Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fusion 1,4 -jezdzi ktoś.

Featured Replies

Napisano

Hej. Jeżdził ktos z was fordem fusion 1,4 80KM? Jak sie tym jezdzi co sie psuje ,jak z częściami zlosnik.gif Auto do miasta ,pare razy w roku w trase.

Napisano

> Hej. Jeżdził ktos z was fordem fusion 1,4 80KM? Jak sie tym jezdzi co sie psuje ,jak z częściami

> Auto do miasta ,pare razy w roku w trase.

Chyba na 2 albo 3 miejscu w rankingach awaryjności aut.

Silnik może nie zachwyca ale ogólnie samochód pozytywnie oceniany. Bazuje na Fieście MK6

Napisano

> Chyba na 2 albo 3 miejscu w rankingach awaryjności aut.

> Silnik może nie zachwyca ale ogólnie samochód pozytywnie oceniany. Bazuje na Fieście MK6

Z tego, co pamiętam, to rzeczywiście auto może się podobać.

Jeździłem takim w firmie jako zastępczym. Właśnie Fusion 1.4 - spośród wad pamiętam: niespecjalnie było to dynamiczne wozidełko, sporo palił, w środku nie był przesadnie cichy. Za to był wygodny, pakowny, dobrze (nawet bardzo dobrze) się prowadził.

Jeszcze jedno - było to ok. 2006 r. - auto miało wtedy może rok - nie było zajechane. Być może nowsza generacja Fusiona jest 100 x lepsza.

Teraz za takim się rozglądałem podczas pobytu w PL.

Napisano

> Hej. Jeżdził ktos z was fordem fusion 1,4 80KM? Jak sie tym jezdzi co sie psuje ,jak z częściami

Autko fajne ale do miasta i na nasze dziury.

Z tym silnikiem to powyzej 100km/h spalanie rosnie masakrycznie w czym nie pomaga aerodynamika kiosku zlosnik.gif

Wyjazd na narty do austrii 3 osoby + bagażnik na dachu (nie box) wyszlo srednio 11ltr/100km zlosnik.gif

Normalnie jak jezdzi to srednie ma okolo 7/8 ltr.

Kumpel ma juz z 60tys zrobione i nic sie zlego nie dzieje ok.gif

Napisano

jeździłem takim w poprzedniej firmie. Ogólnie pozytywnie. Siedzi się dosyć wysoko, wszystko dobrze widać, dynamika wystarczająca do normalnej jazdy, wszystko co trzeba jest. A spalanie jest takie jak się jeździ. Koledzy z pracy rzadko schodzili poniżej 10l, nawet w trasie a ja raz przejechałem Krk-Lublin-Krk i wyszło dokładnie 6l/100, a wcale nie jechałem dłużej. Z tego co wiem samochód jest dalej w użyciu, nie sprawia większych problemów. Osobiście u mnie Fusion jest jedną z opcji następnego samochodu dla żony.

Napisano

ja tylko fiestą mk6 na której fusion bazuje

autko rewelka - już 2 takie siostra ujeżdża

Napisano

Mój szwagier to ma. Już drugiego. Co prawda nie zrobił żadnym z nich powyżej 100 kkm, ale zadowolony jest. Auto ma wytrzymałe zawieszenie, jest pakowne. Jedyny mankament to słabe silniki. Przy włączonej klimie auto robi się mułowate.

Napisano

> Mój szwagier to ma. Już drugiego. Co prawda nie zrobił żadnym z nich powyżej 100 kkm, ale

> zadowolony jest. Auto ma wytrzymałe zawieszenie, jest pakowne. Jedyny mankament to słabe

> silniki. Przy włączonej klimie auto robi się mułowate.

Jeżeli przesiądziesz się z focusa to powiesz ze to maluch:) Ogólnie sympatyczny samochód tylko silnik 1.4 niewystarczający. Przy włączonej klimie mułowaty. Co mnie zdziwiło to w wersji którą ja jeździłem z tyłu na drzwiach były gołe blachy do około "boczków", jak kiedyś w maluchach;)

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Jak już przedmówcy pisali, silnik za słaby. Zwłaszcza w trasie, gdzie trzeba jakiegoś Tira wyprzedzić. Aerodynamika cegły powoduje, że w aucie jest strasznie głośno już od około 120. Fusionem jeździ Wujek, wcześniej miał Fokę w kombiku i tylko do prowadzenia można się doczepić. Ale, ogólnie wygodne, do spokojnej jazdy wystarczy. Broń Boże nieco szybciej w zakręt wejść, siedzenia zapewniają zero trzymania bocznego, opony o profilu 65 przy 195 dobrze tłumią, aczkolwiek, auto ma tendencje do "pływania". W koleinach zachowuje się gorzej, jak PII na 195/50 co jest dla mnie największym minusem. Auto kupione jako nowe, póki co, w przeciwieństwie do Foki nie rdzewieje. Jakiś świerszcz się pojawił w środku, gdzieś w desce, ale ASO sobie poradziło. Zawieszenie zaczęło gdzieś od około 10kkm nieco głośniej pracować, ale TTTM podobno. Ogólnie sympatyczne autko dla spokojnego człowieka, kobiety.

ps. auto nie hamuje, co najwyżej wytraca prędkość hehe.gif

Napisano

Jestem w podobnej sytuacji = szukam niedużego autka na miasto.

Czy może ktoś napisać, jaki jest sens brania Fusiona zamiast analogicznej Fiesty?

Czy różnica jest tylko w wysokości, czy są jeszcze jakieś istotne?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Jestem w podobnej sytuacji = szukam niedużego autka na miasto.

> Czy może ktoś napisać, jaki jest sens brania Fusiona zamiast analogicznej Fiesty?

> Czy różnica jest tylko w wysokości, czy są jeszcze jakieś istotne?

> Pozdrawiam

> Bartek

Jak na miasto to zdecydowanie Fusion.

Jest wyzej zawieszony, wiec wszystkie krawezniki, studzienki, progi itp duzo latwiej sie pokonuje ok.gif

Napisano

> Jak na miasto to zdecydowanie Fusion.

> Jest wyzej zawieszony, wiec wszystkie krawezniki, studzienki, progi itp duzo latwiej sie pokonuje

A czy Fiesta na bazie ktorej wyrzezbili Fjurzyna jest rowniez godna uwagi? Jesli jakikolwiek jej silnik jest godny uwagi...

Napisano

> A czy Fiesta na bazie ktorej wyrzezbili Fjurzyna jest rowniez godna uwagi? Jesli jakikolwiek jej

> silnik jest godny uwagi...

Fiesta nigdy nie jechalem, wiec sie nie bede wypowiadal.

Ale ogolnie to prawie to samo co Fusion ok.gif

Jezeli w Fiescie montowali ten 1.6 co we Fusionie, Focusie to IMHO powinna sie calkiem niezle z nim odpychac.

Pzdr,

Maciej

Napisano

> A czy Fiesta na bazie ktorej wyrzezbili Fjurzyna jest rowniez godna uwagi? Jesli jakikolwiek jej

> silnik jest godny uwagi...

swietne auto mialem 2 takie,mialem tez fusiona.Fajnie sie tym jezdzi trohe wyzej sidzi niz w fiescie.Tylko ze ja te 3 auta mialem z 1.4 tdci i nawet bym nie spojrzal na te benzynowe

Napisano

> Jestem w podobnej sytuacji = szukam niedużego autka na miasto.

> Czy może ktoś napisać, jaki jest sens brania Fusiona zamiast analogicznej Fiesty?

> Czy różnica jest tylko w wysokości, czy są jeszcze jakieś istotne?

> Pozdrawiam

> Bartek

Jako właściciel Fiesty MK6 mogę powiedzieć, że sens brania Fusiona jest wtedy, gdy:

1. Potrzebujemy większego bagażnika (różnica w porównaniu z Fiestą jest zauważalna);

2. Jeździmy drogami o gorszej nawierzchni (prześwit jest sporo większy i zawieszenie jakby ciut miększe);

3. Mamy problemy z kręgosłupem grinser006.gif - siedzi się na tyle wysoko, że nie trzeba się gimnastykować przy wsiadaniu (chociaż w Fieście też siedzi się stosunkowo wysoko).

Na minus Fusiona można zaliczyć:

1. Większa podatność na boczny wiatr

2. Gorsza aerodynamika, przez co przy wyższych prędkościach pali więcej jak Fiesta;

3. Fusion z silnikiem 1,4 jedzie podobnie, jak Fiesta 1.25, czyli dynamika jest dość przeciętna.

4. Zauważalnie gorzej prowadzi się w koleinach, ale to chyba przez m.in. szerokość opon, bo w Fieście mam 175, a w Fusionie o ile się nie mylę są 195. Do tego chyba zawieszenie Fusiona, którym jeździłem było troche bardziej "zmęczone" niż w mojej Fieście.

Podsumowując: jeżeli ma być namiastka auta rodzinnego, to Fusion będzie lepszy, gdy ma to być zwinny samochód do jazdy na co dzień dla 1 lub 2 osób, to wybrałbym Fiestę.

Pozdr.

Napisano

> Podsumowując: jeżeli ma być namiastka auta rodzinnego, to Fusion będzie lepszy, gdy ma to być

> zwinny samochód do jazdy na co dzień dla 1 lub 2 osób, to wybrałbym Fiestę.

Szukam autka miejskiego, ale dla zestawu 2+2. Dzieci 3 i 6 lat (obecnie), więc w fotelikach. Bagażnik mi wystarczy symboliczny, byleby zakupy pomieścił.

Napisz mi coś więcej o tej swojej Fieście. Jak się sprawuje silnik 1.25? Żwawy? Ile pali? Czy masz LPG? Jakieś typowe usterki?

Czy umiałbyś go porównać do montowanego w Fieście 1.4 TDCI?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Szukam autka miejskiego, ale dla zestawu 2+2. Dzieci 3 i 6 lat (obecnie), więc w fotelikach.

> Bagażnik mi wystarczy symboliczny, byleby zakupy pomieścił.

To Fiesta spokojnie Ci wystarczy. Problem jest, jak chce wyjechać na urlop, bo wtedy faktycznie ciężko wszystko pomieścić.

> Napisz mi coś więcej o tej swojej Fieście. Jak się sprawuje silnik 1.25? Żwawy? Ile pali? Czy masz

> LPG? Jakieś typowe usterki?

Z silnikiem nie ma problemów, pali na dotyk, jest dość cichy i ma całkiem dobrą kulturę pracy. Minusem jest słaba elastyczność - ten silnik po prostu lubi wysokie obroty. Moim zdaniem ten silnik jest po prostu za mały do tego samochodu, bo Fiesta jest jednym z najcięższych samochodów w segmencie "B". Jakby to powiedzieć: tragedii nie ma, ale mnie mocy stanowczo brakuje. Jak jadę sam w chłodny dzień, bez włączonej klimy, to można powiedzieć, że silnik jest w miarę dynamiczny. Schody zaczynają się po włączeniu klimatyzacji - wtedy samochód traci resztki dynamiki. Przy wyprzedzaniu klimę raczej wyłączam grinser006.gif

LPG przy tym silniku raczej odpada. Przy zakupie sprzedawca od razu pytał, czy mam zamiar montować LPG, bo jeżeli tak, to powinienem wybrać silnik 1,3. Pozostałe silniki benzynowe Forda nie za bardzo tolerują pracę na LPG.

Co do spalania, to ja chyba nie jestem miarodajnym źródłem informacji na ten temat i raczej biję wszelkie niechlubne rekordy pod tym względem grinser006.gif. W każdym razie po mieście spalanie oscyluje w granicach 9,5-10 l/100km, ale zdarzało mi się czasami nawet więcej, zwłaszcza w zimie.

Na trasie nawet przy bardzo dynamicznej jeździe nie przekroczyłem 7,5 l/100, a zazwyczaj jest to ok. 6,5-6,8 l/100km. Ale nie czarujmy się - benzynowe silniki Forda do oszczędnych nie należą.

> Czy umiałbyś go porównać do montowanego w Fieście 1.4 TDCI?

Miałem okazję raz jechać Fiestą 1,4 TDCI i nie bardzo mi się podobało. Diesel jest dość głośny (wyciszenie Fiesty jest dość skromne), w sprincie wydaje się bardziej ospały, natomiast przy jeździe na wyższych biegach na pewno jest bardziej elastyczny. Z tym, że w przypadku TDCI można bez problemu podnieść moc do ok. 85-90 KM i wtedy moja benzyna pozostanie daleeeeko w tyle podczas jazdy. No i spalanie w przypadku diesla będzie sporo niższe.

> Pozdrawiam

> Bartek

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

> Fiesta nigdy nie jechalem, wiec sie nie bede wypowiadal.

> Ale ogolnie to prawie to samo co Fusion

> Jezeli w Fiescie montowali ten 1.6 co we Fusionie, Focusie to IMHO powinna sie calkiem niezle z nim

> odpychac.

> Pzdr,

> Maciej

W Fieście montowali i 2.0 150KM smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.