Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samodzielny montaż haka ?

Featured Replies

Napisano

Wolno czy nie wolno samemu to zrobić(oczywiście hak z homologacją ). Konkretnie o taki chodzi.

Jedni mówią że trzeba mieć pieczątkę zakładu montującego , inni że wystarczy tylko dowód zakupu haka i diagnosta wtedy podbije hmm.gif

Napisano

> Wolno czy nie wolno samemu to zrobić(oczywiście hak z homologacją ). Konkretnie o taki chodzi.

> Jedni mówią że trzeba mieć pieczątkę zakładu montującego , inni że wystarczy tylko dowód zakupu

> haka i diagnosta wtedy podbije

Jakiś czas temu montowaliśmy samodzielnie hak do Astry. Potem diagnosta i wszystko jest legalne ok.gif

Montaż prosty - w podłodze bagażnika były zaznaczone miejsca na wiercenie pod śruby. Potem trza było się wpiąć w kabelki elektryczne.

Napisano

> Wolno czy nie wolno samemu to zrobić(oczywiście hak z homologacją ). Konkretnie o taki chodzi.

> Jedni mówią że trzeba mieć pieczątkę zakładu montującego , inni że wystarczy tylko dowód zakupu

Jakiś czas temu był tu wątek o montażu haka, poszukaj w szukajce. Też sam montowałem, potem do stacji kontroli i do WK tylko pamiętaj o żeby wziąć kartę pojazdu do WK bo inaczej Ci nie wbiją. Pozdrawiam

edit. proszzzzzz

Napisano

mnie diagnosta nie sprawdzał żadnych papierów (dowód zakupu, czy od zakładu montującego)

podjechałem, popatrzył na hak i wystawił papiór

potem WK i stempelek do DR

co do montażu, vitara i c-max, miały fabryczne otwory, więc obyło się bez wiercenia, takie P&P wink.gif

więcej zabawy jest z elektryką, ale przy zainwestowaniu w fordzie w oryginalną wiązkę, też było by prosto

Napisano
  • Autor

Z montażem nie będzie trudności , chodzi tylko właśnie o to czy wolno ok.gif.

Hak na allegro jest za 300zł z homologacją a tu śpiewają sobie 600zł za haka z montażem yikes.gif

Napisano

Wolno samemu - ostatnio zakładałem w Fabii - później tylko do SKP po kwit i do urzędu po wpis do DR

Napisano

> Z montażem nie będzie trudności , chodzi tylko właśnie o to czy wolno .

> Hak na allegro jest za 300zł z homologacją a tu śpiewają sobie 600zł za haka z montażem

w aso ? grinser006.gif

pytanie co jest w cenie, bo np wiązka do mojego maksia kosztowała ok 300zł

a większość haków na alledrogo nie ma jej w zestawie

hak ten sam ?

jeśli sam montaż 300zł to trochę dużo, mnie laikowi zajęło to max 2h (z demontażem zderzaka i lutowaniem przewodów)

Napisano

wolno ok.gif hak musi posiadać tylko tabliczkę znamionową, która zawiera dane np. o masie holowanej przyczepy. No i musi być prawidłowo podłączony zlosnik.gif. Jak pisali wyżej - po zamontowaniu do SKP (można spokojnie przy okazji corocznego przeglądu), potem do WK w celu wpisu do DR

Napisano

> wolno hak musi posiadać tylko tabliczkę znamionową, która zawiera dane np. o masie holowanej

> przyczepy.

akurat tego nie ma na tabliczce grinser006.gif

o ile pamiętam to jest uciąg i nacisk na kulę

ważna jest homologacja eu

Napisano

> akurat tego nie ma na tabliczce

> o ile pamiętam to jest uciąg i nacisk na kulę

> ważna jest homologacja eu

racja - mogłem coś pomylić, bo hak zakładałem ze 3 lata temu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli sam montaż 300zł to trochę dużo, mnie laikowi zajęło to max 2h (z demontażem zderzaka i

> lutowaniem przewodów)

Chodzi o hak firmy Steinhof ( mam kilometr do głównej siedziby firmy-Tarnów) i tam za hak zaśpiewali mi 480zł plus montaż 120zł . A na allegro IDENTYCZNY -tak zlosnik.gifdokładnie taki sam hehe.gifhak firmy Steinhof jest za 320zł razem z przewodami i przesyłką (firma z Łodzi)

Napisano

> Chodzi o hak firmy Steinhof ( mam kilometr do głównej siedziby firmy-Tarnów) i tam za hak

> zaśpiewali mi 480zł plus montaż 120zł . A na allegro IDENTYCZNY -tak dokładnie taki sam hak

> firmy Steinhof jest za 320zł razem z przewodami i przesyłką (firma z Łodzi)

normalka - pytałem w Hak-holu - 120 zł drożej niż w warsztacie tuż za rogiem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wolno samemu - ostatnio zakładałem w Fabii - później tylko do SKP po kwit i do urzędu po wpis do DR

Hak założony, problemów nie było, a dziś do diagnosty po pieczątkę . zlosnik.gif

Kilka stówek zostało w kieszeni ok.gif

Napisano

Montowałem samodzielnie hak, jedyne co potem musisz zrobić to przegląd na stacji i kwitem ze stacji wbitka w DR na wydziale komunikacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.