Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do elektryków... problem z ładowaniem...

Featured Replies

Napisano

... mam taki durny problem z ładowaniem w samochodzie (UADA) który powstał prawdopodobnie po zalaniu alternatora płynem do spryskiwacza sciana.gif

Alternator jest starego typu, regulator napięcia jest osobny, nie na alternatorze (wsadzony elektroniczny, testowałem 2 różne z czego 1 nowy).

ŁADOWANIE GENERALNIE JEST, przy załączonym silniku na wolnych obrotach wynosi ok 12,7-12,8 (przy wyłączonym silniku jest 12,4-12,6 na aku. Na wyższych obrotach ładowanie w porywach dochodzi do 13-13,3V czyli generalnie o jakiś 1V za nisko sciana.gif

Czasami po zapaleniu silnika świeci się ładowanie (normalnie sie nie świeci) ale po dodaniu gazu ok 3000 obr gaśnie i sie już wiecej nie zapala...

Co to może być ?

- szczotki ?

- diody???

kabelki generalnie posprawdzane, auto nie bierze lewego prądu... mlot.gif

Napisano

Jaki jest stan akumulatora?

Ładowanie mierzysz z włączonymi światłami czy bez? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki jest stan akumulatora?

> Ładowanie mierzysz z włączonymi światłami czy bez?

aku: sprawdzane na dwóch, obydwa naładowane prostownikiem, jeden nowy (1 miesiąc) drugi ma 3 lata. Problem z aku raczej odpada. na włączonych światłach ładowanie wynosi ok 12,8-13V na obrotach!

Napisano

> Problem z aku raczej odpada. na włączonych światłach ładowanie wynosi ok 12,8-13V na obrotach!

To aku faktycznie można odrzucić. ok.gif

Znany jest Ci stan szczotek?

Napisano

> Jaki jest stan akumulatora?

> Ładowanie mierzysz z włączonymi światłami czy bez?

a gdyby aq był słaby, to co wg Ciebie, ładowania nie będzie?

Wyjaśnij proszę (tylko jasno i przejrzyście) a nie lakonicznie jednym zdaniem.

Napisano

> a gdyby aq był słaby, to co wg Ciebie, ładowania nie będzie?

> Wyjaśnij proszę (tylko jasno i przejrzyście) a nie lakonicznie jednym zdaniem.

Gdyby jedna z cel była walnięta (czyli uszkodzony akumulator) to może wtedy wskazywać niższe napięcie.

Napisano

> Gdyby jedna z cel była walnięta (czyli uszkodzony akumulator) to może wtedy wskazywać niższe

> napięcie.

doświadczyłeś osobicie czy hipotetyzujesz?

Napisano
  • Autor

> To aku faktycznie można odrzucić.

> Znany jest Ci stan szczotek?

własnie nie, alternatora jeszcze nie wykręcałem ale zanim to zrobię chcę mieć koncepcję hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> doświadczyłeś osobicie czy hipotetyzujesz?

Doświadczyłem. Akumulator 1000km później odmówił posłuszeństwa sick.gif

Napisano

> własnie nie, alternatora jeszcze nie wykręcałem ale zanim to zrobię chcę mieć koncepcję

W pierwszej kolejności obstawiłbym regulator, ale to już sprawdziłeś. palacz.gif Idąc za ciosem pozostaje sprawdzić bebechy alternatora (szczotki i diody).

Napisano
  • Autor

> W pierwszej kolejności obstawiłbym regulator, ale to już sprawdziłeś. Idąc za ciosem pozostaje

> sprawdzić bebechy alternatora (szczotki i diody).

no chyba niestety czeka mnie wyjęcie altka, a tak mi sie nie chce w taki gorąc hehe.gifzlosnik.gif

taki regulator elektroniczny to raczej albo całkiem jest zjarany (nie ma napiecia) albo ma jakieś przebicie i jest ok 17V, a takie pośrednie stany to chyba mu sie nie zdarzają zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Doświadczyłem. Akumulator 1000km później odmówił posłuszeństwa

JA antomiast jeździłem już w swoim życiu różnymi, można to nazwać, wiekowymi pojazdami (autami/ maszynami/ traktorami) i dopóki aq nie był na tyle zabity, że po przeręceniu kluczyka nie świeciły się nawet kontrolki, ładowanie zawsze pozostawało w normie.

Także śmiem twierdzić, że jedynie jakieś zwarcie wewnętrzne na aq może być przyczyną spadku napiecia ładowania.

Aq niedoładowany, czy tez po prostu stary/ słaby nie spowoduje spadku napięcia ładowania (przy sprawnej instalacji ze sprawnym alternatorem)

A że z aq ze zwarciem wewnętrznym nikt o zdrowych zmysłach nie jeździ, to aq jako przyczynę niskiego napięcia ładowania można pominąć.

Napisano

> kabelki generalnie posprawdzane, auto nie bierze lewego prądu...

Jak masz miernik, to sprawdź napięcie między korpusem (obudową) alternatora i masą silnika (akumulatora). Wynik zapodaj tutaj na forum to dalej pomyślimy albo wystawimy diagnozę. Przy takim napięciu ładowania od tego trzeba zacząć.

Napisano

> A że z aq ze zwarciem wewnętrznym nikt o zdrowych zmysłach nie jeździ, to aq jako przyczynę

> niskiego napięcia ładowania można pominąć.

Auto kupiłem używane, akumulator był już na stanie hehe.gif

Na początku ładowanie było ok, ale po jakiś 2 miesiącach pojawił się problem - rozrusznik słabiej kręcił, ale zawsze odpalał. Ładowanie było minimalnie niższe niż powinno. Po zmianie aku wróciło wszystko do normy ok.gif

PS: Uważam się za osobę o "zdrowych zmysłach" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz miernik, to sprawdź napięcie między korpusem (obudową) alternatora i masą silnika

> (akumulatora). Wynik zapodaj tutaj na forum to dalej pomyślimy albo wystawimy diagnozę. Przy

> takim napięciu ładowania od tego trzeba zacząć.

napięcie między minusem akumulatora a obudową alternatora to 0,02V na wolnych i 0,08V na wysokich obrotach grinser006.gif

Napisano

> napięcie między minusem akumulatora a obudową alternatora to 0,02V na wolnych i 0,08V na wysokich

> obrotach

czyli jak najbardziej ok

trza bedzie rozebrać altka

Napisano
  • Autor

> czyli jak najbardziej ok

> trza bedzie rozebrać altka

zamówiłem już płytkę z diodami i szczotkotrzymacz, będę je miał we wtorek :-) Alternator chodzi lekko i cichutko więc mechanicznie chyba nic mu nie dolega... pewnie załatwiłem go jak go oblałem frown.gif

Napisano
  • Autor

> Może pomoże:

fajne ok.gif

tylko u mnie średnio pasuje pod schemat bo w czasie jazdy czy na wolnych kontrolka się nie świeci!

dopiero dwa razy miałem tak jak opisałem (w przeciągu 2 tygodni) tj że po odpaleniu świeci się mocno, przy przegazówce lekko miga a potem gaśnie i się już nie świeci w ogóle spineyes.gif

Napisano

> fajne

> tylko u mnie średnio pasuje pod schemat bo w czasie jazdy czy na wolnych kontrolka się nie świeci!

> dopiero dwa razy miałem tak jak opisałem (w przeciągu 2 tygodni) tj że po odpaleniu świeci się

> mocno, przy przegazówce lekko miga a potem gaśnie i się już nie świeci w ogóle

Stawiam na diodę. U mnie w Uniaku było podobnie.

Po wymianie szczotek z regulatorem nic się nie poprawiło.

Dopiero diody i zadziałało smile.gif

Napisano
  • Autor

> diody... parę dni temu miałem to samo...

już do mnie jadą alien.gif

Napisano

> ewentualnie przepalona dioda

ok.gif

Napisano
  • Autor

diody pomierzone, sprawne - winowajca to prawdopodobnie uzwojenie z którego obłazi izolacja frown.gif

nowy altek już do mnie jedzie...

Napisano

> diody pomierzone, sprawne - winowajca to prawdopodobnie uzwojenie z którego obłazi izolacja

> nowy altek już do mnie jedzie...

pamiętaj iż mierzenie diod mocy multimetrem daje czasem mylne rezultaty. Dioda może wydawać się dobra a pod obciążeniem kilkudziesięciu A już nie

Napisano

> pamiętaj iż mierzenie diod mocy multimetrem daje czasem mylne rezultaty. Dioda może wydawać się

> dobra a pod obciążeniem kilkudziesięciu A już nie

no i da się pomierzyć dopiero po odlutowaniu od uzwojenia stojana.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.