Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece i przewody WN a przebieg - b. ważne

Featured Replies

Napisano

Czy jeśli moje seicento 900 na oryginalnych do tej pory świecach i przewodach dziś zaczęło mi szarpać kilka razy i strzeliło raz, to wymienić świece i przewody i zapomnieć o problemie czy szukać przyczyny gdzie indziej?

Jutro podepnę laptopa i sprawdzę regulację gazu, ale raczej na 99% przyczyna leży gdzie indziej. Dodam, że w bardzo wilgotne dni albo po deszczowej nocy pierwsze odpalenie rano to praca na 3 cylindrach. W suche dni (czyli normalnie - 9 na 10 odpaleń problemu nie ma).

Jeszcze najważniejsze - przebieg świec i przewodów - 132 000 km.

Sprawa nie byłaby tak pilna, żeby nie fakt, że autem wyjeżdżam w piątek w trasę 600 km i musi ono dojechać bez problemów, a potem za tydzień drugie tyle wrócić.

Napisano

> Jeszcze najważniejsze - przebieg świec i przewodów - 132 000 km.

sciana.gif Jeżeli po 130 kkm zastanawiasz się czy wymienić świece, to zajrzyj do instrukcji obsługi. Normalny przebieg świec to 40 kkm, ekstremalnie wydłużony to 60 kkm, na lpg jeszcze mniejszy. Przewody zmieniłbym profilaktycznie, bo i tak zaoszczędziłeś na świecach po takim przebiegu.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli po 130 kkm zastanawiasz się czy wymienić świece......

Kupiłem to auto z przebiegiem 98 kkm, i wiem że były oryginalne i świece i przewody, nic się nie działo więc nie dotykałem, a teraz po 10 kkm na gazie coś zaczęło się dziać.

Czyli według Ciebie po prostu świece i przewody wymienić bo to z ich powodu cały problem?

Napisano

> Kupiłem to auto z przebiegiem 98 kkm, i wiem że były oryginalne i świece i przewody, nic się nie

> działo więc nie dotykałem, a teraz po 10 kkm na gazie coś zaczęło się dziać.

> Czyli według Ciebie po prostu świece i przewody wymienić bo to z ich powodu cały problem?

Najpierw wymień same świece.

One już napewno mają dosyć wink.gif

JAk to nic nie pomoze, weź się za kable.

Z doswiadczenia wiem, że jakości oryginalnych nie dorówna nawet najlepszy zamiennik, wiec, dopóki działają, niech siedzą na miejscu. (mi w renówce z gazem oryginały ciągle pracują (z krótką przerwą na boscha, którego po kilkunastu kkm wyrzuciłem), pomimo przebiegu 250kkm).

Napisano

ja wymieniłbym i świece i przewody. koszt łączy to 100 - 160 pln a na 99 % zlikwidujesz przyczyny. kup takie jakie zaleca fiat (o firmę i model zapytaj na kąciku seicento), w porządnym miejscu (by uniknąć podróbek) i będziesz miał spokój na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.

ps kup normalne świece dla benzyny bo świece gazowe to przerost formy nad treścią.

Napisano
  • Autor

Jutro wymienię i świece i przewody. W sumie liczyłem się z tym że przy tym przebiegu ma prawo to stać się, a denerwuje mnie jedynie fakt, że akurat przed długim wyjazdem, kiedy w ciągu tygodnia zrobię 1500 km z daleka od domu. Przewody co pamiętam z doświadczeń z cinquecento w ASO mieli jakieś niezłe a świece - coś się dobierze wg katalogu. Tylko muszę poszperać jeszcze jaką przerwę ustawić.

Napisano

> Czyli według Ciebie po prostu świece i przewody wymienić bo to z ich powodu cały problem?

U mnie po założeniu gazu natychmiast poleciał jeden z kabli. Efekt był taki że szarpał na gazie i benie.

Boa

Napisano

świece możesz wymienić i od razu zmniejszyć na nowych świecach odstęp elektrod. Co do kabli i kopułki to poszedłbym teraz (w nocy) i zapalił silnik. Jak będą przeskoki iskry (przebicia) na kablach i kopułka by świeciła to bym dopiero wymienił grinser006.gif

Napisano

> ASO mieli jakieś niezłe a świece - coś się dobierze wg katalogu. Tylko muszę poszperać jeszcze

> jaką przerwę ustawić.

Mamy 2010 r. idziesz do sklepu, kupujesz przewody, w zależności od grubości portela, polecam NGK, Beru, odradzam Champion, kupujesz świece NGK (takie Fiat najczęściej ładował na pierwszy montaż), które dobiorą według katalogu i nic nie grzebiesz przy elektrodach. Świeca dobrana katalogowo ma ustawioną odpowiednią przerwę.

Napisano

na świecach jeździsz 132kkm?? yikes.gif matko...

Po wymianie zobacz jak chodzi bo z dużym prawdopodobieństwem cewka też ma już dość...

Napisano

> na świecach jeździsz 132kkm?? matko...

a co w tym dziwnego. Ja przejechałem astrą 120 kkm na przewodach i cały czas jeżdżę a ile wcześniej przejeździł "Helmut" to niewiem.gif Świece wymieniam co ok. 30 kkm. Przewody jak na razie jeszcze ok, nie mają przebić, są miękkie, ale już się rozglądam za nowymi. Pozdrawiam

> Po wymianie zobacz jak chodzi bo z dużym prawdopodobieństwem cewka też ma już dość...

Napisano

> a co w tym dziwnego. Ja przejechałem astrą 120 kkm na przewodach i cały czas jeżdżę a ile wcześniej

> przejeździł "Helmut" to Świece wymieniam co ok. 30 kkm. Przewody jak na razie jeszcze ok,

> nie mają przebić, są miękkie, ale już się rozglądam za nowymi. Pozdrawiam

> > Po wymianie zobacz jak chodzi bo z dużym prawdopodobieństwem cewka też ma już dość...

Ale Ty piszesz o przewodach a kolega wyżej o świecach. Oby tylko skończyło się bezproblemowo i kolega zakładający temat wykręcił te świece w jednym kawałku. wink.gif

Ja raz zapomniałem o wymianie świec i po ponad 60kkm jedna z nich po prostu pękła ze starości i gwint został w głowicy. Było widać że pękła trochę już wcześniej.

Napisano

błagam, przeczytaj jeszcze raz o czym się wypowiadam facepalm.gif

Napisano

> błagam, przeczytaj jeszcze raz o czym się wypowiadam

niezauważyłem, zaspany byłem jeszcze skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Ale Ty piszesz o przewodach a kolega wyżej o świecach. Oby tylko skończyło się bezproblemowo i

> kolega zakładający temat wykręcił te świece w jednym kawałku.

> Ja raz zapomniałem o wymianie świec i po ponad 60kkm jedna z nich po prostu pękła ze starości i

> gwint został w głowicy. Było widać że pękła trochę już wcześniej.

Wymienione świece i przewody, świece wyglądały tak, że sam dziwię się że to auto jeszcze jeździło i to tak dobrze. W jednej elektroda nie istniała praktycznie, a w pozostałych 1 mm listek szczelinomierza miał luz. Ot i tyle w temacie. Wniosek: następna wymiana świec za 15 kkm.

Napisano

Wniosek: następna wymiana świec za 15 kkm.

myślę, że nie ma co popadać ze skrajności w skrajność. Jak się nic nie będzie działo to wymień po 30 kkm i też powinno być ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.