Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 115KM i wytrzymałość dwumasy / jakie robicie przebiegi

Featured Replies

Napisano

witajcie

w punto przy przebiegu 210tyś dwumasa miała się dobrze, ale wiadomo stilo mocniejsze i cięższe a to ma wpływ na dwumasę.

Jak u Was wygląda kwestia trwałości tego elementu?

Jakie przebiegi macie nakręcone w swoich stilo. Ja zakładam zakup auta z przebiegiem ok 200tyś i w planie przelot przez jakieś 3lata kolejne ok 200tyś km

O silnik się nie boje bo wiem, że cholernie trwały jest ale są inne elementy które mogą mnie puścić z torbami :/

Napisano

> witajcie

> w punto przy przebiegu 210tyś dwumasa miała się dobrze, ale wiadomo stilo mocniejsze i cięższe a to

> ma wpływ na dwumasę.

> Jak u Was wygląda kwestia trwałości tego elementu?

Ja mam przebieg 120 tyś. i koło chodzi bez zastrzeżeń. Trwałość zależy od nagłych przyspieszeń i nagłych hamowań z załączonym sprzęgłem. Myślę, że czym łagodniej tym dłużej.

Napisano
  • Autor

> Ja mam przebieg 120 tyś. i koło chodzi bez zastrzeżeń. Trwałość zależy od nagłych przyspieszeń i

> nagłych hamowań z załączonym sprzęgłem. Myślę, że czym łagodniej tym dłużej.

przy 120 jakby padła to już by było przegięcie. Mam nadzieje, że jak kupie auto z przelotem na poziomie 200tyś to nie będę musiał wymieniać dwumasy przez najbliższe 50-60tyś km smile.gif

Napisano

> Jak u Was wygląda kwestia trwałości tego elementu?

W ASO, w którym serwisowałem auto, twierdzili, że należy wymieniać razem ze sprzęgłem. Wniosek taki wziął się z tego, że mieli parę aut, w których dwumasa była do wymiany, a sprzęgło było jeszcze w przyzwoitym stanie. W drugą stronę nie trafił się ani jeden zlosnik.gif - jeśli sprzegło było w stanie agonalnym, to i koło dwumasowe wyglądało już źle.

Napisano
  • Autor

> stanie agonalnym, to i koło dwumasowe wyglądało już źle.

A jak po wyglądzie można poznać czy jest dobre czy złe? Mnie się zdawało, że to się poznaje po odgłosach jakie wydaje w czasie jazdy ewentualnie sprawdzając je a nie oglądając tylko.

Napisano

> A jak po wyglądzie można poznać czy jest dobre czy złe? Mnie się zdawało, że to się poznaje po

> odgłosach jakie wydaje w czasie jazdy ewentualnie sprawdzając je a nie oglądając tylko.

Jeśli np. po zdemontowaniu sprzęgła ze środka wysypują się kawałki metalu, to znaczy, że koło dwumasowe jest w stanie wyśmienitym? zlosnik.gif Żadnych niepokojących odgłosów z siebie nie wydawało...

Napisano

> W ASO, w którym serwisowałem auto, twierdzili, że należy wymieniać razem ze sprzęgłem.

ok.gif chociaz nie zawsze, mialem przypadek u kolegi na v40tce 102KM w DCI czy jak tam nazwali ten silnik pod maska volvo, ze sprzeglo poszlo przy 190tys km i jednak qmpel polozyl sam kpl sprzegla.. 2mas zostal dalej ten sam, w tej chwili auto ma 300tys km i 2mas dalej smiga ok.gif

ale wiadomo wygodniej jest wymienic 2mas razem z kpl sprzegla ok.gif

Napisano

U mnie tydzień temu sprzęgło wpadło w podłogę i tak sobie zostawało (musiałem je nogą podciągać). W ASO stwierdzili, że pompa sprzęgła, wysprzęglik i sprzęgło do wymiany, a przy okazji może 2-masa. Jak wszystko rozebrali to dostałem telefon, że dwumasa jest w bardzo dobrym stanie i nie trzeba jej wymieniać, czego się bałem (1400zł). W sumie za sprzęgło pompę, wysprzęglik, olej do skrzyni, płyn hamulcowy, uszczelniacze i różne uszczelki zapłaciłem 2080zł. Wymieniałem przy 140kkm.

Napisano
  • Autor

> U mnie tydzień temu sprzęgło wpadło w podłogę i tak sobie zostawało (musiałem je nogą podciągać). W

> ASO stwierdzili, że pompa sprzęgła, wysprzęglik i sprzęgło do wymiany, a przy okazji może

> 2-masa. Jak wszystko rozebrali to dostałem telefon, że dwumasa jest w bardzo dobrym stanie i

> nie trzeba jej wymieniać, czego się bałem (1400zł). W sumie za sprzęgło pompę, wysprzęglik,

> olej do skrzyni, płyn hamulcowy, uszczelniacze i różne uszczelki zapłaciłem 2080zł.

> Wymieniałem przy 140kkm.

Ja naprawy robię sam więc robocizny bym nie liczył. Ile wyszły części nie licząc sprzęgła?

Napisano

> Ja naprawy robię sam więc robocizny bym nie liczył. Ile wyszły części nie licząc sprzęgła?

robocizna wyniosła 692zł. Części kupione poza ASO:

-sprzęgło 600zł

-pompa sprzęgła 160zł

-wysprzęglik 340zł

Napisano
  • Autor

> robocizna wyniosła 692zł. Części kupione poza ASO:

> -sprzęgło 600zł

> -pompa sprzęgła 160zł

> -wysprzęglik 340zł

Czyli tanio dosyć, liczę na to że w focie lub intercars kupię jeszcze taniej.

Napisano

> Czyli tanio dosyć, liczę na to że w focie lub intercars kupię jeszcze taniej.

nie sądzę grinser006.gif

Napisano

> robocizna wyniosła 692zł. Części kupione poza ASO:

> -sprzęgło 600zł

> -pompa sprzęgła 160zł

> -wysprzęglik 340zł

ale wysprzeglik to drozszy niz do 150mj icon_eek.gif

Napisano

> nie sądzę

w ic jesli ktos ma znizke, to wychodzi po cenach allegro, czasem nawet taniej

Napisano

> ale wysprzeglik to drozszy niz do 150mj

tu się zgodzę, ale potrzebowałem go na już (normalna cena to do 200zł poza ASO)

Napisano

> w ic jesli ktos ma znizke, to wychodzi po cenach allegro, czasem nawet taniej

ale nie na oryginalnych częściach no.gif

Napisano

> tu się zgodzę, ale potrzebowałem go na już (normalna cena to do 200zł poza ASO)

ok.gif w aso do mj wysprzeglik 260zl, a sprzeglo brales fabrycznie nowe czy odnowione?

Napisano

> w aso do mj wysprzeglik 260zl, a sprzeglo brales fabrycznie nowe czy odnowione?

fabrycznie nowe

• 2 tygodnie później...
Napisano

Niedawno wymianiełem sprzęgło (u Cinka - polecam).

Po wyjęciu docisku Cinek dostał w głowę okładziną zlosnik.gif Tak było starte, że nity puściły i okładzina sobie latała luzem (jak coś piszę źle to może Cinek mnie sprostuje).

Dwumasa miała już luz ale chyba bez tragedii, docisk wyglądał nawet nieźle. Cena - jak ktoś chce wymieniać to prv do Cinka - ma dobre ceny.

Aha przebieg 160kkm, auto o dziwo do momentu puszczenia nitów jeździło prawidłowo, nie było uślizgów mimo >300nm i >150KM. Po puszczeniu nitów dało się jeździć, tzn zrobiłem prawie 100km zanim dojechałem do Gliwic.

Napisano

po 240 tyś km wymieniłem..... ale spoko jeszcze z 20 tyś by wytrzymało....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.