Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile paliwa w cenie paliwa

Featured Replies

Napisano

Analiza składników cen paliw SAMAR e-petrol.pl

Quote:

Według danych firmy analitycznej e-petrol.pl, cena detaliczna oleju napędowego wynosi aktualnie 4,49 zł za litr. Z tej liczby sama cena paliwa w rafinerii bez podatków to
2,05 zł
, natomiast przeciętna marża stacji paliw to 0,35 zł.

Resztę ceny stanowią podatki zawarte w cenie paliwa, a mianowicie VAT, akcyza oraz opłata paliwowa.

To oznacza, że kupując litr oleju napędowego za przeciętnie 4,49 zł/litr, fiskus w postaci różnych obciążeń pobiera z tego
2,09 zł.

Quote:

A jak wygląda sytuacja w przypadku benzyny? Otóż cena detaliczna benzyny bezołowiowej '95' wynosi aktualnie 4,73 zł za litr. Z tej liczby sama cena paliwa w rafinerii bez podatków to
1,91 zł
, natomiast przeciętna marża stacji paliw to 0,32 zł.

Resztę ceny stanowią wspomniane już podatki zawarte w cenie paliwa. To oznacza, że kupując litr benzyny bezołowiowej '95' za przeciętnie 4,73 zł/litr, fiskus pobiera z tego
2,5 zł.

Quote:

W roku ubiegłym wpływy do budżetu tylko z tytułu akcyzy od paliw silnikowych wyniosły około 22,37 mld zł, czyli o 2,23% więcej niż w roku poprzedzającym.

Czyli widzimy, że jeżdżąc na tańszej w produkcji benzynie bardziej wspomagamy budżet państwa, niż jeżdżąc na droższym w produkcji oleju napędowym zlosnik.gif

Napisano

Właściciel auta z LPG pozdrawia fiskusa hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Właściciel auta z LPG pozdrawia fiskusa

Właśnie - trzeba byłoby jeszcze sprawdzić te proporcje w przypadku LPG - ale podejrzewam, że też jest 50/50, więc pewnie coś kole złocisza kosztuje produkcja, i około zlocisza oddaje się fiskusowi zlosnik.gif

Napisano

Nie cesz sie tak bo walną nam akcyze i będzie dooooopa frown.gif

Zysk z tej UE przynajmniej taki że poziom akcyzy na LPG jest chyba ograniczany odgórnie smile.gif

Napisano

> Podobnie jak i na pozostałe paliwa.

Na inne paliwa to jest chyba ograniczony oddolnie, przy czym my i tak mamy podobno poniżej ustalonego limitu spineyes.gif

Napisano

Cóż, cała masa ludzi w Polsce ma się dobrze dzięki różnego rodzaju przywilejom (choćby emerytalnym). Skądś trzeba wziąć na to pieniądze . Główni dostawcy pieniędzy to z reguły kierowcy i palacze. Dobrze, że tym drugim już nie jestem zlosnik.gif.

Napisano

> Na inne paliwa to jest chyba ograniczony oddolnie, przy czym my i tak mamy podobno poniżej

> ustalonego limitu

Otóż to

I powiem szczerze - a wkurza mnie jak widze LPG w Niemczech o 0,62 E !! A czasami nawet taniej !!

Napisano

podobno niektórzy mają olej napędowy za 2,50 pln i śmieją się z systemu , oczywiście to nie ja zlosnik.gif

Napisano

> podobno niektórzy mają olej napędowy za 2,50 pln i śmieją się z systemu , oczywiście to nie ja

no kolega z pracy taką tankuje i w ciągu roku wymienił w Mondeo 2 wtryski i pompę wtryskową. Więc ja dziękuje za taką oszczędność.

Napisano

> no chyba że się zna tego kogoś i wie skąd i z czego ma paliwo

W Dziwnowie jest stacja benzynowa pomiędzy ulicą i kanałem. Tankując od strony ulicy cena była trzy razy wyższa niż tankując z tego samego dystrybutora od strony kanału (ON do kutrów rybackich). Wystarczy przekonać właściciela stacji, że właśnie się dopłynęło asfaltową rzeką do stacji swoim TDi i już masz taniej.

Napisano

> no chyba że się zna tego kogoś i wie skąd i z czego ma paliwo

on wie skąd jest to paliwo wink.gif - bo źródło ma w rodzinie, ale i tak syfiate to paliwo choć nowe Many na mercedesy na tym jedzą na budowie.

Napisano

> no kolega z pracy taką tankuje i w ciągu roku wymienił w Mondeo 2 wtryski i pompę wtryskową. Więc

> ja dziękuje za taką oszczędność.

skąd wiesz że to od paliwa , akurat fiordy mają słabe ukł paliwowe i te ich wtryskiwacze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.