z racji wydatków na wszystko inne nie mogłem sobie na razie

> na nowe pozwolić, z kolegą pewnie jest tak samo

Ja bym nie jeździł...

Napisano

> ffs, ja mam łyse bo z takimi kupiłem a z racji wydatków na wszystko inne nie mogłem sobie na razie

> na nowe pozwolić, z kolegą pewnie jest tak samo

Ja kupiłem T na Vivo sick.gif pierwsze co zrobiłem jak wróciłem do domu, to zmieniłem koła tongue.gif

Nie wyobrażam sobie, jak można oszczędzać np. na oponach spineyes.gif

Napisano

> Standardowe 13-stki

ja na standardowe felgi zalozylem 165/70/13 (troche duzy balon, lepiej by wygladaly 165/65/13) nic nie obciera

Napisano
  • Autor

Ja wiedziałem jaki mam stan opon tylko nie reagowałem bo może nie zaznaczyłem na początku że to tylko tylne opony mam łyse i jakoś nie odczyłem negatywnych skutków jeżdżenia na "łysym tyle"

Napisano

> Ja bym nie jeździł...

moje mają z 4/5mm bieżnika Michellin MXT na 145/65/r13 - problem w nich polega na tym że są stare już i widać to z zewnątrz już

Napisano

> Ja wiedziałem jaki mam stan opon tylko nie reagowałem bo może nie zaznaczyłem na początku że to

> tylko tylne opony mam łyse i jakoś nie odczyłem negatywnych skutków jeżdżenia na "łysym tyle"

w końcu w F1 sie głównie na slickach śmiga zlosnik.gifok.gif

Napisano

> moje mają z 4/5mm bieżnika Michellin MXT na 145/65/r13 - problem w nich polega na tym że są stare

> już i widać to z zewnątrz już

Ponoc pomaga smarowanie pasta do butow... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ja wiedziałem jaki mam stan opon tylko nie reagowałem bo może nie zaznaczyłem na początku że to

> tylko tylne opony mam łyse i jakoś nie odczyłem negatywnych skutków jeżdżenia na "łysym tyle"

Bardziej bym się obawiał łysego tyłu niż przodu w Uno...

Napisano

> Bardziej bym się obawiał łysego tyłu niż przodu w Uno...

Chyba zalezy od tego co siedzi z przodu.

Ja miałem "slicki" z tyłu i było ok.

I tak przód wyjeżdżał z zakrętu

Napisano

jak już tak chcesz oszczędzać na oponach to kup standardowe 13 (albo 135/80 albo 155/70). Nówki kupisz od 80 zł za szt. A jak to za dużo to za jakiś komplet używanych zapłacisz 100 zł. wink.gif

p.s nie rozumiem ludzi, którzy chcą zaoszczędzić na wszystkim na maxa facepalm.gif

Napisano

> zdajesz sobie sprawę że to 1.0 nie uciągnie tego

a ciekawe ile wzrośnie spalanie przy takim rozmiarze hmm.gif

Napisano

> a ciekawe ile wzrośnie spalanie przy takim rozmiarze

eh... kocham te bajki w związku ze spalaniem, i tutaj się zgodzę zmiana szerokości przy tym samym profilu powoduje subiektywne odczucie większego spalania... ale trzeba zauważyć fakt, że na mniejszych kółkach licznik zawyża kilometry itd itp... suma sumarum wychodzą to bardzo nieznaczne różnice... mnie na 155/65 r14 spalanie w cyklu mieszanym wychodzi 6,9 (rekord to 5,2 przy 100% trasa)

Napisano

> jak już tak chcesz oszczędzać na oponach to kup standardowe 13 (albo 135/80 albo 155/70). Nówki

> kupisz od 80 zł za szt.

Np. Dębica Navigator 2 (całoroczne). Jeśli kupujesz przez neta, to warto sprawdzić oferty w których te opony są za 100 zł/szt - w tych ofertach jest i tak zazwyczaj darmowa przesyłka (w przeciwieństwie do tych za 80 zł) a sklep jest bardziej pewny.

Warto jeszcze sprawdzać w regulaminie sklepu co dla nich oznacza termin "nowa opona" - w niektórych sklepach jest to opona wyprodukowana nie więcej niż 3 lata temu, w innych np. 2 lata temu. Zazwyczaj i tak wysyłają opony wyprodukowane parę miesięcy temu, ale warto sprawdzić regulamin żeby później nie mieć niesłusznych pretensji do sprzedawcy.

Jeśli zamawiasz przez neta przed pewną określoną godziną, to opony masz następnego dnia. Na przekładkę wszystkich 4 opon trzeba przeznaczyć jakieś 60-100 zł i pół godziny u wulkanizatora.

Przy takich kosztach nowych opon nie bawiłbym się w używki i mówię to jako student, który nie wcale nie grzeszy grubym portfelem.

Napisano

g15.jpg

Do tego polecam hamowanie a`la Flinston zlosnik.gif

Napisano

> Do tego polecam hamowanie a`la Flinston

Za miętka guma na lato... szybko się zedrze...

Napisano

na standardowe felgi 165 max ale i tak bedą baloniasto wygladać. Lepiej kupić felgi z CC lub innego fiata które maja 5 lub 5,5" i dac 175/50

Napisano
  • Autor

zakupiłem sobie barumki 155/70R13 i nawet to fajnie wyszło bo wstawiłem je na przód a z tyłu zostawiłem 135 i z boku wygląda jakby auto bardziej podniosło nos cool.gif. a jaki komfort, kierą to teraz oczami moge kręcić 270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.