Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Muli w czasie wyprzedzania, mocnego przyspieszania

Featured Replies

Napisano

Auto to VW New Beetle 2,0 (AQY) 115KM z 99r. Przy ostrym przyspieszaniu tzn wbiciu pedału gazu w podłogę i przeciągnięciu na wyższe obroty - silnik dusi się. Z katalogowych 10,9s do setki zrobiło się +/- 16-cie. Efekt ten nie występuje przy normalnej jeździe. Auto kupiłem już w takim stanie, więc nie odpowiem kiedy i w jakich warunkach pojawiły się opisywane objawy.

W warsztacie zostały wyeliminowane 2 usterki - przepływomierz, który wymieniono na nowy oryginalny (jest poprawa, ale żadnej w trakcie dynamicznej jeździe) oraz przeczyszczono styki na module zapłonowym. Poza tym czyszczone były wtryski, badana sonda L, kontrolowane ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej. W tej chwili VAG-COM (program do diagnostyki ECU samochodów grupy VW) nie wykazuje mi innych błędów oprócz jednego, który ma związek z drugą sondą, informujący o nieskutecznym działaniu katalizatora, którego w naszym egzemplarzu prawdopodobnie nie ma - jest wycięty, a wspawana puszka nie przypomina nowego kata; między innymi jest również bardzo głośna. Podaję wyniki z analizy spalin na wolnych obrotach: HC=120ppm, CO=0,6%, CO2=13%, O2 2,6%, Lambda 1,1.

Chłopaki, co jest przyczyną dławienia mając te informacje ? Filtry powietrza, paliwa, świece i kable nowe, przepustnica wyczyszczona i zaadaptowana. Poszukam jeszcze nieszczelności w dolocie i wężykach podciśnienia. Warsztat gdzie zostawiłem sporo gotówki i sam jego właściciel nie widzi lub nie chce widzieć usterki twierdząc po dwóch przejażdżkach, że auto jest w 100% sprawne...

Napisano

> Auto to VW New Beetle 2,0 (AQY) 115KM z 99r. Przy ostrym przyspieszaniu tzn wbiciu pedału gazu w

> podłogę i przeciągnięciu na wyższe obroty - silnik dusi się. Z katalogowych 10,9s do setki

> zrobiło się +/- 16-cie. Efekt ten nie występuje przy normalnej jeździe. Auto kupiłem już w

> takim stanie, więc nie odpowiem kiedy i w jakich warunkach pojawiły się opisywane objawy.

> W warsztacie zostały wyeliminowane 2 usterki - przepływomierz, który wymieniono na nowy oryginalny

> (jest poprawa, ale żadnej w trakcie dynamicznej jeździe) oraz przeczyszczono styki na module

> zapłonowym. Poza tym czyszczone były wtryski i badana sonda L. W tej chwili VAG-COM (program

> do diagnostyki ECU samochodów grupy VW) nie wykazuje mi innych błędów oprócz jednego, który ma

> związek z drugą sondą, informujący o nieskutecznym działaniu katalizatora, którego w naszym

> egzemplarzu prawdopodobnie nie ma - jest wycięty, a wspawana puszka nie przypomina nowego

> kata; między innymi jest również bardzo głośna. Podaję wyniki z analizy spalin na wolnych

> obrotach: HC=120ppm, CO=0,6%, CO2=13%, O2 2,6%, Lambda 1,1.

> Chłopaki, co jest przyczyną dławienia mając te informacje ? Filtry powietrza, paliwa, świece i

> kable nowe. Poszukam jeszcze nieszczelności w dolocie i wężykach podciśnienia. Warsztat gdzie

> zostawiłem sporo gotówki i sam jego właściciel nie widzi usterki lub nie chce jej zauważyć

> twierdząc po dwóch przejażdżkach, że auto jest w 100% sprawne

podobne objawy byly u mnie przy zacierajacej sie pompie paliwa....

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dodać, że ciśnienie było sprawdzane. Poprawiłem już w głównym poście.

Napisano

> Zapomniałem dodać, że ciśnienie było sprawdzane. Poprawiłem już w głównym poście.

Przepustnica jest na linkę czy elektroniczna?

Napisano
  • Autor

Ciśnienie paliwa było sprawdzane - zapomniałem dodać, ale już poprawiłem w głównym poście.

Napisano
  • Autor

> Przepustnica jest na linkę czy elektroniczna?

Linka. Przepustnica była czyszczona i przeprowadzona została adaptacja. W warsztacie, z którego auto właśnie wróciło z tego co udało mi się dowiedzieć też przeprowadzono ponowną adaptację.

Napisano

> Linka. Przepustnica była czyszczona i przeprowadzona została adaptacja. W warsztacie, z którego

> auto właśnie wróciło z tego co udało mi się dowiedzieć też przeprowadzono ponowną adaptację.

Zloguj vagiem przepływkę i lambdę podczas tego duszenia się, może coś więcej będzie wiadomo...

Napisano

> Ciśnienie paliwa było sprawdzane - zapomniałem dodać, ale już poprawiłem w głównym poście.

ok..tyle,ze cisnienie mierza na wylaczonym silniku, a co podczas dynamicznego przyspieszania, kiedy zapotrzebowanie na paliwo jest najwieksze???

Napisano
  • Autor

Posługuję się słowami serwisu, który dokonywał pomiaru...

Napisano

> Chłopaki, co jest przyczyną dławienia mając te informacje ?

Wydech.

Napisano

opcji jest kilka:

-pompa nie daje odpowiedniego ciśnienia paliwa przy dużym obciążeniu silnika (mapy są wtedy najbardziej paliwożerne)

-regulator ciśnienia szwankuje

-sonda łapie jednak błąd katalizatora i to wprowadza kompa w jakiś inny tryb "ekologiczny"

-nieszczelność w dolocie (ale to raczej na biegu jałowym byłyby problemy)

-coś nie tak z mapą paliwa po prostu jest (kupiłeś już tak? może ktoś zdrutował komputer od innego silnika).

-wtryski niedomagają

-prozaiczne... syf w baku i przytkane sitko w pompie. przy niedużym obciążeniu jakoś pompa przeciągnie, jeśli trzeba więcej wypompować już nie daje rady

-zatkany filtr powietrza

I pewnie sporo innych rzeczy. Zmień mechanika skoro ten nie umie tego naprawić.

Napisano

Jak kolega wyzej napisal, bez kata jezeli ma sonde za katalizatorem,silnik wchodzi w tryb awaryjny i ma ograniczona moc..czy garbusik ma emulator sondy,wywalona sonda,czy poprostu sonda sobie lata gdzies na przewodzie?

Napisano

Miałem podobne objawy i przyczyną był zatkany filtr paliwa*. Po wymianię jak ręką odjął ok.gif

* - Co ciekawe, producent w ogóle nie przewiduje wymiany filtra paliwa, nie ma takiej czynności w przeglądach. Ja wymieniłem po 105kkm (80zł), syf był w środku taki, że głowa mała, przepływ paliwa był na oko gdzieś o połowę gorszy, niż w nowym (podłączyłem pompkę rowerową i pompowałem benzynę, przy starym filtrze opór był spory, przy nowym szło leciutko). Po rozkręceniu ze środka wydobyłem kupę syfu.

Napisano
  • Autor

> bez kata jezeli ma sonde za katalizatorem,silnik wchodzi w tryb awaryjny i ma ograniczona moc

A czy nie jest przypadkiem tak, że druga sonda nie ma wpływu na dawkę paliwa, a jedynie zbiera info dla potrzeb systemu EOBD/OBD oraz informacji o stanie katalizatora ?

> czy garbusik ma emulator sondy,wywalona sonda,czy poprostu sonda sobie lata gdzies na przewodzie?

Jest podłączona sonda

Napisano
  • Autor

Filtr paliwa wymieniłem przed wizytą u mechanika - napisałem przeca wink.gif

Napisano

brak katalizatora i sonda za katalizatorem bedzie powodowala bledne odczyty ( przeciez nawet blad Ci sie wyswietlil), czego skutkeim beda dziwne anomalie,obstawiam,ze u Ciebie winny jest brak kata, dobry gazownik zrobi Ci emulator,a kto inny zresetuje komputer i bedzie dobrze smile.gif Zapytaj na forum jakims VW moze ktos wycinal kata i wie co i jak z tym silnikiem

Napisano
  • Autor

Szczerze - wolę dać 800pln na kata i nie zatruwać środowiska niż bawić się w obejścia. Chcę mieć tylko pewność, że skończy się na katalizatorze, tzn że to on jest przyczyną problemów...

Ponadto, czy nie jest przypadkiem tak, że druga sonda nie ma wpływu na pracę silnika (dawkę paliwa), a jedynie zbiera info dla potrzeb systemu EOBD/OBD oraz informacji o stanie katalizatora ?

Napisano

> Szczerze - wolę dać 800pln na kata i nie zatruwać środowiska niż bawić się w obejścia. Chcę mieć

> tylko pewność, że skończy się na katalizatorze, tzn że to on jest przyczyną problemów...

> Ponadto, czy nie jest przypadkiem tak, że druga sonda nie ma wpływu na pracę silnika (dawkę

> paliwa), a jedynie zbiera info dla potrzeb systemu EOBD/OBD oraz informacji o stanie

> katalizatora ?

Druga niema wplywu na spalanie. Jedz do kogos kto ma pojecie o VW i zrob Logi dynamiczne. Bo rozumiem ze bledow nie wywala?

Osobicie obstawiam przeplywke.

Napisano
  • Autor

Przepływka jest nowa, oryginalna Bosch. Błąd jest jeden - powtarzalny i związany właśnie z brakiem lub niesprawnym katem generowany przez drugą sondę. Logi dynamiczne zrobię jak opanuję VAG-COM'a.

Napisano
  • Autor

> Wydech.

Znalazłem właściciela w necie NB również 2.0 AQY z zamontowaną strumienicą w miejsce kata - jak napisał auto stało się żwawsze i po tym zabiegu na pewno nic nie muli, a wręcz przeciwnie...

Napisano

ja mierzyłem z manometrem na szybie w czasie pałowania może tu tez tak zrobili pod obciążeniem

Napisano

Mowisz o filtrze wbudowanym w pompe paliwa?

W aucie zony podejrzewam dwie kwestie - wlasnie zasyfiony filtr paliwa, albo zasyfione wtryski. Niestety, filtr paliwa wbudowany jest w pompe i producent nie przewiduje jego wymiany -mowa akurat o Megane II 1.4 icon_rolleyes.gif.

Napisano
  • Autor

> to juz lepiej kup za jakieś 400 metalowy "magnaflow"

Jest instalacja gazowa, więc wolę ceramiczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.