Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z alufelgami

Featured Replies

Napisano

Mam alufelgi z VW czyli rozstaw śrub 4x100 oraz otwór centrujący 57mm

a chce je założyć do hondy czyli rozstaw śrub 4x100 oraz otwór centrujący 56mm, i jak to teraz rozwiązać sensownym kosztem i oczywiście bezpiecznie ? smile.gif

Napisano

> Mam alufelgi z VW czyli rozstaw śrub 4x100 oraz otwór centrujący 57mm

> a chce je założyć do hondy czyli rozstaw śrub 4x100 oraz otwór centrujący 56mm, i jak to teraz

> rozwiązać sensownym kosztem i oczywiście bezpiecznie ?

roztoczyc lub zastosowac dystanse. ja osobiscie bym roztoczyl otwor centralny o ten 1mm.

Napisano

> jak to teraz

Założyć i jeździć, tylko przykręcić porządnymi śrubami pasującymi do gniazd w felgach. Pierścieni centrujących 0,5mm raczej nie kupisz zlosnik.gif, a zabawa w roztaczanie i psucie felg jest bez sensu.

Napisano

> Założyć i jeździć, tylko przykręcić porządnymi śrubami pasującymi do gniazd w felgach. Pierścieni

> centrujących 0,5mm raczej nie kupisz , a zabawa w roztaczanie i psucie felg jest bez sensu.

zle przeczytalem. zrozumkaiem, ze otwor w feldze jest mnjiejszy.

da sie kupic piersciecnie o minimalnej grubosci. Bez nich bym nie jezdzil. znam przypadek gdy po takiej jezdzie obcielo sruby.

Napisano

> zle przeczytalem. zrozumkaiem, ze otwor w feldze jest mnjiejszy.

> da sie kupic piersciecnie o minimalnej grubosci. Bez nich bym nie jezdzil. znam przypadek gdy po

> takiej jezdzie obcielo sruby.

W opisanym przypadku brakuje pół milimetra do piasty, więc śrub nie zetnie. Przy normalnej jeździe będzie dobrze, chociaż nie jest to rozwiązanie idealne. Jak już ma te felgi i da się je przykręcić do samochodu, to niech zakłada i jeździ. Dla całkowitego spokoju ducha można by z blachy 0,5mm wyciąć paski i zrobić z nich cos w rodzaju pierścieni centrujących, ale to jest dmuchanie na zimne. Ja bym założył i jeździł bez kombinowania.

Napisano
  • Autor

> da sie kupic piersciecnie o minimalnej grubosci. Bez nich bym nie jezdzil. znam przypadek gdy po

Gdzie kupie takie wąskie? na allegro nie ma

Napisano
  • Autor

> W opisanym przypadku brakuje pół milimetra do piasty, więc śrub nie zetnie. Przy normalnej jeździe

> będzie dobrze, chociaż nie jest to rozwiązanie idealne. Jak już ma te felgi i da się je

> przykręcić do samochodu, to niech zakłada i jeździ. Dla całkowitego spokoju ducha można by z

> blachy 0,5mm wyciąć paski i zrobić z nich cos w rodzaju pierścieni centrujących, ale to jest

> dmuchanie na zimne. Ja bym założył i jeździł bez kombinowania.

Niestety ale trzęsie kierownicą przy wyższych prędkościach i prze hamowaniu frown.gif

Napisano

> Gdzie kupie takie wąskie? na allegro nie ma

Kiedys na Forum Lanosa ktos udowadnial, ze sa pierscienie z VW 57,1 na Opla czyli 56,6. Nie pamietam tylko gdzie je znalazl.

Napisano

> Niestety ale trzęsie kierownicą przy wyższych prędkościach i prze hamowaniu

To nie jest wina braku pierścieni ani wspomnianych 0,5mm luzu, bo wzorcowe koło ma większe bicie grinser006.gif. Albo felgi są krzywe, albo koło nie wyważone. Same śruby zapewniają wystarczające centrowanie na stożkach.

Napisano

> Mam alufelgi z VW czyli rozstaw śrub 4x100 oraz otwór centrujący 57mm

i prawdopodobnie dość wysokie ET (jak to w VW)

> a chce je założyć do hondy czyli rozstaw śrub 4x100 oraz otwór centrujący 56mm, i jak to teraz

Jakie ET mają oryginalne felgi z Hondy i te z VW? i jakie mają szerokości? Może wystarczy wytoczyć dystanse 10mm ze zmiennym centrowaniem. U "pana Kazia" znajomego tokarza zrobisz to za 150zł razem z materiałem.

Napisano
  • Autor

> Kiedys na Forum Lanosa ktos udowadnial, ze sa pierscienie z VW 57,1 na Opla czyli 56,6. Nie

> pamietam tylko gdzie je znalazl.

O to daje jakieś szanse 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> To nie jest wina braku pierścieni ani wspomnianych 0,5mm luzu, bo wzorcowe koło ma większe bicie .

> Albo felgi są krzywe, albo koło nie wyważone. Same śruby zapewniają wystarczające centrowanie

> na stożkach.

Mi się wydaje że w sumie nie ma różnicy czy luz jest pół milimetra czy dwa, bo w sumie felga nie siedzi na piaście tak czy tak a ile to już chyba mniejsze znaczenie 270751858-jezyk.gif

Wiem tylko że na zimówkach tego efektu nie ma, ale one są na oryginalnych stalówkach

Napisano

Albo śruby były za mocno dokręcone, albo za słabo albo stare i zmęczone. Innej opcji nie widzę. felgi nie trzymają się (powinny się trzymać) tylko dzięki tarciu o piastę. Jakikolwiek ruch felgi w stosunku do piasty/tarczy jest nie do pomyślenia. Więc nie dlatego urwały się szpilki/śruby.

Napisano
  • Autor

> i prawdopodobnie dość wysokie ET (jak to w VW)

> Jakie ET mają oryginalne felgi z Hondy i te z VW? i jakie mają szerokości? Może wystarczy wytoczyć

> dystanse 10mm ze zmiennym centrowaniem. U "pana Kazia" znajomego tokarza zrobisz to za 150zł

> razem z materiałem.

Proponowali mi w jednym zakładzie wytoczenie większego otworu w feldze i zrobienie pierścienia centrującego pod większy otwór, bo niby pod taką małą różnice nie są w stanie zrobić, ale nie chce ruszac tych felg frown.gif

A dystanse też mi się tak średnio widzą, zawsze jak miałem w aucie to za każdym razem miałem z nimi większe lub mniejsze problemy.

Napisano

> Kiedys na Forum Lanosa ktos udowadnial, ze sa pierscienie z VW 57,1 na Opla czyli 56,6. Nie

> pamietam tylko gdzie je znalazl.

Ja mam takie.

Kupione na allegro...

Bardzo cieniutkie plastikowe, ale zdają egzamin w 100% zlosnik.gif

Napisano

> Proponowali mi w jednym zakładzie wytoczenie większego otworu w feldze i zrobienie pierścienia

> centrującego pod większy otwór, bo niby pod taką małą różnice nie są w stanie zrobić, ale nie

> chce ruszac tych felg

> A dystanse też mi się tak średnio widzą, zawsze jak miałem w aucie to za każdym razem miałem z nimi

> większe lub mniejsze problemy.

smialo mozna dotoczyc takie pierscienie, ale pewno nie chcialo im sie bebrac za 50 pln

Napisano
  • Autor

> Ja mam takie.

> Kupione na allegro...

> Bardzo cieniutkie plastikowe, ale zdają egzamin w 100%

Udało się kupić na allegro smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.